Τι προβλήματα έχουμε κι εμείς οι ποδηλάτες…
Όποιος έχει ξεκινήσει ως «χομπίστας» του βουνού ή του δρόμου και στη συνέχεια ξεκινάει την… καριέρα του ως ποδηλάτης πόλη, θεωρεί πως τα «τεχνικά ρούχα» είναι must!
Ένας ποδηλάτης, λοιπόν, που ξεκινά να επιλέγει το ποδήλατο για τις καθημερινές του μετακινήσεις, σκέφτεται πως το αντιανεμικό είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να φοράει στις καθημερινές του μετακινήσεις το φθινόπωρο και το χειμώνα. Είναι όμως έτσι; Όταν κάνουμε ποδήλατο στην πολή φοράμε αντιανεμικό ή όχι.Η εμπειρία του βουνού
Όπως πολλοί από εσάς ξεκίνησα να κάνω ποδήλατο βουνού. Για τους ποδηλάτες βουνού το αντιανεμικό είναι βασικό αξεσουάρ. Ειδικά σε κατηφόρες με μεγάλη ταχύτητα μπορεί να βοηθηθείς ιδιαίτερα στην προστασία από τον αέρα. Χωρίς ουσιαστική σκέψη μετέφερα αυτήν την εμπειρία και στη μετακίνησή μου στην πόλη.
Γιατί
Θεωρούσα ότι το αντιανεμικό θα με προστάτευε από τον αέρα. Ταυτόχρονα το αντιανεμικό είναι ελαφρύ και εύκολο στη μεταφορά. Είναι οικονομικό και μπορεί να γίνει ένα κουβάρι και να μπει σε τσάντα ή ακόμα και σε μια μεγάλη τσέπη. Στο ποδήλατο μπορεί να μπει στη σχάρα, όπου μπορούμε και να το αφήσουμε για λίγη ώρα. Δεν τραβάει την προσοχή και σε τελευταία ανάλυση είναι οικονομικό. Από πρακτική άποψη το αντιανεμικό φαντάζει τέλειο. Είναι έτσι και στην πράξη;
Αγορά
Όταν πήγα να αγοράσω αντιανεμικό για το ποδήλατο πόλης είχα εξ αρχής στο μυαλό μου τι ήθελα. Ήθελα κάτι οικονομικό, ελαφρύ, να γίνεται κουβάρι και να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή διαπνοή με ανεκτή αδιαβροχοποίηση. Η λογική λέει, ότι με μεγάλη βροχή δε θα κάνω ποδήλατο (ή θα περιμένω να υποχωρήσει). Έτσι το σημαντικότερο ήταν η διαπνοή. Είναι πολύ σημαντικό ότι τα πιο οικονομικά αντιανεμικά έχουν καλή διαπνοή και μέτρια (έως ανύπαρκτη) αδιαβροχοποίηση. Τα πολύ ακριβά έχουν τέλεια αδιαβροχοποίηση και πολύ καλή διαπνοή, ενώ είναι πραγματικά δύσκολο να επιτευχθεί τέλεια διαπνοή μαζί με τέλεια αδιαβροχοποίηση (προσωπικά δεν έχω φορέσει μπουφάν με τέλεια διαπνοή και τέλεια αδιαβροχοποίηση). Για τις ανάγκες μου λοιπόν και τα οικονομικά μου μπόρεσα εύκολα να βρω κάτι όπως το ήθελα.
Στην πράξη
Μετά από πολλές μετακινήσεις, κάτω από πολύ διαφορετικές συνθήκες, μου φαίνεται ότι το αντιανεμικό δεν είναι η καλύτερη λύση πάντα. Ανάλογα με τη διαδρομή ή την ταχύτητα μετακίνησης ακόμα και το αντιανεμικό με το μεγαλύτερο δείκτη διαπνοής κόβει αρκετά τον αέρα με αποτέλεσμα να ιδρώνουμε εύκολα. Όταν η διαδρομή περιέχει ανηφορικά κομμάτια, κάτι γενικά συχνό, δεν είναι αναγκαίο. Επίσης, περίπου 6 μήνες το χρόνο ο καιρός είναι τόσο ζεστός που το αντιανεμικό είναι περιττό. Ειδικά σε περιπτώσεις όπου ο χρόνος μετακίνησης είναι μικρός (μέχρι 10-12 λεπτά) κατά πάσα πιθανότητα το σώμα δεν προλαβαίνει να κρυώσει ιδιαίτερα.
Συμπέρασμα
Μην παίρνετε τίποτα για δεδομένο. Προσπαθήστε να πειραματισθείτε αρκετά και να είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε νέους τρόπους για να περιορίσετε τον ιδρώτα. Μια πολύ ενδιαφέρουσα λύση με πολλές εφαρμογές είναι το αμάνικο αντιανεμικό. Ή απλώς τα καθημερινά ρούχα σας… Δοκιμάστε τις επιλογές σας και πάρτε τις αποφάσεις σας!