Home | ΝΕΑ | ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ | Athletes Against Cancer

Athletes Against Cancer

Xτυπώντας τον καρκίνο με το ποδήλατο!

Η ομάδα ATAC (Athletes Against Cancer) αποτελεί μία φιλανθρωπική διοργάνωση, η οποία οργανώθηκε με σκοπό την ενίσχυση της μάχης ενάντια στον καρκίνο.

 

Από τον Δημήτρη Σπύρου

Κύρια δράση της είναι η υλοποίηση αθλητικών διοργανώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η κινητοποίηση οργανώσεων, φορέων, εταιρειών καθώς και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, προκειμένου να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες κοινωνικής αλληλεγγύης και συλλογικής προσπάθειας στη μάχη κατά του καρκίνου! Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε τόσο με τον εμπνευστή του εγχειρήματος, Γιώργο Καραγιάννη αλλά και τους ακόμα τέσσερις αθλητές, Γιάννη Καραλή, Παναγιώτη Καλπουρίδη, Δημήτρη Καραμπέρο και Κωστή Βελιόπουλο οι οποίοι μας περιγράφουν την προετοιμασία τους μέχρι τη συμμετοχή τους στον Haute Route Alps!

Γιώργος
Καραγιάννης

Η πρώτη σας συμμετοχή σε αγώνα Haute Route ήταν πέρυσι. Πείτε μας δύο λόγια για το πώς ξεκίνησε το όλο εγχείρημα.
Κάποιοι φίλοι, γιατροί της ΕΕΜΕΚ, γνωρίζοντας την ενασχόλησή μου με την ποδηλασία, θέλησαν να δοκιμάσουν κατά πόσο ο συμβολισμός της επίπονης προσπάθειας και ψυχικής πίεσης σε ένα εξαιρετικά δύσκολο αγώνα ερασιτεχνικής ποδηλασίας μπορεί να αποτελέσει το ερέθισμα για την ουσιαστική ενίσχυση της μάχης κατά καρκίνου.

Ποιος είναι ο στόχος του εγχειρήματος;
Η συγκέντρωση χρημάτων για τη στήριξη των δράσεων κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης του συλλόγου καρκινοπαθών ασθενών ΚΕΦΙ και η αύξηση των παρεχόμενων υποτροφιών της ΕΕΜΕΚ σε νέους επιστήμονες για την ενίσχυση της μοριακής έρευνας του καρκίνου.

Περιγράψτε μας έναν αγώνα Haute Route. Ποιο είναι το πιο δύσκολο στοιχείο του; Ποια η κορυφαία στιγμή σε έναν τέτοιο αγώνα;
Επτά αγωνιστικές ημέρες, κατά τα πρότυπα των επαγγελματικών αγώνων ποδηλασίας, όπου ζεις, αναπνέεις και σκέφτεσαι μόνο το αγαπημένο σου άθλημα!
Δύσκολο σημείο: η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ ψυχικής αντοχής και διαχείρισης του πόνου.
Κορυφαία στιγμή: δύο βασικά, η στιγμή της εκκίνησης την πρώτη ημέρα στη Γενεύη και του τερματισμού την έβδομη ημέρα στη Νίκαια!

Πότε και πώς αποφασίσατε το «ροστερ» της ομάδας ATAC; Πόσο δύσκολο ήταν να βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι;
Στις αρχές του 2014. Η επιλογή ήταν ένας συνδυασμός ποδηλατικής εμπειρίας, προσωπικής συνεισφοράς σε ότι αφορά τους εξωαγωνιστικούς στόχους και της προσωπικότητας για τη διαμόρφωση του απαραίτητου ομαδικού κλίματος.

Έως τώρα έχετε ήδη επισκεφτεί με την ομάδα ATAC πόλεις στην Ελλάδα. Ποιο το πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών; Ποια ήταν η στάση του κόσμου;
Στόχος των επισκέψεων είναι η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για την έρευνα στη μάχη κατά συγκεκριμένων μορφών νεοπλασιών, για τα δικαιώματα των ασθενών και η ενεργοποίησή τους σε ότι αφορά τη στήριξη των δυο φορέων ΚΕΦΙ και ΕΕΜΕΚ. Ο κόσμος ανταποκρίνεται παρά το γεγονός ότι η ανοιχτή συζήτηση γύρω από τον καρκίνο στη χώρα μας αποτελεί ακόμη ταμπού για πολλούς από τους πάσχοντες.

Ποιοι στηρίζουν την προσπάθεια της Ομάδας ATAC;
Σε επίπεδο οικονομικών πόρων, χρυσός χορηγός είναι η φαρμακευτική εταιρεία Novartis. Την προσπάθειά μας στηρίζουν επίσης οι φαρμακευτικές εταιρείες Genesis και TEVA. Σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών η Europcar Ελλάς, η Trim Ελλάς, η Nissan, το Ίδρυμα Θώραξ και το Κέντρο Φυσικοθεραπείας του Ιασώ General. To MBIKE δε θα μπορούσε να είναι απών ως χορηγός επικοινωνίας ενώ και αυτή τη χρονιά είναι δίπλα μας το περιοδικό Κ της Καθημερινής.

Πόσο δύσκολη φαντάζει η συμμετοχή στον αγώνα;
Προσωπικά έχω την εμπειρία να διαχειριστώ την ποδηλατική πλευρά του εγχειρήματος. Τη στιγμή που η ψυχολογία θα αγγίζει τα όρια της εγκατάλειψης, η σκέψη των αγαπημένων προσώπων που νικήθηκαν από τον καρκίνο θα μου δώσει την απαραίτητη ώθηση να συνεχίσω.

Ποια είναι η προετοιμασία που ακολουθείτε;
Πάρνηθα, Πεντέλη, Υμηττός για αναβάσεις, παραλιακή Σουνίου για δύναμη και αντοχή στην ευθεία. Αποχή από γλυκά και καλό κρασί μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου…

Πώς χωράνε οι υπόλοιπες υποχρεώσεις (επαγγελματικές και οικογενειακές) στην προετοιμασία;
Δύσκολα. Απαιτούνται σύγχρονες δεξιότητες διαχείρισης των παραπόνων, τα οποία αντιμετωπίζονται ως μέρος της προετοιμασίας!

Τι πιστεύετε ότι θα σας δυσκολέψει περισσότερο;
Η τρίτη ημέρα του αγώνα: διαδοχική ανάβαση των Col de la Madeleine, Col du Glandon, Alpe d’Hues.

Πoιος είναι ο πιο δύσκολος αγώνας στον οποίο έχετε λάβει μέρος ως τώρα;
Η τέταρτη ημέρα της περσινής ανάβασης των Πυρηναίων: Peyresourde, Azet, Aspin και το θρυλικό Tourmalet.

Με τι ποδήλατο θα λάβετε μέρος στον αγώνα;
Trek Madone 6.9 SSL

 

Διαβάστε ολόκληρη της συνέντευξη της ομάδας ATAC στο τεύχος 126 που κυκλοφορεί. 

Δείτε επίσης

Βασίλης Αναστόπουλος

Ο Βασίλης Αναστόπουλος υπογράφει με την Deceuninck – Quick Step

Βασίλης Αναστόπουλος: η διαδρομή από την SEG Racing Academy στην Deceuninck – Quick Step! O ...

Vuelta

O sir Bradley Wiggins μας δίνει τις προβλέψεις του για τη Vuelta 2019

Ο cycling expert του Eurosport Bradley Wiggins δίνει τα προγνωστικά του για τη Vuelta Νικητής ...

Κώστας Λιβανός

Kώστας Λιβανός: Ο νεαρός Κρητικός γίνεται δύο φορές Παγκόσμιος!

Ο Κώστας Λιβανός στην κορυφή του κόσμου – δύο φορές! Στην πίστα η Ελλάδα έχει ...

Αφήστε μια απάντηση

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Pin It on Pinterest