Home | Αρχική | Πάμε να ποδηλατήσουμε ένα γύρο την Αιτωλοακαρνανία;

Πάμε να ποδηλατήσουμε ένα γύρο την Αιτωλοακαρνανία;

Ποδηλασία μεγάλων αποστάσεων

Διαλέξτε ποιον από τους 3 γύρους θέλετε – 100, 200 ή 300χλμ – και ταξιδέψτε σε έναν από τους ομορφότερους νομούς της Ελλάδας!

 

Δυο αγαπημένοι μου φίλοι, από το Αγρίνιο, ο Νώντας και ο Γιάννης, που, και τους δυο τους γνώρισα με αφορμή το ποδήλατο, ένωσαν την έμπνευσή τους και σχεδίασαν 3 πανέμορφες ποδηλατικές διαδρομές, με κοινό παρονομαστή, το έδαφος της Αιτωλοακαρνανίας.

Η Αιτωλοακαρνανία, εκτός του ότι είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση νόμος στην Ελλάδα, είναι κι ένας νομός που καταλαμβάνει πολύ μεγάλο χώρο στην καρδιά μου. Περικλείει, εκτός από 9 λίμνες, δύο πολύ μεγάλες οροσειρές – τα Ακαρνανικά και το Παναιτωλικό, με φυσικό σύνορο τον ποταμό Αχελώο – και άπειρα χιλιόμετρα ακτογραμμής, αλλά και πολλούς «δικούς» μου ανθρώπους που έχω γνωρίσει ποδηλατώντας ή περπατώντας στα βουνά.

Με δεδομένο, ότι και το οδικό δίκτυο στον νομό έχει υποστεί σημαντικές βελτιώσεις τα τελευταία χρόνια, κάτι που έρχεται να υποστηρίξει και τη διέλευση μιας Ευρωπαϊκής ποδηλατικής διαδρομής, το EuroVelo 8*, η Αιτωλοακαρνανία στοχεύει να φιλοξενήσει πολλά ποδηλατικά ταξίδια με άνεση και ασφάλεια.

 

 

Ο Νώντας και ο Γιάννης, λοιπόν, μαζί με τους φίλους τους ποδηλάτες που διατρέχουν τις ομορφιές του νομού, έχουν οργανώσει δυο ποδηλατικές γιορτές, δυο διαδρομές κατηγορίας μεγάλων αποστάσεων, τα ονομαζόμενα brevets, μια 200χλμ και μια 300χλμ, στις οποίες φέτος έρχονται να προσθέσουν και μια πιο σύντομη βόλτα, μήκους 100χλμ, για όσους θέλουν να αποκτήσουν μια εικόνα της ομορφιάς του νομού Αιτωλοακαρνανίας, αλλά δεν θέλουν ή δεν είναι συνηθισμένοι ακόμη να διανύουν πολύωρες αποστάσεις πάνω στη σέλα.

Οι ποδηλάτες των 100χλμ θα απολαύσουν τον γύρο της Τριχωνίδας με την όμορφη θέα στο μπαλκόνι στο Πετροχώρι, όπου και θα βρίσκεται το πρώτο σημείο ελέγχου. Για όσους τυχόν δεν είναι εξοικειωμένοι με τα brevets, διευκρινίζουμε, πως υπάρχουν σημεία ελέγχου στο μήκος των διαδρομών, που πιστοποιούν το πέρασμα των συμμετεχόντων από αυτά, αφού και στον τερματισμό της διαδρομής δίνεται πιστοποίηση της ολοκλήρωσής της.

Λέγαμε, λοιπόν, πως οι 100άρηδες, μετά το 1ο σημείο ελέγχου, θα διασχίσουν τα χωριά της Μακρυνείας, θα κυκλώσουν τη μικρή αδερφή της Τριχωνίδας, την λίμνη Λυσιμαχία, και έπειτα, στα Καλύβια, θα βρουν το δεύτερο σημείο ελέγχου. Ακούγεται δελεαστικό, συμφωνείτε;

 

 

Τα 200 χιλιόμετρα φέτος, είναι μια καινούργια διαδρομή, η οποία ενώνει την Αιτωλοακαρνανία με 4 σημεία ελέγχου. Κινείται αρχικά όπως και τα 100χλμ, με έναν γύρο Τριχωνίδας, έπειτα περνά από το Φαράγγι της Κλεισούρας και μας φέρνει στην «Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου», στο δεύτερο σημείο ελέγχου, στην πλατεία Μπότσαρη. Από εκεί, κινούμαστε δυτικά πια, προς Αστακό, αφού περάσουμε την Κατοχή (Οινιάδες) και το Λεσίνι, όπου είναι το τρίτο σημείο ελέγχου, στο λιμάνι του Αστακού.

Ύστερα πια, μπαίνουμε στο Ξηρόμερο και μας περιμένει το προστατευόμενο και σπάνιο Βελανιδόδασος, στα χωριά Χρυσοβίτσα, Πρόδρομος και Γουριώτισσα. Περνάμε τον Αχελώο ποταμό, στον οικισμό του Αη Γιώργη, και φτάνουμε στα Καλύβια και στο τελευταίο σημείο ελέγχου.

Τέλος, τα 300 χιλιόμετρα, η μεγάλη διαδρομή του Γύρου Αιτωλοακαρνανίας, κινείται σχετικά στη μεγαλύτερη έκταση του νόμου. Ήπια διαδρομή χωρίς μεγάλες δυσκολίες, μιας και δεν έχει πολλά υψομετρικά, ακολουθεί την πορεία των 200χλμ, αλλά στον Αστακό χωρίζουν οι δρόμοι τους. Η μεγάλη συνεχίζει στο δυτικό παραλιακό τμήμα προς Πάλαιρο, με φανταστική θέα στο Ιόνιο Πέλαγος, περνάει από Βόνιτσα και Αμφιλοχία και, έπειτα, παίρνει νότια κατεύθυνση προς Αγρίνιο.

Στην διασταύρωση της Λεπενούς, πάμε προς το χωριό Όχθια και φτάνουμε στο τελευταίο σημείο ελέγχου στα Καλύβια, λίγα χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό στην πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου.

 

Οι διοργανωτές, με πολύ μεράκι, προσωπική δουλειά και κυρίως μετά από πολύ πετάλι μέσα στον νομό τους, έχουν σχεδιάσει τις τρεις σχετικά εύκολες διαδρομές που προτείνουν, με γνώμονα την ασφάλεια και την ψυχαγωγία των συμμετεχόντων, ξεκινώντας από τη δική τους αγάπη για τον ποδηλατοτουρισμό, αλλά και τον τόπο τους.

Έτσι, όσοι αποφασίσουμε να ποδηλατήσουμε κάποια από τις τρεις διαδρομές, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως θα το απολαύσουμε, περνώντας από πολλά ενδιαφέροντα σημεία του νομού Αιτωλοακαρνανίας και γευόμενοι τη φιλοξενία των διοργανωτών, που θα προσφέρουν και τροφοδοσία – μέχρι και τον πρωινό καφέ στην εκκίνηση – σε όλα τα σημεία ελέγχου και για τις 3 διαδρομές.

Πάρτε τα ποδηλατάκια σας, λοιπόν, μη φορτωθείτε τσάντες και τσαντάκια, μόνο φώτα και ανακλαστικά γιλέκα για τις δυο πολύωρες διαδρομές, και… τα λέμε στο Αγρίνιο στις 30 του Σεπτέμβρη!

* Στη Δυτική Ελλάδα, συναντάμε τη Μεσογειακή διαδρομή eurovelo 8, EV8 (5.900 χλμ.) που ξεκινά από το Καντίθ της Ανδαλουσίας στην Ισπανία και καταλήγει, μέσω Ηγουμενίτσας στην Αθήνα, διερχόμενη σε ελληνικό έδαφος, τις Περιφέρειες Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Αττικής.

Περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής, εδώ!

Δείτε επίσης

Ο Paolo Bettini επιστρέφει στην Αθήνα, 20 χρόνια μετά

Ο Χρυσός Ολυμπιονίκης της Αθήνας Ο Paolo Bettini, ο Χρυσός Ολυμπιονίκης της Αθήνας στην ποδηλασία ...

O Remco Evenepoel κερδίζει το χρονόμετρο και μειώνει τη διαφορά!

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο χρονόμετρο, Remco Evenepoel, ήταν κατά 12’’ πιο γρήγορος από τον εξαιρετικά ...

Wilier Filante SLR CVNDSH

Wilier Filante SLR CVNDSH: Με αυτό το ποδήλατο έσπασε το ρεκόρ ο Mark Cavendish:

Ποδήλατο για πρωταθλητές O Mark Cavendish σπάει το ρεκόρ του Eddy Merck πάνω σε ένα ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest