Home | ΤΕΧΝΙΚΑ | ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ | Θεραπεία σε γκρουπ

Θεραπεία σε γκρουπ

Έχετε δει ποτέ μια γραμμή από ποδηλάτες να κατεβαίνουν το δρόμο εναλλάσσοντας τις θέσεις τους σαν μια καλολαδωμένη μηχανή; Θα θέλατε να ανεβείτε κάπως έτσι; Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα ποδηλατώντας σε εναλλαγή. Σίγουρα κινείσαι πιο γρήγορα, εξοικονομείς 25 % λιγότερη με το να ποδηλατείς με ζευγάρια παρά να είσαι μόνος, είναι και κοινωνικό. Οι ποδηλατικές σου ικανότητες θα βελτιωθούν, θα μπορέσεις να έρθεις σε επαφή με καλύτερους αναβάτες, θα μπορέσεις να μιμηθείς την τεχνική στο στροφάρισμά τους, στο ρυθμό, όπως επίσης και η θέση οδήγησης πάνω στο ποδήλατο.


Σταθερός όπως πηγαίνεις
Το καλύτερο σημείο όσον αφορά το ποδήλατο δρόμου είναι πως πρέπει να υπάρχει κάποια σχετική ευστάθεια στην πορεία σου πάνω στο δρόμο, γιατί πηγαίνοντας πολλά άτομα μαζί, εάν κάποιος είναι ασταθής στη γραμμή του είναι επικίνδυνος τόσο για τον εαυτό του αλλά και πολύ περισσότερο για τους άλλους. Όπως επίσης το να γυρίσεις το κεφάλι σου να δεις προς τα πίσω απαιτεί μια ομαλότητα. Είναι καλό και σίγουρο να κοιτάξεις κάτω από τον ώμο σου ή να ακουμπήσεις το διπλανό σου και να κοιτάξεις προς τα πίσω.

Άσκηση σε ζευγάρια
Πρέπει να είσαι τουλάχιστον δύο μέτρα πίσω από τον τροχό του παρτενέρ σου, οδήγησε ομαλά και μάθε να νιώθεις άνετα στη συρροή. Όταν η αυτοπεποίθηση αυξάνεται η άσκηση περιστρέφεται. Ο οδηγός ελέγχει πίσω από τον ώμο του για την κίνηση στο δρόμο, τότε γέρνει ομαλά με λιγότερη περιστροφή του πεταλιού προς τα αριστερά, συνεχίζει να κάνει πετάλι με λιγότερη δύναμη και ομοίως κινείται και το ζευγάρι σου. Μένει κοντά στους άλλους αναβάτες όπως περνά προς τα πίσω, δεν απομακρύνεται πολύ από τον παρτενέρ του γιατί θα χάσει τη ροή του.

Αναβαθμίσου σε μεγαλύτερο γκρουπ
Όταν θα νιώσεις άνετα ποδηλατώντας με ένα άλλο ζευγάρι τότε προχώρα σε ένα μεγαλύτερο γκρουπ. Εδώ ισχύουν τα ίδια αλλά με περισσότερα άτομα στη γραμμή, για αυτό όταν είναι να κάνεις προς τα πίσω θα πρέπει να περάσουν πολλά άτομα από δίπλα σου. Άρα πρέπει να ελέγχεις συχνά για τη διέλευση των συναδέλφων σου. Όταν σε περάσουν όλοι επιτάχυνε γρήγορα και μπες πίσω από τη γραμμή. Τοποθετημένοι όλοι οι αθλητές σωστά έχει το αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα κενό αέρος και αυτό έχει το αποτέλεσμα να σε παρασέρνει. Είναι απόλαυση και δεν κουράζεσαι στις μεγάλες πορείες.

Μην αφήνεις τους συναθλητές σου να χτυπήσουν
Όταν είσαι μπροστά είσαι τα μάτια και η ακοή του γκρουπ. Η δουλειά σου είναι να αποφεύγεις παρκαρισμένα αυτοκίνητα, λακκούβες και άλλα εμπόδια που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Μερικές φορές οι ειδοποιήσεις είναι σωτήριες. Μπορεί να χρειαστεί να φωνάξεις για να προειδοποιήσεις.

Απόφυγε τη συμπλοκή με τον μπροστινό σου
Όταν είσαι πίσω από κάποιον άλλο πρέπει να κοιτάς τουλάχιστον τον μεθεπομένο αναβάτη σε περίπτωση απότομων κινήσεων, όπως αλλαγή πορείας ή απότομου φρεναρίσματος για να μπορέσεις να το αποφύγεις. Λένε ότι αν κοιτάς τα πόδια ή τη ρόδα του μπροστινού σου θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα δεις πριν πέσεις στο έδαφος.

Κάντε τις σωστές κινήσεις
-Απόφυγε να φρενάρεις απότομα. Μπορείς να κάνεις ελαφρύ πετάλι και να αλλάζεις πορεία αφήνοντας τον αέρα να μειώνει την ταχύτητά σου. Συνέχισε να κάνεις πετάλι ή έστω στροφάρισε χαλαρά τα πόδια. Στα κατηφορικά σημεία να φρενάρεις όσο πρέπει αλλά μην είσαι κοντά σε άλλους αναβάτες και να αφήνεις τουλάχιστον μια ρόδα μεταξύ σας. —-Στα επίπεδα κομμάτια το γκρουπ ανασυγκροτείται.
-Αποφύγετε τις αερομπάρες στα γκρουπ
-Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε οκταγωνικές μπάρες μεταξύ γκρουπ. Μόνο οι πιο έμπειροι μπορούν να οδηγούν σε ευθεία γραμμή με αυτού του είδους τις μπάρες.

Το εστιατόριο είναι προς τα πίσω
Προσπαθήστε να τρώτε και να πίνετε όταν βρίσκεστε στο τέλος της γραμμής. Χωρίς να κοιτάτε κάτω προσπαθήστε να αρπάξετε το μπουκάλι χωρίς να αλλάζετε από χέρι σε χέρι, μετά επανατοποθετήστε το με μια ομαλή κίνηση. Επίσης, το να είσαι τελευταίος είναι ένα πλεονέκτημα για να μπορέσεις να ξετυλίξεις κάθε είδους ενεργειακή τροφή.

Πρόσεχε τους ανέμους
Οι διασταυρούμενοι άνεμοι μπορούν και αλλάζουν τη ροή του γκρουπ. Για παράδειγμα εάν ο άνεμος είναι από τα δεξιά διερχόμενος τότε γύρε λίγο προς τα αριστερά στη ρόδα του μπροστινού σου για να πιάσεις τη μέγιστη ροή του ρεύματος αέρα.

3TIPS
– Αν συγκεκριμένες τροφές ή ενεργειακά ποτά δε σας κάνουν, ελέγξτε τα περιεχόμενα. Η φρουκτόζη μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές σε κάποιους.
– Αν τα σχαράκια στα παπούτσια και η σέλα είναι σωστά ρυθμισμένες, οι θόρυβοι στο γόνατο δε θα πρέπει να σας ανησυχούν εκτός και αν υπάρχει και πόνος.
– Κάντε προπόνηση στις πτώσεις, ώστε η ενστικτώδης αντίδραση να είναι να κυλήσετε κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης αντί να τεντώσετε τα χέρια σας και να πέσετε σαν ακόντιο.

Δείτε επίσης

Συμβουλές για νέους ποδηλάτες

Απλές συμβουλές για να απολαμβάνετε το ποδήλατο στην πόλη Είστε από εκείνους που τους τελευταίους ...

Επιλέγοντας το σωστό μέγεθος στο παιδικό ποδήλατο

Προσοχή στο μέγεθος του παιδικού ποδηλάτου! Το παιδικό ποδήλατο δεν είναι… παιχνίδι και γι’ αυτό ...

Τι ποδήλατο να πάρω;

Η ερώτηση που απασχολεί πολλούς, έχει περισσότερες από μία απαντήσεις! Τι ποδήλατο να πάρω; Είναι ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest