Home | ΝΕΑ | ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ | Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Joshua Hon

Μια αποκλειστική συνέντευξη από τον Joshua Hon, αντιπρόεδρο και ιδρυτή της Tern Bicycles.

Από τον Σπύρο Παπαγεωργίου

Η εμφάνισή της στην ποδηλατική αγορά πριν από ένα περίπου χρόνο, δημιούργησε έντονη αναταραχή στο χώρο της αγοράς του αναδιπλούμενου ποδηλάτου.

Καινοτομικός σχεδιασμός, υψηλή ποιότητα κατασκευής, εξαιρετικό design ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά που έβαλαν την Tern κατευθείαν στο «παιχνίδι» των αναδιπλούμενων ποδηλάτων.
Και κάτι ακόμα: ο ιδρυτής της έχει εμπειρία μεγαλύτερη από 20 χρόνια στο σχεδιασμό ποδηλάτων, καθώς πρόκειται για τον Joshua Hon, γιό του κου Hon, ιδρυτή της γνωστής μας Dahon και ββασικότερου πλέον ανταγωνιστή.

 | mbike.gr | mbike.gr

Η συνέντευξη που ο Joshua Hon παραχώρησε αποκλειστικά στο MBIKE μας έδωσε, σημαντικές πληροφορίες για τη συγκεκριμένη βιομηχανία, καθώς είναι ένας από τους βαθύτερους γνώστες των αναδιπλούμενων ποδηλάτων, κάτι που φαίνεται άλλωστε και από τον σχεδιασμό των ποδηλάτων της Tern.

Κύριε Hon, μιλήστε μας για την εταιρεία σας, την Tern Bicycles και τα προϊόντα σας. Πώς ξεκινήσατε και ποια είναι η εμπειρία σας στα αναδιπλούμενα ποδήλατα;
Η Tern Bikes ξεκίνησε το 2011 – μετράμε δηλαδή μόλις λίγο παραπάνω από έναν χρόνο ζωής. Είμαστε μια ομάδα συνεργατών που προσπαθούμε με πάθος να βελτιώσουμε τον τρόπο μετακίνησης στα αστικά κέντρα. Πιστεύουμε ότι το ποδήλατο είναι ένα άκρως απαραίτητο μέσο μεταφοράς κι ότι στο μέλλον θ’ αποδειχθεί ακόμα σημαντικότερο. Στους μελλοντικούς τρόπους μετακίνησης θα πρέπει να εντάξουμε περισσότερο τρένο, περισσότερο μετρό, περισσότερο λεωφορείο, περισσότερο ποδήλατο και περπάτημα και να μειώσουμε τη χρήση του αυτοκινήτου. Η Tern λοιπόν – και αυτό είναι το concept της εταιρείας – ειδικεύεται περισσότερο στην αστική μετακίνηση και όχι απλώς στο αναδιπλούμενο ποδήλατο.
Προσωπικά, δουλεύω αποκλειστικά πάνω σε αναδιπλούμενα μοντέλα τα τελευταία είκοσι χρόνια, ενώ πολλά από τα μέλη της ομάδας στην Tern διαθέτουν εμπειρία επίσης πολλών ετών ή και δεκαετιών στον χώρο.
Με μοναδική εξαίρεση τους φίλους μας στην Brompton, κανείς άλλος δεν προσεγγίζει σε τόσο μεγάλο βάθος την εμπειρία μας σε αυτόν τον τομέα.

Γιατί πιστεύετε ότι τα μοντέλα της Tern διαφέρουν από τα υπόλοιπα αναδιπλούμενα ποδήλατα; Ποια είναι τα δυνατότερα σημεία τους, τα χαρακτηριστικά της υπεροχής τους;
Ως νέο όνομα στον χώρο καλούμαστε να απαντήσουμε συχνά σε αυτή την ερώτηση. Η απάντησή μας είναι απλή: «δεν έχετε παρά να καβαλήσετε ένα ποδήλατο Tern για να δείτε τη διαφορά». Και το δηλώνουμε με αυτοπεποίθηση γιατί τα μοντέλα μας διαθέτουν ακριβώς τα χαρακτηριστικά που αναζητεί ένας αναβάτης. Και μόνο μια μικρή βόλτα μ’ ένα ποδήλατό μας αρκεί για να καταλάβει κανείς την αίσθηση ακαμψίας, στιβαρότητας και σταθερότητας που διαθέτει ένα μοντέλο Tern. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στην εμμονή μας σε σημαντικές λεπτομέρειες κατά τη φάση της κατασκευής, όπως τους συνδέσμους στα σημεία όπου διπλώνει το ποδήλατο, ο σχεδιασμός και η γεωμετρία του πλαισίου, καθώς και ο σχεδιασμός του λαιμού του τιμονιού. Το καλύτερο τεστ για μας είναι να προτείνουμε σε κάποιον δοκιμάσει παράλληλα ένα Tern κι ένα οποιοδήποτε αναδιπλούμενο ποδήλατο. Η αντίδρασή του είναι πάντα ενθουσιώδης, όπως π.χ., «ουάου, αυτό είναι πολύ καλύτερο…»

Φέτος, στο Eurobike, κερδίσατε δύο βραβεία για τα ποδήλατά σας. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του τελικού χρήστη των ποδηλάτων σας;
Στην πραγματικότητα βραβευτήκαμε τρεις φορές: η τρίτη ήταν για το δυναμό-κέντρου ταχυτήτων (dynamo hub) της BioLogic Joule 3, η οποία είναι «αδελφική» εταιρεία που κατασκευάζει ποδηλατικά αξεσουάρ και εξαρτήματα.
Οι τελικοί χρήστες των δύο μοντέλων που βραβεύτηκαν στον διαγωνισμό διαφέρουν αναλόγως την περιοχή όπου ζούνε. Γενικά, έχουμε συμπεράνει ότι οι πελάτες μας σκέφτονται προοδευτικά, διαθέτουν οικολογική-περιβαλλοντική συνείδηση και αναζητούν νέους, βιώσιμους τρόπους ζωής. Εξάλλου και οι περισσότεροι από εμάς στην εταιρεία σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο: είναι πολύ σημαντικό να δημιουργείς προϊόντα για ανθρώπους που έχουν τις ίδιες ευαισθησίες και ανησυχίες με σένα.

Απ’ ό,τι φαίνεται, η σημασία στον σχεδιασμό παίζει σημαντικό ρόλο στα μοντέλα σας. Πιστεύετε ότι εκείνοι που επιλέγουν αναδιπλούμενο ποδήλατο ενδιαφέρονται περισσότερο για το design σε σχέση με άλλους ποδηλάτες;
Η γνώμη μας είναι ότι όλοι χαίρονται να χρησιμοποιούν προϊόντα που είναι όμορφα και σε κάνουν να νιώθεις όμορφα όταν τα χρησιμοποιείς.
Και η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία παραγωγής ενός άσχημου προϊόντος κοστίζει σχεδόν το ίδιο με αυτήν ενός όμορφου σχεδιαστικά προϊόντος. Αν π.χ., πάρεις ως παράδειγμα την Apple, θα διαπιστώσεις ότι από κατασκευαστικής-τεχνολογικής άποψης χρησιμοποιεί τα ίδια υλικά με την HP (επεξεργαστές γραφικών, σκληρούς δίσκους, ολοκληρωμένα κυκλώματα, ίδια ποιότητα γυαλιού). Ωστόσο, καταφέρνει να κάνει τα προϊόντα της περισσότερο επιθυμητά λόγω του φανταστικού σχεδιασμού που τους προσδίδει (ok, κι επίσης λόγω κάποιων άλλων χαρακτηριστικών)… Όντως, το design έχει μεγάλη σημασία για εμάς. Τελικά όμως, η λειτουργικότητα πάντα προέχει: Κατά τη διαδικασία σχεδιασμού ενός νέου προϊόντος, εστιάζουμε πρώτα στη λειτουργικότητα και την απόδοση και στη συνέχεια δουλεύουμε σκληρά για να το κάνουμε και όμορφο.

Ποιό είναι το αγαπημένο σας μοντέλο Tern ως τώρα και γιατί;
Η πρώτη μου επιλογή είναι το Eclipse S11i, καθώς αγαπώ ιδιαίτερα τα χαρακτηριστικά που χαρίζουν ο 24άρης τροχός, τα ελαστικά Big Apple αλλά και το 11απλό κέντρο ταχυτήτων Alfine. Επίσης, μου αρέσει ιδιαίτερα η on/off λειτουργία του dynamo hub, όπως και τα ενσωματωμένα φώτα και οι σχάρες του. Είναι ένα ποδήλατο που διαθέτει πραγματικά οτιδήποτε μπορεί να χρειαστείς.  
Ωστόσο, πρόσφατα… ξεμυαλίστηκα και απ’ το νέο Eclipse X20. Η ταχύτητα, το χαμηλό βάρος, η ευκολία στην οδήγηση -και όλα αυτά σ’ ένα «πακέτο» που διπλώνει σε λιγότερο από δέκα δευτερόλεπτα- το καθιστούν αληθινά ποθητό.
Πρόσφατα συμμετείχα σ’ έναν αγώνα της Shimano όπου όλοι φορούσαν κολάν και SPD και καβαλούσαν πανάλαφρα αγωνιστικά. Εγώ, αντίθετα, ήμουν στη σέλα του Eclipse X20 φορώντας αθλητικά παπούτσια και βερμούδα. Παρ’ όλα αυτά, η διαφορά της μέσης ωριαίας ταχύτητας ανάμεσα στο Eclipse και τα υπόλοιπα, αμιγώς αγωνιστικά ποδήλατα ήταν αμελητέα! Και δεν είμαι και κανένας ιδιαίτερα δυνατός αναβάτης!
Επίσης αγαπώ την απλή κομψότητα του Verge Duo: μίνιμαλ σχεδιασμός χωρίς καλώδια, κατάμαυρο και σέξι, πανεύκολο να διπλωθεί… Αν χρειαζόμουν ένα ποδήλατο για να μετακινούμαι με το μετρό, τότε πιθανότατα θα διάλεγα αυτό το μοντέλο!

Ωστόσο, ποιο είναι αυτό που επιλέγετε προσωπικά, για τις δικές σας ανάγκες;
Αυτή την περίοδο χρησιμοποιώ το Eclipse S11i, αναμένοντας ταυτόχρονα να κυκλοφορήσει και η έκδοση παραγωγής του Eclipse X20. Παράλληλα προσπαθώ να πείσω τη σύζυγό μου να δοκιμάσει το S11i, παρότι εκείνη προτιμάει το Verge X10.

Με τη σειρά Eclipse κάνετε ουσιαστικά μια «δήλωση» όσον αφορά το μέγεθος των τροχών. Φαίνεται δηλαδή πως είστε ικανοποιημένος με τις 24’’ όταν όλοι οι υπόλοιποι θεωρούν πως… όσο μικρότερο, τόσο το καλύτερο.
Σίγουρα κάθε design ποδηλάτου έχει τα θετικά και τα αρνητικά του χαρακτηριστικά –οπότε το ίδιο ισχύει για το μέγεθος των τροχών: οι μικρότεροι τροχοί αποδεικνύονται όντως μικρότεροι και ελαφρύτεροι όταν διπλώνονται. Από την άλλη, οι μεγαλύτεροι τροχοί αποδίδουν καλύτερα στην οδήγηση αυτή καθαυτή και προσφέρονται για ψηλότερους αναβάτες με μεγαλύτερη σωματική διάπλαση. Το μέγεθος των τροχών που θα επιλέξεις εξαρτάται από τις ανάγκες σου και από τις προτεραιότητες που θέτεις. Αν χρησιμοποιείς καθημερινά το τρένο και η απόσταση που πρέπει να καλύπτεις με το αναδιπλούμενο ποδήλατο δεν ξεπερνά τα 3 χλμ., τότε το μέγεθος έχει μεγαλύτερη σημασία. Αντίθετα, αν διπλώνεις μόνο περιστασιακά το ποδήλατο –για να χωρέσει στο διαμέρισμα ή στο αυτοκίνητό σου– και η καθημερινή χιλιομετρική απόσταση για τη δουλειά σου είναι 10 ή 15 χλμ., τότε προέχει σε σημασία η ίδια η οδήγηση. Ωστόσο, αν τοποθετήσεις ένα 24άρι ποδήλατο δίπλα σε ένα 20άρι, θα δεις ότι το πρώτο διαφέρει από το δεύτερο μόνο κατά 4 εκατοστά σε ύψος – ενώ κατά τ’ άλλα έχουν το ίδιο μήκος και βάθος. Πρόκειται για μια πολύ μικρή διαφορά. Τα ελάχιστα εκατοστά παραπάνω δεν έχουν σημασία, αλλά στη δική μου περίπτωση –που οι αποστάσεις που διανύω είναι συνήθως μεγαλύτερες – δίνω ιδιαίτερο βάρος στα οδηγικά χαρακτηριστικά του μοντέλου.

Αν ήμουν πελάτης που ήθελε ν’ αγοράσει ένα αναδιπλούμενο κι εσείς πωλητής, τι ερωτήσεις θα μου κάνατε για να με βοηθήσετε να καταλήξω στο ιδανικό μοντέλο για τις ανάγκες μου;
Η σημαντικότερη ερώτηση είναι το «πώς σκοπεύει κάποιος να χρησιμοποιήσει το ποδήλατό του». Εδώ, η βασική ιδέα είναι ν’ ανακαλύψεις πόσο σημαντικοί είναι για τον κάθε πελάτη παράγοντες όπως ο σχεδιασμός, η ποιότητα της οδήγησης, το μέγεθος αφού διπλώσει το ποδήλατο, η ευκολία του διπλώματος, το βάρος και η τιμή.
Ο πελάτης π.χ, που θέλει να ποδηλατεί τα Σαββατοκύριακα με τους φίλους του που έχουν αγωνιστικά μοντέλα –όποτε είναι απαραίτητο να διατηρεί τους ίδιους ρυθμούς με αυτούς χωρίς να μένει πίσω– διαφέρει πολύ από εκείνον που κατοικεί σ’ ένα μικρό διαμέρισμα στον τρίτο όροφο και χρειάζεται να ποδηλατεί καθημερινά μέχρι τη στάση του λεωφορείου. Ταυτόχρονα υπάρχει και αυτός που θέλει να βάζει το ποδήλατο στο αυτοκίνητο για να πηγαίνει τα Σαββατοκύριακα βόλτες με τα παιδιά του. Καθένας από τους παραπάνω θα άκουγε από μένα και διαφορετική πρόταση. Δεν έχουν και οι τρείς ανάγκη από το ίδιο ποδήλατο. Φυσικά, ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το ποσό που μπορεί να διαθέσει ο καθένας.

Ο σχεδιασμός ενός ηλεκτρικού αναδιπλούμενου ποδηλάτου συγκαταλέγεται ανάμεσα στα
μελλοντικά σας σχέδια;

Τα ηλεκτρικά οχήματα όλων των ειδών –σκούτερ, ποδήλατα, αυτοκίνητα– αποτελούν σημαντικό κομμάτι του μέλλοντος, οπότε φυσικά κι έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας προς αυτή την κατεύθυνση.

Ποιες πόλεις ή χώρες θεωρείτε ως τους καλύτερους «πελάτες» σας;
Υπολογίζουμε εξίσου όλους τους πελάτες μας, οπότε για εμάς είναι όλοι «οι καλύτεροι πελάτες μας». Ωστόσο, αν με ρωτάτε «σε ποιο μέρος πουλάμε περισσότερο», θα σας απαντήσω ότι αφού κατασκευάζουμε οχήματα για συνθήκες αστικής μετακίνησης, τότε τα προϊόντα μας έχουν τις μεγαλύτερες πωλήσεις σε αστικά κέντρα με καλό δίκτυο ποδηλατοδρόμων και μέσων μαζικής μεταφοράς. Όπως φαντάζεστε, οι πωλήσεις μας είναι υψηλές σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, η Στουτγάρδη, το Άμστερνταμ και το Τόκιο. Εντούτοις, κάποιες φορές έχουμε εξαιρετικούς συνεργάτες στον τομέα της διανομής και η Ελλάδα είναι ένα εξαιρετικό τέτοιο παράδειγμα καθώς, παρόλο που η υποδομή για ποδήλατο δεν είναι η ιδανική, οι πωλήσεις μας, ήδη από την πρώτη χρονιά, βρίσκονται σε ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για το μέλλον επίπεδο.

Κύριε Joshua Ηon, σaς ευχαριστούμε για τη συνέντευξη.
Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου κάνατε να με «φιλοξενήσετε» στο περιοδικό σας!

Δείτε επίσης

Ποδηλατώντας στη Φινλανδία με ένα Hello-Kitty Bike

Χιόνι, πάγος, -30C κι ένα παιδικό ποδήλατο Σκέφτεστε τι ειδικό εξοπλισμό χρειάζεστε για ποδηλασία στο ...

Βασίλης Αναστόπουλος: Trainer της Deceuninck – Quick Step για δεύτερη χρονιά!

Στο μαγικό κόσμο του World Tour   Ο πρώτος χρόνος του Βασίλη Αναστόπουλου με την ...

Διατροφή και lockdown: Απλές συμβουλές

Η Ειρήνη Μπαμπαρούτση μας δίνει συμβουλές για διατροφή στην περίοδο του lockdown αλλά και μετά… ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest