Home | ΔΟΚΙΜΕΣ | MTB | Giant 27.5 3 LTD

Giant 27.5 3 LTD

Τα κάνει όλα κα συμφέρει!

H Giant, όπως ήδη θα έχετε διαβάσει σε προηγούμενα τεύχη του MBike, επέλεξε και αυτή να υποστηρίξει έντονα το φορμάτ των 27.5 ιντσών, προσφέροντας μοντέλα με τη συγκεκριμένη διάσταση τροχών εγκαταλείποντας τη διάσταση των 26 ιντσών στην υψηλή κατηγορία.

Από τον Δημήτρη Σπύρου

Ο Γίγαντας προτίμησε να κάνει εξαντλητικές δοκιμές ποδηλάτων με ίδιο set up αλλά διαφορετικές διαμέτρους τροχών, προκειμένου να οδηγηθεί σε ασφαλές συμπέρασμα σχετικά με τη συμπεριφορά των ποδηλάτων με τροχούς 27.5 ιντσών. Πού κατέληξε; Ότι τα 27μισάρια είναι πράγματι καλύτερα από τα 26άρια καθώς συγκεντρώνουν τα καλά των δύο άλλων διαστάσεων. Από την μία είναι πιο κοντά στη διάσταση των 29 ιντσών σχετικά με την υπέρβαση εμποδίων και από την άλλη πιο κοντά στην αμεσότητα κατά την επιτάχυνση. Το Giant Anthem 27.5 3 Ltd είναι ένα ποδήλατο βασισμένο στην πολύ επιτυχημένη πλατφόρμα του Αnthem, η οποία χαρακτηρίζεται από το μοχλικό Maestro.

Πλαίσιο
Το Anthem 27.5 3 είναι κατασκευασμένο από σωλήνες αλουμινίου Aluxx SL, οι οποίοι κατασκευάζονται από την ίδια την Giant και φημίζεται για την εξειδίκευσή της στο συγκεκριμένο τομέα. To εμπρόσθιο τρίγωνο αντικατοπτρίζει την τεχνογνωσία της εταιρείας καθώς το downtube αλλά και το toptube είναι κατασκευασμένο με τη μέθοδο hydroforming. To κούτελο του ποδηλάτου είναι φυσικά tapered. H βαφή του πλαισίου φαίνεται εξαιρετική και δεν θα πτοηθεί από την επαφή με πέτρες και κλαδιά. Όσον αφορά την κινηματική, το πλαίσιο είναι σχεδιασμένο βάση του συστήματος Maesto. Το Maestro χαρακτηρίζεται από ένα σταθερό, άκαμπτο πίσω τρίγωνο, το οποίο συνδέεται στο μπροστινό τρίγωνο με δύο στιβαρούς συνδέσμους, έναν πάνω από τη μεσαία τριβή και έναν ο οποίος οδηγεί το αμορτισέρ που κινούνται σε τέσσερα σημεία έδρασης (pivots). Η παραπάνω σχεδίαση επιτρέπει στο πίσω τρίγωνο να κινείται γύρω από ένα και μοναδικό εικονικό pivot, γεγονός που επιτρέπει στο αμορτισέρ να λειτουργεί με τρόπο που δεν υπόκειται ούτε σε δυνάμεις που προκαλούν τη συμπίεσή του (φαινόμενο squatting) ούτε σε δυνάμεις που προκαλούν την υπερέκτασή του (φαινόμενο bobbing). Τα πλεονεκτήματα του συστήματος Maestro είναι η ενεργή λειτουργία της ανάρτησης ακόμα και κατά το φρενάρισμα αλλά και η αυξημένη ευαισθησία της ανάρτησης απέναντι σε μικρά αλλά και μεγάλα εμπόδια. Παράλληλα το σύστημα φροντίζει, ώστε ο τροχός να παραμένει σε επαφή με το έδαφος χωρίς «τινάγματα», γεγονός που αυξάνει την αυτοπεποίθηση του οδηγού τόσο σε ανηφορικά κομμάτια με πέτρες και ρίζες αλλά και γρήγορα περάσματα σε rock gardens. Φυσικά, τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του πλαισίου είναι όλα αυτά που επιτάσσουν οι σύγχρονες τάσεις και έτσι το μπροστινό ντεραγιέρ βιδώνει απευθείας στο seattube.

 | mbike.gr | mbike.gr

Eξοπλισμός
Το Giant Anthem 27.5 3 LTD είναι το οικονομικό αλλά «περιποιημένο» μοντέλο, εξού και o «LTD» χαρακτηρισμός. Εξοπλίζεται με περιφερειακά που φροντίζουν να κρατάνε χαμηλά το κόστος αλλά όχι και τη λειτουργικότητα. Το πιρούνι είναι το best seller της κατηγορίας RockShox Reba RL με 100 χιλιοστά διαδρομής και 15άρη άξονα ενώ το πίσω αμορτισέρ της ίδιας εταιρείας, μοντέλο Monarch R το οποίο βασίζεται σε λειτουργία αέρος με μόνη επιλογή την ταχύτητα επαναφοράς. Μετάδοση και φρένα είναι ευθύνη της Shimano με το πίσω ντεραγιέρ να ξεχωρίζει αφού φέρει το λογότυπο XT shadow plus, το οποίο καταφέρνει να κρατά την αλυσίδα στη θέση της ελαχιστοποιώντας επίσης τα χτυπήματα στο κάτω μέρος του chainstay. Κατά τα άλλα η Deore φροντίζει να κάνει σωστά τη δουλειά χωρίς «πολλά πολλά». Οι τροχοί και το cockpit φέρουν το λογότυπο Giant.

Εντυπώσεις
Το Anthem με τους 26άρηδες τροχούς ήταν ένα από τα καλύτερα ποδήλατα που κατασκεύασε ποτέ η Giant. Τα 100 χιλιοστά ανάρτησης έμοιαζαν περισσότερα στις στιγμές που τα χρειαζόσουν και το ποδήλατο κατάφερνε να είναι ελαφρύ και σβέλτο μεν αλλά ικανό να καταπιεί πολλά εμπόδια δε. Η έκδοση με 27.5 τροχούς έχει επίσης 100 χιλιοστά διαδρομής και δεδομένης της μεγαλύτερης διαμέτρου η συγκεκριμένη διαδρομή φαντάζει περισσότερη. Το Anthem 27.5 3 Ltd διατηρεί με ευκολία την ταχύτητα που θα αναπτύξει ακόμα και πάνω από κομμάτια με φυτεμένες πέτρες ή συνεχόμενες λακκούβες. Το σύστημα Maestro λειτουργεί άψογα διατηρώντας τον τροχό συνεχώς στο έδαφος καταπίνοντας τις ανωμαλίες ακόμα και όταν φρενάρουμε παρατεταμένα. Κατηφορίζοντας το Anthem σε κάνει να χαμογελάς αφού είναι ιδιαίτερα παιχνιδιάρικο όπως πιο επιθετικά ποδήλατα και σε κάνει να πιέζεις περισσότερο τα όρια σου σε στροφές και τεχνικά μονοπάτια. Ανηφορίζοντας, παρότι το Maestro λειτουργεί υποδειγματικά, η έλλειψη οποιαδήποτε πλατφόρμας στο αμορτισέρ ίσως προκαλέσει αρνητικά σχόλια στους πιο XC προσανατολισμένους αναβάτες. Φυσικά αν αναλογιστεί κανείς την τιμή του ποδηλάτου θα αντιληφθεί ότι το ποδήλατο δίνει πολλά ζητώντας λίγα. Όσον αφορά τη μετάδοση η Deore με το οπίσθιο ντεραγιέρ της XT φροντίζει αποτελεσματικά για τις αλλαγές οι οποίες μπορεί να μην σπανε τα χρονόμετρα αλλά είναι πάντα εύστοχες. Τα φρένα καταφέρνουν να σταματούν το ποδήλατο τη στιγμή και με τον τρόπο που θα ζητήσει ο αναβάτης. Σε πολύ γρήγορα και παρατεταμένα κατηφορικά μονοπάτια ίσως εμφανίσουν κάποια σημάδια κόπωσης τα οποία όμως είναι απολύτως αποδεκτά. Η συνολική αίσθηση που αποκτά ο αναβάτης είναι ότι οδηγεί ένα στιβαρό πλαίσιο – πιρούνι, το οποίο πηγαίνει εκεί που του ζητάς με περίσσια άνεση και ταχύτητα. Δεδομένης της κατηγορίας τιμής το βάρος προφανώς και δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα. Αυτό που ξεχωρίζει είναι η συνολική παιχνιδιάρικη διάθεση του ποδηλάτου, η οποία συνδυάζετε καταπληκτικά με την ικανότητα να πεταλάρεται αποδοτικά καταπίνοντας βουνίσια χιλιόμετρα.

Συμπέρασμα
Το Giant Anthem 27.5 3 LTD είναι ένα ποδήλατο που ζητά δύο χιλιάρικα και κάτι για να αποκτηθεί αλλά θα δώσει απλόχερα πίσω στον αναβάτη πραγματικά ευχάριστη και παιχνιδιάρικη οδήγηση σε μονοπάτια αλλά και μακρινές διαδρομές με πολύ πετάλι. Το πλαίσιο και το πιρούνι μπορούν κάλλιστα να δεχθούν μελλοντικά αναβαθμίσεις για τη μείωση του βάρους, καθώς η ποιότητα που τα χαρακτηρίζει είναι υψηλή και θα συντροφεύσουν τον αναβάτη για πολλές σεζόν οδήγησης. Τα 100 χιλιοστά διαδρομής των αναρτήσεων σε συνδυασμό με τους τροχούς 27μίση ιντσών προσφέρουν την ιδανική ισορροπία μεταξύ άνεσης και αποδοτικότητας για ένα μεγάλο εύρος οδηγικών συνθηκών που απηχεί στο μεγαλύτερο κοινό ποδηλατιστών που αποζητά ένα «do it all ποδήλατο». Το συστήνουμε!

Μου αρέσει!
* Το σύστημα Maestro
* To πιρούνι
* Το ShadowPlus ντεραγιέρ ΧΤ
* Η τιμή

Δε μου αρέσει!
* Η έλλειψη πολλών ρυθμίσεων στο πίσω αμορτισέρ (αναπόφευκτο για την κατηγορία τιμής)

Χαρακτηριστικά
Πλαίσιο: ALUXX SL-Grade Aluminum,
4’’ Maestro Suspension
Πιρούνι: RockShox Reba RL/ PopLoc Sprint remote lock-out, QR15 Thru-Axle
Αμορτισέρ: RockShox Monarch R
Δισκοβραχίονας: Shimano Deore, 26/38
Αλλαγές ταχ.: Shimano Deore, 2X10
Οπ. ντεραγιέρ: Shimano XT Shadow
Εμπ. ντεραγιέρ: Shimano Deore
Φρένα: Shimano M395 -180mm εμπρός,160mm πίσω
Στεφάνια: Giant S-XC2 27.5
Κέντρα: Giant Tracker
Ελαστικά: Schwalbe Racing Ralph, 27.5×2.25
Σέλα: Giant Connect Forward
Παλουκόσελο: Giant Sport
Λαιμός: Giant Sport OS
Τιμόνι: Giant Sport OS

Πρακτικά
Τιμή: 2100 €
Αντιπρόσωπος: Γ. Θεοτόκης & Υιοι ΟΕ. Τηλ.: 2310-942922

Ευχαριστούμε το κατάστημα «Το Ποδηλατάδικο», Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 39, στο Χαλάνδρι για την παραχώρηση του ποδηλάτου προς δοκιμή!

Δείτε επίσης

Deore 12sp

Shimano Deore 12sp M6100 – μια 12άρα για όλους!

Το 1×12 τείνει να γίνει μονόδρομος στο ΜΤΒ και η Shimano δεν ήταν δυνατό να ...

scott scale 980 2019

SCOTT Scale 980: με αγωνιστικές καταβολές!

Δοκιμάζουμε το SCOTT Scale 980! To SCOTT Scale 980 κινείται σε… αγωνιστικά μονοπάτια, συνδυάζοντας επιδόσεις ...

KONA Kahuna

Στα «όρια» με το KONA Kahuna 29’’

Ο Κωνσταντίνος Ανδριώτης, πρωταθλητής Ελλάδος στο αγώνισμα ορεινής κατάβασης, πιέζει στα όρια το 29άρι μοντέλο Kahuna της KONA και μας περιγράφει τις εντυπώσεις του.

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest