Home | ΑΓΟΡΑ | Scott Aspect: Παράδοση και απόδοση σε τιμή έκπληξη!
Scott aspect

Scott Aspect: Παράδοση και απόδοση σε τιμή έκπληξη!

Η σειρά Aspect της Scott αποτελεί την εισαγωγική πρόταση της εταιρείας στον χώρο του ΜΤΒ. Μια πρόταση για ένα «πρώτο» ποδήλατο από μια εταιρεία γνωστή για τις νίκες της σε παγκόσμια πρωταθλήματα.

 

Πόσο όμως από αυτή την αγωνιστική παράδοση μπορεί να περάσει η Scott στα οικονομικά της μοντέλα και πόσο ένα Aspect πραγματικά ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό σε μια δύσκολη κατηγορία;

Πιστεύουμε πως όλοι θα συμφωνήσουν, πως στην γκάμα της Scott δεν υπάρχει… κακό ποδήλατο. Ας ξεκινήσουμε από κει. Πρόκειται για μια εταιρεία που έχει αφιερώσει χρόνο και χρήμα στην έρευνα και την τεχνολογία και αυτό έχει να κάνει όχι μόνο με τα κορυφαία της μοντέλα – μοντέλα που επιλέγουν παγκόσμιοι πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες – αλλά και στα οικονομικότερα. Αυτά που αποτελούν την βάση της εταιρείας.

 

 

Η κατηγορία Aspect εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο αυτή την προσέγγιση: Εδώ η Scott χρησιμοποιεί την υψηλή τεχνογνωσία της στο σχεδιασμό πλαισίων και το ταίριασμα περιφερειακών και προτείνει μοντέλα που θα βάλουν κάποιον για τα καλά στον μαγικό κόσμο της ορεινής ποδηλασίας.
Ποδήλατα που – θα επιμείνουμε σε αυτό – βασίζονται σε ένα εξαιρετικής ποιότητας πλαίσιο και πάνω σε αυτό επιλέγονται με προσοχή ομοιογενή και λειτουργικά περιφερειακά που σε καμία περίπτωση δεν θα προβληματίσουν τον τελικό αποδέκτη: δηλαδή εκείνον που θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με την ορεινή ποδηλασία αλλά δεν πρόκειται – ακόμα – να έχει από το ποδήλατό του «επαγγελματικές» απαιτήσεις.
Κάποιον που θέλει ένα καλό ποδήλατο και να κινηθεί από τα 500 ως τα 1000 και κάτι ευρώ.
Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά την κατηγορία και συγκεκριμένα τρία από τα πιο ενδιαφέροντα μοντέλα της οικογένειας Aspect, τα 970, 950 και 940.

Scott Aspect 970

Πρόκειται για την απολύτως εισαγωγική πρόταση της Scott.
Εδώ έχουμε ένα βασικό ποδήλατο ΜΤΒ, που θα επιτρέψει στον αναβάτη του να ανακαλύψει τα μυστικά της ποδηλασίας βουνού, να χαρεί μονοπάτια και διαδρομές χωρίς όμως να έχει αγωνιστικές απαιτήσεις.
Με τα λιγότερα από 600 ευρώ που καλείται κάποιος να επενδύσει, αποκτά καταρχάς ένα ποδήλατο που ήδη ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό κυρίως ως προς το πλαίσιο!
Το Scott Aspect 970 βασίζεται σε ένα πλαίσιο αλουμινίου 6061, κατηγορίας performance, που οπτικά θυμίζει πολύ τα αγωνιστικά μοντέλα της εταιρείας.
Όμως η αίσθηση αυτή δεν μένει στην εικόνα καθώς μερικές πεταλιές με το Scott Aspect 970 και έχεις την αίσθηση πως οδηγείς ένα σημαντικά ακριβότερο ποδήλατο.

Για να επιτευχθεί η οικονομική τιμή του έχουν επιλεγεί ποιοτικά μεν αλλά επίσης εισαγωγικά περιφερειακά, με έναν προσεχτικό σχεδιασμό που εξασφαλίζει ποιότητα και αξιοπιστία.
Τα δισκόφρενα είναι μηχανικά ενώ, η εντυπωσιακά καλή για την κατηγορία της εμπρόσθια ανάρτηση της Suntour παρέχει διαδρομή 100mm και προφόρτιση. Η μεγάλη για την κατηγορία διαδρομή ήδη εκφράζει την προσέγγιση της εταιρείας πως πρόκειται για ένα ποδήλατο για «σκληρή» χρήση και όχι για απλές βόλτες.
Και είναι αλήθεια πως με το ποδήλατο αυτό το περίπου 15 κιλών, μπορείτε να κάνετε σχεδόν τα πάντα αλλά χωρίς… υπερβολές: τεχνικά μονοπάτια, αναβάσεις, μεγάλες διαδρομές, το Scott Aspect 970 δεν θα πει όχι πουθενά – αρκεί να μην ξεχνάτε σε ποια κατηγορία ανήκει.

Αν και τελικά θα το… ξεχνάτε τακτικά γιατί είναι ένα οικονομικό ποδήλατο που ανταποκρίνεται ως ένα πολύ ακριβότερο. Κι εδώ είναι η μεγάλη διαφορά από τον ανταγωνισμό!

Τιμή: 549 € (από 629)

Scott Aspect 950

Εδώ το βάρος πέφτει κατά μισό κιλό περίπου, η ανάρτηση αποκτά κλείδωμα ενώ και πάλι προσφέρει διαδρομή 100mm και τα δισκόφρενα γίνονται υδραυλικά.
Επίσης τώρα τα περιφερειακά είναι σχεδόν όλα της Shimano και η αίσθηση του πλαισίου ακόμα πιο ευχάριστη.
Δεν έχουμε απλώς ένα ποδήλατο με λίγο καλύτερα περιφερειακά από το 970, αλλά μια διαφορετική, πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση για εκείνους που ξέρουν πως σύντομα θα αγγίξουν τις δυνατότητες του ποδηλάτου.

Το Aspect 950 θα κινηθεί γρήγορα στα τεχνικά μονοπάτια, είναι γρήγορο στις αναβάσεις και σταθερό στις ευθείες και τα κατηφορικά κομμάτια. Το κλείδωμα του πιρουνιού προσφέρει πρόσθετη ακαμψία και αμεσότητα στις ανηφόρες ενώ η σειρά Shimano Altus με τις 18 ταχύτητες θα αποδειχτεί μια καλή επιλογή για την κατηγορία.
Βρισκόμαστε σε μια μέση κατηγορία τιμής, αλλά το Scott Aspect 950 είναι συνολικά καλύτερο ως σύνολο από όσα ζητάει. Κι αυτό άλλωστε είναι το χαρακτηριστικό της επιτυχίας της εταιρείας.

Τιμή: 699 € (από 779)

Scott Aspect 940

Kαι πάμε τώρα στο πιο ενδιαφέρον από τα τρία – για εκείνους που ξέρουν πως το ΜΤΒ ήδη τους έχει κερδίσει.
Στο Scott Aspect 940 έχουμε έναν αληθινό νικητή – ένα ποδήλατο που συνδυάζει αγωνιστική γεωμετρία με ποιοτικά επιλεγμένο και ομοιογενή εξοπλισμό που οδηγεί σε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Συνδυασμός Shimano και Syncros

Στο θέμα της μετάδοσης και των φρένων, έχουν επιλεγεί προϊόντα της Shimano, αρμονικά συνδυασμένα για ένα ευχάριστο αποτέλεσμα. Πρόκειται για επιλογές που δεν έχουν ως στόχο τον εντυπωσιασμό – βάζω ένα ντεραγιέ ακριβό και όλα φτηνά – αλλά την λειτουργικότητα.
Η αξιοπιστη Shimano Alivio έχει αναλάβει το ρόλο της μετάδοσης και πρόκειται για μια σειρά που θυμίζει στην απόδοση τις ακριβότερες σειρές της Shimano (αλλά με χαμηλότερο κόστος).
Τα φρένα είναι υδραυλικά δισκόφρενα, επίσης της Shimano, ενώ το εμπρόσθιο πιρούνι, Suntour XCR32-RL-R προσφέρει και ρύθμιση του rebound εκτός από κλείδωμα.
Σε συνδυασμό με τα αξιόπιστα ελαστικά 2.4 της Kenda, το Scott Aspect 940 είναι ένα ποδήλατο που θα σας πάει οπουδήποτε και θα τα βάλει στα ίσια με πολύ ακριβότερες προτάσεις.
Το βάρος εδώ είναι στα 14 κιλά (14.100 σύμφωνα με τον κατασκευαστή) αλλά στην αίσθηση το ποδήλατο μοιάζει πολύ ανάλαφρο και αέρινο – κι εδώ είναι που το πλαίσιο και οι αγωνιστικές καταβολές της Scott κάνουν τη διαφορά.
Το Scott Aspect 940 αποτελεί μια εντυπωσιακή πρόταση για εκείνους που θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά με το ΜΤΒ, τους αρέσει η ταχύτητα και οι επιδόσεις σε όλα τα επίπεδα και επιθυμούν ένα εξαιρετικό ποδήλατο στην καλύτερη δυνατή τιμή.

Τιμή: 759 € (από 849)

 

 

Συμπεράσματα…

Δεν είναι τυχαίο που η κατηγορία Aspect αποτελεί μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά γκάμες μοντέλων της Scott.
Η εταιρεία έχει χρησιμοποιήσει την αγωνιστική της τεχνογνωσία σε συνδυασμό με τα κορυφαία εξαρτήματα της Syncros – θυγατρική εταιρεία της – για να δημιουργήσει μοντέλα που ξαφνιάζουν ευχάριστα με την αίσθηση ποιότητας.
Το αν θα διαλέξει κάποιος την πιο οικονομική πρόταση – την πιο φτηνή λύση για να μπει στην οικογένεια της Scott – αν θα κινηθεί στη μέση της κατηγορίας ή αν τελικά θα καταλήξει σε μια λίγο πιο αναβαθμισμένη λύση, έχει να κάνει από τη μια με το budget που διαθέτει αλλά από την άλλη και με την χρήση που στοχεύει.

Αν πρόκειται για απλές χωμάτινες βόλτες και εξερευνήσεις στο βουνό, σε διαδρομές σχετικά βατές, χωρίς μεγάλες απαιτήσεις και υψομετρικά, τότε το Scott Aspect 970 μπορεί να αποτελέσει μια ιδανική εισαγωγική στον μαγικό κόσμο μιας εταιρείας που κατασκευάζει μερικές από τις πιο πετυχημένες «πολεμικές μηχανές» στον χώρο του ΜΤΒ.
Αν τώρα στοχεύει σε λίγα παραπάνω χιλιόμετρα την εβδομάδα και μπορεί να διαθέσει τα επιπλέον χρήματα, το Scott Aspect 950 με τα υδραυλικά δισκόφρενα και το κλείδωμα στο πιρούνι θα προσφέρει εκείνο το «κάτι παραπάνω».
Και τέλος, για τον αληθινό λάτρη του ΜΤΒ, η Shimano Alivio και τα συνολικά αναβαθμισμένα περιφερειακά του Scott Aspect 940 θα προσφέρουν ένα αποτέλεσμα που θα θυμίζει ποδήλατο πολλαπλάσιας αξίας.

Αν λοιπόν είστε στη διαδικασία επιλογής ενός ποιοτικού ΜΤΒ ή αναβάθμισης του ποδηλάτου σας, η σειρά Aspect της Scott θα έπρεπε να είναι ανάμεσα στις επιλογές σας: αγωνιστική παράδοση, υψηλή τεχνογνωσία και άριστη υλοποίηση είναι το τρίπτυχο που θα σας εξασφαλίσει χιλιάδες απολαυστικά χιλιόμετρα στο βουνό, όποιο μοντέλο κι αν επιλέξετε.

Δείτε επίσης

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το L’ Étape Greece by Tour de France

Με αφορμή τη διεξαγωγή του αγώνα L’ Étape Greece by Tour de France presented by ...

Ο Paolo Bettini είναι το νέο πρόσωπο της ιταλικής 3Τ

Mια συνεργασία made in Italy Τι συμβαίνει όταν ένας Ιταλός, θρύλος του ποδηλάτου και μια ...

Με ποδήλατο στην ιστορία και την τέχνη

Θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων σε χώρους πολιτισμού Κάτι αλλάζει στην Αθήνα καθώς, με το πρόγραμμα «Με ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest