Home | Αρχική | Κως: Με ποδήλατο, στο νησί του ποδηλάτου
το νησί του ποδηλάτου
Φωτό: Γραφείο Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης Δήμου Κω

Κως: Με ποδήλατο, στο νησί του ποδηλάτου

Μια επίσκεψη στην Κω αρκεί για να διαπιστώσει κάποιος γιατί έχει πάρει τον χαρακτηρισμό “νησί του ποδηλάτου”

Αν και για σας το “πού μπορώ να κάνω περισσότερο ποδήλατο” είναι μία από τις βασικές παραμέτρους για την επιλογή του τόπου των διακοπών σας, σας έχουμε την πρόταση: στο νησί του ποδηλάτου!

 

Φυσικά μιλάμε για την Κω. Ένα νησί με δεκάδες χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων, με υπέροχες διαδρομές για όλα τα επίπεδα αναβατών – εντελώς επίπεδες, ορεινές, μικτές, χωμάτινες, μονοπάτια – και εξαιρετικά φιλική στο ποδήλατο κουλτούρα κατοίκων.

Ένας τόπος όπου μπορείς να βρεις περίπου ό,τι ποδήλατο θέλεις για να νοικιάσεις, που στα καταστήματα ποδηλάτου του νησιού μπορείς να βρεις από Pinarello και Bianchi έως Trek και Specialized. Κι όλα αυτά σε ποικιλία που συναντάς σε λίγα καταστήματα της Αθήνας και περιφερειακά και εξοπλισμό σε τέτοια ποικιλία που… μπορεί και να άξιζε τον κόπο να πας μόνο γι’ αυτό! Αλλά ας μην αλλάζουμε θέμα…

Στην Κω λοιπόν αξίζει τον κόπο να πας για ποδήλατο, με το ποδήλατο ή για να νοικιάσεις εκεί ποδήλατο για τις διακοπές σου.

Μόλις φτάσεις, πηγαίνεις για έναν ωραίο καφέ, φυσικά με το ποδήλατό σου!

Με τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια στο χέρι…

Η διαδικασία απλή: Αγοράζεις εύκολα και με ασφάλεια τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια από το Let’s Ferry χωρίς καν να βγεις από το σπίτι και φτάνεις στον Πειραιά, φυσικά με το ποδήλατό σου. Kαι μερικές ώρες αργότερα βρίσκεσαι στο  υπέροχο λιμάνι της Κω.
Η εμπειρία έχει αρχίσει ήδη από τη στιγμή που αρχίζεις να σκέφτεσαι τι θα πάρεις μαζί σου και τι ποδήλατο θα χρειαστείς.
Για το πώς θα οργανώσεις τις διακοπές και πώς θα φορτώσεις το ποδήλατο έχουμε ήδη γράψει – ανατρέξτε εκεί!

Για το τι ποδήλατο θα χρειαστείς στην Κω, αυτό εξαρτάται από το είδος του ποδηλάτου που προτιμάς: Βουνό, δρόμο, βόλτες στην παραλία ή λίγο απ’ όλα. Προσωπική μου επιλογή και πρόταση για ποδηλατικό τουρισμό ένα Gravel, με το οποίο μπορείς να ταξιδέψεις, να κάνεις ατέλειωτα χιλιόμετρα στην άσφαλτο και να στρίψεις σε όποιον χωματόδρομο σου κάνει κέφι!
Εδώ όμως είπαμε, η επιλογή εξαρτάται από το είδος της ποδηλασίας που προτιμά ο καθένας.

Με ΜΤΒ στην Κω

Αν το ΜΤΒ είναι η αδυναμία σου, στους ορεινούς όγκους της Κω, θα το χαρείς!
Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα ορεινών διαδρομών, με εύκολη πρόσβαση – με το ποδήλατο – από το κέντρο της πόλης.
Ξεκινώντας από την Πλατεία Ελευθερίας, σε περίπου 20 λεπτά βρίσκεσαι στο περίφημο δάσος της Τσουκαλαριάς και από κει ξεκινά το παιχνίδι! Είναι μια περιοχή όπου μπορείς να απολαύσεις το ποδήλατο βουνού σε όποιο βαθμό προτιμάς. Η τοπική κοινότητα των mountain bikers έχει μάλιστα φροντίσει να δημιουργήσει – να σκάψει και να συντηρήσει άψογα – μια ποικιλία μονοπατιών που εγγυώνται ατέλειωτες ώρες χαράς για τους πιο σκληροπυρηνικούς!
Για τους περισσότερο τουριστικούς τύπους, οι δασικοί δρόμοι θα σε οδηγήσουν όσο ψηλά θέλεις, θα νιώσεις ο άρχοντας των Δωδεκανήσων και θα απολαύσεις τη θέα στα γύρω νησιά και τα παράλια της Τουρκίας.

Οι επιλογές για ΜΤΒ στο νησί του ποδηλάτου είναι πολλές. Αυτές που προτείνουμε είναι:

Παιχνίδι στο δάσος της Τσουκαλαριάς

Με εύκολη πρόσβαση και δυνατότητα να κάνεις τη βόλτα ή την προπόνηση όσο εύκολη ή δύσκολη θέλεις. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ΜΤΒ, Gravel ή και Trekking, αναλόγως και πάλι του τύπου της ποδηλασίας που επιθυμείς.
Μπορείς ακόμα να παίξεις στα μονοπάτια με ένα enduro και να θέλεις να μείνεις για πάντα εκεί!

 

Μονοπάτια και δασικοί δρόμοι για όλα τα γούστα! Φωτό: MBike

Διάσχιση του όρους Δίκαιος

Μια αξέχαστη εμπειρία, σε υπέροχης ομορφιάς δασικούς δρόμους, με απίστευτη θέα και δυνατότητα για επίσκεψη σε πηγές και εκκλησίες. Εκεί ανακαλύπτεις έναν άλλο τόπο, μακριά από την τουριστική κίνηση του νησιού και αληθινά ξεχνιέσαι.
Ξεκινώντας από την πόλη της Κω, η διάσχιση είναι περίπου 30 χιλιόμετρα με 880 μέτρα ανάβασης. Μέσα από ορεινούς δρόμους – χωρίς να πατήσεις ποτέ άσφαλτο – φτάνεις στην Ζιά και από κει, ο πιο απλός τρόπος είναι να κατηφορίσεις προς το Τιγκάκι – να κάνεις μια βουτιά – και να επιστρέψεις παραλιακά στην Κω, ακολουθώντας μια όμορφη εντελώς φλατ διαδρομή.

 

 

Φωτό: MBike

Κέφαλος και δάσος της Πλάκας

Στη νότια πλευρά του νησιού, στην Κέφαλο, έχει μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες όπως η Cavo Paradiso, ο Αγιος Στέφανος, το Καμάρι, το Κοχυλάρι αλλά και ο Λιμνιώνας – και καμιά 10αριά ακόμα, οπότε προετοιμαστείτε ανάλογα!
Έχει όμως κι ένα υπέροχο τερέν για ΜΤΒ, στο δάσος της Πλάκας.
Μια υπέροχη διαδρομή που ξεκινάει από τον Άγιο Γεώργιο και κινείται νοτιοανατολικά, για να επιστρέψει στο ίδιο σημείο μετά από 20 χιλιόμετρα και με μόλις 240 μέτρα υψομετρικά!
Οι κλίσεις είναι ήπιες ακόμα και για τους λιγότερο προπονημένους και φυσικά κάθε τόσο μπορείς να βλέπεις τις παραλίες στις οποίες θα καταλήξεις μετά!

 

νησί του ποδηλάτου
Φλαμίνγκο στο Τιγκάκι! Φωτό: MBike

Θερμές πηγές και υδροβιότοποι

Η Κως διαθέτει δύο υδροβιότοπους – που συνδέονται μεταξύ τους με ποδηλατόδρομο – στο Ψαλίδι και στο Τιγκάκι, αλλά και θερμές πηγές στον Άγιο Φωκά.
Μπορεί κάποιος να συνδυάσει επίσκεψη και στα τρία, σε μια ημερήσια διαδρομή και να κάνει τον κύκλο των υδροβιοτόπων. Δηλαδή, να ξεκινήσει από την Κω, να φτάσει μέσω του ποδηλατοδρόμου στο Τιγκάκι, να κυκλώσει τις αλυκές και να χαζέψει τα Φλαμίγκο ή τα άλογα στα γύρω χωράφια και στη συνέχεια να επιστρέψει στην πόλη και να ακολουθήσει τον ποδηλατόδρομο προς τη δυτική πλευρά και να φτάσει στο Ψαλίδι.
Εκεί – προφανώς – θα ρίξει τη δεύτερη βουτιά της ημέρας! Θα κανει τον γύρο επίσης του υγροβιότοπου και μετά θα κατευθυνθεί προς τον Άγιο Φωκά και τις Θέρμες. Πρόκειται για ιαματικές πηγές όπου το νερό αγγίζει τους 40°C και λέγεται πως έρχεται υποθαλάσσια από το ηφαίστειο της Νισύρου.
Από κει μπορεί κάποιος είτε να επιστρέψει από την άσφαλτο ή να μπει στο χώμα και να επιστρέψει μέσα από το δάσος της Τσουκαλαριάς. Η δεύτερη επιλογή είναι σαφώς πιο δύσκολη, με ανάβαση στην αρχή αλλά όχι και κάτι που θα σου “σπάσει” τα πόδια.

Οι παραπάνω προτάσεις είναι μια ιδέα μόνο από τις δεκάδες επιλογές για ορεινή ποδηλασία που έχει κάποιος στην Κω.

 

 

To απόλυτα τουριστικό κόκπιτ: Smart phone, Action Camera, ηλεκτρική υποβοήθηση… Φωτό: MBike

Με ποδήλατο δρόμου στο νησί του ποδηλάτου

Σίγουρα δεν υπάρχουν πολλοί προορισμοί στην Ελλάδα που την μια μέρα να κάνεις ένα φλατ γύρο 60 χιλιομέτρων, την επόμενη έναν πιο απαιτητικό γύρο του νησιού 110 χιλιομέτρων με 1000μ. ανάβασης και την τρίτη να επισκεφτείς τις περισσότερες παραλίες.

Όμως γι’ αυτό κάποιος που θέλει να κάνει ποδηλατικό τουρισμό διαλέγει την Κω. Για τις ποδηλατικές επιλογές που προσφέρει.

 

 

O «κλασικός» γύρος της Κω

Ο γύρος της Κω

Αν και υπάρχουν αρκετές διαφορετικές επιλογές, για να δει κάποιος το μεγαλύτερο μέρος του νησιού, μπορεί να ξεκινήσει από την Κω με κατεύθυνση προς την Κέφαλο, που βρίσκεται στην άλλη άκρη, μέσω Αντιμάχειας και στη συνέχεια να επιστρέψει μέσω Καρδάμαινας, περνώντας μέσα από το παραδοσιακό χωριό Πυλί, το Λαγούδι και το Ασφενδιού, πριν γυρίσει από το δρόμο που περνάει από το Ζηπάρι και το Πλατάνι στην Κω.
Η συνολική απόσταση γι’ αυτή την βόλτα είναι 112 χιλιόμετρα και προετοιμαστείτε για 1080μ. ανάβασης. Οι κλίσεις είναι ήπιες – εκτός από την ανάβαση προς την Αντιμάχεια, στη συνέχεια στην Καρδάμαινα και μετά τα ορεινά χωριά. Όμως κι εκεί δεν ξεπερνά το 10%.
Σας αποζημιώνει όμως με το γεγονός πως μέσα σε 6 ώρες περίπου θα έχετε δει όλο το νησί, μερικά από τα πιο όμορφα χωριά του και θα έχετε αναγνωρίσει τις πιο ενδιαφέρουσες παραλίες.
Ο γύρος μπορεί να γίνει σε ένα πρωί, αν ο προσανατολισμός είναι πιο “αθλητικός” ή σε μερικές μέρες, με διαμονή σε διαφορετικά μέρη, αν ο προσανατολισμός είναι τουριστικός.
Σε κάθε περίπτωση θα το χαρείτε.

 

 

Η νέα γενιά ποδηλατών της Κω έχει το ιδανικό περιβάλλον για να προπονείται!
Φωτό: Γραφείο Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης Δήμου Κω

Πιο επίπεδο δεν γίνεται!

Αν πάλι είστε… σπρίντερ, μια απολύτως φλατ διαδρομή είναι να ξεκινήσετε από την Κω, να φτάσετε ως το Μαστιχάρι ακολουθώντας τον ποδηλατόδρομο της Λάμπης και μετά τον εσωτερικό δρόμο που ξεκινά από το Τιγκάκι και στη συνέχεια να επιστρέψετε από το Ζηπάρι και να φτάσετε ως τον Άγιο Φωκά.
Μιλάμε για μια κυκλική διαδρομή 63 χιλιομέτρων με κάποιες στιγμιαίες κλίσεις της τάξης του 2%!
Η διαδρομή περνάει από καμιά δεκαριά παραλίες, όλες μαγευτικές, οπότε για τα 63, επίπεδα χιλιόμετρα υπολογίστε καμιά… δεκαριά ώρες, μαζί με τις βουτιές και την ηλιοθαραπεία!

 

 

νησί του ποδηλάτου
Φωτό: Γραφείο Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης Δήμου Κω

Η μετακίνηση στο νησί του ποδηλάτου

Εκεί όμως που νιώθεις πως βρίσκεσαι σε πόλη της Κεντρικής Ευρώπης, είναι στο κέντρο της Κω. Εκεί το ποδήλατο είναι το βασικό μέσο μετακίνησης, για ντόπιους και επισκέπτες.
Στους ποδηλατόδρομους, στους πεζόδρομους, στους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, η πλειοψηφία των κατοίκων κινείται με ποδήλατα και, όπως ξέρετε, όσο πιο παλιό και απλό το ποδήλατο – τόσο πιο έντονη η ποδηλατική κουλτούρα!
Και στην Κω, ο φίλος τους ποδηλάτου θα διαπιστώσει αμέσως πως οι περισσότεροι κινούνται με παλιά ποδήλατα, με τα κανονικά τους ρούχα και φυσικά χωρίς κράνος στην πόλη ενώ ποδηλατούν με πανάκριβες κούρσες και MTB και πλήρη ποδηλατικό εξοπλισμό (κράνος, γάντια, γυαλιά) για λόγους αναψυχής. Όπως γίνεται δηλαδή μόνο σε χώρες με αναπτυγμένη ποδηλατική κουλτούρα!
Με το ποδήλατο οι νέοι και οι έφηβοι μετακινούνται και διασκεδάζουν, με το ποδήλατο πάνε για ψώνια οι ηλικιωμένοι και το ποδήλατο επιλέγουν για τις μετακινήσεις τους οι επισκέπτες.
Αν είδαμε ένα “κενό” είναι στις μεσαίες ηλικίες – εκεί στα 40 με 50. Εκεί λίγο έχει χαθεί η… ιταλική παράδοση του νησιού καθώς, η αγάπη για το ποδήλατο προέρχεται από την παρουσία των ιταλών και την χρήση πολλών ποδηλάτων από τους ιταλούς στρατιώτες, κάτι που στη συνέχεια έγινε φυσική επιλογή λόγω της μορφολογίας του νησιού.

 

νησί του ποδηλάτου
Αγαπημένο μέσο μετακίνησης, για όλες τις ηλικίες. Φωτό: MBike

 

Οι ποδηλατικές υπηρεσίες και τα ποδηλατικά καταστήματα είναι υψηλού επιπέδου!

Όπως είπα και στην αρχή, στην Κω εντυπωσιάζεσαι από τα ποδηλατικά καταστήματα. Άνετα βάζουν υποψηφιότητα για μερικά από τα καλύτερα καταστήματα που συναντά κάποιος στην Ελλάδα και οι επιλογές που προσφέρουν είναι πολλές, τόσο σε επίπεδο προϊόντων όσο και υπηρεσιών.
Επίσης εντυπωσιακό είναι πως στο νησί υπάρχουν διαθέσιμα προς ενοικίαση πάνω από 6.500 ποδήλατα!
Δε νομίζω πως ο αριθμός αυτός υπάρχει οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα και σίγουρα, από μόνος του αρκεί για να ονομαστεί η Κως νησί του ποδηλάτου.

Αν λοιπόν σκέφτεστε τις φετινές σας ποδηλατικές διακοπές, δεν χρειάζεται να ψάχνετε περισσότερο. Στην Κω θα ζήσετε τις πιο ποδηλατικές εμπειρίες σας και μάλιστα σε έναν τόπο που το ποδήλατο είναι μέρος της κουλτούρας του!
Κανείς δεν θα σας κορνάρει, κανείς δεν θα σας ενοχλήσει, ούτε θα σας κάνει παρατήρηση αν αφήσετε το ποδήλατο οπουδήποτε!
Κι όλα αυτά σε συνδυασμό με υπέροχες παραλίες, εντυπωσιακούς ορεινούς όγκους και πλούσια ιστορία, από το 3.000 πχ ως τη νεότερη εποχή.
Ένα νησί που νιώθεις πως μπλέκονται οι μύθοι του Ηρακλή με τον Ιπποκράτη, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία με το Βυζάντιο, οι Φράγκοι και οι Οθωμανοί με την Ιταλική αύρα των αρχών του 20ου αιώνα. Και το καλύτερο, όλα αυτά τα βλέπεις μπροστά σου, μπορείς να τα επισκεφθείς! Και μάλιστα με το ποδήλατο!

Έναν τόπο που αξίζει να ποδηλατήσεις και να ανακαλύψεις!

Περισσότερες πληροφορίες για το νησί του ποδηλάτου, στο επίσημο site του Δήμου Κω.

Δείτε επίσης

Paolo Bettini Athens

Επιστροφή στην Αθήνα, 20 χρόνια μετά!

H συγκινητική άφιξη του Paolo Bettini στο Δημαρχείο της Αθήνας Η άφιξη του Paolo Bettini ...

Το χρυσό παιδί!

Ο Remco Evenepoel ντύνεται στα χρυσά Στα χρυσά ντύθηκε ο Remco Evenepoel και δικαιολογημένα αφού ...

Με ποδήλατο από την Αυστρία στη Θεσσαλονίκη

Όταν το «με ποδήλατο στη δουλειά» παίρνει άλλη διάσταση… Ένα ταξίδι 1.800 χλμ. από την ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest