Home | ΑΓΟΡΑ | Scott Aspect 970: To ιδανικό «πρώτο μου» ΜΤΒ;
Scott aspect 970

Scott Aspect 970: To ιδανικό «πρώτο μου» ΜΤΒ;

Έστω ότι κάποιος θέλει να ασχοληθεί με την ορεινή ποδηλασία, να αρχίσει να απολαμβάνει διαδρομές στο χώμα και τεχνικά μονοπάτια και είναι στην αναζήτηση του κατάλληλου ποδηλάτου. Αλλά με χαμηλό προϋπολογισμό… Γιατί το Scott Aspect 970 θα έπρεπε να είναι ψηλά στη λίστα;

 

Η επιλογή ενός «οικονομικού» ΜΤΒ για κάποιον που θέλει να κάνει σοβαρή χρήση είναι δύσκολη υπόθεση. Στην κατηγορία γύρω στα 500 ευρώ, είναι αλήθεια πως δεν μπορείς να τα έχεις όλα – σίγουρα θα κάνεις υποχωρήσεις για να πετύχεις την χαμηλή τιμή – αλλά ποιες είναι οι υποχωρήσεις αυτές;

Scott aspect 970

Το πλαίσιο: από κει ξεκινούν όλα

Σε αυτή την κατηγορία τιμής, είναι προφανές πως ο μελλοντικός αναβάτης δεν έχει ήδη μεγάλη εμπειρία, δεν έχει ακόμη βρει την ιδανική θέση στο ποδήλατο και δεν έχει κάνει μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα ώστε το σώμα του να προσαρμοστεί σε μια αγωνιστική θέση οδήγησης.
Άρα, ένα ποδήλατο με μια πιο φιλική θέση οδήγησης, πιο ξεκούραστη, που θα προσφέρει από τη μια άνεση αλλά από την άλλη καλό έλεγχο του ποδηλάτου – είπαμε, εδώ μας ενδιαφέρει μακροπρόθεσμα η απόδοση – είναι καθοριστικής σημασίας!
Είναι αυτό που θα σε κάνει να θέλεις να κάνεις περισσότερο ποδήλατο ή να τα παρατήσεις. Και είναι αλήθεια πως βλέπουμε συχνά περιπτώσεις όπου κάποιος που κάνει τα πρώτα του βήματα – ή τις πρώτες πεταλιές – επειδή διαθέτει το budget – στρέφεται σε ένα ποδήλατο ακριβό, αγωνιστικών προδιαγραφών το οποίο, έτσι κι αλλιώς, δεν μπορεί να αξιοποιήσει και το βρίσκει… δύσχρηστο. Κουραστικό, σκληρό, απότομο… Και χάνει το ενδιαφέρον του.
Αντιθέτως, αν κάποιος ξεκινήσει με ένα πλαίσιο πιο φιλικό, πιο ξεκούραστο, που συγχωρεί τα λάθη αλλά ταυτόχρονα έχει προσεχτικά σχεδιασμένη γεωμετρία, τότε έχει περισσότερες πιθανότητες να αγαπήσει την ποδηλασία.
Εδώ, η Scott τα έχει καταφέρει περίφημα!
Το πλαίσιο του Scott Aspect 970 είναι προσεχτικά σχεδιασμένο – εντυπωσιακά προσεχτικά θα λέγαμε για τη συγκεκριμένη κατηγορία τιμής. Είναι προφανές πως η Scott χρησιμοποίησε την υψηλή τεχνογνωσία της για να δημιουργήσει μια σειρά μοντέλων – γιατί αυτό αφορά όλη την γκάμα των Aspect – που αποτελούν ένα… δόλωμα για να φέρουν κάποιον στο ποδήλατο! Έναν μικρό πειρασμό που, από τη στιγμή που θα «τσιμπήσεις», δεν πρόκειται να σταματήσεις να κάνεις ποδήλατο!
Έχουμε λοιπόν ένα πλαίσιο αλουμινίου 6061, με την ιδανική γεωμετρία – η Scott την ονομάζει performance – για κάποιον που θέλει να μπει σοβαρά στην ποδηλασία βουνού.
Είναι άνετο και απολαυστικό στη χρήση, διαθέτει μια σχετικά όρθια θέση οδήγησης που προσφέρει καλύτερο έλεγχο και συγχωρεί την απειρία στα τεχνικά κομμάτια ενώ ταυτόχρονα είναι άκαμπτο και ανταποκρίνεται πρόθυμα κάθε φορά που πατάς το πετάλι πιο δυνατά!
Παρά την κατηγορία τιμής του είναι ένα ποδήλατο που βοηθάει στην ανηφόρα και δεν προβληματίζει ποτέ στα μεγάλα, κατηφορικά κομμάτια.
Σε αυτό φυσικά βοηθά και το μέγεθος των 29’’ τροχών αλλά και τα ποιοτικά λάστιχα που χρησιμοποιεί.

 

Scott aspect 970

Τα περιφερειακά

Η Scott ξέρει καλά να φτιάχνει ποδήλατα και είναι μία από τις πιο «τίμιες» εταιρείες σήμερα. Τι σημαίνει «τίμιες»; Σημαίνει πως δεν συνδυάζει κάποια εντυπωσιακά περιφερειακά με άλλα, λιγότερο καλά μόνο και μόνο για να μπορεί να διαφημίζει έχω «αυτό» το ντεραγιέ ή «αυτά» τα φρένα αλλά επιλέγει λύσεις ολοκληρωμένες, που δένουν αρμονικά μεταξύ τους.
Για το Scott Aspect 970 έχει επιλέξει μια σειρά από οικονομικά αλλά εξαιρετικά ποιοτικά περιφερειακά που δηλώνουν ξεκάθαρα αυτό για το οποίο προορίζονται: δηλαδή να ντύσουν ένα σοβαρό ΜΤΒ πρώτης τιμής.
Ξεκινάμε με την ανάρτηση, την απολύτως λειτουργική Suntour XCE28, με 100mm διαδρομής και ρύθμιση της προφόρτισης. Μια ανάρτηση που δεν είναι φτιαγμένη για να σας προσγειώνει από άλματα τεσσάρων μέτρων αλλά δουλεύει αποτελεσματικά στα μονοπάτια, καταπίνει με ευκολία τις ανωμαλίες του εδάφους και θα χρειαστεί να προσπαθήσετε αρκετά για να «ξεπεράσετε» τις δυνατότητές της.
Στο θέμα της μετάδοσης έχουμε έναν συνδυασμό περιφερειακών, όπως την ανάπτυξη της Prowheel, εμπρόσθιο ντεραγιέ της MicroShift και οπίσθιο ντεραγιέ και λεβιέδες Shimano.
Έχει επιλεγεί η εισαγωγική σειρά της Shimano, η Tourney με τις 21 ταχύτητες αλλά είπαμε, η Scott εδώ δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει αλλά προτείνει ένα σοβαρό, λειτουργικό, οικονομικό ποδήλατο!
Τα φρένα είναι τα ποιοτικά, μηχανικά δισκόφρενα της Tektro που δεν θα σας προβληματίσουν σε καμία περίπτωση, τουλάχιστον όχι για την χρήση για την οποία προορίζεται το ποδήλατο.
Τα ελαστικά είναι τα εξαιρετικά Kenda Booster 29×2.40 – μια επιλογή που πραγματικά εξυπηρετεί πλήρως τους στόχους του ποδηλάτου – ενώ τα υπόλοιπα περιφερειακά, όπως στεφάνια, σέλα, ποτήρια προέρχονται από την Syncros.
Θα θέλαμε πιο ακριβά περιφερειακά; Φυσικά – ειδικά ανάπτυξη, φρένα και πίσω ντεραγιέ. Θα μπορούσαμε να τα αποκτήσουμε σε μια τιμή γύρω στα 500 ευρώ; Φυσικά και όχι διότι ένας δισκοβραχίονας μόνο SLX – γιατί από κει και επάνω θα είχαμε ουσιαστική διαφορά – κοστίζει περίπου 90 ευρώ. Πάρα πολλά για ένα ποδήλατο των 500 ευρώ αλλά… λίγα για μια μελλοντική αναβάθμιση σε ένα ποδήλατο που αξίζει να το αναβαθμίσεις.
Καταλάβατε πού το πάμε;

Scott aspect 970
Πλαίσιο vs Περιφερειακά

Στο Aspect 970 η Scott έχει πάρει μια απόφαση που μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους: δημιούργησε ένα ποδήλατο με ένα εξαιρετικό πλαίσιο και αξιοπρεπή περιφερειακά. Άρα, ένα ποδήλατο που δεν το πολυσκέφτεσαι να το αποκτήσεις – είναι απολύτως εφικτό – μπορείς να το ευχαριστηθείς για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και, μόλις αρχίσεις να το «ξεπερνάς» μπορείς σιγά σιγά να βελτιώσεις τα περιφερειακά του και να καταλήξεις με ένα ποδήλατο αληθινά απολαυστικό έχοντας απλώς βελτιώσει 2, 3 μέρη του και πιο συγκεκριμένα την ανάπτυξη, το πίσω ντεραγιέ, τους λεβιέδες και τα φρένα. Και σταδιακά να έχεις ένα θαυμάσιο ποδήλατο, για το οποίο διαφορετικά θα έπρεπε να επενδύσεις πολλά περισσότερα!

 

Είναι το Scott Aspect 970 το ιδανικό πρώτο ποδήλατο;

Είναι σίγουρα μια από τις καλύτερες επιλογές που μπορεί να κάνει κάποιος: απολαυστικό όπως βγαίνει από το κουτί, με πλαίσιο πολύ καλύτερο από την τιμή του, είναι έτοιμο να δεχτεί μια μικρή αναβάθμιση στο μέλλον που θα το μεταμορφώσει.
Είναι επίσης φιλικό, ξεκούραστο, εξαιρετικό στις ανηφόρες και με μια ανάλαφρη αίσθηση που συναντάμε σε ακριβότερα ποδήλατα.
Η Scott για μια ακόμη φορά τα κατάφερε θαυμάσια! Ξέρει σε ποιους απευθύνεται, ξέρει τι χρειάζονται και δεν έχει καμιά διάθεση να τους ξεγελάσει! Τους προσφέρει μια τίμια πρόταση, που όχι μόνο δεν θα τους απογοητεύσει αλλά θα τους κάνει να αγαπήσουν, ακόμα περισσότερο, το ποδήλατο.

Τιμή και χαρακτηριστικά του Scott Aspect 970 μπορείτε να βρείτε εδώ.

Δείτε επίσης

Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας

4o ετάπ «ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας»: νικητής ο Ντίλαν Χικς

Το προτελευταίο ετάπ του ΔΕΗ Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας Ο Βρετανός Ντίλαν Χικς της Saint ...

Giro

Το «τέρας της λίμνης»

Ο ιταλός πρωταθλητής Filippo Ganna πετυχαίνει την έκτη νίκη του σε Giro με την χθεσινή ...

Alaphillipe

Alaphilippe: η σφραγίδα του πρωταθλητή

Μια σημαντική νίκη για τον Γάλλο Παγκόσμιο Πρωταθλητή Ο Julian Alaphillipe ολοκλήρωσε χθες την «τριλογία» ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest