Home | FITNESS | Οι βιταμίνες, μέσα στο λίπος;

Οι βιταμίνες, μέσα στο λίπος;

Ποιες είναι οι βιταμίνες που το σώμα μας τις προσλαμβάνει μόνο όταν περιβάλλονται από μόρια λίπους

Αυτές οι βιταμίνες είναι απαραίτητες και πρέπει να γνωρίζουμε τα πώς και τα γιατί τους

Οι βιταμίνες είναι απλές χημικές ενώσεις, που υπάρχουν σε αφθονία στη φύση, αλλά ο ανθρώπινος οργανισμός δεν είναι ικανός να τις παράγει, για αυτό βασίζεται στην πρόσληψή τους από τη διατροφή.

Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες είναι οι A, D, E και η Κ, οι οποίες είναι αδιάλυτες στο νερό και αποθηκεύονται στους λιπώδεις ιστούς.

Αυτό σημαίνει ότι: τις λαμβάνουμε από τροφές πλούσιες σε λίπη και έλαια, αποθηκεύονται εύκολα, αλλά αποβάλλονται δύσκολα και σπάνια εμφανίζεται έλλειψη. Η αυξημένη πρόσληψή τους μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα. Αυτό συμβαίνει κυρίως με τις βιταμίνες Α και D. Αν κάποιος ακολουθεί μία δίαιτα χωρίς λιπαρά, πράγμα πολύ δύσκολο, μπορεί να εμφανίσει ανεπάρκεια λιποδιαλυτών βιταμινών.

Λειτουργίες «μέσα» στο λίπος
Για τις λειτουργίες των λιποδιαλυτών βιταμινών υπάρχει σχετικός πίνακας. Είναι σημαντικό να τονίσουμε, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι οι αθλητές πρέπει να λαμβάνουν μεγαλύτερες ποσότητες λιποδιαλυτών βιταμινών από τους μη αθλούμενους, αν η διατροφή τους είναι σωστή και ισορροπημένη. Πόσο πολύ είναι αρκετό; Όποιος ακολουθεί μία διατροφή ισορροπημένη και πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια και δημητριακά είναι σχεδόν απίθανο να πάσχει από κάποια έλλειψη βιταμινών.

Εάν κάποιος αθλείται, αυξάνονται οι ανάγκες του σε θερμίδες, ενώ οι ανάγκες του σε βιταμίνες αυξάνουν ελάχιστα, γεγονός που μειώνει περαιτέρω την πιθανότητα να εμφανίσει ελλείψεις. Αυτός είναι και ένας πολύ σημαντικός λόγος να κάνει κάποιος γυμναστική.

Οι ειδικοί θεώρησαν απαραίτητο να αριθμοποιήσουν τις ανάγκες του ανθρώπου σε βιταμίνες, για να μπορούν να παρακολουθούν αν μία δίαιτα παρέχει ικανοποιητικές ποσότητες βιταμινών. Αυτό είναι σημαντικό για ανθρώπους, που ακολουθούν διατροφή χαμηλή σε θερμίδες (π.χ. 1600 θερμίδες την ημέρα) και είναι δύσκολο να καλύψουν με σιγουριά τις ανάγκες τους σε βιταμίνες.

Ένας αθλητής που καταναλώνει 3500 θερμίδες την ημέρα, από τις οποίες πάνω από 60% είναι από υδατάνθρακες, είναι απίθανο να λαμβάνει λιγότερη ποσότητα βιταμινών, εκτός και αν κάνει τραγικά λάθη στη διατροφή του. Για όλες τις βιταμίνες υπάρχει μία σειρά από δείκτες για τη μέτρηση της ποσότητάς τους στη διατροφή. Ο μόνος δείκτης που χρειάζεται να ελέγχεται είναι το RDA (Recommended Dietary Allowance) και είναι ο μόνος δείκτης που αναγράφεται στις ετικέτες των τροφών.

Το RDA  καλύπτει τις ανάγκες του 97-98% της πληθυσμιακής ομάδας που μελετάει. Ένας άλλος δείκτης που συνήθως αναγράφεται στις ετικέτες των τροφών είναι το UL (Upper Intake Level) και είναι η ποσότητα που πιθανότητα δεν θα παρουσιάσει τοξικότητα.

Δείτε επίσης

Γαστρεντερικές διαταραχές και διατροφή για μεγάλες αποστάσεις

Οι γαστρεντερικές διαταραχές (ΓΔ) είναι πολύ συχνές σε αθλητές αντοχής και παραδόξως είναι η πιο ...

Διαφορές στην αυτοπεποίθηση του αθλούμενου σε σχέση με το φύλο

Διαφορές στην αυτοπεποίθηση σε σχέση με το φύλο Αυτοπεποίθηση είναι το αίσθημα εκείνο που κάνει ...

Δοκιμασμένα και επιβεβαιωμένα διατροφικά tips από διάσημους αθλητές

Η συμβολή της καλής διατροφής στην υγεία του οργανισμού είναι πλέον κάτι γνωστό. Μια δίαιτα ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest