Home | ΑΓΟΡΑ | MTB | Ποδήλατα | Merida One Forty B

Merida One Forty B

Το “Β” που θα κάνει τη διαφορά

Όλο και περισσότεροι κατασκευαστές μπαίνουν στο παιχνίδι του ενδιάμεσου φορμά τροχών 27,5 ιντσών ή 650Β. φυσικά η MERIDA, όντας μια από τις μεγαλύτερες σε παραγωγή εταιρείες με σχεδόν 2.5 εκατομμύρια ποδήλατα μέσα στο 2012, δεν θα μπορούσε να μην παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Η εικόνα της εταιρείας είναι μάλλον ταυτισμένη με το Cross Country, καθώς η στήριξη της επαγγελματικής ομάδας MULTIVAN MERIDA και η σχεδίαση ποδηλάτων για τους αθλητές της έχουν κάνει ως τώρα σαφή τον προσανατολισμό. Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό παρατηρώντας  κάποιος τα μοντέλα του καταλόγου της εταιρείας, τα οποία καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του.

Το γράμμα Β
Αυτό στο οποίο αναφέρεται το Β είναι όπως οι περισσότεροι κατάλαβαν, στους τροχούς 650Β. Το One Forty B είναι ένα ποδήλατο το οποίο βρίσκεται σε στάδιο εξέλιξης και ως εκ τούτου θεωρείται πρωτότυπο και όχι μοντέλο παραγωγής. Το One Forty B διαθέτει 145 χιλιοστά οπίσθιας διαδρομής.  
Παρότι η διαφορά ανάμεσα στους τροχούς 26 και 27,5 ιντσών είναι σχεδόν 25 χιλιοστά, ο επικεφαλής της ομάδας σχεδίασης της  MERIDA, Jurgen Falke μας περιέγραψε ότι ήταν πραγματικός εφιάλτης η προσπάθεια να «χωρέσουν» τους τροχούς μεγαλύτερης διαμέτρου και χάρη στις πολυάριθμες δοκιμές, χρειάστηκαν πάνω από 10 διαφορετικά σχέδια σκελετών να παραχθούν πριν καταλήξουν στο ενδεδειγμένο. Ιδιαίτερη δυσκολία εντοπίστηκε στην περιοχή πίσω από τον κάθετο σωλήνα και το μπροστινό ντεραγιέρ.  

Ως εκ τούτου η σχεδίαση νέας γεωμετρίας ήταν επιβεβλημένη και ακόμα είναι σε στάδιο εξέλιξης. Το πρωτότυπο πλαίσιο κατασκευάζεται από υδροσχηματισμένους σωλήνες αλουμινίου οι οποίοι συνδυάζουν χαμηλό βάρος και υψηλή ακαμψία.

Virtual Pivot Kinematics
Η συνδεσμολογία της πίσω ανάρτησης καλείται από την εταιρεία Virtual Pivot Kinematics και ουσιαστικά βασίζεται σε ένα σχέδιο με δύο συνδέσμους και με το αμορτισέρ να οδηγείται από το Rocker Link το οποίο είναι σχεδόν παράλληλο με το έδαφος. Ένα στέλεχος σε σχήμα Χ παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιούν και άλλες εταιρείες συνδέει τα seatstays με τα chainstays προκειμένου να δημιουργούν ένα στιβαρό πίσω τρίγωνο το οποίο θα κινείται συνολικά και δεν θα συμπιέζεται.  Η σχεδίαση του επιτρέπει την χρήση ελαστικών μέχρι και 2.4 ίντσες φάρδος χωρίς ωστόσο να  υπάρχει πολύς διαθέσιμος χώρος για την λάσπη που μπορεί να προσκολληθεί.
Η έδραση και κίνηση του πίσω τριγώνου γίνεται  σε ρουλεμάν κλειστού τύπου τα οποία εξασφαλίζουν ομαλή κίνηση, η οποία οδηγεί με ευκολία το αμορτισέρ Monarch RT3 της RockShox. Το πλαίσιο είναι σχεδιασμένο ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο με μονό δισκοβραχίονα όσο και με διπλό και διαθέτει βάση για βιδωτό εμπρόσθιο ντεραγιέρ. Αν και το πρωτότυπο πλαίσιο δεν έφερε υποδοχές για οδηγό αλυσίδας, μας διαβεβαίωσαν ότι το μοντέλο παραγωγής θα έχει. Για τον λόγο αυτό και για την καλύτερη απόδοση του ποδηλάτου κατά την παρουσίαση του, το One Forty B ήταν εξοπλισμένο με την σειρά ΧΧ1 η οποία δεν έχει την ανάγκη χρήσης οδηγού.  Αν και σε στάδιο εξέλιξης το ποδήλατο κατάφερνε να διατηρεί την ταχύτητά του χάρη στους μεγαλύτερους τροχούς αλλά και να έχει συνεχή πρόσφυση με το έδαφος. Η γωνία του κούτελου στις 67 μοίρες για το μεσαίο μέγεθος φέρνουν το αναβάτη σε αρκετά όρθια και ευκίνητη θέση καθώς η γωνία της σέλας είναι στις 74 μοίρες, πράγμα που σημαίνει ότι ο αναβάτης μπορεί να κατηφορίζει με αυτοπεποίθηση έχοντας την δυνατότητα να αλλάζει πορεία άμεσα και αποτελεσματικά.

Όλα δείχνουν ότι η κατηγορία των Trail Bikes με μεγαλύτερους τροχούς ήρθε για να μείνει και οι κατασκευαστές έχουν ξεκινήσει ήδη να μελετούν και να εξελίσσουν τις γεωμετρίες των αντίστοιχων ποδηλάτων. Αναμφίβολα η εμπλοκή τόσο ισχυρών και άρτιων σε επίπεδο παραγωγής εταιρειών όπως η Merida, μόνο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχουν για τον τελικό καταναλωτή. Είμαστε σε αναμονή λοιπόν!

Δείτε επίσης

Head Ridott 26"

Head Ridott 26”: Επειδή η επιλογή παιδικού ποδηλάτου δεν είναι παιχνίδι!

Η παιδική πρόταση της Head είναι ενδιαφέρουσα και οικονομική! Αν αναζητάτε ένα σοβαρό, παιδικό ΜΤΒ ...

Scott Gambler Alloy 2020

SCOTT Gambler Alloy: για «σκληρή» χρήση!

Το ολοκαίνουργιο SCOTT Gambler Alloy 2020 Η ελβετική εταιρεία παρουσίασε σήμερα το ολοκαίνουργιο SCOTT Gambler ...

SCOTT Spark RC Cape Epic

Το SCOTT Spark RC που κέρδισε το Cape Epic

Το αγωνιστικό SCOTT Spark RC Cape Epic! Με μία ειδική έκδοση του Scott Spark RC, ...

Αφήστε μια απάντηση

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Pin It on Pinterest