Home | ΤΕΧΝΙΚΑ | ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ | Εκεί στα άγρια βουνά εκεί ψηλά στα όρη

Εκεί στα άγρια βουνά εκεί ψηλά στα όρη

Ανήφορος, μαζί με την ατομική χρονομέτρηση, ίσως οι μοναδικές καταστάσεις που ξεχωρίζουν τους δυνατούς από τους αδύναμους μιας και στις δύο καταστάσεις ο καθένας είναι μόνος αυτός και το ποδήλατό του.

Εν όψει των φθινοπωρινών αναβάσεων, μερικές συμβουλές για να γίνει η ζωή σας πιο εύκολη. Φυσικά το μεγάλο μέρος της προσπάθειας είναι όλο δικό σας!

Aρχικά καλό θα ήταν πριν ξεκινήσουμε να δίνουμε συμβουλές να κάνουμε μια φυσιολογική ανάλυση του τι ακριβώς συμβαίνει στην ανηφόρα. Καταρχήν δύο τινά συμβαίνουν με το που αυξάνεται η κλίση. Ένα μειώνεται η αντίσταση του αέρα γιατί η ταχύτητα είναι μικρή (άρα κολλητήρι τέλος). Δύο προστίθεται η αντίσταση της βαρύτητας γιατί πλέον αποκτά μια νέα συνιστώσα, αυτή που μας τραβάει προς τα πίσω. Επιπλέον, προκειμένου να υπερνικήσουμε αυτήν τη νέα συνιστώσα της βαρύτητας πρέπει να παράγουμε περισσότερο έργο, συνεπώς επιστρατεύουμε περισσότερες μυϊκές ομάδες και ίνες και καταναλώνουμε περισσότερο οξυγόνο. Όσο για τις μυϊκές ομάδες το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στους τετρακέφαλους, στους γλουτούς και στους οπίσθιους δικεφάλους, φυσικά όταν τα πράγματα γίνονται σκούρα τότε συνεισφέρει και το άνω μέρος κυρίως με τα χέρια που λειτουργούν βοηθητικά. Φυσικά, οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι αποτελούν τη βάση προκειμένου το σώμα να αντέξει το φόρτο εργασίας και εμείς να μην πάρουμε τη μέση στα χέρια μας.
Εφόσον αποκρυπτογραφήσαμε το τι συμβαίνει, πλέον τα πράγματα γίνονται απλά, δε μένει μερικές φορές παρά να κατανοήσουμε την πηγή του προβλήματος για να βρούμε και τη λύση του!

Αδυνατίστε!
Τελικά στην ανηφόρα όλα περιστρέφονται γύρω από τα κιλά (μάλλον όχι όλα αλλά θα σας εξηγήσουμε αργότερα). Εφόσον το βάρος είναι η αιτία αντίστασης, είναι φυσικό επόμενο ότι το μειωμένο βάρος αυξάνει την απόδοση και επομένως διευκολύνει τη ζωή μας. Τα άρθρα που δημοσιεύουμε κατά καιρούς αποτελούν ιδανικούς γνώμονες για τη σωστή απώλεια βάρους. Προσέξτε! Δίνουμε βάση στη σωστή απώλεια γιατί αν με την απώλεια κιλών χάσουμε και μυϊκή μάζα τότε όλα είναι δώρα άδωρα. Φυσικά, η συμβουλή ενός διαιτολόγου είναι αναντικατάστατη μιας και είναι οι μόνοι άνθρωποι ικανοί να προσαρμόσουν μια αγωγή στα δικά μας δεδομένα και μόνο, καθιστώντας έτσι ένα πρόγραμμα διατροφής αποτελεσματικό.

Δυναμώστε!
Το αμέσως επόμενο βήμα. Βλέπετε υπάρχει μια άμεση συνάφεια μεταξύ δύναμης, που μεταφράζεται σε έργο Watts και σωματικού βάρους. Δεν αρκεί μόνο να είμαστε ελαφριοί ούτε μόνο δυνατοί, η ιδανική φόρμουλα βρίσκεται στη σωστή αναλογία Watt/kg. Είναι αυτό που αναζητούν πλέον όλοι οι επαγγελματίες ποδηλάτες και μάλλον όλοι μας εκεί πρέπει να προσανατολιστούμε. Αν και εμείς οι φτωχοί ερασιτέχνες δεν έχουμε την πολυτέλεια συσκευών μέτρησης του έργου, με μια εργομέτρηση το χρόνο σε κάποιο εργαστήριο, μπορούμε εύκολα να προσανατολίσουμε την προπόνησή μας, αρκεί βέβαια να έχουμε τη βοήθεια κάποιου προπονητή, γνώστη των πραγμάτων. Πάντως, για να πάρετε μια ιδέα της διαφοράς δύναμης σας, αναφέρουμε ότι οι πολύ καλοί επαγγελματίες παράγουν έργο που αγγίζει τα 7,5 Watts ανά κιλό σωματικού βάρους και μπορούν να το παράγουν για σχεδόν 45min-1h ενώ ένας κοινός θνητός με το ζόρι ξεπερνά τα 5watts/kgr.

Ρυθμός και αναπνοή!
Είναι από τα πιο βασικά πράγματα που πρέπει να προσέχουμε κατά την ανάβαση. Εφόσον, η ανηφόρα είναι καρδιοαναπνευστικά απαιτητική ως άσκηση, η σωστή αναπνοή και ο ρυθμός είναι πολύ βασικές παράμετροι για μια καλή απόδοση, προσπαθήστε να είστε συγκεντρωμένοι και να γνωρίζετε, ότι όσο υπακούτε στο ρυθμό σας δε κινδυνεύετε, αντίθετα ο ρυθμός των άλλων μπορεί να αποβεί μοιραίος και η ανηφόρα εντέλει να τελειώσει νωρίτερα (σε απόσταση) για εσάς από ότι για τους άλλους.

Τεχνική!
Όπως και στην ατομική χρονομέτρηση έτσι και κατά την ανάβαση, η επερχόμενη κόπωση είναι μεγάλη, σ'αυτό το σημείο η συγκέντρωση στη σωστή τεχνική είναι που κάνει τη διαφορά από τους άλλους. Προσπαθήστε να μην κάνετε περιττές κινήσεις (είναι γνωστό ότι κατά την ανάβαση οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την τάση να κινούμαστε άσκοπα). Να σκέφτεστε να κάνετε την κάθε πεταλιά σας όσο πιο αποδοτική γίνεται τόσο όσο είστε καθιστοί όσο και κατά το ορθοπέταλο. Μην κοιτάτε ποτέ μακριά και προπάντων μην προσπαθήσετε ποτέ μα ποτέ να βρείτε που στο δ****ο τελειώνει αυτή η ανηφόρα! Και δεν το λέμε μόνο εμείς αλλά και οι επαγγελματίες. Φαντάζεστε να πρέπει να ανεβείτε το Mont Ventoux στα 2100 υψόμετρο και να κοιτάτε τη κορυφή του; Μάλλον θα κάνατε επί τόπου στροφή.

Αγαπήστε το!
Ναι καλά το ακούτε! Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδέσει το βουνό με τον κόπο και τον πόνο και αυτό γιατί βλέπουμε την ανηφόρα σαν ένα συνεχή αγώνα, ακόμα και στην προπόνηση. Λάθος! Αγαπήστε το βουνό για την ομορφιά του, δείτε το σαν μια πρόκληση όχι για να πάτε γρήγορα απλά να το ανεβείτε, σκεφτείτε ότι μόνο η ανάβαση είναι μια καλή προπόνηση. Ένας αθλητής καλός στις ανηφόρες είναι βέβαιο, ότι μπορεί να είναι καλός σε όλα τα τερέν, αυτό να σκέφτεστε και εσείς και να γνωρίζετε, ότι η χώρα μας έχει πολλά όμορφα βουνά που αξίζει να ανεβούμε και να απολαύσουμε, πολύ καλύτερα από ανιαρούς παραλιακούς δρόμους που σφύζουν από κίνηση και καυσαέρια. Καλές αναβάσεις λοιπόν!

Αδυνατίστε το ποδήλατό σας!
Όπως εσείς χάνετε κιλά έτσι μπορεί και το ποδήλατό σας. Το ένα είναι επίπονο για τον οργανισμό το άλλο για την τσέπη! Όπως και να έχει το τίμημα είναι βαρύ. Αν το χαρτζιλίκι σας είναι μειωμένο, τότε θα προτείναμε να ξεκινούσατε την επένδυσή σας από ένα ζευγάρι ελαφριών τροχών μιας και αυτοί από μόνοι τους κάνουν αισθητή τη διαφορά. Επίσης, ένα ελαφρύ και σκληρό πιρούνι (carbon) όχι μόνο θα ελαφρύνει το ποδήλατό σας, άλλα θα του δώσει και την απαραίτητη ακαμψία που απαιτείται στην ανηφόρα. Όσο για τη συνέχεια, δόξα το Θεό η αγορά έχει πλημμυρίσει από πανάλαφρα αγαθά, ικανά να μειώσουν το βάρος του ποδηλάτου σας στην κατηγορία φτερού. Το μόνο αποτρεπτικό, η αντιστρόφως ανάλογη σχέση βάρους τιμής!

 | mbike.gr

Δείτε επίσης

Συμβουλές για νέους ποδηλάτες

Απλές συμβουλές για να απολαμβάνετε το ποδήλατο στην πόλη Είστε από εκείνους που τους τελευταίους ...

Επιλέγοντας το σωστό μέγεθος στο παιδικό ποδήλατο

Προσοχή στο μέγεθος του παιδικού ποδηλάτου! Το παιδικό ποδήλατο δεν είναι… παιχνίδι και γι’ αυτό ...

Τι ποδήλατο να πάρω;

Η ερώτηση που απασχολεί πολλούς, έχει περισσότερες από μία απαντήσεις! Τι ποδήλατο να πάρω; Είναι ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest