Home | ΝΕΑ | ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ | Ένας Έλληνας στο Giro d’ Italia

Ένας Έλληνας στο Giro d’ Italia

Γιάννης Ταμουρίδης

Mια ιστορική στιγμή για την ελληνική ποδηλασία, μια κορυφαία εμπειρία για τον Γιάννη Ταμουρίδη.

Από τον Σπύρο Παπαγεωργίου

Η φετινή συμμετοχή του στο Giro d’ Italia – και μάλιστα με μια εξαιρετική εμφάνιση – έκανε πολλούς να στραφούν και πάλι στην αγωνιστική ποδηλασία, να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να συμμετέχουν, ο καθένας με τον τρόπο του, σε έναν από τους τρεις μεγάλους και ιστορικούς γύρους – τον Γύρο Ιταλίας.

Όσοι ασχολούνται με την αγωνιστική ποδηλασία δρόμου, μόνο ως “ανέκδοτο» θα μπορούσαν πριν από ένα χρόνο να σκεφτούν το ενδεχόμενο ένας έλληνας αθλητής να συμμετάσχει σε έναν μεγάλο γύρο.
Ο Γιάννης Ταμουρίδης διέψευσε όλα τα προγνωστικά και αγωνίστηκε – συνεχίσει να αγωνίζεται όσο γράφονται αυτές οι γραμμές – σε έναν από τους πιο δύσκολους Giro d’ Italia, με βροχές, χιόνια, μεγάλες μετακινήσεις ανάμεσα στις πόλεις και, κυρίως, σκληρό ανταγωνισμό.

 | mbike.gr | mbike.gr

Η παρουσία του – το είπαμε ήδη – εξαιρετική. Δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα «θηρία» του Pro Tour και η βοήθειά του στην ομάδα του είναι σημαντική. Ως το 15ο ετάπ, έχει ήδη τερματίσει μια φορά στην 9η θέση – ελπίζω να αντιλαμβάνεστε τη σημασία – και έχει κερδίσει επάξια το σεβασμό των συναθλητών του.
Ο Γιάννης Ταμουρίδης άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ελληνική ποδηλασία δρόμου και, για μια ακόμη φορά σ’ αυτή τη χώρα, οι σημαντικές αλλαγές έρχονται από τους ίδιους τους πολίτες, από τη βάση κι όχι από τους θεσμικά αρμόδιους. Μέσα σε μερικούς μήνες – και ύστερα από σκληρή δουλειά πολλών ετών – ο Γιάννης Ταμουρίδης έκανε τους έλληνες ν’ αγαπήσουν και πάλι την ποδηλασία δρόμου. Όσα δηλαδή δεν κατάφεραν οι έλληνες παράγοντες σπαταλώντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και μαζί τον χρόνο και το όραμα πολλών ελλήνων αθλητών.
Και τον ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό.

Η συνέντευξη που ακολουθεί έγινε στα μισά του Giro, ανάμεσα στο χρονόμετρο και λίγο πριν ξεκινήσουν τ’ ανηφορικά ετάπ.

Καταρχάς βάλε μας στη λογική του Γύρου, εξηγώντας μας ποιός είναι ο ρόλος σου στην ομάδα.
Ο ρόλος μου από εταπ σε ετάπ ποικίλει. Στις ευθείες, δουλειά μου είναι να προστατεύω τον αρχηγό της ομάδας, τον Sanchez, κρατώντας τον μπροστά. Μόνο μετά τα τελευταία 3χλμ έχω το ελεύθερο να σπριντάρω. Σε κάποια άλλα, μέτριας δυσκολίας, μου δίνονται οδηγίες να μπω στο ξεκόλλημα και αναλόγως να πράξω. Στα πολύ δύσκολα από την άλλη, βοηθάω την ομάδα όπου χρειάζεται στην αρχή και μετά τερματίζω με το γκρουπέτο εξοικονομώντας  δυνάμεις για την επόμενη μέρα.

Πες μας πώς ξεκινά και πώς τελειώνει μια αγωνιστική ημέρα στο Γύρο. Τι μεθόδους αποκατάστασης χρησιμοποιείτε για να είστε έτοιμοι για την επόμενη ημέρα.
Ξυπνάμε συνήθως στις 9 και αφού φάμε πρωινό, μετά από μια ώρα περίπου, αναχωρούμε για την εκκίνηση του αγώνα. Όταν τελειώσουμε, κάνουμε αμέσως ντους στο πούλμαν της ομάδας κι εκεί τρώμε ένα έτοιμο γεύμα, πλούσιο σε υδατάνθρακες. Μετά ακολουθεί η μετακίνηση στο ξενοδοχείο, που πολλές φορές μπορεί να πάρει ώρες κι αμέσως μόλις φτάσουμε κάνουμε μασάζ. Ακολουθεί το βραδυνό κι ελάχιστη ώρα μέχρι να πάμε για ύπνο για να μιλήσουμε με τους δικούς μας. Ακούγεται απλό αλλά είναι πολύ δυσκολότερο στην πραγματικότητα και δεν σου αφήνει καθόλου ελεύθερο χρόνο.
Έχουμε παρατηρήσει ότι υπάρχουν μεγάλες μετακινήσεις  ανάμεσα στα ετάπ.

Πως αντιμετωπίζετε την κατάσταση αυτή.
Είχα ακούσει παλιότερα από αθλητές να κάνουν παράπονα για τις μετακινήσεις και τους θεωρούσα υπερβολικούς. Μπορεί  τα πούλμαν να έχουν απίστευτες ανέσεις αλλά το μόνο που σε νοιάζει μετά τον αγώνα, είναι να πας το συντομότερο δυνατόν στο κρεβάτι σου και να ξεκουράσεις το σώμα σου για την επόμενη ημέρα. Πολλές φορές μπαίνουμε όλοι στα αυτοκίνητα της ομάδας για να κερδίσουμε ακόμα και μισή ώρα! Ιδίως όταν πρόκειται να κατέβουμε κάποιο βουνό, το πούλμαν ταξιδεύει μόνο του…

Τι περιλαμβάνει το ημερήσιο διατροφικό σου πρόγραμμα;
Με τις θερμίδες ποτέ δεν τα πήγαινα καλά αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι ποσότητες φαγητού που καταναλώνουμε είναι τεράστιες! Τρώμε δύο φορές την ημέρα, μια το πρωί 3-4 ώρες πριν τον αγώνα και μια το βράδυ στις 8-9, αμέσως μόλις τελειώσουμε το μασάζ. Τα γεύματα τα ετοιμάζει πάντα ο μάγειρας της ομάδας και περιλαμβάνουν μακαρόνια ή ρύζι, κάποιο κρέας ή ψάρι και διάφορα σαλατικά. Κάθε γεύμα είναι πλήρες σε υδατάνθρακες και πρωτείνες και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες.

Πού οφείλεται το γεγονός ότι βλέπουμε να είσαι πολύ πιο γρήγορος από άλλους στις κατηφόρες;
Είναι θέμα εξάσκησης και ταλέντου να στρίβει κάποιος γρήγορα. Διαμορφώνεται από τη νεαρή ηλικία και είναι δύσκολο να το βελτιώσεις αργότερα. Σίγουρα η ενασχόληση μου τα πρώτα χρόνια με το ΜΤΒ βοήθησε σημαντικά. Από την άλλη, έχω παρατηρήσει ότι όλοι οι Έλληνες αθλητές στρίβουν καλά κι αυτό οφείλεται στους γλιστερούς δρόμους που έχουμε συνηθίσει να βγαίνουμε προπόνηση.

Σε δύο ετάπ τερμάτισες στους πρώτους 15, με λίγη τύχη θα ήσουν ακόμη πιο μπροστά. Αν έχεις την απόλυτη υποστήριξη της ομάδας σου μέχρι πια θέση πιστεύεις ότι μπορείς να τερματίσεις σε ένα ετάπ που τερματίζει σε μαζικό σπρίντ;
Δυστυχώς η ομάδα έτσι πως είναι διαμορφωμένη για τον Γύρο δεν έχει κάποιο άτομο που θα μπορούσε να “χωθεί” για να με βγάλει μπροστά. Έτσι, αναγκάζομαι και “παλεύω” μόνος μου με τους υπόλοιπους σπρίντερ και τις ομάδες τους. Αυτό όμως  δεν με ενοχλεί γιατί έχω συνηθίσει και έχω μάθει τα τελευταία χρόνια να σπριντάρω μόνος μου, χωρίς βοήθεια.

Ήσουν ξεκολλημένος ήδη σε δύο ετάπ στην πρώτη εβδομάδα, πόσο δύσκολο ήταν να μπείς στο ξεκόλλημα και να μείνεις εκεί για πολλά χιλιόμετρα, τι χαρακτηριστικά χρειάζεται να έχει κάποιος αθλητής για να τα καταφέρει;
Για να σας δώσω να καταλάβετε πόσο δύσκολο είναι να μπεις σε ένα ξεκόλλημα σε τέτοιους Γύρους θα σας πω το εξής: Από τα 210 άτομα που παίρνουμε μέρος, οι 20 πηγαίνουν για την Γενική και οι υπόλοιποι 190 για να μπουν σε ένα ξεκόλλημα! Αυτό θα το κάνουν πρώτα από όλα γιατί μπορεί να πιάσει και να κερδίσουν το ετάπ αλλά και για να εξυπηρετήσουνε τους διάφορους σκοπούς της ομάδας τους. Οπότε, καταλαβαίνετε ότι οι ξεκολλημένοι που βλέπετε να πηγαίνουν τόσο “άνετα”, όταν ανοίξετε τους δέκτες σας, προηγουμένως έχουν δώσει μεγάλο αγώνα για να βρεθούν εκεί. Τα χαρακτηριστικά ποικίλουν ανάλογα με τις ιδιομορφίες του εκάστοτε ετάπ.

Πού πιστεύεις ότι οφείλεται  η ξαφνική “φοβία” του Wiggins στα κατηφορικά σημεία, είναι θέμα συζήτησης στο πελοτόν.
Σίγουρα δεν έχει να κάνει με τα υλικά (λάστιχα, φρένα κτλ) που χρησιμοποιεί γιατί δεν είναι μοναδικός που τα “φοράει’”. Μάλλον θα πρόκειται για κάποια φοβία που του παρουσιάστηκε ξαφνικά φέτος…
Ποιά ήταν η καλύτερη στιγμή σου στο φετινό Giro?
Οι καλύτερες μου στιγμές ήταν σίγουρα αυτές που βρισκόμουν στα ξεκολλήματα!
Το να βρίσκεσαι μπροστά ξεκολλημένος και να αποθεώνεσαι από τους ένθερμους Ιταλούς tifosi είναι από τις καλύτερες  στιγμές της καριέρας μου. Προσπαθούσα να χαρώ το κάθε χιλιόμετρο που βρισκόμουν εκεί μπροστά όσο εξαντλητικό κι αν ήταν αυτό. Και φυσικά η 9η θέση…

Τι έχεις να πεις στους χιλιάδες έλληνες φίλους της ποδηλασίας που σε παρακολουθούν με θαυμασμό και καμάρι;
Τα μηνύματα που παίρνω καθημερινά από τον κόσμο είναι πολύ ενθαρρυντικά και μου  δίνουν κουράγιο κάθε μέρα να προσπαθήσω για κάτι καλύτερο. Τους οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την συμπαράσταση και εύχομαι κάποια στιγμή να μπορέσω να τους μεταφέρω από κοντά τις εμπειρίες μου από έναν τόσο μεγάλο αγώνα σαν το Giro d’ Italia!

Φίλος, προπονητής, συναθλητής, σχολιαστής των αγώνων του…
Ο Βασίλης Αναστόπουλος είναι αναμφίβολα από εκείνους που βρίσκονται κοντά όσο λίγοι στον Γιάννη Ταμουρίδη κι έτσι η επιλογή του για να μας απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις ήταν προφανής:

Πώς είδες την παρουσία του Γιάννη στο Giro;
Η μέχρι τώρα παρουσία του ήταν κάτι παραπάνω από θετική. Δήλωσε “παρών” σε κάθε ετάπ, κάνοντας αφενός μεν ότι του ζήτησε η ομάδα του αφετέρου εκείνο το “κάτι παραπάνω”. Φυσικά αναφέρομαι στο 1ο και στο 6ο ετάπ που βρέθηκε να “σπριντάρει” και συναγωνίζεται στα ίσια όλους τους μεγάλους σπρίντερ που λαμβάνουν μέρος στον αγώνα αλλά και στο 12ο όπου τερμάτισε στην ένατη θέση.

Πιστεύεις πως η Euskaltel θα είναι ευχαριστημένη από την παρουσία του;
Εγώ πάντως θα ήμουν απολύτως ευχαριστημένος… Πιστεύω ότι και η ομάδα του είναι ευχαριστημένη, αφού ο Γιάννης έχει βρεθεί ήδη “ξεκολλημένος” για περίπου 300 χιλιόμετρα, κάτι που μεταφράζεται σε πολύτιμο τηλεοπτικό χρόνο. Επιπροσθέτως, έχει βοηθήσει πάρα πολύ τον αρχηγό της ομάδας και έχει βρεθεί στους πρώτους σε μαζικά σπρίντ, δεν μπορώ να θυμηθώ πότε ήταν η τελευταία φορά που είδα αθλητή της Euskadi να διεκδικεί κάτι καλό σε μαζικό σπρίντ!

Βλέπουμε σε διεθνή site και περιοδικά να αναφέρεται πως για πρώτη φορά υπάρχει ελληνική παρουσία στην επαγγελματική ποδηλασία. Τι μαθαίνεις για το θέμα? Πόσο φαίνεται να έχει ξαφνιάσει τους Ευρωπαίους η παρουσία του Ταμουρίδη στο Pro Tour;
Μέσα από τις μεταδόσεις μου στο Eurosport, έχω γίνει δέκτης πολλών θετικών σχολίων από διάφορους συνάδελφους από όλο το διεθνές δίκτυο του καναλιού.
Καθημερινά μας έρχονται μηνύματα από ξένους δημοσιογράφους οι οποίοι ζητούν πληροφορίες για τον Γιάννη και την Ελληνική ποδηλασία γενικότερα. Υπάρχει γενικά ένα ευχάριστο “ξάφνιασμα” για την συμμετοχή του πρώτου Έλληνα ποδηλάτη στον Γύρο της Ιταλίας.
Ουσιαστικά φαίνεται ότι Γιάννης με την συμμετοχή και την εμφάνιση του στο Giro, βάζει πλέον την Ελλάδα στον παγκόσμιο ποδηλατικό χάρτη.

Ο Γιάννης είναι ο πρώτος Έλληνας αναβάτης στο Pro Tour. Θεωρείς ότι κάτι τόσο σημαντικό για την Ελληνική Ποδηλασία μπορεί να αλλάξει το μέλλον της;
Σίγουρα είναι ένα πολύ θετικό βήμα για την Ελληνική Ποδηλασία. Πλέον οι πιο νεαροί αθλητές βλέπουν ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, ότι μέσα από σκληρή δουλειά μπορεί κάποιος έλληνας αθλητής να φτάσει στο επίπεδο να συναγωνίζεται αθλητές που παρακολουθεί με δέος.
Πιστεύω ότι οι δουλειά που γίνεται στις Ελληνικές επαγγελματικές ομάδες – και ιδιαίτερα στην Sp Tableware της οποίας είμαι μέλος – συμβάλλει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση. Μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι ο Tαμουρίδης μέσα από την συμμετοχή και τα αποτελέσματα που έφερε αγωνιζόμενος με την Sp Tableware τα τελευταία χρόνια, κατάφερε να πάρει μεταγραφή σε ομάδα Pro Tour!

Πώς νιώθεις όταν περιγράφεις τον αγώνα που ανάμεσα στο peloton υπάρχει ένα Ελληνικό όνομα;
Νιώθω πραγματικά πολύ τυχερός που μπορώ και περιγράφω αγώνες στους οποίους αγωνίζεται Έλληνας αθλητής και ιδιαίτερα ο Γιάννης με τον οποίο έχουμε μια ξεχωριστή σχέση. Γνωρίζοντας τα χαρακτηριστικά του και τις δυνατότητές του ως αθλητή μπορώ να περιγράφω καλύτερα τις κινήσεις και την τακτική που ακολουθεί στον αγώνα. Μέχρι πέρσι η μόνιμη ερώτηση που είχαμε από τηλεθεατές του καναλιού ήταν αν μπορεί κάποιος Έλληνας ποδηλάτης να αγωνιστεί σε τέτοιο υψηλό επίπεδο. Από φέτος… έχουμε και την απάντηση!

 • Ένας Θεσσαλονικιός στη χώρα των Βάσκων
 • Δείτε επίσης

  Ποδηλατώντας στη Φινλανδία με ένα Hello-Kitty Bike

  Χιόνι, πάγος, -30C κι ένα παιδικό ποδήλατο Σκέφτεστε τι ειδικό εξοπλισμό χρειάζεστε για ποδηλασία στο ...

  Βασίλης Αναστόπουλος: Trainer της Deceuninck – Quick Step για δεύτερη χρονιά!

  Στο μαγικό κόσμο του World Tour   Ο πρώτος χρόνος του Βασίλη Αναστόπουλου με την ...

  Διατροφή και lockdown: Απλές συμβουλές

  Η Ειρήνη Μπαμπαρούτση μας δίνει συμβουλές για διατροφή στην περίοδο του lockdown αλλά και μετά… ...

  Αφήστε μια απάντηση

  mbike.gr

  Pin It on Pinterest