Home | ΤΕΧΝΙΚΑ | ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ | Ποδήλατο δεν είναι μόνο να κάνουμε πετάλι

Ποδήλατο δεν είναι μόνο να κάνουμε πετάλι

Το ότι ξέρουμε να πατάμε τα πετάλια του ποδηλάτου μας αποδοτικά δε σημαίνει αυτόματα ότι γίναμε και ποδηλάτες! Το να ξέρεις πώς να στέκεσαι μέσα στο γκρουπ, να στρίβεις το ποδήλατό σου, να κατηφορίζεις ή να ανηφορίζεις ακόμα και το να αναπνέεις σωστά είναι στοιχεία που μπορούν να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στη νίκη ενός αγώνα και στον απλό τερματισμό.

Όπως πολλές φορές έχουμε δει στους δέκτες της τηλεόρασής μας, σε μεγάλους αγώνες, δεν είναι πάντα ο δυνατότερος ή ο ταχύτερος αυτός που κερδίζει τον αγώνα. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος έξυπνος και τακτικός ποδηλάτης πετάγεται από το πουθενά και αρπάζει τη νίκη από τα δόντια των δυνατών. Παρακάτω σας παραθέτουμε ορισμένες τεχνικές τις οποίες είτε έχουμε αναλύσει είτε πρόκειται να σας αναλύσουμε διεξοδικότερα στο μέλλον.
Αναπνοή: ο έλεγχος και ο συντονισμός της αναπνοής την ώρα που κάνουμε πετάλι, μας επιτρέπει την καλύτερη δυνατή πρόσληψη και την κατανάλωση του οξυγόνου από το σώμα μας. Να ξέρετε, ότι η κακή αναπνοή επιταχύνει το χρέος οξυγόνου που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της απόδοσης και της συγκέντρωσης. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσετε να αναπνέετε βαριά (λαχάνιασμα) θα πρέπει να ξέρετε, ότι δεν είναι το οξυγόνο που σας λείπει αλλά το πλεόνασμα του διοξειδίου του άνθρακα που θέλει να αποβληθεί. Όταν φτάσετε σ’ αυτό το σημείο αφενός η κατάσταση είναι κρίσιμη για το σώμα σας, αφετέρου μερικές βαθιές αναπνοές μπορεί να σώσουν την κατάσταση και να επαναφέρουν την αναπνοή σας σε κανονικούς ρυθμούς.
Συγκέντρωση: οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε ποδήλατο για να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα και να ξεχάσουμε τα προβλήματά μας, επομένως μόνο συγκεντρωμένοι δεν είμαστε. Βέβαια, το να αφήνουμε τα προβλήματά μας στην άκρη και να είμαστε συγκεντρωμένοι όταν ποδηλατούμε είναι εφικτό και αναγκαίο τόσο για την απόδοσή μας όσο και για την ασφάλειά μας. Η προσοχή είναι μια πολύ σπουδαία ικανότητα που ρυθμίζει τόσο την οδηγική μας ικανότητα όσο και τη σωστή τεχνική πάνω στο ποδήλατο. Οι θετικές σκέψεις είναι ένα άλλο κομμάτι της συγκέντρωσης που μπορούν να καθορίσουν αν θα είμαστε εμείς οι νικητές στο τέλος της ημέρας. Οι καλές σκέψεις και η καλή ψυχολογία μπορεί να ανεβάσει έως και 10% την απόδοσή μας. Τέλος, η πειθαρχία είναι μία ικανότητα αρκετά σημαντική.
Προσοχή! δεν εννοούμε απαραίτητα την οδηγική πειθαρχία ή την πειθαρχία απέναντι στους άλλους (όχι ότι δεν είναι απαραίτητο), αλλά κυρίως την πειθαρχία απέναντι στον εαυτό μας και απέναντι στο σώμα μας και στα φυσιολογικά του όρια.
Στροφές: αν και έχουμε αναφερθεί ξανά σ’ αυτό το ζήτημα, λίγη επανάληψη δεν κάνει κακό. Ρυθμίζουμε και χαμηλώνουμε πάντα το κέντρο βάρους μας, ώστε να είναι ανάμεσα στους δυο τροχούς, φρενάρουμε πάντα πριν τη στροφή, επιλέγουμε από πριν τη γραμμή του δρόμου που θα ακολουθήσουμε και όταν θα είμαστε πάνω στη στροφή κοιτάμε πάντα μα πάντα την έξοδο και ποτέ τα δέντρα ή το χαντάκι, γιατί αν κοιτάμε αυτά, το πιο πιθανό είναι ότι θα καταλήξουμε εκεί.
Στο γκρουπ: εφόσον και αν έχουμε μάθει όλα τα παραπάνω, τότε το να σταθούμε στο γκρουπ είναι αρκετά εύκολο. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε, ότι μαθαίνοντας κανείς να «κρύβεται» στο γκρουπ κερδίζει ως και 40% σε οικονομία δυνάμεων. Βασική προϋπόθεση είναι να είμαστε πάντα καλυμμένοι από τον άνεμο αλλά και αρκετά μπροστά ώστε να ελέγχουμε τον αγώνα. Ποτέ δεν κάνουμε απότομες κινήσεις στο γκρουπ, ποτέ δε χαζεύουμε το κατά τ΄ αλλά όμορφο ελληνικό τοπίο, ποτέ δε σκεφτόμαστε την κοπέλα μας ή τη δουλειά μας στο γκρουπ και ποτέ δεν κοιτάμε τη ρόδα μόνο του μπροστινού μας. Δυστυχώς, το πώς να σταθεί κανείς στο γκρουπ δε διδάσκεται, μαθαίνεται. Είναι μία εμπειρία που αποκτούμε μέσα από την τριβή με το αντικείμενο. Το μόνο που μπορούμε να σας μάθουμε είναι να είστε προσεκτικοί και συγκεντρωμένοι.

Χαμογελάστε, έφτασε η ανηφόρα!
Ίσως το μόνο σημείο στην ποδηλασία που τα φυσικά προσόντα και οι ικανότητες  κάνουν τη διαφορά. Κακά τα ψέματα, στην ανηφόρα ο καλύτερος κερδίζει! Το μόνο που μένει λοιπόν είναι να σας πούμε πώς να γίνετε καλύτεροι. Κατά κύριο λόγο η ανάβαση είναι μια μάχη με τη βαρύτητα, άρα ο ελαφρύτερος κερδίζει, οπότε γρήγορα στο διαιτολόγο. Η αναλογία βάρος προς δύναμη είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για καλή απόδοση στην ανηφόρα. Οι καλοί ανηφορίστες αγγίζουν ακόμα και το εξωπραγματικό 7,5watt/kgr! Τέλος, ρυθμίστε τη συχνότητα περιστροφής των πεταλιών κατά την ανάβαση, αυτή δε θα πρέπει να είναι πολύ αυξημένη γιατί θα ανέβει πολύ η καρδιακή συχνότητα, ούτε πολύ χαμηλή, γιατί σπαταλάτε τις δυνάμεις σας. Ο ιδανικότερος ρυθμός περιστροφής των πεντάλ στην ανηφόρα ανέρχεται περίπου στις 70rpm. Ααα! Και κάτι βασικό, πρέπει να προπονηθείτε αρκετά στην ανηφόρα για να πάτε καλά. Καλό κουράγιο!

Δείτε επίσης

Συμβουλές για νέους ποδηλάτες

Απλές συμβουλές για να απολαμβάνετε το ποδήλατο στην πόλη Είστε από εκείνους που τους τελευταίους ...

Επιλέγοντας το σωστό μέγεθος στο παιδικό ποδήλατο

Προσοχή στο μέγεθος του παιδικού ποδηλάτου! Το παιδικό ποδήλατο δεν είναι… παιχνίδι και γι’ αυτό ...

Τι ποδήλατο να πάρω;

Η ερώτηση που απασχολεί πολλούς, έχει περισσότερες από μία απαντήσεις! Τι ποδήλατο να πάρω; Είναι ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest