Home | ΤΕΧΝΙΚΑ | ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ | Project metefereto

Project metefereto

Η μεταφορά αντικειμένων με το ποδήλατο είναι κάτι, που μπορεί να προβληματίσει άτομα, που κινούνται καθημερινά ή συχνά με το ποδήλατο.

Σίγουρα δεν μπορούμε να μεταφέρουμε μία τηλεόραση, αλλά στην πράξη μπορούμε να μεταφέρουμε πολλά πράγματα με το ποδήλατο. Ας δούμε τις επιλογές.

Σακίδιο στην πλάτη
Ένας από τους καλύτερους τρόπους μεταφοράς αντικειμένων είναι σίγουρα με σακίδιο στην πλάτη. Το σακίδιο δεν είναι ανάγκη να είναι εξειδικευμένο για χρήση σε ποδήλατο, αλλά αρκεί οποιοδήποτε σακίδιο μπορεί να δεθεί καλά στην πλάτη. Το συχνότερο πρόβλημα είναι η μετακίνηση φορτίου στις στροφές, αλλά με καλό σφίξιμο στην πλάτη (χωρίς υπερβολές!) μπορεί να ακινητοποιηθεί το σακίδιο μια χαρά.

Η λύση θεωρείται οικονομική, πρακτική και άνετη. Ενδείκνυται για μεταφορά διαφόρων φορτίων, αν και περιορίζεται από το βάρος. Δηλαδή, δεν είναι η καλύτερη επιλογή, όταν πρέπει να μεταφερθούν πράγματα βάρους άνω των 10 κιλών. Φυσικά, κάτι τέτοιο είναι σπάνια αναγκαίο (ευτυχώς). Πρακτικά και για τις καθημερινές μας ανάγκες είναι πολύ καλό. Το σημαντικότερο μειονέκτημα είναι ότι ιδρώνει η πλάτη στο συγκεκριμένο σημείο, που εφαρμόζει το σακίδιο. Ο τρόπος να το μειώσουμε είναι να επιλέξουμε σακίδια με καλή κυκλοφορία του αέρα, αλλά μην περιμένετε θαύματα. Πιστεύω ότι τα σακίδια με καλή διαπνοή είναι τόσο ακριβά, που το κόστος τους δε δικαιολογεί την αγορά τους, παρά μόνο όταν κάποιος τα χρησιμοποιεί συχνά (ή απλά του αρέσουν πολύ!). Πάντως, από άποψη ελέγχου βάρους (στο ποδήλατο εννοώ) και πρακτικότητας είναι μια πολύ καλή λύση.

Σχάρα
Η πρακτικότητα της σχάρας είναι ένας μύθος! Έχω ποδήλατο με σχάρα, που την κουβαλάω κάθε φορά που ποδηλατώ σαν σκλάβος (και είναι και βαριά) και μου είναι σπάνια χρήσιμη. Το βάρος της δε δικαιολογεί τη χρήση της, παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, όπως μεταφορά μίας εφημερίδας, ενός ή δύο περιοδικών, που δε μας νοιάζει να τσαλακώσουμε κτλ. Μπορεί να είναι εφικτό να μεταφέρουμε αντικείμενα χωρίς να ιδρώνουμε, αλλά δεν μπορούμε να μεταφέρουμε πολλά. Αυτό, που μπορεί να βοηθήσει, είναι κάτι ιμάντες, ελαστικοί ή όχι, που μπορούν να αυξήσουν τις επιλογές μας. Και πάλι όμως, κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα πρακτικό, γιατί στις στροφές τα αντικείμενα τείνουν να μετακινούνται προς το πλάι και πρέπει να διορθώνουμε τη θέση του αντικειμένου. Προσπάθησα πάρα πολύ να εκμεταλλευτώ την ύπαρξη της σχάρας πάνω στο ποδήλατό μου με ιμάντες και χωρίς να μεταφέρω καμία μεγάλη ποικιλία αντικειμένων και γενικά έχω απογοητευτεί. Έχω σκεφθεί να την αφαιρέσω, αλλά στηρίζει το πίσω φτερό και έτσι δεν είναι εφικτό. Στο παρελθόν είχα δοκιμάσει ένα ποδήλατο για χρήση στην πόλη χωρίς σχάρα για πολλά χιλιόμετρα και δε μου είχε λείψει καθόλου. Η σχάρα έχει νόημα, μόνο όταν μεταφέρουμε κάτι, που μπορεί να μεταφερθεί με τη σχάρα συχνά. Έχει επίσης νόημα, όταν μεταφέρουμε καρεκλάκι με παιδί ή μωρό.

Το βασικό θετικό της σχάρας είναι ότι μπορούμε να μεταφέρουμε πολλά κιλά. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά με άλλους τρόπους είναι αδύνατο. Μου αρέσει να βλέπω φωτογραφίες από χώρες του τρίτου κόσμου, που δείχνουν ποδήλατα να μεταφέρουν τεράστια φορτία στη σχάρα! Επίσης, η σχάρα μπορεί να τοποθετηθεί τόσο πίσω, όσο και πάνω από τον μπροστινό τροχό για μεταφορά ακόμη μεγαλύτερων φορτίων. Πάντως, αυτές δεν είναι οι τυπικές ανάγκες ενός ατόμου, που πάει με το ποδήλατο στη δουλειά του ή για ψώνια κτλ.

Σχάρα με σακίδιο
Ο ιδανικός τρόπος μεταφοράς, που θα καλύψει τις περισσότερες ανάγκες του αστικού αναβάτη, είναι η σχάρα με προσαρμοσμένο ένα ή δύο σακίδια. Η λύση είναι αρκετά οικονομική, αφού στην αγορά υπάρχουν πολλές επιλογές, που δε χρειάζεται να ξοδέψουμε πολλά, για να τις αποκτήσουμε. Οι χώροι, που προσφέρουν για μεταφορά, είναι αρκετά καλοί και πρακτικοί για τις καθημερινές ανάγκες μεταφοράς βιβλίων, εγγράφων, ρούχων, υποδημάτων κτλ. Σχετικά με την προστασία τους από τις κλοπές υπάρχουν δύο επιλογές: μπορούμε να επιλέξουμε τα σακίδια να αφαιρούνται εύκολα και να γίνονται τσάντες και να τα μεταφέρουμε μαζί μας, όταν έχουμε αφήσει το ποδήλατο ή να αφαιρούνται με κλειδί, ώστε να μπορούμε να τις αφήσουμε πάνω.

Μπορούμε να αγοράσουμε ένα ή δύο σακίδια ανάλογα με τις ανάγκες μας. Τα θετικά μίας τέτοιας επιλογής είναι πολλά. Δεν ιδρώνουμε στην πλάτη, δεν υπάρχει πρόβλημα με την απότομη μετακίνηση φορτίων πάνω στο ποδήλατο, δεν προσθέτει ιδιαίτερο βάρος, μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα, όταν δε χρησιμοποιείται και είναι αρκετά οικονομικά. Είναι πιο οικονομικά από ένα μέτριο σακίδιο πλάτης! Τα βασικά μειονεκτήματα είναι ότι πρέπει να έχουμε σχάρα εγκατεστημένη και ότι δεν μπορούμε να εγκαταστήσουμε καρεκλάκι μωρού, όταν υπάρχει το σακίδιο.

Ένα επιπρόσθετο πλεονέκτημα είναι ότι, όταν πάμε για ψώνια, δε χρειάζεται να χρησιμοποιούμε πλαστικές σακούλες για τη μεταφορά τους, γιατί μπορούμε να βάλουμε τα ψώνια κατ’ ευθείαν μέσα στα σακίδια. Έτσι, κερδίζουμε και εμείς και το περιβάλλον. r
 

 

Δείτε επίσης

Συμβουλές για νέους ποδηλάτες

Απλές συμβουλές για να απολαμβάνετε το ποδήλατο στην πόλη Είστε από εκείνους που τους τελευταίους ...

Επιλέγοντας το σωστό μέγεθος στο παιδικό ποδήλατο

Προσοχή στο μέγεθος του παιδικού ποδηλάτου! Το παιδικό ποδήλατο δεν είναι… παιχνίδι και γι’ αυτό ...

Τι ποδήλατο να πάρω;

Η ερώτηση που απασχολεί πολλούς, έχει περισσότερες από μία απαντήσεις! Τι ποδήλατο να πάρω; Είναι ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest