Home | ΤΕΧΝΙΚΑ | ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ | Πίστα: Tα αγωνίσματα και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα αθλητών πίστας αντοχής

Πίστα: Tα αγωνίσματα και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα αθλητών πίστας αντοχής

Oι αθλητές ποδηλασίας πίστας στα αγωνίσματα αντοχής, είναι αθλητές όπου συνδυάζουν μεγάλη αντοχή, έχουν μεγάλη πρόσληψη οξυγόνου, (VO2max) και υψηλή συχνότητα περιστροφων.

H ανοχή τους στην παραγωγή γαλακτικού είναι αρκετά μεγάλη και έχουν τη δυνατότητα να αντέχουν σε υψηλές ταχύτητες που αναπτύσει το γκρουπ.Πολλοί από αυτούς τους βλέπουμε στο γύρο Γαλλίας να αγωνίζονται σε σπουδαίες ομάδες και όπου είναι αθλητές οι οποίοι διακρίνονται κυρίως σε ετάπ προλόγου, ετάπ ατομικής χρονομέτρησης και ευθείας. Είναι επαγγελματίες και η δουλειά τους είναι να βοηθήσουν την ομάδα τους να πετύχει τη μεγαλύτερη διάκριση! Όμως οι αθλητές αυτοί έχουν ως κύριο στόχο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πίστας καθ’ όλη την αγωνιστική περίοδο. Ας δούμε όμως ένα-ένα τα αγωνίσματα πίστας αντοχής και πώς διεξάγονται.

Ατομική Καταδίωξη
Θα ξεκινήσουμε με το αγώνισμα της Ατομικής Καταδίωξης. Στους άνδρες, η απόσταση είναι 4000 μ., στις γυναίκες και στους εφήβους 3000 μ., στους παίδες και στις νεανίδες 2000 μ. και στις κορασίδες 1500 μ.
Σκοπός του αθλητή είναι να κάνει τον ταχύτερο χρόνο για να κερδίσει τον αντίπαλό του, που ξεκινάει από την εκ διαμέτρου αντίθετη πλευρά της πίστας. Ο αθλητής κερδίζει αν καταφέρει και προσπεράσει τον αντίπαλο αθλητή μέσα στην απόσταση που αγωνίζεται. Θεωρείται ότι «πιάστηκε», όταν τα πεντάλ του ταχύτερου αθλητή περάσουν τον αντίπαλο αθλητή. Αν οι αθλητές είναι πολύ καλοί και οι δύο, τότε νικητής αναδεικνύεται αυτός που έκανε τον καλύτερο χρόνο.
Το αγώνισμα της Ατομικής Καταδίωξης πραγματοποιείται σε δύο φάσεις: προκριματικό (όπου μετράει μόνο ο χρόνος), μικρό τελικό (όπου τρέχουν αυτοί που έκαναν τον τρίτο και τον τέταρτο καλύτερο χρόνο) και τελικό (όπου τρέχουν αυτοί που έκαναν πρώτο και δεύτερο καλύτερο χρόνο).
Ο αθλητής που θέλει να αγωνιστεί σε αυτό το αγώνισμα θα πρέπει να είναι αθλητής που μπορεί να έχει υψηλό ρυθμό για 4000 μ. Αν έχει συνεχείς αυξομειώσεις στο ρυθμό του, τότε θα έχει γρήγορα πτώση στο μέσο όρο του ρυθμού του, με αποτέλεσμα ο χρόνος του να αυξηθεί. Η εκκίνηση είναι σπουδαία, αφού ο αθλητής με τον προπονητή του έχουν σχεδιάσει και ορίσει τι χρόνο θα κάνει σε κάθε στροφή. Η ατομική καταδίωξη είναι αγώνισμα ισχύος και μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου.
Η ομαδική καταδίωξη είναι ένας αγώνας καταδίωξης μεταξύ δύο ομάδων αποτελούμενων από τρία ή τέσσερα άτομα. Οι ομάδες ξεκινούν εκ διαμέτρου αντίθετα και σκοπός τους είναι να καλύψουν η μία την άλλη ή να κάνουν τον ταχύτερο χρόνο. Στο αγώνισμα αυτό έχουμε απόσταση 4000 μ. για άνδρες και έφηβους. Οι αθλητές τοποθετούνται ο ένας δίπλα στον άλλο ή σε γωνία έως 45 μοίρες. Το αγώνισμα αυτό είναι από τα κορυφαία της πίστας και είναι θεαματικό λόγω της υψηλής ταχύτητας που διατηρούν οι ποδηλάτες, αλλά και λόγω των αλλαγών θέσης που κάνουν για να ξεκουράζονται. Η δουλειά του προπονητή είναι να κάνει τους αθλητές του να γίνουν οι τέσσερις αθλητές ένας. Ο ένας εξαρτάται από τον άλλο και όλοι μαζί από κοινού θα φέρουν το αποτέλεσμα. Σε αυτό το αγώνισμα χρειαζόμαστε αθλητές που έχουν χαρακτηριστικά όπως και στην ατομική καταδίωξη, αλλά με πολύ καλή τεχνική στις αλλαγές και να ξέρουν να ξεκουράζονται όταν δεν είναι στην κεφαλή της ομάδας.

Αγώνας Πόντων
Ο αγώνας Πόντων είναι το αγώνισμα το οποίο έχει απόσταση 40 χλμ. για άνδρες, 25 χλμ. για γυναίκες και εφήβους και 20 χλμ. για παίδες. Στόχος των αθλητών είναι να μαζέψουν όσους περισσότερους πόντους μπορούν κατά τη διάρκεια του αγώνα από τα σπριντ που έχουν καθοριστεί. Σε πίστες 250μ. τα σπριντ διεξάγονται κάθε 10 στροφές. Η βαθμολογία από τα σπριντ είναι 5-3-2-1 πόντους. Αν κάποιος αθλητής κερδίσει στροφή από το κυρίως γκρουπ, παίρνει +20 πόντους, καθώς αν κάποιος δεν μπορεί να ακολουθήσει το κυρίως γκρουπ χάνει -20 πόντους.
Για να πραγματοποιηθεί ο αγώνας, οι αθλητές τοποθετούνται οι μισοί στο φράχτη της πίστας και οι άλλοι μισοί στα κουλουάρ των σπριντέρ. Η εκκίνηση γίνεται εν κινήσει καθώς έχει προηγηθεί ένας δοκιμαστικός γύρος. Αν έχουμε ατυχήματα υπάρχει ουδετεροποίηση και οι αθλητές θα πρέπει να μπουν ξανά στις επόμενες πέντε στροφές, προκειμένου να μην τεθούν εκτός του αγώνα, όμως στις τελευταίες πέντε στροφές δεν υπάρχει ουδετεροποίηση.
Στον αγώνα Πόντων διακρίνονται οι αθλητές που μπορούν να έχουν υψηλή συχνότητα περιστροφών και έχουν καλό σπριντ. θα πρέπει να είναι εύστροφοι, δυναμικοί και να έχουν πάθος να διεκδικήσουν την κούρσα!

Σκρατς
Το Σκρατς είναι ένα αγώνισμα όπως ο αγώνας Πόντων μόνο που η απόστασή του είναι για τους άνδρες 15 χλμ., για τους έφηβους και για τις γυναίκες 10 χλμ. και για τους παίδες και νεανίδες 7,5 χλμ. Σε αυτό το αγώνισμα δεν έχουμε ενδιάμεσα σπριντ άλλα μόνο ένα στο τέλος όπου καθορίζει το νικητή. Για να πραγματοποιηθεί ο αγώνας, οι αθλητές τοποθετούνται οι μισοί στο φράχτη της πίστας και οι άλλοι μισοί στα κουλουάρ των σπριντέρ. Η εκκίνηση γίνεται εν κινήσει. Αν έχουμε ατυχήματα οι αθλητές θα πρέπει να μπουν ξανά στις επόμενες πέντε στροφές. Επίσης, στις τελευταίες πέντε στροφές δεν έχουμε ουδετεροποίηση. Η τελική κατάταξη καθορίζεται από την απόσταση και όποιος αθλητής ή αθλητές κερδίσει γύρο, προηγείται στον αγώνα.
Στον αγώνα Σκράτς συνήθως βλέπουμε αθλητές να διακρίνονται, όπου έχουν υψηλή ταχύτητα, πολύ καλό σπριντ και δεν αφήνουν κανέναν να κάνει ντεμαράζ χωρίς να βρίσκονται κολλημένοι πίσω από τη ρόδα του. Το Σκράτς θέλει να τρέχεις στις πρώτες θέσεις του γκρουπ των αθλητών για να βλέπεις πως κινούνται οι αθλητές και να αμύνεσαι ή να επιτίθεσαι ανάλογα με την εξέλιξη της κούρσας.

Μάντισον
Το Μάντισον είναι αγώνας με ενδιάμεσα σπριντ, όπου συμμετέχουν ομάδες αποτελούμενες από δύο ποδηλάτες. Η απόσταση που πραγματοποιείται το αγώνισμα είναι 50 χλμ. για άνδρες με σπριντ κάθε 20 στροφές και 30 χλμ. για έφηβους με σπριντ κάθε 20 στροφές. Κάθε αθλητής παίρνει 5 – 3 – 2 – 1 πόντους από το κάθε σπριντ. Η ομάδα που κερδίζει στροφή προηγείται στροφή και στον αγώνα. Οι αθλητές σε αυτό το αγώνισμα θα πρέπει να έχουν ευκρινή επαφή – τράβηγμα κατά την αλλαγή. Οι αθλητές ξεκινούν ο ένας στη μια πλευρά της πίστας και ο άλλος στην απέναντι. Ο ένας είναι ενεργός και ο άλλος ανενεργός και αλλάζουν ρόλο κάθε φορά που συναντά ο ένας τον άλλον και πραγματοποιούν αλλαγή. Όταν κερδίζει η ομάδα στροφή, προστίθεται στην ομάδα, το ίδιο συμβαίνει και όταν χάνει στροφή όπου αφαιρείται από την ομάδα. Κάθε ομάδα που χάνει τρεις στροφές είναι εκτός αγώνα και υποχρεούται να εκκενώσει την πίστα για να μην εμποδίζει τις άλλες ομάδες. Αν έχουμε ατυχήματα έχουμε ουδετεροποίηση και οι αθλητές θα πρέπει να μπουν ξανά στα επόμενα δύο χιλιόμετρα του αγώνα. Επίσης, στα τελευταία δύο χιλιόμετρα δεν έχουμε ουδετεροποίηση. Λόγω της μεγάλης απόστασης του αγωνίσματος επιτρέπεται η υδροδοσία, μετά από υπόδειξη της αγωνοδίκου επιτροπής.
Στο Μάντισον, οι ομάδες συνηθίζουν να έχουν έναν αθλητή με υψηλό ρυθμό και έναν αθλητή με πολύ καλό σπριντ! Πολύ σημαντικό επίσης είναι οι αθλητές να είναι έμπειροι και να μη φοβούνται κατά τη διάρκεια των αλλαγών.
Το αγώνισμα αυτό είναι πάρα πολύ θεαματικό, οι αθλητές πάνε με ταχύτητα που ξεπερνάει τα 55 χλμ/ ώρα. Στο εξωτερικό έχουμε τους αγώνες «εξαήμερα», όπου οι αθλητές τρέχουν για έξι μέρες και τα έπαθλα είναι πολύ μεγάλα.
Ο αγώνας με αποκλεισμό είναι ένα συναρπαστικό αγώνισμα και πολύ θεαματικό, αφού σε κρατάει σε αγωνία λόγο των πολλών σπριντ που έχουμε στη διάρκεια του αγώνα. Σε αυτό το αγώνισμα μετά από κάθε σπριντ ο τελευταίος του γκρουπ τίθεται εκτός αγώνα. Οι αθλητές παρατάσσονται στην ευθεία τερματισμού και η εκκίνηση δίδεται εν κινήσει. Αν η πίστα είναι 250μ. έχουμε σπριντ κάθε δεύτερη στροφή. Ο αθλητής αποκλείεται αν στο σπριντ περάσει τελευταίος ο οπίσθιος τροχός του τη γραμμή τερματισμού. Στο τελευταίο σπριντ νικητής είναι ο αθλητής που θα περάσει πρώτος τη γραμμή τερματισμού. Αν οι αθλητές έχουν ατύχημα αποκλείονται, εκτός και είναι οκτώ ή και λιγότεροι οπότε και κατατάσσονται. Όλα τα παραπάνω αγωνίσματα είναι ολυμπιακά αγωνίσματα εκτός από τον αγώνα με αποκλεισμό.

 | mbike.gr

Δείτε επίσης

ταξίδι με ποδήλατο

Ταξίδι με ποδήλατο: Είναι θέμα οργάνωσης

 Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να ξεκινήσετε – και να φτάσετε! Μέχρι πού μπορείτε ...

Συμβουλές για νέους ποδηλάτες

Απλές συμβουλές για να απολαμβάνετε το ποδήλατο στην πόλη Είστε από εκείνους που τους τελευταίους ...

Επιλέγοντας το σωστό μέγεθος στο παιδικό ποδήλατο

Προσοχή στο μέγεθος του παιδικού ποδηλάτου! Το παιδικό ποδήλατο δεν είναι… παιχνίδι και γι’ αυτό ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest