Home | Αρχική | Βρες τη θέση σου με το bikefitting της Shimano

Βρες τη θέση σου με το bikefitting της Shimano

Tsirikosbikes bikefitting Lab

Όλοι μας, ανεξάρτητα από το αν είμαστε «pro», ερασιτέχνες ή απλοί χομπίστες, έχουμε, λίγο πολύ, αισθανθεί πως κάτι δεν πάει καλά στον τρόπο με τον οποίο πεταλάρουμε και στη θέση που φέρει το σώμα μας επάνω στο ποδήλατο.

Η εύρεση της ιδανικής θέσης δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση καθώς σχετίζεται και επηρεάζει άμεσα πολύ σημαντικούς παράγοντες όπως η αεροδυναμική αντίσταση, η παραγόμενη δύναμη, η αποδοτικότητα και η άνεση. Σαφώς, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχνάμε πως η αποφυγή μυϊκών τραυματισμών, και η οδηγική συμπεριφορά, σχετίζεται άμεσα με την ποδηλατική θέση του σώματος.
Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πόσο σημαντική είναι η εύρεση της ιδανικής θέσης για κάθε αναβάτη. Η επίτευξη της μπορεί να γίνει μόνο με την καθοδήγηση ενός εξειδικευμένου fitter και τη χρήση ενός προηγμένου τεχνολογικά συστήματος bikefit.

 

Αναντίρρητα, το πιο προηγμένο τεχνολογικά σύστημα της παγκόσμιας αγοράς αυτή τη στιγμή είναι το bikefitting της Shimano, καθώς είναι το μόνο που δίνει τη δυνατότητα στο fitter να έχει πρόσβαση σε τόσο λεπτομερή και αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τη θέση που φέρει το σώμα του αναβάτη επάνω στο ποδήλατο (γωνίες, αποστάσεις, εύρος κινήσεων, κ.λπ.) και τον τρόπο με τον οποίο πεταλάρει (μέσω του Pedal Analysis) ανάγοντας την διαδικασία του bike fit σε «τέχνη»!

Τι σημαίνει ιδανική θέση και πως πετυχαίνετε;
Για να μπορέσει ο fitter να «στήσει» ιδανικά επάνω στο ποδήλατο έναν αναβάτη, πρώτα απ’ όλα, πρέπει να γνωρίζει καλά τις απαιτήσεις της ποδηλασίας. Για παράδειγμα, σε αναβάτες δρόμου, οι απαιτήσεις είναι διαφορετικές για έναν σπρίντερ, από αυτές ενός ανηφορίστα ή ενός «baroudeur». Ο σπρίντερ απαιτεί άλλη θέση στα σχαράκια και στο ύψος σέλας, ώστε να έχει ξεκούραστες γάμπες μετά από 5 ώρες, για να μπορεί να σπριντάρει, ενώ ένας ανηφορίστας χρειάζεται διαφορετικό setback ώστε να ενεργοποιεί περισσότερο τους γλουτούς κλπ.

Τελείως διαφορετικές είναι επίσης οι απαιτήσεις ενός τριαθλητή και ενός χρονομετρίστα. Ο τριαθλητής απαιτεί πιο ξεκούραστη θέση στον κορμό, ώστε να μην φορτίζει πολύ τη μέση του, ενώ ο χρονομετρίστας πρέπει να τοποθετηθεί πιο επιθετικά, καθώς η αντίσταση του αέρα είναι ο μεγαλύτερος του εχθρός σε έναν αγώνα TT.

 

Κινούμενος μέσα στα πλαίσια που ορίζει η βιομηχανική, ο fitter, μέσω του προηγμένου συστήματος της bikefitting.com, έχει απεριόριστες δυνατότητες να «παίξει» με τα νούμερα «on the fly», μέχρι να βρει το «setup» που θα κάνει τη διαφορά σε αναβάτες υψηλού επιπέδου. Δεν είναι λίγες οι φορές που μικρές αλλαγές λίγων χιλιοστών στο setup, δημιουργούν μεγάλες βελτιώσεις στην αποδοτικότητα ενός έμπειρου, επαγγελματία αναβάτη.

Η επίτευξη της ιδανικής θέσης ξεκινάει από τη σωστή τοποθέτηση της σέλας. Στόχος είναι η σέλα να τοποθετηθεί σε τέτοια θέση που να δημιουργεί μια σταθερή πλατφόρμα για το σώμα του αναβάτη, ώστε να μην παρουσιάζεται έντονο lateral travel στους γοφούς και στα γόνατα, να μην αναπτύσσονται μεγάλες δυνάμεις διάτμησης, να φορτίζονται εξίσου όλοι οι μύες των ποδιών και, το κυριότερο, να μην επηρεάζεται αρνητικά το λεγόμενο ankle technique, το εύρος κίνησης του πέλματος που ορίζει σε μεγάλο βαθμό (μαζί με τη σωστή θέση στα σχαράκια) την αποδοτικότητα στο πεταλάρισμα.

Το επάνω μέρος του σώματος επηρεάζει σε τεράστιο βαθμό την αεροδυναμική απόδοση και η επίτευξη της ιδανικής θέσης είναι σχετική. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο fitter αναγκάζεται να ξεφύγει, συνειδητά, από τα επιτρεπόμενα όρια και να τοποθετήσει τον αναβάτη σε «extreme» θέση για χάρη της αεροδυναμικής απόδοσης. Τέτοιες ακραίες αλλαγές στο set up γίνονται μόνο σε έμπειρους αναβάτες που γνωρίζουν καλά τα όρια του σώματος τους και υπάρχει συγκεκριμένος, αγωνιστικός, λόγος.

 

Σε «φυσιολογικούς» αναβάτες, σε χομπίστες και σε ερασιτέχνες ή σε κάποιον που ξεκινάει την ποδηλασία, η ιδανική θέση σχετίζεται περισσότερο με την άνεση, την αποφυγή τραυματισμών και την αποδοτικότητα και λιγότερο με την αεροδυναμική. Ο fitter οφείλει, και πρέπει, να είναι σε θέση να μπορεί να ορίσει την ιδανική θέση, να βρει το λεγόμενο «sweet spot», ώστε να «ξεκλειδώσει» τις αρθρώσεις του αναβάτη και ταυτόχρονα να τον καθοδηγήσει πως να βελτιώσει την αποδοτικότητα στο πεταλάρισμα, να του τονίσει τις αδυναμίες, να του προτείνει ενδεχόμενες αλλαγές σε περιφερειακά και εξοπλισμό, ώστε ο αναβάτης να μπορεί να απολαμβάνει, και μόνο, το θαυμάσιο άθλημα της ποδηλασίας.
Το προηγμένο τεχνολογικά σύστημα bikefitting.com της Shimano είναι διαθέσιμο, στην ολοκληρωμένη του μορφή, στο ποδηλατικό κατάστημα Τσιρίκος.

Δείτε επίσης

Για προπόνηση στα βουνά του Taiwan KOM

Στην χώρα του ποδηλάτου, με ποδήλατο Μπορεί να βρεθείς στην Ταΐβάν για ρόλερς αλλά αυτό ...

ΚΟΚ και ποδήλατο

Earth Dialogues: Πόλεις χωρίς αυτοκίνητο

Ένα απόγευμα αφιερωμένο στο ποδήλατο, στο Κ44, στο πλαίσιο των Earth Dialoges που διοργανώνει η ...

Woom Original 3 Automagic

Το «μαγικό» WOOM Original 3 Automagic!

WOOM Original 3 Automagic όπως λέμε «μαγεία»… Πιστεύετε στη μαγεία; Αν όχι, τότε το ολοκαίνουργιο ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest