Home | ΤΕΧΝΙΚΑ | ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ | Προπόνηση με Watt…

Προπόνηση με Watt…

Γιατί αξίζει να δεις το έργο

Ξεχάστε τα καρδιοσυχνόμετρα και πιάστε τα Wattόμετρα.

Η νέα μέθοδος παρακολούθησης της προπόνησης και της απόδοσής μας είναι το έργο που παράγουμε.Τα τελευταία χρόνια η πλειοψηφία των επαγγελματιών στην ποδηλασία προπονούνται με βάση τα watt, δηλαδή το έργο που παράγουν, αφήνοντας στην άκρη την προπόνηση με παλμούς. Έφτασε όμως ο καιρός, που αρκετός κόσμος προκειμένου να βελτιώσει την απόδοσή του χρησιμοποιεί συσκευές μέτρησης του έργου. Ο λόγος; Αφενός γιατί το κόστος των συσκευών μειώθηκε αρκετά, αφετέρου γιατί όπως όλα δείχνουν η προπόνηση βασιζόμενη στο έργο που παράγεται είναι μακράν πιο έγκυρη από την προπόνηση με παλμούς.

Τα μειονεκτήματα των παλμών
Αν και για πολλά χρόνια οι παλμοί ήταν το σημείο αναφοράς στην προπόνηση του κάθε αθλητή, ήταν κοινό μυστικό ότι η ανατροφοδότηση που παίρνει ο αθλητής της ποδηλασίας από τους παλμούς, δεν είναι και η πιο έγκυρη, κι αυτό γιατί οι παλμοί επηρεάζονται από πολλούς αστάθμητους παράγοντες. Παρακάτω αναφέρουμε μερικούς παράγοντες που επηρεάζουν τους σφυγμούς ξεκινώντας από τους εξωγενείς:
Θερμοκρασία: Είναι γεγονός ότι μεταβολές στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος επηρεάζουν άμεσα τους σφυγμούς, όσο πιο ακραία είναι μια θερμοκρασία (προς τα πάνω ή προς τα κάτω), τόσο αυξάνονται οι σφυγμοί.
Μορφολογία τερέν: Και μη μου πείτε τώρα ότι οι σφυγμοί μας, έστω κι αν βρισκόμαστε σε χαμηλή ένταση είναι οι ίδιοι σε ανηφόρα και ευθεία;
Περιβάλλον: Εκτός από τη θερμοκρασία, που κατέχει εξέχουσα θέση, άλλες ιδιαίτερες συνθήκες είναι η υγρασία, ο αέρας καθώς και άλλες κλιματολογικές αλλαγές όπως τα διάφορα καιρικά φαινόμενα.
Διατροφή: Η ποιότητα της τροφής, ο χρόνος που μεσολαβεί από την πέψη στην προπόνηση, ακόμα και τα διάφορα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν τους σφυγμούς.
Διάθεση: H ψυχολογική κατάσταση του ατόμου επηρεάζει άμεσα τους σφυγμούς, το άγχος, το στρες και άλλες ιδιαίτερες καταστάσεις που παίζουν και αυτές το παιχνίδι τους.
Βιολογικοί παράγοντες: Η ηλικία, το φύλο, οι κληρονομικές καταβολές του ατόμου, το βάρος ακόμα και το ποσοστό λοιπούς του αθλητή είναι όλοι λόγοι να μας πείσουν ότι το ζήτημα σφυγμοί δεν είναι απλό.
Όπως καταλαβαίνετε, η οργάνωση ενός προπονητικού προγράμματος βασισμένο στους σφυγμούς, αποτελεί πονοκέφαλο ακόμα και για τον καλύτερο εργοφυσιολόγο. Φανταστείτε λοιπόν πόσο δύσκολο είναι για εμάς τους απλούς θνητούς που βασιζόμαστε στον παλμογράφο μας. Θα το έχετε διαπιστώσει κι εσείς άλλωστε, ότι πολλές φορές οι παλμοί σας δε συμβαδίζουν με την απόδοσή σας και δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ νιώθετε καλά από άποψης παλμών, δεν μπορείτε να πάρετε τα πόδια σας ή και το αντίθετο, δηλαδή να νομίζετε ότι θα πάθετε έμφραγμα και στην ουσία να πετάτε.
Από την άλλη με τη μέτρηση του έργου τα πράγματα είναι πιο χειροπιαστά, μιας και οι ενδείξεις που παίρνουμε είναι ακριβώς αυτό που παράγουμε στο δρόμο, δίχως να μπαίνουν στη μέση οι παράγοντες που προαναφέραμε. Προσοχή! Δε λέμε ότι οι παράγοντες αυτοί δεν επηρεάζουν το έργο που παράγουμε, απλά το έργο είναι το απευθείας αποτέλεσμα και αυτό είναι που μας ενδιαφέρει. Δηλαδή δε μας ενδιαφέρει αν ήμασταν καλά ή όχι, αν είχαμε ψηλά τους παλμούς μας ή όχι, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι αν δουλέψαμε στο κατάλληλο ποσοστό των Watts που θέλαμε ανεξάρτητα με το πώς νιώθαμε.

Πώς προπονούμαστε με Watt;
Η απάντηση είναι πολύ απλή, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι μία εργομέτρηση σε κάποιο εξειδικευμένο κέντρο και να υπολογίσουμε τα μέγιστά μας watt (Wingate test), τα watt στο μέγιστο αναερόβιο κατώφλι μας και στο αερόβιο  (πρωτόκολο VO2 max). Όταν πάρουμε τις ενδείξεις αυτές και έχουμε μια συσκευή μέτρησης έργου στο ποδηλατό μας, τότε τα πράγματα είναι απλά και η φιλοσοφία προπόνησης δε διαφέρει από αυτή των παλμών, μόνο που μετράμε το έργο. Έτσι, όταν θέλουμε να κάνουμε προπόνηση για να βελτιώσουμε τα μέγιστα μας watt, κάνουμε προπόνηση με μέγιστη ένταση (σπριντ) από 10” – 45”. Όταν θέλουμε να βελτιώσουμε τα watt στο αναερόβιο κατώφλι, τότε μπορούμε να κάνουμε προπόνηση που φτάνει το 85%-100% αυτού του κατωφλιού, ενώ για πιο υπομέγιστες εντάσεις μπορούμε να προπονηθούμε είτε πάνω στα watt του αερόβιου κατωφλιού, είτε με τα ποσοστά των μέγιστων watt στο αναερόβιο κατώφλι (πχ  50% -60% -70% -80%).
Φυσικά, όπως και με τους παλμούς είναι προτιμότερο να ακολουθούμε τις οδηγίες κάποιου προπονητή με γνώσεις πάνω στο αντικείμενο. Οι βασικές αρχές της σταδιακής επιβάρυνσης και της βελτίωσης, δεν είναι δυνατό να γίνουν αντιληπτές από τους περισσότερους, έτσι η καθοδήγηση είναι απαραίτητη. Σε επόμενα τεύχη θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε πιο συγκεκριμένες ιδέες και tips πάνω στην προπόνηση με watt. Σε καμιά περίπτωση, μην αρχίσετε να πετάτε τους παλμογράφους σας στα σκουπίδια, μιας και είναι πολύτιμες συσκευές και ο συνδυασμός τους με την προπόνηση με watt κάνει τα αποτελέσματα ακόμη πιο έγκυρα.

 

Δείτε επίσης

Συμβουλές για νέους ποδηλάτες

Απλές συμβουλές για να απολαμβάνετε το ποδήλατο στην πόλη Είστε από εκείνους που τους τελευταίους ...

Επιλέγοντας το σωστό μέγεθος στο παιδικό ποδήλατο

Προσοχή στο μέγεθος του παιδικού ποδηλάτου! Το παιδικό ποδήλατο δεν είναι… παιχνίδι και γι’ αυτό ...

Τι ποδήλατο να πάρω;

Η ερώτηση που απασχολεί πολλούς, έχει περισσότερες από μία απαντήσεις! Τι ποδήλατο να πάρω; Είναι ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest