Home | ΔΟΚΙΜΕΣ | MTB | Bianchi Methanol SL

Bianchi Methanol SL

Ένα καθαρόαιμο, αγωνιστικό XC MTB

 

Κείμενο: Ελένη Διακάκη
Φωτό: Θεόδωρος Καρανίκας


Ένα ποδήλατο που, ενώ είναι σχεδιασμένο για καθαρά «αγωνιστική» χρήση, μπορεί να συντροφεύσει το ίδιο αποτελεσματικά τον απαιτητικό αναβάτη στις καθημερινές του εξορμήσεις ή στους αγώνες που θα αποφασίσει να συμμετάσχει.

 | mbike.gr


ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΑΤΙΑ

Οι Ιταλοί ξέρουν από design και η Bianchi ξέρει από ποδήλατα, ο συνδυασμός αυτός βρίσκει την έκφρασή του στο Methanol ένα ποδήλατο που, με την πρώτη ματιά, ξεχωρίζει για την εξωτερική του εμφάνιση. Αναμφισβήτητα ένα από τα ωραιότερα ΜΤΒ που μπορεί να βρει κάποιος και μάλιστα με προδιαγραφές που θα έκαναν τον κάθε επαγγελματία ποδηλάτη να χάσει τον ύπνο του. Πώς όμως ανταποκρίνεται στις… καθημερινές του υποχρεώσεις ένα Methanol; Ακριβώς όπως θα περίμενε κάποιος, είναι η απάντηση.

ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ

Ο προορισμός του Μethanol είναι οι αγώνες κι αυτό φαίνεται καθαρά από την πρώτη κιόλας επαφή. Ο carbon σκελετός εξασφαλίζει άμεση επιτάχυνση, στο κάθε πάτημα του πεταλιού, σε τέτοιο βαθμό που, αν είστε συνηθισμένοι σε πιο «καθημερινά» μοντέλα, σίγουρα θα σας χρειαστούν μερικά χιλιόμετρα ώσπου να το συνηθίσετε Το Μethanol βρίσκεται στο στοιχείο του αν σας αρέσουν οι αναβάσεις – οι γρήγορες, επιθετικές αναβάσεις – αλλά με ένα λίγο μεγαλύτερο, πιο άνετο στην οδήγηση τιμόνι θα είναι το ίδιο αποτελεσματικό και στα τεχνικά μονοπάτια. Γρήγορο, άμεσο, νευρικό, είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που μπορεί να του δώσει κάποιος. Είναι αλήθεια πως δε συγχωρεί λάθη από τον αναβάτη του αλλά, έτσι κι αλλιώς, δεν είναι ένα ποδήλατο που απευθύνεται σε αρχάριους αναβάτες. Προκειμένου να αξιοποιήσει κάποιος τα πλεονεκτήματά του, πρέπει να ξέρει πώς να το κάνει…

Τριών ειδών σημαντικές τεχνολογίες «made in Bianchi», καθιστούν το Methanol SL ένα ποδήλατο αξιόπιστο και αποτελεσματικό. Πιο συγκεκριμένα, ένα σύστημα από τρεις λεπτές επιφάνειες (Triple Wall Tube) εφαρμοσμένες στο κάτω και πάνω μέρος των σωλήνων του σκελετού επιτρέπουν τον συνδυασμό αντοχής/ανθεκτικότητας, αντιδραστικότητας (σε κάθε μας κίνηση) και μειωμένου βάρους. Ένα σύστημα (Embedded Reinforcement Construction) που ενισχύει την κατασκευή του σκελετού έχει ενσωματωθεί κατά μήκος των δεσιμάτων στο κούτελο και στη μεσαία τριβή. Και τέλος, έχει τοποθετηθεί ένα ακόμα σύστημα για την εξομάλυνση των κραδασμών, χωρίς να προκαλεί μείωση στην ακαμψία του σκελετού, το οποίο, μεταβιβάζοντας τη δύναμη στον πίσω τροχό, βελτιώνει το κράτημα και τον έλεγχο κατά την κατάβαση. Επιπλέον, τα χαρακτηριστικά του σκελετού εγγυώνται τις καλύτερες επιδόσεις: καρμπον μονοκοκ καλούπι με τρεις διαφορετικές ίνες υψηλής αναλογίας, χαμηλό βάρος (1.170 gr για το νούμερο 48), ενσωματωμένο παλουκόσελο 300mm με ΒΒ30 μεσαία τριβή, πλέξη κάρμπον με ενιαία κατεύθυνση.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να δοθεί στο ενιαίο παλουκόσελο, το οποίο όχι μόνο αυξάνει την αίσθηση της ακαμψίας αλλά και μειώνει το βάρος. Ο αναβάτης πρέπει να υπολογίσει με ακρίβεια το επιθυμητό ύψος και στη συνέχεια το παλουκόσελο θα κοπεί στο επιθυμητό ύψος (προφανώς είναι μια εργασία που πρέπει να γίνει σε εξειδικευμένο ποδηλατικό κατάστημα) φέρνοντας το ποδήλατο ακριβώς στα μέτρα του αναβάτη του και χωρίς το
περιττό βάρος επιπλέον υλικού. Τις επιδόσεις αυτές τις εισπράξαμε και με το παραπάνω, σε όλες τις συνθήκες οδήγησης.

ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Για την αγωνιστική σειρά XC, το Bianchi Methanol SL διατίθεται σε 3 διαφορετικές εκδοχές ανάλογα με τα περιφερειακά που επιθυμεί ο αναβάτης του. Έτσι έχουμε τα: Methanol SL 9900 Sram XX: Με σειρά ταχυτήτων Sram XX 10sp, φρένα Magura Marta SL, ανάρτηση Magura Durin Race MD100R, τροχούς Mavic Crossmax SLR και προαιρετικά τροχούς DT Swiss XCR 1250. Βάρος: 8.3 kg (με τους προαιρετικούς τροχούς). Methanol SL 9700 Sram X.0: Με σειρά ταχυτήτων Sram X.0 mix, FSA Afterburner BB30 crankset, φρένα Magura Marta SL, ανάρτηση Magura Durin Race MD100R, και τροχούς Mavic CrossTrail. Βάρος: 9.4 kg και Methanol SL 9500 Shimano XT: Με σειρά ταχυτήτων Shimano XT, FSA Afterburner BB30 crankset, ανάρτηση Magura Durin Race MD100R (προαιρετικά ανάρτηση Rock Shox Sid Race ή Rock Shox Reba SL) και τροχούς Shimano XT/Mavic XM819 tubeless. Βάρος: 9.9 kg. Και οι τρεις συνδυασμοί είναι από τις ποιοτικότερες επιλογές που μπορεί να κάνει κάποιος. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα «σοβαρό», αγωνιστικό μοντέλο που, ανάλογα με την επιθυμητή επένδυση, μπορεί ο καθένας να το φέρει στα μέτρα του. Οι διαφορές των τριών εκδοχών έχουν να κάνουν κυρίως με το βάρος αλλά και με την επιμέρους λειτουργικότητα. Σε καμιά περίπτωση όμως με την αίσθηση του ποδηλάτου, η οποία έχει να κάνει κυρίως με την ποιότητα του σκελετού, για τον οποίο, αξίζει να προσθέσουμε, η εταιρία παρέχει εγγύηση πέντε ετών.


ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΩ ΣΙΓΟΥΡΑ

• Αν θέλω ένα «σοβαρό» αγωνιστικό ΜΤΒ
• Αν είμαι γρήγορος ανηφορίστας
• Αν ξέρω τι ζητάω
• Αν θέλω ένα πραγματικά ωραίο ποδήλατο

ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΡΩ

• Αν δεν είμαι αρκετά σίγουρος για τις ποδηλατικές μου ικανότητες
• Αν οι «ανηφόρες» δε μου λένε κάτι
• Αν προτιμώ την άνεση και τη σιγουριά ενός FS
• Αν αναζητώ ένα… πρώτο ποδήλατο


XAΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Πλαίσιο: Bianchi Methanol SL Carbon Monocoque BB30+ISP
Πιρούνι: Magura Durin Race MD100R RCL – 100 mm
travel, RCL (Remote Control Lever)
Headset FSA ORBIT ZS + Carbon top cup
Χειριστήρια: Shimano XT
Πίσω ντεραγιέ: Shimano XT
Εμπρός ντεραγιέ: Shimano XT
Δισκοβραχίονας: FSA Afterburner BB30 44/32/22
Αλυσίδα: Sram PC971- Power Link gold
Φρένα: Shimano XT Disc
Τροχοί: Option wheels / Shimano XT
Στεφάνια: Mavic XM 819 Disc 32h – Black
Ελαστικά: Hutchinson Cobra Tubeless Ready 26×2.10 – black/red side walls
Λαιμός: FSA ST-OS-150LX
Τιμόνι: FSA XC-180 Flat White
Χειριστήρια: Velo VLG-059-6A – superlight foam
Ντίζα σέλας: Ritchey WCS Stubby – 38.35x50mm, 8mm seatback
Σέλα: Selle San Marco Aspide – rail Crmo, white
Πετάλια: Time ALIUM
Παγουροθήκη: Elite Custom Race composit material + 4 Ergal red screw
Μεγέθη: 43-48-53

ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Τιμή: 4000 €
Αντιπρόσωπος: Κυκλοποδηλατική ΑΕ.
Τηλ.: 2310-535821

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το ποδήλατο της δοκιμής είναι το Methanol SL 9500, νούμερο 48. Αυτό που εκπλήσσει στο Methanol είναι η νευρικότητά του στα κατηφορικά και απότομα μονοπάτια. Η ανταπόκρισή του σε κάθε κίνηση του σώματος είναι άμεση και αποτελεσματική. Το χαμηλό του βάρος βοηθάει πολύ στα ανηφορικά μονοπάτια και όλα αυτά τα χαρακτηριστικά μαζί κάνουν το ποδήλατο επιλεκτικό και απαιτητικό σχετικά με τις οδηγικές ικανότητες του αναβάτη. Οι λέξεις που χαρακτηρίζουν το Methanol SL όσον αφορά στην οδηγική του συμπεριφορά είναι: γρήγορο, σκληρό και νευρικό.

Ένα σοβαρό αγωνιστικό μοντέλο για «γρήγορους» αναβάτες. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, μην επιλέξετε ποδήλατο αν δεν το δοκιμάσετε…

Δείτε επίσης

scott scale 980 2019

SCOTT Scale 980: με αγωνιστικές καταβολές!

Δοκιμάζουμε το SCOTT Scale 980! To SCOTT Scale 980 κινείται σε… αγωνιστικά μονοπάτια, συνδυάζοντας επιδόσεις ...

KONA Kahuna

Στα «όρια» με το KONA Kahuna 29’’

Ο Κωνσταντίνος Ανδριώτης, πρωταθλητής Ελλάδος στο αγώνισμα ορεινής κατάβασης, πιέζει στα όρια το 29άρι μοντέλο Kahuna της KONA και μας περιγράφει τις εντυπώσεις του.

Ideal Race Pro

Ideal Race Pro 29»: Δοκιμή… μακράς διαρκείας

To αγωνιστικό μοντέλο της Ideal συνδυάζει ποιότητα και αξιοπιστία Δοκιμάσαμε το Ideal Race Pro για ...

Αφήστε μια απάντηση

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Pin It on Pinterest