Home | Αρχική | Ελαστικά ποδηλάτου: Τι πρέπει να κάνετε τους χειμερινούς μήνες!

Ελαστικά ποδηλάτου: Τι πρέπει να κάνετε τους χειμερινούς μήνες!

Χρήσιμες συμβουλές, από τους μηχανικούς της Pirelli, προκειμένου να διατηρήσετε τα ελαστικά ποδηλάτου σας σε άριστη κατάσταση και να αξιοποιήσετε το μέγιστο της απόδοσής τους, ανεξαρτήτως από τις καιρικές συνθήκες!

Το χειμώνα, τα ελαστικά ποδηλάτου δοκιμάζονται πραγματικά καθώς πολλοί εξωτερικοί παράγοντες κάνουν τους δρόμους περισσότερο βρόμικους και γλιστερούς ενώ αυξάνεται και ο κίνδυνος για σκασίματα.

Γι’ αυτό και η επιλογή ενός κατάλληλου ελαστικού, ειδικά για την εποχή αλλά και το είδος της ποδηλασίας και της οδήγησης για το οποίο προορίζεται, μαζί με την κατανόηση κάποιων σημείων που χρειάζονται προσοχή πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από κάθε ποδηλατική δραστηριότητα, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της άριστης κατάστασης του μόνου σημείου επαφής μεταξύ του ποδηλάτου και της επιφάνειας του δρόμου!

 

ελαστικά ποδηλάτου

Ποιο ελαστικό είναι το πιο κατάλληλο;

Η επιλογή ενός ελαστικού για τη χειμερινή περίοδο σημαίνει συχνά να δίνεται προτεραιότητα στην ασφάλεια παρά σε παράγοντες όπως το χαμηλό βάρος ή η κύλιση.
Το πρώτο στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το πέλμα του ελαστικού, το οποίο πρέπει να έχει περισσότερα αυλάκια ή ένα πιο επιθετικό σχεδιασμό, προσφέροντας καλύτερο κράτημα και πρόσφυση σε υγρές επιφάνειες ή γενικότερα σε ολισθηρά εδάφη λόγω σκουπιδιών, φύλλων, υγρασίας ή και λάσπης.
Το πλάτος είναι επίσης καθοριστικό σημείο επιλογής για ελαστικά ποδηλάτου, όταν μιλάμε για καλύτερη πρόσφυση στο δρόμο: όσο πιο πλατιά η επιφάνεια που έρχεται σε επαφή με το έδαφος, τόσο πιο σταθερό και ασφαλές είναι το ελαστικό.

 

Για εκείνους που βγαίνουν εκτός δρόμου με ένα ποδήλατο gravel ή ένα ποδήλατο βουνού, είναι απαραίτητο ένα πιο επιθετικό και, συνεπώς, με περισσότερα «τακουνάκια» ελαστικό για καλύτερη πρόσφυση.
Τέλος, σημαντική, είναι η επιλογή ενός ελαστικού με πιο ισχυρή προστασία στα σκασίματα. Πετραδάκια, βράχια, σπασμένα γυαλιά, μεταλλικά κομμάτια και αγκάθια μπορούν να προκαλέσουν τρυπήματα σε ένα ελαστικό που δεν είναι επαρκώς ενισχυμένο.
Το νερό επίσης, σε μορφή έντονης βροχής ή υγρασίας και χειμωνιάτικης δροσιάς, μπορεί να λειτουργήσει ως «λιπαντικό» και να βοηθήσει στην πρόκληση σκασιμάτων λόγω των κοπών και της διείσδυσης οποιουδήποτε αιχμηρού αντικειμένου στο πέλμα του ελαστικού: η επιλογή ενός ελαστικού με υψηλή προστασία από τα σκασίματα μπορεί να μειώσει σημαντικά έως και να εξαλείψει τις πιθανότητες να σας πιάσει λάστιχο κατά τη διάρκεια της προπόνησης, της βόλτας ή της καθημερινής σας διαδρομής ή δραστηριότητας.

 

ελαστικά ποδηλάτου

Συντήρηση των ελαστικών κατά τους χειμερινούς μήνες

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη είναι η συντήρηση των ελαστικών σας. Είτε πρόκειται για δρόμο, για χωματόδρομο ή για μια απλή, καθημερινή ποδηλατική διαδρομή, τον χειμώνα επιβάλλεται να φροντίζουμε περισσότερο τα ελαστικά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από κάθε ποδηλατική διαδρομή.
Λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών, η πίεση μειώνεται πιο γρήγορα σε σύγκριση με το καλοκαίρι, επομένως πρέπει να την παρακολουθείτε κάθε φορά πριν βγείτε με το ποδήλατό σας. Πριν από το φούσκωμα των ελαστικών, είναι σημαντικό να έχετε ελέγξει τους πίνακες με τα επίπεδα πίεσης που συνιστά ο κατασκευαστής καθώς και να λαμβάνετε υπόψη το βάρος του αναβάτη και το γενικό φορτίο, αν πρόκειται να ποδηλατήσετε με τσάντες.

Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι, όταν κάνει πολύ κρύο, η πίεση του αέρα στην ατμόσφαιρα μειώνεται, επομένως είναι ακόμη πιο σημαντικό να ελέγχετε την εσωτερική πίεση του ελαστικού για να την αντισταθμίσετε.
Φυσικά, εάν ο στόχος είναι να επιτευχθεί μεγαλύτερη πρόσφυση, εκτός από την επιλογή του κατάλληλου πέλματος ελαστικού, μια ελαφριά μείωση της πίεσης του ελαστικού (κατά 0,3 bar) – διατηρώντας πάντα τις οδηγίες για τις ελάχιστες τιμές πίεσης που υποδεικνύονται για κάθε ελαστικό – θα οδηγήσει σε καλύτερη πρόσφυση, χάρη σε ένα πιο πλατύ πέλμα στο έδαφος.

 

ελαστικά ποδηλάτου

Η χαμηλότερη πίεση βοηθά επίσης στη μείωση του κινδύνου σκασίματος λόγω κοπών και διεισδύσεων, καθώς επιτρέπει στο ελαστικό να προσαρμόζεται καλύτερα στο εξωτερικό σώμα αντί να το απορροφήσει. Αυτό πρέπει ωστόσο να γίνεται χωρίς υπερβολική μείωση της πίεσης και χωρίς ποτέ να ξεπερνάτε την ελάχιστη τιμή πίεσης που προτείνεται για κάθε ελαστικό, διαφορετικά ο άλλος τύπος σκασιμάτων, λόγω χαμηλής πίεσης ή αυτό που ονομάζουμε «pinch flats,» μπορεί να αποτελέσει ένα νέο πρόβλημα.

 

 

ελαστικά ποδηλάτου

Συμβουλές για μετά την χρήση

Αφού ολοκληρωθεί η διαδρομή με το ποδήλατο, είναι απολύτως απαραίτητο να ελέγχετε την κατάσταση του ελαστικού, με ειδική προσοχή για πιθανές κοπές, μικρές ρωγμές ή εξωτερικά αντικείμενα που μπορεί να έχουν παραμείνει κολλημένα στο πέλμα του ελαστικού.
Η αφαίρεση βρωμιάς, χαλικιών ή και αλατιού (σε περιοχές όπου παρατηρούνται χιονοπτώσεις και χρησιμοποιείται τακτικά αλάτι στους δρόμους) από την επιφάνεια του ελαστικού βοηθάει το ελαστικό να διαρκεί περισσότερο και από χημικής άποψης.

Κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, ο κακός καιρός μπορεί να αναγκάσει αρκετούς ποδηλάτες να μην χρησιμοποιούν τα ποδήλατά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία – που ελπίζουμε όχι – προκειμένου να διατηρήσετε σε καλύτερη κατάσταση τα ελαστικά σας, καταρχάς μειώστε την πίεση στο μισό της συνιστώμενης.
Φροντίζετε ώστε το ποδήλατό σας να παραμένει σε μέρος δροσερό, στεγνό και, φυσικά, προστατευμένο από τις καιρικές συνθήκες. Αποφύγετε την έκθεση και στην άμεση ηλιακή ακτινοβολία, καθώς και οι υπεριώδεις ακτίνες βλάπτουν το ελαστικό.
Ιδανικά σηκώστε το ποδήλατο από το έδαφος και, ειδικά αν πρόκειται για ελαστικά tubeless, φροντίζετε να τα περιστρέφετε κάθε τόσο.
Επίσης, αποφύγετε κάθε επαφή με χημικά ή διαλύτες και, ειδικά για τις σαμπρέλες σας, να τις διατηρείτε εκτός της αρχικής τους συσκευασίες, όχι διπλωμένες αλλά ανοιχτές και πάντα μακριά από την υγρασία που συναντάμε σε υπόγεια ή σε εξωτερικές αποθήκες.

 

ελαστικά ποδηλάτου

Τα ελαστικά ποδηλάτου που προτείνει η Pirelli για τον χειμώνα

Η ευρεία γκάμα σε ελαστικά ποδηλάτου της Pirelli προσφέρει διάφορες λύσεις για όσους επιθυμούν να αντιμετωπίσουν με ασφάλεια τη χειμερινή περίοδο χωρίς να εγκαταλείπουν τις επιδόσεις τους.
Όσον αφορά τα ποδήλατα δρόμου, το ελαστικό υψηλής απόδοσης για όλες τις εποχές είναι το P ZERO Race 4S, διαθέσιμο τόσο ως ελαστικό με σύστημα «clincher» όσο και TLR.
Χάρη στο SmartEVO Compound που προέρχεται από τη συνδυασμένη εμπειρία των κορυφαίων αγώνων Motorsport και τη συνεργασία με τις ομάδες ποδηλασίας της Pirelli στο PRO TOUR, επιτρέπει μια ισορροπία μεταξύ δύο αντιφατικών χαρακτηριστικών: πρόσφυση και ομαλότητα στην κύλιση.

Το CINTURATO Velo είναι ένα ελαστικό δρόμου κατάλληλο για όλες τις εποχές που, χάρη στον συνδυασμό SmartNET Silica και τη δομή Armour Tech, προσφέρει προστασία, ασφάλεια και εξαιρετική απόδοση σε διάφορες συνθήκες οδοστρώματος ή καιρού.

 

ελαστικά ποδηλάτου

 

Το CINTURATO Gravel S είναι ένα υψηλής ποιότητας ελαστικό, σχεδιασμένο από την Pirelli για χρήση σε χαλαρά και λασπώδη εδάφη σε συνθήκες «χαλαρής» ποδηλασίας. Σχεδιασμένο με προτεραιότητα στην πρόσφυση και την προστασία, παρά στις επιδόσεις, αυτό το ελαστικό βελτιστοποιεί την εμπειρία οδήγησης τόσο σε μη ιδανικές καιρικές συνθήκες όσο και σε τεχνικά μονοπάτια που συναντούνται στο mountain biking.

Η λάσπη και το κρύο είναι επίσης τα κύρια εμπόδια για εκείνους που κάνουν ορεινή ποδηλασία (ΜΤΒ) το χειμώνα.
Η σειρά ελαστικών SCORPION της Pirelli, ανεξάρτητα από την οικογένεια (XC, Trail, Enduro, Race Enduro ή DH, E-MTB), περιλαμβάνει το πέλμα ελαστικού τύπου S.
Το όνομα αυτού του σχεδιασμού πέλματος είναι συνδεδεμένο με τον τύπο του εδάφους: το S (Soft Terrain), που είναι επίσης το αποτέλεσμα της εμπειρίας της Pirelli στον κόσμο του Motocross, είναι η πιο κατάλληλη λύση όταν κινείστε σε λάσπη, υγρό χόρτο ή ανισόπεδα εδάφη.

 

ελαστικά ποδηλάτου
Τέλος, για όσους κάνουν ποδηλασία στην πόλη με ηλεκτρικό ποδήλατο ή ποδήλατο πόλης, η πιο κατάλληλη επιλογή είναι το Angel DT Urban, εμπνευσμένο από το Angel Scooter: το ειδικά σχεδιασμένο πέλμα και η επένδυση με προστασία HyperBelt έως 5mm προσφέρουν πρόσφυση, ασφάλεια και εξαιρετική σταθερότητα σε μια ευρεία γκάμα αστικών επιφανειών δρόμου.

Και τώρα που έχετε όλες αυτές τις χρήσιμες πληροφορίες από τους μηχανικούς της Pirelli, μήπως είναι ώρα να… βγείτε για ποδήλατο;

Δείτε επίσης

Δεν είναι μόνο για την δόξα…

Τα χρηματικά έπαθλα – prize money – των ομάδων στον Γύρο Γαλλίας Αυτές είναι οι ...

O Remco Evenepoel κερδίζει το χρονόμετρο και μειώνει τη διαφορά!

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο χρονόμετρο, Remco Evenepoel, ήταν κατά 12’’ πιο γρήγορος από τον εξαιρετικά ...

Wilier Filante SLR CVNDSH

Wilier Filante SLR CVNDSH: Με αυτό το ποδήλατο έσπασε το ρεκόρ ο Mark Cavendish:

Ποδήλατο για πρωταθλητές O Mark Cavendish σπάει το ρεκόρ του Eddy Merck πάνω σε ένα ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest