Home | ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ | ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ | Διάσχιση Οίτης: Λαμία – Αμφίκλεια

Διάσχιση Οίτης: Λαμία – Αμφίκλεια

Η Οίτη γνωστό και ως «Το Βουνό των Λουλουδιών» βρίσκεται στη Στερεά Ελλάδα, βόρεια της Γκιώνας, ανατολικά των Βαρδουσίων και δυτικά του Καλλίδρομου.

Η περιοχή είναι ανακηρυγμένος εθνικός δρυμός και σύμφωνα με τη μυθολογία στην κορυφή «Πυρά» κάηκε ο μυθικός ήρωας Ηρακλής.

Ανάμεσα στα ελατοδάση, τα φαράγγια και τα όμορφα λιβάδια υπάρχουν πολλοί δασικοί δρόμοι που προσφέρονται για χωμάτινες ποδηλατικές βόλτες από τον Απρίλιο μέχρι και το Νοέμβριο.
Η εκκίνηση της διαδρομής είναι στο σιδηροδρομικό σταθμό Λιανοκλαδίου (περιοχή Σταυρός). Μέχρι την είσοδο του Δρυμού (χωριό Καστανιά), περνάει, ανηφορίζοντας, από τα χωριά: Κομποτάδες – Μεξιάτες – Λουτρά Υπάτης – Αργυροχώρι – Υπάτη – Καπνοχώρι – Προφήτης Ηλίας – Ι.Μ. Αγάθωνος – Λύχνο. Μετά από 32 ασφάλτινα χλμ. ξεκινάει το χωμάτινο κομμάτι μέσα στο ελατόδασος της Οίτης. Πρώτο χαρακτηριστικό σημείο το καταφύγιο ΕΟΣ Λαμίας στην περιοχή Τράπεζα με θέα τον κάμπο του Σπερχειού ποταμού. Συνεχίζοντας, φτάνουμε στο πανέμορφο οροπέδιο Λιβαδιές όπου και ακολουθούμε την πινακίδα προς Παύλιανη με προορισμό το εκκλησάκι Άγιο Πνεύμα.
Από εκεί, ο χωματόδρομος ανηφορίζει απότομα και μετά από 5 περίπου χλμ. ξεκινάει το κατηφορικό κομμάτι μέχρι την Παύλιανη, όπου είναι και προτεινόμενο σημείο για ανεφοδιασμό. Συνεχίζοντας από άσφαλτο, ακολουθούμε τη διαδρομή Οίτη – Αποστολιάς – Καστέλλια και στρίβουμε αριστερά στην ΕΟ Άμφισσας – Μπράλου με κατεύθυνση το χωριό Μπράλος. Λίγο πριν τις γραμμές του τρένου αφήνουμε την άσφαλτο και μπαίνουμε σε χωματόδρομο, ο οποίος μέσα από αμπελώνες με μοναδική θέα τον Παρνασσό, θα μας πάει μέχρι την Αμφίκλεια περνώντας από το Σταθμό της Λιλαίας και διασχίζοντας αρκετές φορές την κοίτη του Βοιωτικού Κηφισού.
Στην Οίτη δε θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα υδροδοσίας, αφού πολύ συχνά θα συναντήσετε πηγές όπου αναβλύζει δροσερό νερό.

MAP_TELIKO

view_route_elevation

χάρτες: Anadigit

Υπόμνημα Χάρτη

Υπόμνημα Χάρτη


1 ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΡΕΝΟΥ ΛΙΑΝΟΚΛΑΔΙΟΥ
2 ΛΟΥΤΡΑ ΥΠΑΤΗΣ
3 ΥΠΑΤΗ
4 ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΑΘΩΝΟΣ
5 ΛΥΧΝΟΣ (ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΕ ΒΡΥΣΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΑΝΙΑ)
6 ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟ (ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΔΡΥΜΟΣ)
7 ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΕΟΣ ΛΑΜΙΑΣ
8 ΛΙΒΑΔΙΕΣ
9 ΚΑΤΑΒΟΘΡΑ
10 ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ
11 ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ
12 ΠΑΡΚΟ ΥΔΡΟΚΙΝΗΣΗΣ
13 ΚΑΣΤΕΛΙΑ
14 ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟ (ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΡΕΝΟΥ)
15 ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΡΕΝΟΥ ΜΠΡΑΛΟΥ
16 ΒΟΙΩΤΙΚΟΣ ΚΗΦΙΣΟΣ
17 ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ
Τα νούμερα:
Συνολικά: 109 χλμ.
Δασικοί χωματόδρομοι: 40,2 χλμ.
Άσφαλτος: 68,8  χλμ.
Υψομετρική διαφορά: 2.926 μέτρα
Μέγιστο Υψόμετρο: 1.810 μέτρα
Διάρκεια: περίπου 11 ώρες
P5190297

 

Πληροφορίες
Διαμονή: Καταφύγιο Ορειβατικού Συλλόγου Λαμίας 22310 31644
Ξενώνες: στην Αμφίκλεια, Παύλιανη, Υπάτη
Πλησιέστερα Νοσοκομεία: Λαμίας 22313-56000
Ταξί Κραθίου: Λαμία : 22310 34555, Αμφίκλεια: 22340 22901
Σιδηροδρομικοί σταθμοί: Λαρίσης: 210 5131779, Λιανοκλαδίου: 22310-61061
Για την διαδρομή: info@bikenature.gr

 

Tips
• Από 1/6 είναι ανοικτά για επίσκεψη τα Ιαματικά Λουτρά Υπάτης (Σημείο 2 στο χάρτη)
• Επίσκεψη στο πάρκο Υδροκίνησης Παύλιανης (Σημείο 12 στο χάρτη)
• Βόλτα στο οροπέδιο Καταβόθρες όπου υπάρχει το σπηλαιοβάραθρο στο οποίο  το νερό χάνεται σε ένα άνοιγμα στη γη και τα ερείπια του αρχαίου ναού που είχε χτιστεί προς τιμήν του Ηρακλή (Σημείο 9 στο χάρτη)
• Διαμονή κάτω από τα αστέρια στη θέση Άγιο Πνεύμα ή στο οροπέδιο Λιβαδιών (Σημεία 10 και 8 αντίστοιχα)
Οδηγίες πρόσβασης
Με αυτοκίνητο:
Από την Αθήνα, μέσω Λαμίας, ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Λιανοκλάδιου είναι 225 χλμ.
Με τρένο: Από τον σταθμό Λαρίσης με αμαξοστοιχία που έχει σκευοφόρο μέχρι το Λιανοκλάδι και επιστροφή από το σταθμό της Αμφίκλειας, πάντα κατόπιν συνεννόησης με τον ΟΣΕ για τη μεταφορά των ποδηλάτων.

Βαθμός δυσκολίας: ♦♦♦♦

www.bikenature.gr
Η Bike Nature ιδρύθηκε το 2011 από δύο αμετανόητα φανατικούς της φύσης και του ποδηλάτου. Η διαμονή στη φύση, η συμμετοχή σε παραδοσιακές δραστηριότητες, η ανάδειξη σημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος, αποτελούν βασικές προτεραιότητες της Bike Nature. Άλλωστε, το όνομα «Bike Nature» μπορεί να σημαίνει είτε «Φύση & Ποδήλατο» είτε «Φύση του Ποδηλάτου». Και στις δύο περιπτώσεις, ο στόχος είναι ο ίδιος. Η επαφή όσων ποδηλατούν με τη φύση.

Δείτε επίσης

Ανακαλύπτοντας την Μάνη με το ποδήλατο

Την αλλαγή της εποχής στη Μάνη δεν την καταλαβαίνεις εύκολα. Η φύση διαφοροποιείται ελάχιστα μόνο ...

Αγία Γαλήνη – Σπήλι – Πλακιάς – Σελλιά – Ροδάκινο – Φραγκοκάστελο

Η παντελής απουσία ήχων, αφού κι η θάλασσα βρισκόταν σε ακινησία θαρρείς, μου χάρισε έναν γαλήνιο και θεραπευτικό ύπνο μεταξύ 4ης και 5ης Απριλίου.

Ρέθυμνο – Καστέλλι Πεδιάδας Ηρακλείου

Στην Ελληνική μυθολογία οι Κουρήτες ήταν Δαίμονες, Δαΐμονες, ειδήμονες, άριστοι γνώστες, πάει να πει, και λατρεύονταν στην Κρήτη που κατά παράδοση ονομαζόταν και Κουρήτις. Λένε πως αυτοί έθεσαν τις βάσεις του πολιτισμού της κοινής συμβίωσης των ανθρώπων, προστατεύοντας τις πόλεις και τους πολίτες με ομόνοια και ευνομία.

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest