Home | ΝΕΑ | ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ | Poster Bike Art στη Θεσσαλονίκη

Poster Bike Art στη Θεσσαλονίκη

60 καλλιτέχνες εμπνέονται από το ποδήλατο

Στη Θεσσαλονίκη ταξιδεύει η Poster Bike Art προκειμένου να παρουσιάσει τα έργα 60 καλλιτεχνών με κεντρικό θέμα το ποδήλατο.

Μιλήσαμε με τον Κυριάκο Ιωσηφίδη, μέλος της Bikeart και στενό μας συνεργάτη και φίλο, για την εκδήλωση που γίνεται στη Θεσσαλονίκη από τις 16 ως τις 24 Δεκεμβρίου.

Μίλησέ μας λίγο για το Poster Bike Art της Θεσσαλονίκης. Τι είναι, πότε γίνεται και ποιοί συμμετέχουν;

 | mbike.gr | mbike.gr

Η PosterBikeart Θεσσαλονίκης είναι μια συνέχεια της προσπάθειας που ξεκινήσαμε στην Αθήνα τον Απρίλιο στον εκθεσιακό χώρο του Camp. Με την παρουσίαση πόστερ με ποδηλατικά θέματα καλλιτεχνών απο το χώρο της urban art του comics και του graphic design. Αυτή τη φορά τη συνδέουμε και με τις άλλες μας παρεμβάσεις αυτές των δημόσιων τοιχογραφιών και ειδικότερα των τοιχογραφιών στα σχολεία (πρόγραμμα “Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια”). Ουσιαστικά είναι μια έκθεση που συνδυάζει τις δύο μας αγάπες το σπρέι-χρώμα και το ποδήλατο.

Αναλυτικά η έκθεση λαμβάνει χώρα υπό την σκέπη και στήριξη της “Θεσσαλονίκη: Ευρωπαικής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014”, σε μια αίθουσα την οποία παραχώρησε η Εκκλησία της Ελλάδος στην Εθν. Αμύνης 9α στο κέντρο της πόλης. Για το διάστημα 16 έως και 24 Δεκεμβρίου ενώ θα παραμένει ανοιχτή και το σαββατοκύριακο. Στην έκθεση συμμετέχουν με πρωτότυπα εικαστικά έργα και με θεματική το ποδήλατο 28 καλλιτέχνες από την Θεσσαλονίκη οι: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΝΘΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ (Amok), ΘΕΑΝΩ ΓΙΑΝΝΕΖΗ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΟΓΚΤΖΙΛΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΒΑΣΊΛΕΙΟΣ ΖΕΜΠΙΛΗΣ (RINO), ΕΦΗ ΚΥΡΤΣΟΥΔΗ, , ΤΑΣΟΣ ΜΑΡΑΓΚΟΣ (Tasmar), ΒΑΓΓEΛΗΣ ΜΑΤΖIΡΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (LACRIMOSA DESIGN), ΑΡΓΥΡΩ ΠΑΣΧΟΥ, ΣΟΦΙΑ ΣΠΥΡΛΙΑΔΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΟΣ, NΕΦΕΛΗ ΨΩΜΟΠΟΥΛΟΥ, APSET, DESIGNERS UNITED, DOLPHINS, ELIXIRION DESIGN / ΜΙΧΑΗΛ ΣΑΧΠΑΖΗΣ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΕΝΤΖΑΣ, IONAS, JASONE, JORZ, LIVE2, NADE, NASTWO, TOGETHER DESIGN, VIKTOR KOEN και δύο καλλιτέχνες από τον Βόλο οι ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΛΑΣΚΟΣ & ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΛΑΒΟΣ.

Παράλληλα η έκθεση φιλοξενεί και τα 30 πρωτότυπα posterbikeart έργα των Αθηναίων καλλιτεχνών: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ, ΣΟΦΙΑ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΟΥΣΗΣ, ΚΩΝ/ΝΟΣ ΔΑΜΟΥΛΑΚΗΣ (JAMER), ΛΙΛΑ ΚΑΛΟΓΕΡΗ, ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΤΣΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ, XΡΗΣΤΟΣ ΚΩΤΣΙΝΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΑΖΙΩΤΗΣ, ΜETOO, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΡΔΑΚΟΣ + ΛΙΝΑ ΣΠΑΝΟΥ, ΝΕΑΡΧΟΣ ΝΤΑΣΚΑΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ, ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ, ΦΩΤΗΣ ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΟΚΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΙΛΟΣ, ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΙΜΠΙΛΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΙΝΤΖΙΟΣ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΣΕΒΗ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΤΡΑΣ, ΠΕΤΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΛΙΑΣ, DPN.213, KEZ, POSTER, PUPET, RTMone, SAME84 & STUPID GREG.

 

Τι μπορεί να δει κάποιος στο πλαίσιο της έκθεσης;

Καταρχήν τα έργα των καλλιτεχνών τα οποία είναι πρωτότυπα και υπογεγραμένα απο τους ίδιους. Επίσης θα μπορεί να ξεφυλίσει μια ιδιαίτερη συλλογή βιβλίων και συλλεκτικών περιοδικών που έχουν σχέση με το ποδήλατο και το graffiti-street art στην Ελλάδα και εξωτερικό, να παρακολουθήσει τις πρωινές ώρες μαζί με τους μαθητές των σχολείων που θα επισκέπτοναι την έκθεση, ομιλίες για την ποδηλατική κουλτούρα, τους τύπους ποδηλάτων, την κυκλοφοριακή αγωγή κ.α. από εκπροσώπους ποδηλατικών συλόγων και καταστημάτων-συνεργείων της πόλης. Την Κυριακή θα ξεναγήσουμε στο χώρο και ένα σχολείο απο το Μεγανήσι της Λευκάδας που μας επισκέπτεται στα πλαίσια περιβαλοντικού προγράμματος. Τέλος το Σάββατο 7μ.μ. μπορείτε να μας συντροφέψετε στην συνάντηση που αφορά όλους τους πολίτες και ποδηλατες-ισσες για να γνωριστούμε, να πιούμε και να δοκιμάσουμε την τύχη στις κληρώσεις που θα ακολουθήσουν με ποδήλατα, κράνη, βιβλία κλπ.

Πόσο πιστεύεις ότι μπορεί η τέχνη να ομορφύνει τις σύγχρονες πόλεις;

Η τέχνη δεν έχει να κάνει με την ποσότητα μιας και μια μικρή ζωγραφιά σε ένα τοίχο ή μια απλή φράση μπορεί να σου δώσει μια διαφορετική οπτική στα πράγματα. Το δύσκολο είναι να αφήσεις τον εαυτό σου να δει, να είσαι έτοιμος να ανοιχτείς και να το δεχτείς, μιας και για όλα τριγύρω, μας μαθαίνουν στο να κοιτάμε μόνο την οθόνη και τίποτα πίσω ή δίπλα απο αυτή. Η τέχνη και ειδικά το street art έχει αυτή τη μοναδική ικανότητα να σου μιλάει κατευθείαν στο μυαλό και στην καρδιά και να σε “ανασταίνει” έστω και στιγμιαία. Και είναι οι καλλιτέχνες αυτοί που μας δίνουν αυτές τις αφορμές. Πιστεύω οτι ειναι οχι απλά ένα χρωματικό ή σχεδιαστικό καμουφλάρισμα, αλλά ανάσες και αφορμές για να μας κάνουν ένα re-start…

 

Πιστεύεις ότι η τέχνη μπορεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό με στόχο το ενδιαφέρον του προς το ποδήλατο και, τελικά, την ανάπτυξη του ποδηλάτου;

Ναι το πιστεύω και για αυτό οι προσπάθειες που κάνουμε. Η τέχνη μπορεί να δώσει με μια απλή κίνηση την σπίθα για να ξαναθυμηθείς το ποδήλατο, να το ξαναγαπήσεις και να το ξαναχρησιμοποιήσεις!

Εμείς θα προσπαθήσουμε να βομβαρδίζουμε με εικόνες και ποδηλατικά έργα το κοινό, δίνοντας του τροφή και ελπίζοντας κάποια στιγμή να κάνει το επόμενο ποδηλατικό του βήμα.

 

Πώς μπορεί να αποκτήσει κάποιος έργα από την έκθεση; Πωλούνται; Τα έργα πωλούνται και είναι η προσφορά των καλλιτεχνών στην ομάδα μας και τους ευχαριστούμε, για την ενίσχυση του προγράμματος μας στα σχολεία και μπορεί να τα προμηθευτεί μέσω των ιστοσελίδων μας bikeart.gr – facebook.com/bikeart.gr και urbanact.gr και στο email μας carpediemact@gmail.com.

 

Ποιά είναι τα σχέδιά σας για τη συνέχεια; Θα δούμε και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας την έκθεση;

Ετοιμάζουμε κάτι για Βόλο, στην συνέχεια στο Camp Αθήνα, μετά Ηράκλειο Κρήτης και…

Δείτε επίσης

Μόνικα ποδήλατο

Μόνικα: Το ποδήλατο είναι ένα είδος ευτυχίας

Για ποδήλατο με την Μόνικα Εκτός από αγαπημένη μουσικός, είναι και φανατική του ποδηλάτου. Η ...

ολλανδία ελλάδα με ποδήλατο

Ένα ταξίδι αγάπης από την Ολλανδία στην Ελλάδα, με ποδήλατο

Albert Ruijg: Ολλανδία Ελλάδα με ποδήλατο Στο Ρόντερνταμ της Ολλανδίας, ο Albert Ruijg προετοιμάζεται για ...

Ποδηλατώντας στη Φινλανδία με ένα Hello-Kitty Bike

Χιόνι, πάγος, -30C κι ένα παιδικό ποδήλατο Σκέφτεστε τι ειδικό εξοπλισμό χρειάζεστε για ποδηλασία στο ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest