Home | ΤΕΧΝΙΚΑ | ΟΔΗΓΗΣΗ | Ρίξε κάτι πάνω σου!

Ρίξε κάτι πάνω σου!

Συμβουλές για να μην την αρπάξεις

Το φθινόπωρο αποτελεί μία πανέμορφη αλλά εξίσου περίεργη εποχή για τους ποδηλάτες.

Παρότι στην Ελλάδα θεωρείται ως ένα δεύτερο, «ηπιότερο» καλοκαίρι –δίνοντας παράταση σε διακοπές και μπάνια–, εντούτοις πρόκειται για μια μεταβατική εποχή στην οποία συναντάμε θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 30 βαθμούς Κελσίου, όπως επίσης παγωμένα πρωινά, καταρρακτώδεις βροχές και δυνατούς ανέμους. Επομένως, η σωστή ένδυση ενός ποδηλάτη είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αποφυγή κρυολογημάτων, αλλά κυρίως για να παραμένουν οι βόλτες και οι προπονήσεις μας το ίδιο απολαυστικές σε αυτήν την ιδανική, για τη χώρα μας, εποχή για ποδηλατικές εξορμήσεις.

Όλα ξεκινούν από τη βάση…
Μιας και σιγά σιγά η θερμοκρασία έχει αρχίσει να πέφτει, είτε χρησιμοποιούμε ποδήλατο στις αστικές μας μετακινήσεις είτε οργώνουμε τα βουνά ή ετοιμαζόμαστε για το “tour de France”, τα ισοθερμικά μπλουζάκια αποτελούν το «κλειδί» της υπόθεσης για ιδανικές φθινοπωρινές ποδηλατικές συνθήκες. Τα ισοθερμικά (base layers) αποτελούν αξιόλογο και απαραίτητο ρουχισμό. Έρχονται σε άμεση επαφή με το σώμα –καθώς είναι το πρώτο στρώμα ρουχισμού– ενώ χρησιμεύουν σε δραστηριότητες όπως η ποδηλασία, στις οποίες παρατηρείται έντονη εφίδρωση του σώματος. Συνήθως κατασκευάζονται από συνθετικά υλικά (πολυπροπυλαίνιο και νάιλον) και χάρη στη σύνθεσή τους επιτρέπουν στο σώμα να αποβάλει τον ιδρώτα, παραμένοντας στεγνό (χωρίς, ωστόσο, να μεταβάλουν τη θερμοκρασία του).

Φυσικά υπάρχουν και βαμβακερά ισοθερμικά με κάποιες λεπτομέρειες πολυπροπυλαινίου σε σημεία όπου υπάρχει πιο έντονη εφίδρωση (όπως μασχάλες, μέση κ.λπ.), προσφέροντας έτσι κάποια ζεστασιά λόγω της βαμβακερής τους σύνθεσης. Ωστόσο, δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικά με τα συνθετικά, καθώς δεν αποβάλλουν πλήρως τον ιδρώτα από το σώμα (ο οποίος είναι και ο βασικός στόχος των ισοθερμικών).

Με απλά λόγια, το ισοθερμικό μάς κρατά στεγνούς και όχι ζεστούς. Όμως, όταν είμαστε στεγνοί, κρυώνουμε λιγότερο από ότι όταν είμαστε ιδρωμένοι. Έτσι, με ένα αμάνικο ισοθερμικό δεν αυξάνουμε τη θερμοκρασία του σώματός μας –κάτι που μια τέτοια εποχή δεν θα το θέλαμε και τόσο–, αλλά τουλάχιστον ξενοιάζουμε με το θέμα του ιδρώτα, ο οποίος εγκυμονεί πολλούς κινδύνους όταν εγκλωβίζεται πάνω στο δέρμα μας (όπως ψύξεις, κράμπες και κρυώματα). Λόγω της μικρής πτώσης της θερμοκρασίας και τη μερική αύξηση έντασης των ανέμων, λόγω εποχής, ο ιδρώτας θα μπορούσε να μας δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα ευκολότερα. Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν, τα ισοθερμικά αποτελούν τη βάση της ποδηλατικής μας ένδυσης όσο απαιτητική και αν είναι η προπόνησή μας. Επίσης, εξισορροπούν τη θερμοκρασία του σώματός μας, αποβάλλοντας από αυτό τον ιδρώτα και διατηρώντας τον κορμό μας στεγνό.

Μανίκια, μπατζάκια στο «τσακ μπαμ»
Tα μανίκια και τα μπατζάκια είναι από τα πιο σημαντικά αντικείμενα στη ντουλάπα ενός ποδηλάτη, καθώς αποτελούν τον γρηγορότερο και ευκολότερο τρόπο να προφυλάξουμε τα μέρη του σώματός μας που είναι εκτεθειμένα στον άνεμο και το κρύο. Μιας και οι καλοκαιρινές ποδηλατικές μπλούζες είναι κοντομάνικες και τα ποδηλατικά κολάν με μπατζάκι φτάνουν έως και λίγο παραπάνω από το γόνατο, η καλύτερη λύση για να προφυλάσσονται τα εκτεθειμένα μας μέρη –και κυρίως οι αρθρώσεις μας– είναι τα μανίκια και τα μπατζάκια. Με λίγα λόγια, αποτελούν την «προέκταση» της καλοκαιρινής μας ποδηλατικής ένδυσης…

Όταν δε φοριούνται, αποθηκεύονται εύκολα στις ποδηλατικές μας μπλούζες ή τσάντες, καθώς καταναλώνουν ελάχιστο χώρο, ενώ δε ζυγίζουν σχεδόν τίποτα! Τα φθινοπωρινά πρωινά συνήθως είναι παγωμένα, οπότε είναι καλό να ξεκινάμε την προπόνηση ή τη βόλτα μας φορώντας τα μανίκια και τα μπατζάκια μας. Αργότερα, όταν αυξηθεί η θερμοκρασία, μπορούμε εύκολα και γρήγορα να τα κατεβάσουμε ή να τα αφαιρέσουμε. Τα μανίκια και τα μπατζάκια μάς επιτρέπουν να παραμένουμε άνετοι σε μια μακρινή διαδρομή που ξεκινά νωρίς και ολοκληρώνεται αργότερα, μέσα στη μέρα. Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν πολλών ειδών μανίκια και μπατζάκια: άλλα καλύπτουν ολόκληρο το χέρι και το πόδι, κάποια άλλα καλύπτουν μόνο τους αγκώνες και τα γόνατα, ενώ ταυτόχρονα τα 3/4 εξ’ αυτών ξεκινούν από τους ώμους και καταλήγουν στους αγκώνες ή αντίστοιχα ξεκινούν από τους μηρούς και καλύπτουν μέχρι και τα γόνατα. Επίσης, στο εμπόριο παρατηρείται σημαντική ποικιλία στα συγκεκριμένα είδη, αναλόγως το πόσο ζεστά είναι. Μπορούμε π.χ., να βρούμε αντιανεμικά, όπως επίσης και αδιάβροχα. Τα μανίκια και τα μπατζάκια είναι από τα σημαντικότερα αξεσουάρ ποδηλατικής ένδυσης, καθώς αποτελούν «σύμμαχό» μας για όλη τη χρονιά, μιας και  λόγω των υψηλών τιμών, τα χειμερινά ποδηλατικά κολάν και ρούχα γίνονται απρόσιτα. Αντίθετα, με ένα καλό ζευγάρι μανίκια και μπατζάκια μπορούμε κάλλιστα να αντεπεξέλθουμε σε σχετικά  χαμηλές θερμοκρασίες, τόσο σε προπονητικές και αγωνιστικές συνθήκες όσο και στις καθιερωμένες μας βόλτες.

Ελαφρύ μπουφάν
Η άνετη αναπνοή του κορμού μας κατά την οδήγηση του ποδηλάτου  αποτελεί το «κλειδί», το βασικότερο κριτήριο για την επιλογή ενός μπουφάν. Χρειαζόμαστε κάτι που να κρατά τον αέρα μακριά από την περιοχή του στήθους, αφήνοντας όμως τη μέση και την πλάτη μας επαρκώς αεριζόμενη. Επειδή δεν είναι ακόμη καιρός για ένα χειμωνιάτικο μπουφάν, θέλουμε κάτι ελαφρύ και συμπαγές που να χωρά εύκολα στις ποδηλατικές τσέπες και στις τσάντες μας ή στους μικρούς υδροσάκους μας. Υπάρχουν αρκετά ελαφριά μπουφανάκια, πολλά εκ των οποίων συνοδεύονται από μία θήκη-τσαντάκι που βοηθά στην εξοικονόμηση όσο το δυνατόν περισσότερου χώρου. Τα ελαφριά μπουφάν είναι σπανίως αδιάβροχα –αφού αυτό θα ανέβαζε την τιμή τους στα ύψη–, αλλά την ίδια στιγμή ένα αδιάβροχο μπουφάν μάς προστατεύει από τις βροχές, που είναι συχνές αυτή τη χρονική περίοδο. Είναι δε εξαιρετικά για τις πολύ πρωινές και βραδινές βόλτες ή για εξορμήσεις σε περιοχές με υψηλό υψόμετρο και δάση.

Γιλέκο παντός καιρού!
Ένα αντιανεμικό γιλέκο είναι το μόνο αντικείμενο που θα βρεις οπωσδήποτε στην τσέπη της μπλούζας ενός ποδηλάτη, κάπου ανάμεσα στις ενεργειακές του τροφές και τα εργαλεία του! Είναι το σημαντικότερο και «παντός καιρού» ρούχο, ανεξαρτήτως εποχών. Είναι επίσης το πλέον κατάλληλο για να προστατεύουμε τα ζωτικά μας όργανα από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ βοηθά να διατηρούμε την θερμοκρασία του σώματος μας αποκλείοντας την είσοδο αέρα. Την ίδια στιγμή, έχοντας τα χέρια μας ελεύθερα, αποτρέπουμε την υπερθέρμανση του σώματός μας. Σε πιο ακραίες συνθήκες υπάρχουν γιλέκα με αφαιρούμενα μανίκια, τα οποία κατατάσσονται στην κατηγορία των ελαφριών μπουφάν ή –αν το θέσουμε αλλιώς– των ελαφριών μπουφάν με αποσπώμενα μανίκια, που γίνονται γιλέκα. Τα μανίκια που τοποθετούνται στο γιλέκο μάς επιτρέπουν να αυξήσουμε την θερμοκρασία μας σε περίπτωση που ο καιρός χειροτερέψει ή μπορούν να μας κρατήσουν μερικώς και προσωρινά στεγνούς, αν δεν είναι αδιάβροχα, σε περίπτωση απρόσμενης βροχής. Σε γενικές γραμμές, τα γιλέκα ποικίλουν. Γι’ αυτό το χρονικό διάστημα π.χ., θα χρειαστούμε ένα ελαφρύ αντιανεμικό. Ένα καλό γιλέκο μπορεί να συμπιεστεί – και αυτό είναι κάτι που βοηθάει στην αποθήκευσή του, αφού μπορεί να χωρέσει σε μία τσέπη μπουφάν ή ενός jersey. Υπάρχουν και αδιάβροχα γιλέκα τα οποία επαρκούν σε περίπτωση πιο θερμών διαδρομών, όπου δεν χρειάζεται μπουφάν. Η διαφορά ενός ποδηλατικού γιλέκου σε σχέση με ένα γιλέκο τρεξίματος π.χ., είναι οι ειδικά διαμορφωμένοι αεραγωγοί που έχουν τα ποδηλατικά γιλέκα στο πίσω μέρος για καλύτερο εξαερισμό της μέσης μας, αλλά και γενικότερα του κορμού μας. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμα μετά την ανάβαση ή για την κατάβαση ενός βουνού, όπως και για τις μέρες με έντονο αέρα. Πολλά γιλέκα είναι δε εξοπλισμένα με τσέπες στο πίσω μέρος, οι οποίες τα κάνουν πιο εύχρηστα, χαρίζοντάς τους αντανακλαστικά που συμβάλλουν στην ασφάλειά μας.

Με το γάντι…
Δεδομένου ότι τα δάχτυλα των χεριών μας είναι μονίμως τοποθετημένα στο τιμόνι χωρίς μεγάλη συμμετοχή στην ποδηλατική μας άσκηση –δεχόμενα ταυτοχρόνως όλον τον κρύο αέρα–, είναι ουσιαστικά το πρώτο σημείο του σώματός μας στο οποίο θα αισθανθούμε την… αλλαγή των εποχών. Ένα ζευγάρι λεπτά “fullfinger” αδιάβροχα γάντια είναι ό,τι πρέπει για τη φθινοπωρινή περίοδο. Σταδιακά, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, τα πιο χοντρά, αντιανεμικά και αδιάβροχα γάντια είναι απαραίτητα. Βέβαια φορώντας τα από πολύ νωρίς, ο ιδρώτας ανάμεσα στα δάχτυλα δεν θα μας κάνει να νιώσουμε άνετα. Οπότε, είναι καλό να εξοπλιστούμε με ένα λεπτό, fullfinger γάντι –αδιάβροχο ή μη– και στην πορεία να περάσουμε σε ένα «πιο χειμερινό». Αν όμως ο καιρός δεν είναι ούτε τόσο ζεστός, για ένα λεπτό γάντι, αλλά ούτε και τόσο κρύος, για ένα χειμερινό, μπορούμε να φορέσουμε μέσα απ’ το λεπτό γάντι μας ένα ισοθερμικό που θα καλύψει τις ποδηλατικές μας απαιτήσεις για αρκετό χρονικό διάστημα, μέχρι τουλάχιστον να χειμωνιάσει.

«Έχε τα πόδια σου ζεστά.»
Όσο δυσάρεστη είναι η αίσθηση των παγωμένων χεριών, άλλο τόσο ισχύει το ίδιο και για τα παγωμένα πόδια. Αναλογιζόμενοι λοιπόν την ποσότητα των watt που μεταφέρουν τα πόδια μας στα πετάλια, θέλουμε να σιγουρευτούμε ότι τα πόδια μας –και ιδιαίτερα τα άκρα τους– θα είναι σε άριστη κατάσταση. Για αυτό και η επιλογή της κάλτσας δεν πρέπει να μας είναι αδιάφορη. Για τις κρύες μέρες του φθινοπώρου καλή επιλογή αποτελούν οι μάλλινες ποδηλατικές κάλτσες, οι οποίες κρατούν τον ιδρώτα μακριά από το δέρμα μας, προσφέροντας παράλληλα αντιβακτηριδιακή δράση (κάτι που πολλές φορές τις καθιστά καλύτερες από τις συνθετικές κάλτσες). Συνήθως, διαβάζοντας κάποιος για μάλλινες κάλτσες, φαντάζεται κάτι πολύ χοντρό και ζεστό… Και όμως, καθώς μιλάμε για ποδηλατική ένδυση, οι ποδηλατικές μάλλινες (και όχι μόνο) κάλτσες είναι πολύ λεπτές, διαθέτοντας πολλά σημεία εξαερισμού, ενώ ταυτόχρονα έχουν την ιδιότητα να διατηρούν το πόδι ζεστό. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως υπάρχουν και αδιάβροχες κάλτσες οι οποίες σε συνθήκες βροχής κρατούν στεγνά τα πέλματα και τα δάχτυλά μας. Βέβαια, οι ζεστές κάλτσες δεν είναι πάντοτε αρκετές από μόνες τους, αφού τα ποδηλατικά παπούτσια που πρέπει να συμβάλλουν στον εξαερισμό του ποδιού, είναι στην πλειονότητά τους γεμάτα τρύπες και αεραγωγούς: Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη θερινή περίοδο, αλλά οδυνηρό κατά τη χειμερινή, αφού έτσι επιτρέπεται στον αέρα και το νερό να διαπερνούν το εσωτερικό. Επομένως, εκτός από το πόδι μας, οι κάλτσες είναι απαραίτητες και για το παπούτσι μας! Επομένως, οι επιπρόσθετες κάλτσες –ή, πιο σωστά, τα καλύμματα που τοποθετούνται ως δεύτερο στρώμα προστασίας– αποτελούν τη λύση για να μην περνά στο πόδι μας το παραμικρό ίχνος υγρασίας. Όπως στα μανίκια και τα μπατζάκια, έτσι και στα καλύμματα των παπουτσιών υπάρχει στην αγορά πληθώρα επιλογών: από πολύ λεπτά έως πολύ χοντρά, από αντιανεμικά έως αδιάβροχα και από δρόμου έως βουνού!

Επί κεφαλής!
Με τον χειμώνα να πλησιάζει αργά μεν, αλλά σταθερά, με τα κράνη γεμάτα συστήματα αερισμού και κανάλια αεραγωγών αλλά και τις μπλούζες να κλείνουν λίγο πάνω από την τραχεία, η ένδυση για το κεφάλι και τον λαιμό αποτελεί ένα εξίσου σημαντικό θέμα. Επομένως, τι είναι ιδανικότερο; Ένα ισοθερμικό κολάρο για τον λαιμό ή ένα σκουφάκι; Μια αδιάβροχη full face μπαλακλάβα ίσως; Και εδώ οι ποδηλατικές εταιρείες ένδυσης έχουν φροντίσει να καλύψουν και τους πιο απαιτητικούς και ταυτοχρόνως ν’ αντεπεξέλθουν στις οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Καθώς όμως το θέμα μας σχετίζεται με τη φθινοπωρινή ένδυση –και οι φθινοπωρινές θερμοκρασίες στη χώρα μας δεν είναι και τόσο φθινοπωρινές–, η πιο εύχρηστη και οικονομική λύση για να προφυλάξουμε το κεφάλι μας αυτήν την εποχή είναι ένα λεπτό ισοθερμικό κολάρο λαιμού, που μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί και ως σκουφάκι. Το συγκεκριμένο αξεσουάρ σίγουρα θα μας φανεί χρήσιμο σε κάποιο βουνό ή σε μια περιοχή με λίγο παραπάνω υψόμετρο.

Όπως και να έχει πάντως, πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ποδηλατική μας ένδυση, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικό, είτε ποδηλατούμε αγωνιστικά είτε εκτός δρόμου είτε αστικά, να ντυνόμαστε με ποδηλατικό ρουχισμό, καθώς τα ρούχα αυτά είναι ειδικά σχεδιασμένα ούτως ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες του σώματός μας σε συνδυασμό με τις ιδιομορφίες της ποδηλασίας. Ο σκοπός είναι απολαμβάνουμε τις βόλτες μας όλο τον χρόνο, χωρίς ενοχλήσεις, και να γινόμαστε αποδοτικότεροι στις ποδηλατικές μας απαιτήσεις. Επομένως, η σωστή επιλογή των ρούχων μάς προστατεύει από πάσης φύσεως προβλήματα. Καλό φθινόπωρο!

Δείτε επίσης

Σχαράκια: Η σημασία της σωστής ρύθμισης

Κούμπωσε σωστά! Τα σχαράκια ορίζουν τη θέση των ποδιών επάνω στα πετάλια και ο τρόπος ...

4 τρόποι να βελτιώσεις το πεταλάρισμα σου

Καν’ το όπως οι pro! Πόσοι από εμάς δεν έχουμε θαυμάσει – είτε από κοντά, ...

ΚΟΚ και Ποδήλατο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Διαβάστε όλα τα άρθρα του ΚΟΚ που αφορούν το ποδήλατο

Αφήστε μια απάντηση

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Pin It on Pinterest