Home | MBIKE BLOGS | Ευτυχία είναι… ένα καλορυθμισμένο Brompton

Ευτυχία είναι… ένα καλορυθμισμένο Brompton

Εξαιρετικό σέρβις Brompton από το Cyclestore

Δεν θέλει πολλά ο άνθρωπος για να είναι χαρούμενος… ένα καλορυθμισμένο, καθαρό ποδήλατο είναι ένα από αυτά. Αν δε είναι και Brompton, ακόμα καλύτερα!

Το ότι το Brompton είναι ένα από τα καλύτερα ποδήλατα που έχουν κατασκευαστεί ποτέ, είναι γνωστό. Άρα, είναι λογικό πως του αξίζει και ένα εξαιρετικό σέρβις…

Το Brompton αντιπροσωπεύει τη λογική αλλά και την αποτελεσματικότητα της Βρεταννικής βιομηχανίας: αφού είναι τέλειο, γιατί να το πειράξουμε;

Το ποδήλατο είναι σχεδόν το ίδιο από την πρώτη ημερομηνία κυκλοφορίας του – εδώ και 30 χρόνια περίπου – και, όποιος το έχει δοκιμάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να σας διαβεβαιώσει πως σχεδιαστικά είναι όντως τέλειο!

H αλήθεια είναι πως καιρό ήθελα να γράψω για το Brompton – ένα από τα καλύτερα ποδήλατα που είχα την τύχη να δοκιμάσω (και φυσικά να αποκτήσω) – και σίγουρα το ποδήλατο χωρίς το οποίο απλώς δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου. Τόσο απλά.

Είναι το απόλυτο διπλωτό ποδήλατο, που κλείνει εύκολα, γρήγορα και γίνεται ένα τόσο δα βαλιτσάκι που χωράει από το χώρο αποσκευών του αεροπλάνου έως στα πόδια μας στο τραπέζι ενός εστιατορίου ή δίπλα σου, στο διάδρομο του κινηματογράφου.

 

 

σέρβις Brompton
Το ταξίδι με το Brompton είναι απλή υπόθεση – εδώ με την «high tech» θήκη μεταφοράς από τα ΙΚΕΑ, κόστος 2.5 ευρώ!

 

Ταυτόχρονα είναι ένα ποδήλατο το οποίο έχει την ικανότητα να κινείται εντυπωσιακά γρήγορα στην πόλη – εύκολα βλέπεις μέγιστη ταχύτητα πάνω από τα 40 (μεταξύ μας αυτό) – με εξαιρετική άνεση, χάρη στο ατσάλινο πλαίσιό του ενώ παράλληλα είναι ανθεκτικό και αξιόπιστο.
Συχνά με ρωτάνε αν είναι ακριβό: Φυσικά και δεν είναι. Είναι μάλλον φτηνό για τα όσα κάνει και για τον τρόπο που τα κάνει. Γιατί είναι ένα ποδήλατο που μπορείς να χρησιμοποιείς, χωρίς προβλήματα, για πολλά πολλά χρόνια και κάνεις απόσβεση του κόστους αγοράς του από τον πρώτο κιόλας χρόνο σε βενζίνη, έξοδα και ανεκτίμητες δόσεις χαράς!

 

 

Υπομονετικά «παρκαρισμένο» στο Βουκουρέστι, μια πόλη γεμάτη με δρόμους με παβέ και αρκετά… απαιτητική άσφαλτο!

Παραείναι αξιόπιστο…

Το ότι είναι τόσο αξιόπιστο γίνεται καμιά φορά… πρόβλημα, γιατί μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα – πολλά χρόνια δηλαδή – και να μην σκεφτείς καν να του κάνεις σέρβις. Έτσι έπαθα κι εγώ. Αφού δούλευε, γιατί να το πειράξω;

Κάποια στιγμή όμως αποφάσισα πως είχε έρθει η ώρα για μερικές αλλαγές που φυσικά δεν οφείλονταν στην αξιοπιστία του Brompton – δηλαδή αλυσίδα, τακάκια φρένων και ελαστικά. Επίσης μια σπασμένη ακτίνα ύστερα από περίπου δέκα χρόνια χρήσης και αρκετές χιλιάδες χιλιομέτρων στους… θαυμάσιους ελληνικούς δρόμους.
Πρότζεκτ σέρβις Brompton λοιπόν και επιλογή για τις εργασίες ήταν το Cyclestore Athens καθώς ο ένας εκ των ιδιοκτητών του είναι ο επί χρόνια συνεργάτης του MBike και φίλος, Δημήτρης Κολομβάτσος.

 

 

σέρβις Brompton
Μετά το πλύσιμο το Brompton απλώς έλαμψε!

Η διαδικασία

Το έργο της συντήρησης ανέλαβε ο δεύτερος συνεταίρος της επιχείρησης, ο Σίμος Ευφραιμιάδης, γνωστός για τις ικανότητές του ως μηχανικός – κυρίως σε άλλα είδη ποδηλάτων – αλλά, ήταν προφανές πως το Brompton του είχε ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον.

Όλα ξεκίνησαν με μια πρώτη καταγραφή των προβλημάτων: εκτός από όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, ο Σίμος αποφάσισε πως έπρεπε να αλλαχτούν και όλες οι ντίζες και τα καλώδια (απορώ γιατί, μόνο δέκα χρόνια τα έχω και είμαι σίγουρος πως θα άντεχαν άλλα τόσα…).
Επίσης θα χρειαζόταν και μια ακτινολόγηση των αληθινά απίστευτων σε αντοχή τροχών του συγκεκριμένου ποδηλάτου: πεζοδρόμια, λακκούβες, πατημένο χώμα, παβέ – το Brompton τα κάνει όλα χωρίς να δυσανασχετεί και, κυρίως, χωρίς να χαλάει!

 

 

σέρβις Brompton
Ο Δημήτρης ανέλαβε την ακτινολόγηση των τροχών

 

 

Το πρώτο που έγινε ήταν ένα πλύσιμο και όταν λέμε για πλύσιμο εννοούμε αυτό που το ποδήλατο βγαίνει πιο καθαρό από την βιτρίνα…
Όλα τα “ταλαιπωρημένα” μέρη πέρασαν από διαδικασία υπερήχων κι εκεί έφυγε κάθε ίχνος λαδιού ή άλλου τύπου βρόμας που είχε γίνει ένα με τα γρανάζια ή το ντεραγιέ.
Το ποδήλατο έλαμψε και είδαμε τα υπέροχα κέντρα της Sturmey Archer, που εύκολα ντροπιάζουν με την κύλησή τους ακόμα και ποιοτικούς τροχούς κούρσας, να λάμπουν, σχεδόν όπως ήταν όταν είχαν πρωτοβγεί από το εργοστάσιο.

 

 

Αυτό είναι ένα πίσω ντεραγιέ δεκαετίας, ύστερα από τη φροντίδα του Σίμου

 

 

Τοποθετήθηκαν τα εξαιρετικά ποιοτικά τακάκια της Voxom, ντίζες και συρματόσχοινα jagwire, καινούργια αλυσίδα Shimano – εδώ είναι μία από τις ιδιαιτερότητες του Brompton καθώς το μήκος και το πλάτος της αλυσίδας εξαρτάται από τα δόντια του δισκοβραχίονα και τα πίσω γρανάζια – και φυσικά τα υπέροχα ελαστικά Schwalbe One.

 

 

Τα εκπληκτικά και πανέμορφα Schwalbe ONE.

Σχεδιασμένα από τον David Millar

Tα Schwalbe One είναι απλώς τα πιο ελαφριά, γρήγορα και όμορφα ελαστικά που έχουν σχεδιαστεί ποτέ για Brompton. Προσφέρουν εξαιρετικό κράτημα και έχουν υψηλή αντοχή στα σκασίματα. Έχουν σχεδιαστεί σε συνεργασία με τον David Millar και έχουν δοκιμαστεί στα λιθόστρωτα της Girona.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν πως αποτελούν μια κατηγορία από μόνα τους και σίγουρα σημαντική αναβάθμιση σε κάθε Brompton.
Τα Schwalbe One διαθέτει στην Ελλάδα η Ελληνική αντιπροσωπεία της Brompton, το Action3 και από κει αγοράστηκαν και τα συγκεκριμένα.

 

 

Σημαντική αναβάθμιση στο ποδήλατο, σε κράτημα, βάρος και κύληση.

 

 

Συστήνονται ανεπιφύλακτα και – παρόλο που ακόμα δεν έχω κάνει αρκετά χιλιόμετρα με αυτά – οι πρώτες εντυπώσεις είναι εξαιρετικές. Επιπλέον, μειώνουν σημαντικά το βάρος του ποδηλάτου καθώς είναι 200 γρ. ελαφρύτερα από τα αντίστοιχα Marathon.
Δέχονται πίεση 65-100 psi που σημαίνει πως ο χρήστης έχει μεγάλη ευελιξία στις επιλογές του και η διάστασή τους είναι 35-349.

 

 

Το ποδήλατο έτοιμο και ο Σίμος – ύστερα από αρκετές ώρες δουλειάς – έχει κάθε λόγο να είναι περήφανος με το αποτέλεσμα!

Το τελικό αποτελέσμα

Μετά την ολοκλήρωση του σέρβις Brompton και των αλλαγών που σας περιέγραψα – και φυσικά την πλήρη ακτινολόγηση από τον Δημήτρη Κολομβάτσο – το Brompton κυλούσε σαν καινούργιο! Αθόρυβο, γρήγορο, απολαυστικό, με εντυπωσιακά βελτιωμένο φρενάρισμα – εύκολα κάνεις έντο με τα νέα τακάκια – και γλυκές αλλαγές χάρη στα νέα συρματόσχοινα.
Η ομάδα του Cyclestore Athens έκανε εξαιρετική δουλειά σε όλα τα επίπεδα. Καταρχάς άκουσε προσεχτικά την περιγραφή των μικρών προβλημάτων, στη συνέχεια προχώρησε σε λεπτομερή αξιολόγηση της κατάστασης, συνέχισε με συνολικό καθάρισμα του ποδηλάτου πριν ολοκληρώσει τις αλλαγές των περιφερειακών και το τελικό ρύθμισμα.

 

 

Εντυπωσιακή απόδοση από τα μπλε τακάκια της VoxoM

 

 

Επειδή, καλό είναι να γκρινιάζουμε όταν κάτι δεν μας αρέσει αλλά ακόμα καλύτερο είναι να δηλώνουμε τον ενθουσιασμό από την τόσο προσεχτική δουλειά, θέλω να τονίσω πως είμαι όντως ενθουσιασμένος από το τελικό αποτέλεσμα.
Ευχαριστώ Σίμο και Δημήτρη! Με τη δουλειά που κάνατε, θα τα ξαναπούμε για το επόμενο σέρβις – σε άλλα δέκα χρόνια!

Cyclestore Athens: Ν. Μαντζάρου 1, Ν. Ψυχικό
Aντιπροσωπεία Brompton: Action 3, Εστίας 6, Χαλάνδρι

 

Γλυκιά μουσική…

Δείτε επίσης

Athens Bike Festival powered by ΔΕΗ

Athens Bike Festival 2024 powered by ΔΕΗ

12,13,14 Απριλίου 2024, Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ Η μεγάλη γιορτή του ποδηλάτου κλείνει φέτος 10 χρόνια ...

Cycle Tourism Show στην Μπολόνια

Αφιερωμένο στον Ποδηλατικό Τουρισμό Αν αναζητάτε έμπνευση για τις επόμενες ποδηλατικές σας διακοπές ή αν ...

Scott Voltage eRide Trail Bike

Scott Voltage eRIDE: σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα…

Το μέλλον των ηλεκτρικών Trail Bike όπως παρουσιάζεται μέσα από το ολόφρεσκό Scott Voltage eRide ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest