Home | ΝΕΑ | ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ | Ένας Θεσσαλονικιός στη χώρα των Βάσκων

Ένας Θεσσαλονικιός στη χώρα των Βάσκων

Γιάννης Ταμουρίδης

Αναμφίβολα ένας από τους καλύτερους ποδηλάτες που έχουν περάσει ποτέ από τη χώρα μας, με πολλές διακρίσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό – πρωταθλήματα, παγκόσμια κύπελλα, διακρίσεις σε αγώνες, συμμετοχή στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου.

Φωτο: Άγγελος Ζυμάρας

Ο Γιάννης Ταμουρίδης είναι ο πρώτος Έλληνας ποδηλάτης που θα τρέχει από φέτος στο Pro Tour.
Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως το 2013, μαζί με τα κορυφαία ονόματα της διεθνούς ποδηλασίας, θα μπορούμε να βλέπουμε πλέον κι έναν Έλληνα στους μεγάλους γύρους και τις ιστορικές κλασικές.
Παρακολουθούμε στενά την πορεία του Γιάννη Ταμουρίδη τα τελευταία χρόνια και τον έχετε δει αρκετές φορές μέσα από τις σελίδες του ΜΒΙΚΕ. Αυτή τη φορά, όμως, η χαρά όλων ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Ο Γιάννης Ταμουρίδης ανήκει πλέον και επίσημα (πριν από μερικές ημέρες έγινε στην Ισπανία η παράδοση της φανέλας) στην Euskaltel Euskadi, μια από τις ιστορικές ομάδες της ποδηλασίας δρόμου και σίγουρα μια από τις πιο «μάχιμες».
Αποχωρώντας από το «σπίτι» του, την SP Tableware, και πηγαίνοντας στην Ισπανία για μια ιδιαίτερα απαιτητική χρονιά, ο Γιάννης Ταμουρίδης είναι έτοιμος να δείξει την αξία του ανάμεσα στους μεγάλους της ποδηλασίας.
Η ομάδα των Βάσκων περιλαμβάνει φέτος στο ρόστερ της τον Θεσσαλονικιό ποδηλάτη πιστεύοντας πως οι δυνατότητες και οι εμπειρίες του θα της φανούν χρήσιμες σε μια –όπως όλα δείχνουν– ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα χρονιά.

Όλα δείχνουν πως η καριέρα σου βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σημείο. Πώς αισθάνεσαι ως ο πρώτος Έλληνας ποδηλάτης που συμμετέχει σε ομάδα Pro Tour;
Πραγματικά πιστεύω ότι πρόκειται για μια από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές τις καριέρας μου, γιατί καταφέρνω να πραγματοποιήσω ένα μεγάλο μου όνειρο, δηλαδή τη μεταγραφή σε μια ομάδα Pro Tour και το δικαίωμα συμμετοχής στους σημαντικότερους αγώνες και Γύρους. Σίγουρα αυτή η μεταγραφή έρχεται να δικαιώσει όλους τους κόπους και τις προσπάθειες των τελευταίων τεσσάρων ετών και να με κάνει να νιώσω ολοκληρωμένος ποδηλάτης.

Αισθάνεσαι κάπως σαν να ξεκινάς το ποδήλατο από την αρχή;
Η αλήθεια είναι ότι ο ενθουσιασμός μου είναι τόσο μεγάλος που συγκρίνεται με αυτόν ενός πρωτάρη! Παρ’ όλη την εμπειρία και τα χρόνια που διαθέτω, θα  βρεθώ σ’ ένα νέο περιβάλλον με καινούργιους συναθλητές και αντιπάλους και πάνω απ’ όλα  σε αγώνες διαφορετικού επιπέδου. Όλο αυτό το καινούργιο κλίμα γεννάει μια «περιέργεια» δίνοντάς μου το κίνητρο να προσπαθήσω για άλλη μια φορά να ξεπεράσω τον εαυτό μου.

Γιάννης Ταμουρίδης
Οι καλύτερες στιγμές στην καριέρα του:
ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΠΙΣΤΑ-ΠΟΝΤΟΙ 2009-2010
2ος ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΙΣΤΑΣ 2005
3ος ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΙΣΤΑΣ 2006
2ος ΣΤΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΙΣΤΑΣ 2002
3ος ΣΤΟΥΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΔΡΟΜΟΥ 2009
7 ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΥΠΕΛΛΑ ΠΙΣΤΑΣ 2005-2009
11ος ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΔΡΟΜΟΥ 2000
37 ΦΟΡΕΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 1997-2012
7 ΦΟΡΕΣ ΒΑΛΚΑΝΙΟΝΙΚΗΣ 1998-2002
10 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΡΕΚΟΡ 4.000m και 4.000m ομαδικό
ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Π.Σ.Α.Τ. ΤΟ 1998-ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΦΗΒΟΣ
ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΘΛΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2006
ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΟΜΑΔΑ BERGAMASCA 1999-2002

Πώς σε αντιμετώπισαν οι νέοι σου συναθλητές στην πρώτη σας επίσημη συνάντηση;
Όλοι οι αθλητές και οι παράγοντες της ομάδας ήταν αρκετά φιλικοί, προσπαθώντας να μας κάνουν να νιώσουμε μέρος αυτής της μεγάλης «οικογένειας». Το «δέσιμο» μεταξύ των μελών μιας ομάδας είναι σημαντικό στο άθλημά μας και όλοι οι προπονητές επενδύουν στις καλές σχέσεις των αθλητών. Τα ιταλικά και τα λίγα ισπανικά που γνώριζα βοήθησαν ακόμα περισσότερο σε αυτόν τον σκοπό!
Μίλησέ μας λίγο για τη… διαδρομή σου προς την Euskadi. Πώς ξεκίνησε και πώς ολοκληρώθηκε;
Μετά το περσινό φιάσκο με την GEOX είχα πάψει πλέον να αγχώνομαι για μια ομάδα Pro Tour, βλέποντας την κρίση που υπήρχε στον χώρο. Στα τέλη όμως του Σεπτέμβρη, όταν ρώτησα τον μάνατζέρ μου Lombardi αν είχαμε πιθανότητες για κάποια καλή μεταγραφή, αυτός μου απάντησε θετικά. Η Euskaltel και η Lampre είχαν ανάγκη από βαθμούς για να κρατηθούν στην πρώτη κατηγορία και έψαχναν για αθλητές σαν κι εμένα. Επιπλέον, η Euskaltel αναζητούσε αθλητές με τα δικά μου χαρακτηριστικά. Έτσι με παρέπεμψε σ’ έναν Ισπανό μάνατζερ, τον Antonio Vaquerizas, ο οποίος είχε καλύτερες σχέσεις με την Euskaltel και κατάφερε να μου κλείσει αυτό το πολυπόθητο συμβόλαιο!
Σίγουρα, πάντως, χωρίς τη βοήθεια της ομάδας μου, SP Tableware,  δεν θα είχα καταφέρει να τρέξω σε όλους αυτούς τους αγώνες και να μαζέψω τόσους βαθμούς.
Τους ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δώσανε όλα αυτά τα χρόνια να αγωνίζομαι στο εξωτερικό!
Πρόκειται για μια ομάδα με ξεχωριστή ιστορία στο Pro Tour και ενδεχομένως μία με τους πιο φανατικούς οπαδούς. Πώς πιστεύεις ότι θα γίνει δεκτός ένας… Θεσσαλονικιός στην παρέα των Βάσκων;
Η αλήθεια είναι ότι οι υποστηρικτές τους είναι από τους πιο φανατικούς οπαδούς στον χώρο της ποδηλασίας και πρέπει να καταφέρω με την απόδοσή μου να δικαιώσω τις επιλογές τους και να κερδίσω την εμπιστοσύνη τους. Από την άλλη, κι εγώ προέρχομαι από μια ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ, με εξίσου φανατικό κοινό, και αυτή η ομοιότητα τους εξιτάρει, όπως μου επισήμαναν κάποιοι δημοσιογράφοι.

Πώς πιστεύεις ότι θα σε «εκμεταλλευτούν» στην ομάδα; Έχεις κάποια ένδειξη για ποιους αγώνες μπορεί να σε προετοιμάζουν;
Επειδή το 80% των μέχρι τώρα αθλητών ήταν «ανηφορίστες», η ομάδα είχε μεγάλη έλλειψη από σπρίντερ, «χρονομετρίστες» και δυνατούς αθλητές για τους μονοήμερους αγώνες. Οι νέες μεταγραφές –όπως κι η δική μου– έγιναν με σκοπό να καλύψουν αυτό το κενό. Οπότε, κι ο δικός μου ο ρόλος είναι να τους βοηθήσω σε τέτοιου είδους αγώνες, όπως επίσης και κάποια ομαδικά χρονόμετρα που καθορίζουν  πολλές φορές τη γενική ενός μεγάλου Γύρου.

Ποιο πιστεύεις πως θα είναι για φέτος το πλάνο της ομάδας; Ποιος θα είναι ο «αρχηγός», ποιοι οι «ανηφορίστες» και ποιοι οι σπρίντερ; Ποιος θα είναι ο ρόλος σου;
Οι βασικοί στόχοι της ομάδας είναι οι τρεις μεγάλοι Γύροι και οι μονοήμεροι αγώνες που θα γίνουν στη Χώρα των Βάσκων. Αρχηγοί για τους μεγάλους Γύρους θα είναι οι Sanchez, Anton και Nieve και από εκεί και πέρα τα αδέρφια  Izagire, Sicard και Landa ως πολύτιμοι βοηθοί τους. Για τα σπριντ έχουμε τον  Ισπανό Lovato και τον Ρώσο Serebraikov, ενώ στη συνέχεια ο δικός μου ο ρόλος θα έχει να κάνει με κάποια χρονόμετρα –ατομικά ή και ομαδικά– και κάποιους δυναμικούς μονοήμερους αγώνες. Το καλό είναι ότι φέτος κι οι τρεις μεγάλοι Γύροι έχουν ομαδικό χρονόμετρο, οπότε η βοήθειά μου κρίνεται απαραίτητη σε τέτοιου είδους αγώνες.

Πιστεύεις πως το προφίλ σου ταιριάζει καλύτερα σε Γύρους ή σε μονοήμερους αγώνες;
Ταιριάζει περισσότερο σε κυματοειδείς μονοήμερους αγώνες χωρίς μεγάλες ανηφόρες, όπως επίσης και σε Γύρους 7-10 ημερών οι οποίοι περιλαμβάνουν χρονόμετρο ή κάποιον «Πρόλογο» που να μπορεί να κρίνει την έκβαση του Γύρου.

Μιας και πλέον θα αποτελείς πλέον κομμάτι του Pro Tour, ποιοι αθλητές πιστεύεις πως θα ξεχωρίσουν φέτος; Με ποιους ανυπομονείς να βρεθείς στη γραμμή της εκκίνησης;
Πιστεύω ότι θα δούμε «επικές» αναμετρήσεις τόσο στους Γύρους όσο και στους μονοήμερους αγώνες. Όλοι περιμένουν να δουν μια αναμέτρηση των Wiggings και Froome εναντίον του Contador – αν και μέχρι τώρα φαίνεται ότι ο καθένας θα τρέξει σε διαφορετικό Γύρο. Από την άλλη, οι Sagan, Gilbert, Boonen και Cancellara πιστεύω ότι θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον στις «Κλασικές του Βορρά».

Ξέρουμε πως δεν μπορείς ακόμη να αποκαλύψεις το πρόγραμμα της ομάδας, αλλά δώσε μας μια μικρή ένδειξη… Πού θα σε δούμε;
Το επίσημο αγωνιστικό πρόγραμμα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, αλλά ήδη γνωρίζω ότι για μένα προσωπικά περιλαμβάνει 2-3 μεγάλους κλασικούς Μονοήμερους αγώνες, καθώς και έναν Μεγάλο Γύρο. Συνολικά, πάντως, θα φτάσει τις 70-80μ αγωνιστικές ημέρες. Ωστόσο μιλάω λίγο γενικά, γιατί ακόμη δεν είμαι ελεύθερος να το ανακοινώσω – κάτι που θα γίνει στις αρχές του Γενάρη.
Τι αλλάζει στο προπονητικό σου πρόγραμμα για φέτος; Με ποιον προπονητή θα δουλέψεις για το 2013;
Δεν θα αλλάξω κάτι στο πρόγραμμα δραματικά, αλλά σίγουρα θα προσθέσω λίγο παραπάνω ποσότητα στην προπόνηση κατά την περίοδο της χειμερινής προετοιμασίας. Για το προπονητικό μου πρόγραμμα βασίζομαι πάντα στις προσωπικές μου γνώσεις κι εμπειρίες, αφού πιστεύω ότι κανένας δεν γνωρίζει τον οργανισμό μου όπως εγώ ο ίδιος. Παρ’ όλα αυτά βρίσκομαι πάντα σε επικοινωνία με τους προπονητές της ομάδας, όπως επίσης και με τον Β. Αναστόπουλο, με τον οποίο ανταλλάζουμε ιδέες, ενώ πολλές φορές με βοηθάει με χρήσιμες συμβουλές.

Θα συνεχίσεις να μένεις στη Θεσσαλονίκη ή θα μετακομίσεις στην Ισπανία;
Θα συνεχίσω να έχω τη Θεσσαλονίκη ως βάση μου και θα μετακινούμαι από εδώ για τους περισσότερους αγώνες στο εξωτερικό. Είναι σημαντικό όταν έχεις ένα τόσο έντονο αγωνιστικό πρόγραμμα να γυρίζεις πίσω στο σπίτι σου και να ξεκουράζεσαι ευχάριστα μέχρι τον επόμενο αγώνα.
Τι «όνειρα» κάνεις για φέτος; Πώς θα ήθελες να ξεκινήσει, να εξελιχτεί και να τελειώσει το 2013;
Ήδη πραγματοποιώ το παιδικό μου όνειρο και εύχομαι να προφυλαχθώ από τραυματισμούς και λοιπές κακοτυχίες για να μπορέσω να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό, πετυχαίνοντας κάποια νίκη και βοηθώντας την ομάδα μου. Εάν το καταφέρω, είμαι σίγουρος ότι το όνειρο θα συνεχιστεί  και τις επόμενες χρονιές – κάτι που αποτελεί και προσωπικό μου στόχο.

 • Ένας Έλληνας στο Giro d’ Italia
 • Δείτε επίσης

  Βασίλης Αναστόπουλος: Trainer της Deceuninck – Quick Step για δεύτερη χρονιά!

  Στο μαγικό κόσμο του World Tour   Ο πρώτος χρόνος του Βασίλη Αναστόπουλου με την ...

  Διατροφή και lockdown: Απλές συμβουλές

  Η Ειρήνη Μπαμπαρούτση μας δίνει συμβουλές για διατροφή στην περίοδο του lockdown αλλά και μετά… ...

  Κινούμαι ηλεκτρικά: Η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΝ κ. Αλεξάνδρα Σδούκου μας δίνει όλες τις πληροφορίες

  Κινούμαι ηλεκτρικά: Η πλατφόρμα άνοιξε Ποιός καταλληλότερος για να μας δώσει όλες τις πληροφορίες σχετικά ...

  Αφήστε μια απάντηση

  mbike.gr

  Pin It on Pinterest