Home | ΑΓΟΡΑ | Mετάδοση χωρίς αλυσίδα: η επόμενη μεγάλη αλλαγή στην αστική ποδηλασία!
Chainless Pedaling System

Mετάδοση χωρίς αλυσίδα: η επόμενη μεγάλη αλλαγή στην αστική ποδηλασία!

Chainless Pedaling System

Με αφορμή το γεγονός πως φέτος, το γαλλικό σύστημα PERS Chainless Pedaling System κέρδισε το πολυπόθητο German Design Award, ας δούμε τι σημαίνει να κάνεις ποδήλατο χωρίς αλυσίδα αλλά και με αυτόματες αλλαγές ταχυτήτων!

Kάθε τόσο εμφανίζεται στην ποδηλατική βιομηχανία και ένα προϊόν που ξεχωρίζει με την καινοτομική πρόταση που προτείνει. Κάποιο προϊόν που μπορεί να ενθουσιάσει κάποιους, να ξενίσει κάποιους άλλους και τελικά να αλλάξει ή όχι την πορεία της βιομηχανίας ποδηλάτου.
Ένα τέτοιο προϊόν είναι αναμφίβολα το PERS Chainless Pedaling System. Πρόκειται, πολύ απλά για έναν επαναστατικό, ηλεκτρονικό δισκοβραχίονα για όλους τους τύπους ηλεκτρικών ποδηλάτων που προσφέρει αυτόματη μετάδοση χωρίς την ανάγκη χρήσης αλυσίδας, ενώ υπόσχεται απόλυτα φυσική αλλά και εξαιρετικά αποτελεσματική αίσθηση στο πεταλάρισμα.

 

Chainless Pedaling System
Σήμερα η εταιρεία CIXI απασχολεί 70 άτομα!

Λίγη ιστορία

Η ιδέα έπεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι το 2003. Το 2016, σχηματίστηκε επίσημα η εταιρεία CIXI, στο Annecy, την καρδιά των Γαλλικών Άλπεων, που ξεκίνησε από τη συνεργασία ενός εμπνευσμένου μηχανικού και ενός εξίσου δημιουργικού βιομηχανικού σχεδιαστή. Με την προσθήκη άλλων τεσσάρων μηχανικών με εξαιρετικές σπουδές, σχηματίστηκε η αρχική ομάδα.
Το 2021 κατατέθηκε επίσημα η πατέντα για το Chainless Pedaling System, το 2023 ξεκίνησε το εργοστάσιο την παραγωγή και το 2024 ήρθαν οι πρώτοι πελάτες και το μεγάλο βραβείο Βιομηχανικού Σχεδιασμού της Γερμανίας.

 

Chainless Pedaling System

Πώς λειτουργεί;

Το PERS Chainless Pedaling System είναι όπως είπαμε ένας ηλεκτρονικός δισκοβραχίονας που παρέχει κίνηση στο ποδήλατο χωρίς την ανάγκη αλυσίδας ή ιμάντα.
Προσαρμόζεται στην αντίσταση που αναγνωρίζει στην κάθε πεταλιά ανάλογα με το στυλ οδήγησης του κάθε αναβάτη.
Ο αναβάτης, επιλέγει το επιθυμητό πρόγραμμα λειτουργίας – light, moderate ή heavy – και το Chainless Pedaling System αναλαμβάνει τα υπόλοιπα.
Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να είναι κάποιος «ποδηλάτης» ή αθλούμενος για να διανύει ακόμα και 20 ή 30 χλμ. για να πάει στη δουλειά ή τον προορισμό του. Η νέα τεχνολογία καθιστά την βιώσιμη κινητικότητα προσιτή στον καθένα!

 

Chainless Pedaling System

 

Ο αλγόριθμος λειτουργίας του συστήματος, εγγυάται άμεση απόκριση και βαθμό αντίστασης ανάλογο με τις απαιτήσεις του χρήστη, είτε πρόκειται για διαδρομή επίπεδη ή ορεινή.

Και δεν είναι μόνο αυτό: το Chainless Pedaling System διαθέτει σύστημα αναγεννητικής πέδησης (regenerative braking system) χάρη στο οποίο, κατά τη διαδικασία του φρεναρίσματος φορτίζει η μπαταρία κάτι που αυξάνει σημαντικά την ακτίνα κάλυψης του οχήματος. Επίσης το συγκεκριμένο σύστημα μειώνει την χρήση του μηχανικού φρεναρίσματος, μειώνοντας έτσι και την ανάγκη για συντήρηση στο σύστημα φρένων αλλά και τη μόλυνση που προκαλείται από την φθορά στα τακάκια κατά τη διαδικασία του φρεναρίσματος.

 

Chainless Pedaling System

Και πώς δουλεύει πρακτικά το σύστημα;

Χωρίς την ανάγκη ύπαρξης αλυσίδας ή ντεραγιέ για την αλλαγή των ταχυτήτων, τα ποδήλατα που χρησιμοποιούν το Chainless Pedaling System είναι πιο αποδοτικά και εύχρηστα για δύο βασικούς λόγους:

  • Δεν χρειάζεται να αλλάζει κάποιος ταχύτητες, διότι το σύστημα προσαρμόζει την ροπή συνεχώς αναλόγως της αντίστασης και του είδους οδήγησης που επιθυμεί ο αναβάτης – κάτι που αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμο στις απαιτήσεις της αστικής ποδηλασίας.
  • Επιλέγοντας το επιθυμητό επίπεδο αντίστασης, ο αναβάτης επιλέγει την ένταση της άσκησης αναλόγως με την χρήση του ποδηλάτου – δηλαδή ελάχιστη ένταση την ώρα που πηγαίνει στη δουλειά, μεγαλύτερη σε μια χαλαρή απογευματινή βόλτα και έντονη όταν επιθυμεί να απολαύσει τα οφέλη της έντονης άσκησης.

 

Chainless Pedaling System
Το ποδήλατο της LOOK με το PERS Chainless Pedaling System

 

Εκτός από τα παραπάνω, το Chainless Pedaling System προσφέρει μεγαλύτερη αξιοπιστία και διάρκεια ζωής στο ποδήλατο καθώς, η έλλειψη μηχανικών μερών που φθείρονται – αλυσίδα, γρανάζια, ντεραγιέ – καθιστούν την διαδικασία απροβλημάτιστη και απολαυστική κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό όταν κάποιος χρησιμοποιεί το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης ή εργαλείο δουλειάς.

 

Chainless Pedaling System

Μια μικρή πεταλιά προς τα εμπρός, ένα τεράστιο βήμα για την αστική ποδηλασία

Το Chainless Pedaling System λύνει μερικά από τα βασικότερα προβλήματα της αστική μετακίνηση: κανείς δεν ασχολείται με το να φροντίσει ή να λιπάνει την αλυσίδα, ούτε με τα ενοχλητικά της προβλήματα – βγήκε η αλύσιδα, λερώθηκαν τα χέρια ή τα ρούχα μου – δεν ασχολείται με τις αλλαγές ταχυτήτων, καθώς τις αναλαμβάνει το ποδήλατο και μπορεί να συγκεντρωθεί στην χαρά και την απλότητα της χρήσης του ποδηλάτου.
Ήδη, το σύστημα έχει παρουσιαστεί σε ένα προτότυπο που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την επίσης Γαλλική Look και περιμένουμε να δούμε πώς η αγορά των e-Bikes θα αγκαλιάσει τη νέα αυτή πρόταση.

Δείτε επίσης

L’ Etape Greece by Tour de France 2024 presented by SKODA

Ολοκληρώθηκε το 2ο L’ Etape Greece by Tour de France presented by SKODA

Υπέροχη διαδρομή, δυνατές συγκινήσεις αλλά και εξαιρετικές επιδόσεις στις τρεις διαδρομές της διοργάνωσης L’ Etape Greece ...

ποδηλατικός τουρισμός

Ημερίδα για τον Ποδηλατικό Τουρισμό

Athens Bike Festival powered by ΔΕΗ Πρώτη Ημερίδα για τον Ποδηλατικό Τουρισμό : «Το παρόν ...

Milano-Sanremo

Και οι σπριντέρ μπορούν να νικήσουν το Milano–Sanremo!

Μια μεγάλη νίκη για τον Jasper Philipsen που κατάφερε να κερδίσει την 115η διοργάνωση του ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest