Home | ΝΕΑ | ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ | Το ελληνικό Pro Tour

Το ελληνικό Pro Tour

Μια καλή χρονιά για την SP Tableware

Μπορεί να μην έχουμε ελληνική ομάδα PRO TOUR αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν έχουμε «επαγγελματική» ποδηλασία.

Από τον Σπύρο Παπαγεωργίου
Φωτό: Παντελής Ζερβός

Κι όταν λέμε «επαγγελματική» αναφερόμαστε στην ύπαρξη συγκεκριμένου προϋπολογισμού, σε αμοιβές αθλητών και γενικά σε οργάνωση ομάδας που ακολουθεί το πρότυπο της επαγγελματικής ποδηλασίας.

 | mbike.gr

Αναφερόμαστε φυσικά στην SP Tableware. Το 2013 κύλησε με επιτυχίες για την ομάδα, παρά την οικονομική κρίση που επηρεάζει τα πάντα. Η SP ταξίδεψε στο εξωτερικό, διακρίθηκε σε αγώνες και πλέον – έχοντας στο ρόστερ της δύο από τους καλύτερους έλληνες ποδηλάτες – τον Γιάννη Ταμουρίδη και τον Περικλή Ηλία – έχει κάθε λόγο να ατενίζει με αισιοδοξία το 2014.

Ο νέος αρχηγός της ομάδας, ο Γιάννης Ταμουρίδης, θα συνεργαστεί στενά με εκείνους που έκαναν την SP Tableware να «λάμψει» το 2013, ανάμεσά τους τούς Γιώργο και Απόστολο Μπούγλα, τον Γιώργο Καράτζιο, τον Νεόφυτο Σακελλαρίδη Μάγκουρα και όλα τα παιδιά, δίνοντας μια νότα PRO TOUR στην ομάδα.

Μιλήσαμε με τον team manager της ομάδας – τον Βασίλη Αναστόπουλο – παλιό… γνώριμο του ΜΒΙΚΕ, στενό φίλο και πολύτιμο συνεργάτη – ο οποίος μας μίλησε για το 2013, για τις καλές αλλά και τις δύσκολες στιγμές των αγαπημένων του αθλητών και τους στόχους για το 2014.

Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της. Ποιος είναι ο απόηχος του 2013;
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στο τέλος του 2012 μου ζητήθηκε από τον κύριο Παπάζογλου, τον Πρόεδρο της ομάδας, να αναλάβω, μετά την παραίτηση του Γιώργου Λεβεντάκη, τη διεύθυνση της ομάδας. Αν και θεωρώ τον εαυτό μου περισσότερο προπονητή και όχι μάνατζερ – δεν έχω σπουδάσει άλλωστε κάτι τέτοιο – δέχτηκα να αναλάβω την ομάδα για το 2013, μια και ο κίνδυνος διάλυσης είχε αρχίσει να διαφαίνεται στον ορίζοντα.
Παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, θεωρώ ότι το εγχείρημα στέφθηκε τελικά με επιτυχία, άρα μόνο θετικός μπορεί να είναι ο απολογισμός του 2013. Πιστεύω ότι έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ευχαριστημένοι με τη συνολική εμφάνιση της ομάδας και τα αποτελέσματα που έφεραν οι αθλητές μας εντός και εκτός συνόρων.

Ποιες ήταν οι πιο σημαντικές στιγμές της χρονιάς από πλευράς αποτελεσμάτων;
Είχαμε την ευτυχία να πανηγυρίσουμε πολλές νίκες φέτος, όμως η νίκη του Ισπανού Ντε Λα Πάρτε στη γενική κατάταξη του Γύρου Αλγερίας και οι διεθνείς νίκες των Καράτζιου και Μπούγλα (Γύρος Τιπάζα και Γύρος Ρουμανίας) νομίζω ότι ξεχώρισαν.

Ποιοι αγώνες σας δυσκόλεψαν περισσότερο;
Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Δρόμου ήταν ο αγώνας που θα θέλαμε όσο τίποτα άλλο να κερδίσουμε και δεν τα καταφέραμε. Οι αθλητές μου έκαναν έναν καταπληκτικό αγώνα, όμως όταν χάνεις από τον μοναδικό έλληνα ποδηλάτη που αγωνίζεται στο PRO TOUR, φυσικά αναφέρομαι στον Γιάννη Ταμουρίδη, μόνο απογοητευμένος δεν μπορείς να νιώθεις. Παρόλα αυτά, το ότι πετύχαμε να πλασάρουμε τέσσερα άτομα στην πρώτη εξάδα (2η,3η,5η,6η) νομίζω ότι δείχνει το ότι η ομάδα έχει «βάθος».

Ποιους αγώνες χαρήκατε περισσότερο;
Όλοι οι αγώνες που κερδίσαμε μας χαροποίησαν γιατί ο κάθε αγώνας έχει τη δική του ιδιαιτερότητα, τη δική του ομορφιά. Μπορώ να πω ότι χάρηκα ιδιαίτερα με τη νίκη του Καράτζιου στο 3ο ετάπ του Γύρου Τιπάζα και τις νίκες του Γιώργου Μπούγλα στο 2ο και 5ο ετάπ του Γύρου Ρουμανίας μια και πρόκειται για τις μόνες διεθνείς νίκες που σημειώθηκαν από έλληνες ποδηλάτες τα τελευταία 5 χρόνια, εκτός φυσικά τις νίκες των Ταμουρίδη και Ηλία σε αντίστοιχους αγώνες.
Επίσης, η καθολική επικράτηση της ομάδας στον πρώτο αγώνα της χρονιάς, το Τοπικό Πρωτάθλημα Αττικής, όπου κατακτήσαμε και τις έξι πρώτες θέσεις ήταν μια ιδιαίτερη στιγμή. Ήταν το πρώτο σημάδι ότι βαδίζουμε στο σωστό δρόμο.

Μίλησέ μας για τους «αφανείς ήρωες» της SP Tableware, χωρίς τους οποίους όλα τα παραπάνω δε θα ήταν εφικτά.
Για να καταφέρει μια ομάδα να δουλεύει σαν καλοκουρδισμένη μηχανή, είναι αναγκαία η συνεννόηση και συνεργασία αρκετών ανθρώπων, ατόμων που ειδικεύονται σε διάφορους τομείς.
Έχω την ευτυχία να έχω για συνεργάτες μου ανθρώπους που είναι χρόνια στο χώρο και είναι πραγματικοί επαγγελματίες, ο καθένας στο πόστο του. Χωρίς όλους αυτούς δε θα ήταν δυνατή η εύρυθμη λειτουργία της ομάδας. Φυσικά αναφέρομαι στους: Γιώργο Μανιάτη, τον αγωνιστικό διευθυντή της ομάδας, τους μηχανικούς μας Μιχάλη Ταμανάκια και Γιάννη Βουγιουκλάκη, τους μασέρ Δημήτρη Πορικό, Γιάννη Παρασκευά και Γιώργο Πολυπαθέλη, τον υπεύθυνο τύπου Γιώργο Μαλάτο και τον Αλέξανδρο Μανέτα, τον υπεύθυνο οικονομικού σχεδιασμού.

Ο Πρόεδρος είναι χαρούμενος με τα αποτελέσματα;
Σίγουρα είναι χαρούμενος και ικανοποιημένος από τα φετινά αποτελέσματα. Μέσα στην οικονομική κρίση που διανύουμε το ότι συνεχίζει να υποστηρίζει αυτό το εγχείρημα είναι πολύ σημαντικό και η συνολικά θετική εικόνα της ομάδας πιστεύω πως είναι μια μεγάλη ηθική ανταμοιβή.

Είσαστε ικανοποιημένοι με τον υλικό εξοπλισμό; Ποιες ήταν οι εντυπώσεις των αθλητών από τα ποδήλατα;
Για να αποδώσει τα μέγιστα ένας ποδηλάτης χρειάζεται και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Όσο καλύτερος είναι ο εξοπλισμός – ποδήλατο, ανταλλακτικά, ένδυση, υπόδηση – τόσο πιο εύκολη γίνεται η δουλειά του. Πιστεύω ότι είμαστε τυχεροί γιατί σε αυτό το κομμάτι συνεργαζόμαστε με μερικές από τις κορυφαίες εταιρίες στο χώρο. Η εταιρία Racing cycles, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος χορηγός, κατάφερε να εξοπλίσει την ομάδα με κορυφαίο ποδηλατικό εξοπλισμό. Όλοι οι αθλητές μας φορούν το κορυφαίο μοντέλο της G.Chrono της Gaerne  και χρησιμοποιούν κράνη της εταιρίας Kask, τα ίδια που χρησιμοποιεί και η SKY. Επίσης, η αμερικάνικη εταιρία Jakroo «ντύνει» με κορυφαίας ποιότητας ποδηλατικά ρούχα την ομάδα, ενώ η Oakley χορηγεί τα γυαλιά που χρησιμοποιούν οι αθλητές.
Βέβαια όλος ο παραπάνω εξοπλισμός συμπληρώνει το βασικό «εργαλείο» με το οποίο ρίχνονται καθημερινά στη μάχη οι αθλητές, που δεν είναι άλλο από το ποδήλατο. Το EMX-3 της βέλγικης εταιρίας Eddy Merckx είναι κατά γενική ομολογία ένα από τα καλύτερα πλαίσια που μπορεί να επιλέξει κάποιος σήμερα και φυσικά οι αθλητές είναι άκρως ικανοποιημένοι από αυτήν την επιλογή. Το πλαίσιο, σε συνδυασμό με τη σειρά της Campagnolo που το συνοδεύει και τους τροχούς από ανθρακονήματα της ίδιας εταιρίας, συνιστούν ένα σύνολο που μόνο απαρατήρητο δεν περνά. Άλλωστε, ο μεγάλος αριθμός νικών που πετύχαμε φέτος δείχνει ότι αθλητές και ποδήλατο «έδεσαν» απόλυτα.

Το 2013 της SP Tableware σε αριθμούς:
Ημέρες εκτός Ελλάδας: 63
Αριθμός ταξιδιών: 46
Αγώνες που συμμετείχαν αθλητές της ομάδας: 56
Θέσεις στη 10άδα: 45
Μεγαλύτερη διάκριση: Νίκη του Γύρου Αλγερίας UCI 2.2
Συνολικά χιλιόμετρα προπόνησης  και αγώνων των αθλητών της ομάδας: 29.000
Συνολικές ώρες προπόνησης: 870
Περισσότερες συνεχόμενες ώρες προπόνησης: 7.5
Περισσότερα συνεχόμενα χιλιόμετρα προπόνησης: 260
Λίτρα βενζίνης που κατανάλωσαν τα αυτοκίνητα συνοδείας: 7.500
Μέγιστα watt αθλητή που καταγράψατε: 1.650
Συνολικός αριθμός gel που καταναλώσατε: 1.200
Ελαστικά που λιώσατε: 78
Συνολικός αριθμός πτώσεων: 93

SP Tableware 2014:
Γιάννης Ταμουρίδης, αρχηγός ομάδας
Περικλής Ηλίας
Γιώργος Καράτζιος
Γιώργος Μπούγλας
Απόστολος Μπούγλας
Βασίλης Σημαντηράκης
Νεόφυτος Σακελλαρίδης Μάγκουρας
Δημήτρης Αντωνιάδης
Παναγιώτης Καραμπινάκης

Οι αθλητές πώς ανταποκρίθηκαν στα προπονητικά τους προγράμματα; Σκέφτεσαι να κάνεις κάποιες αλλαγές την επόμενη χρονιά;
Από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι τα μέλη της ομάδας ανταπεξήλθαν με τον καλύτερο τρόπο στην προπόνηση. Όλοι σημείωσαν και από μία τουλάχιστον νίκη σε κάποιον αγώνα, ενώ σχεδόν όλοι τους ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο τρόπο στους ρόλους που είχαν στους αγώνες.
Χαρακτηριστικά, είναι αξιοσημείωτη  η πρόοδος και η βελτίωση που είχαν οι Γιώργος και Απόστολος Μπούγλας αυτή τη χρονιά, μια χρονιά που η μια επιτυχία διαδεχόταν την άλλη εντός και εκτός συνόρων. Σίγουρα θα κάνω κάποιες αλλαγές για το 2014, αφού δεν είναι σίγουρο ότι ένα προπονητικό πλάνο που λειτούργησε τη μια χρονιά αυτούσιο θα μπορέσει να λειτουργήσει και την επόμενη. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει εξέλιξη και πρόοδος στο προπονητικό πλάνο που να ακολουθεί την φυσική κατάσταση του αθλητή. Προσωπικά, θεωρώ ότι ο καλύτερος φίλος για έναν προπονητή είναι η γομολάστιχα, μια και οι αλλαγές στο προπονητικό πλάνο πρέπει να είναι συνεχείς αντιμετωπίζοντας έτσι τις όποιες δυσκολίες παρουσιάζονται κατά την εκτέλεσή του.

Υπήρξε κάποια ιδιαίτερη φροντίδα στο κομμάτι της πρόληψης και αποκατάστασης των αθλητών;
Επειδή η προπόνηση και ο εξοπλισμός αποτελούν ένα κομμάτι του παζλ της απόδοσης, προσπαθήσαμε να παρέχουμε στους αθλητές, με την βοήθεια των χορηγών μας πάντα, τις συνθήκες ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αποδοτικοί γίνεται. Στην αρχή της σεζόν κατά τη διάρκεια της παραλαβής του ποδηλατικού εξοπλισμού, όλοι οι αθλητές πέρασαν από το σύστημα προσαρμογής ποδηλάτου «Retul», το πιο αξιόπιστο κατά την άποψή μου σύστημα, με σκοπό να βρούμε την ιδανικότερη θέση ποδηλάτησης του κάθε αθλητή. Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό το πόσες βελτιώσεις χρειάστηκε να κάνουμε στη στάση ορισμένων αθλητών, ιδιαίτερα των νέων μεταγραφών, μέχρι να βρούμε την ιδανική στάση που θα έπρεπε να έχουν πάνω στο ποδήλατο.
Στη συνέχεια πέρασαν από ενδελεχείς εξετάσεις του μυοσκελετικού συστήματος στην εταιρία «Fysiotek» και θεραπεύτηκαν διάφορα μικροπροβλήματα που ταλαιπωρούσαν μερικούς για πολλά χρόνια.
Στο κομμάτι της αποθεραπείας και αποκατάστασης μετά τους αγώνες και τις δύσκολες προπονήσεις, συνέβαλε τα μέγιστα η χρησιμοποίηση των συμπιεστικών καλτσών της 2XU ενώ στο κομμάτι της διατροφής, η χορηγός εταιρία συμπληρωμάτων GBF-WATT, παρείχε στους αθλητές τα απαραίτητα συμπληρώματα για την αποκατάστασή τους.  

Και ποιο είναι το budget που απαιτείται – πέρα από τις ατέλειωτες ώρες προσωπικής εργασίας – που απαιτήθηκε το 2013 για να γίνουν όλα τα παραπάνω;
Το budget μιας επαγγελματικής ομάδας δεν είναι μικρό. Το δικό μας, για το 2013 κυμάνθηκε στα περίπου 400.000 ευρώ.

Τι σημασία πιστεύεις πως θα έχει για την ομάδα η επιστροφή των Ταμουρίδη και Ηλία;
Σίγουρα η προσθήκη δύο τόσο μεγάλων αθλητών θα ανεβάσουν τη δυναμική και την εικόνα της ομάδας, είναι δύο προσθήκες για τις οποίες είμαστε πολύ χαρούμενοι!

Ποιος θα είναι ο ρόλος τους στην ομάδα;
Ο ρόλος του Ταμουρίδη θα είναι αυτός του αρχηγού – συντονιστή της ομάδας εντός και εκτός αγώνα. Θα είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του αγωνιστικού διευθυντή της ομάδας και των υπολοίπων αθλητών κατά τη διάρκεια των αγώνων. Σε αγώνες που περιμένουμε ότι θα τερματίσουν με μαζικό σπρίντ θα συνεργάζεται με τον Γιώργο Μπούγλα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Πιστεύω ότι με την εμπειρία που απέκτησε μετά τη θητεία του στο PRO TOUR, θα μπορέσει να βοηθήσει τους νεότερους αθλητές και να χαρίσει αρκετές νίκες στην ομάδα σε εγχώριους και διεθνείς αγώνες. Ο Περικλής Ηλίας θα χρησιμοποιήσει τους αγώνες δρόμου σαν προετοιμασία για το ΜΤΒ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα προσπαθήσει να διακριθεί κυρίως σε ανηφορικούς αγώνες.

Ποιοι είναι οι στόχοι για τη νέα χρονιά;
Στόχος για το 2014 είναι να επαναλάβουμε τις επιτυχίες της φετινής χρονιάς και να κερδίσουμε κάποιο μεγάλο Γύρο, με Έλληνα πρωταγωνιστή αυτή την φορά.

Ποιο θα είναι το ρόστερ του 2014;
Για το 2014 λάβαμε την απόφαση η ομάδα να αποτελείται μόνο από έλληνες αθλητές και αυτό γιατί πιστεύω ότι με τις φετινές τους επιδόσεις απέδειξαν ότι δεν υστερούν σε σχέση με ξένους αθλητές που είχαμε μέχρι σήμερα στην ομάδα.
Η ομάδα το 2014 θα αποτελείται από τους: Γιάννη Ταμουρίδη, Περικλή Ηλία, Γιώργο Καράτζιο, Γιώργο Μπούγλα, Απόστολο Μπούγλα, Βασίλη Σημαντηράκη, Νεόφυτο Σακελλαρίδη Μάγκουρα, Δημήτρη Αντωνιάδη, Παναγιώτη Καραμπινάκη.

 

Δείτε επίσης

Μόνικα ποδήλατο

Μόνικα: Το ποδήλατο είναι ένα είδος ευτυχίας

Για ποδήλατο με την Μόνικα Εκτός από αγαπημένη μουσικός, είναι και φανατική του ποδηλάτου. Η ...

ολλανδία ελλάδα με ποδήλατο

Ένα ταξίδι αγάπης από την Ολλανδία στην Ελλάδα, με ποδήλατο

Albert Ruijg: Ολλανδία Ελλάδα με ποδήλατο Στο Ρόντερνταμ της Ολλανδίας, ο Albert Ruijg προετοιμάζεται για ...

Ποδηλατώντας στη Φινλανδία με ένα Hello-Kitty Bike

Χιόνι, πάγος, -30C κι ένα παιδικό ποδήλατο Σκέφτεστε τι ειδικό εξοπλισμό χρειάζεστε για ποδηλασία στο ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest