Strida Mas

Αναδιπλούμενο με ευρηματική σχεδίαση!

Όποιος αντικρίζει για πρώτη φορά το Strida το κοιτάει με ανάμεικτο αίσθημα θαυμασμού αλλά και απορίας.

Από τον Δημήτρη Σπύρου

Τόσο η σχεδίαση που παραπέμπει σε τρίγωνο με ρόδες, όσο και το μονόμπρατσο πιρούνι και ψαλίδι είναι στοιχεία που τραβούν το βλέμμα. Η σχεδίαση του STRiDA είναι αρκετά ώριμη καθώς είναι 26 και πλέον ετών. Πίσω από την ευρηματική σχεδίαση αυτού του ποδηλάτου βρίσκεται ο Mark Sanders, βιομηχανικός σχεδιαστής ο οποίος εμπνεύστηκε το συγκεκριμένο σχέδιο από τα καροτσάκια με τα οποία οι μητέρες μεταφέρουν τα μωρά τους και το οποίο σχεδίασε στην αρχική του μορφή όταν ο ίδιος ήταν φοιτητής στο Imperial College.

Το πλαίσιο- ο εξοπλισμός
Το πλαίσιο του Strida και ο τρόπος με τον οποίο αναδιπλώνει έχουν ως σκοπό την γρήγορη αναδίπλωση αλλά και την εύκολη μεταφορά. Το πλαίσιο σε σχήμα τριγώνου χρησιμοποιεί ουσιαστικά τρεις σωλήνες οι οποίοι είναι αυτοί που αποτελούν το ποδήλατο σχηματίζοντας το τρίγωνο στην βάση του οποίου βρίσκονται οι ρόδες.  Η ύπαρξη τριών μόνο σωλήνων και η διατήρηση στο ελάχιστο δυνατό των συνδέσμων, αποτέλεσε τον στόχο τον οποίο έθεσε αρχικά ο Sanders προκειμένου να διατηρηθεί χαμηλά το κόστος. Η απλότητα της σχεδίασης είναι εμφανής σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο αναδιπλούμενο ποδήλατο. Η σχεδίαση του μοντέλου της δοκιμής είναι σχεδόν 70% όμοια με το πρώτο Strida που σχεδίασε ο Sanders πράγμα που σημαίνει ότι το σχέδιο μάλλον δεν είχε και μεγάλη ανάγκη για αλλαγές προκειμένου να τελειοποιηθεί. Ο τρόπος με τον οποίο το ποδήλατο διπλώνει είναι πραγματικά άμεσος και απαιτεί ελάχιστη εξοικείωση από τον χρήστη τόσο για το «δίπλωμα» όσο και για το «ξεδίπλωμα». Άπαξ και το ποδήλατο διπλωθεί η σχεδίαση του θυμίζει καροτσάκι μωρού το οποίο επιτρέπει στον χρήστη να το κουβαλά κυλώντας το στους τροχούς του οι οποίο βρίσκονται πλέον δίπλα δίπλα χωρίς την ανάγκη να το σηκώνει παρότι ζυγίζει μόνο 11 κιλά. Για το ξεδίπλωμα χρειάζεται ένα απαλό χτύπημα προκειμένου να απασφαλιστεί ο σωλήνας ο οποίος σχεδόν κλειδώνει δίπλα στον άλλο και το ποδήλατο είναι σχεδόν έτοιμο για αναχώρηση.
Το ποδήλατο μπορεί να οδηγείται από αναβάτες αναστήματος από 163 μέχρι 193 εκατοστά ύψους και βάρους μέχρι 110 κιλά. Για την αντοχή του πλαισίου, το συγκεκριμένο φέρει ειδικές ενισχύσεις(gussets) στα σημεία όπου δέχεται μεγαλύτερες καταπονήσεις.
Αυτό που σίγουρα αποτελεί από τα πλέον ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά είναι η απουσία αλυσίδας, της οποίας την θέση έχει πάρει ο ιμάντας ο οποίος οδηγεί αθόρυβα τον πίσω τροχό χωρίς καμία ανάγκη για λίπανση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα κινδυνέψετε ποτέ να λερώσετε το παντελόνι σας.
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του ποδηλάτου που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο είναι η χρήση μηχανικών δισκόφρενων τα  οποία φροντίζουν για την άμεση και ασφαλή επιβράδυνση του. Το ποδήλατο φοράει τροχούς διαμέτρου 16 ιντσών στην έκδοση της δοκιμής ενώ διατίθεται και με τροχούς στην έκδοση SX. Η υπεροχή της έκδοσης Sanders εκτός από την υπογραφή που κοσμεί το πλαίσιο είναι η ύπαρξη συστήματος δύο ταχυτήτων το οποίο βρίσκεται στην φωλιά της μεσαίας τριβής και επιτρέπει στον αναβάτη να αλλάζει ταχύτητα ασκώντας μικρή πίεση στα μπράτσα του δισκοβραχίονα. Κατασκευάστρια εταιρεία αυτού του συστήματος είναι η Schlumpf .
Η θέση οδήγησης μετατρέπεται αλλάζοντας το ύψος της σέλας, η οποία μπορεί να μετακινηθεί παράλληλα με τον σωλήνα στον οποίο ασφαλίζει η βάση της. Για την αλλαγή απαιτείται η χρήση εργαλείων πράγμα που  αναδεικνύει τον προσωπικό χαρακτήρα του ποδηλάτου το οποίο πρέπει να ρυθμιστεί στα μέτρα του ιδιοκτήτη του.

Εντυπώσεις
Η οδήγηση ενός STRiDΑ όπως και η εμφάνιση του είναι διαφορετική. Αμέσως μόλις ανεβείτε στο ποδήλατο αντιλαμβάνεστε την διαφορετική γεωμετρία του η οποία χαρακτηρίζεται από το άμεσο στρίψιμο ειδικά όταν η σέλα είναι στις υψηλές θέσεις. Μετά από ελάχιστο χρόνο εξοικείωσης το ποδήλατο προκαλεί ιδιαιτέρως ευχάριστο συναίσθημα καθώς ακούει αμέσως στον χειρισμό του αναβάτη. Ακόμα και σε σχετικά υψηλές ταχύτητες το ποδήλατο καταφέρνει να διατηρεί την σταθερότητα του και να μην εμπνέει ανησυχία. Όταν ο αναβάτης αποφασίσει να επιβραδύνει, τα δισκόφρενα κάνουν απλά δουλειά, απλά και σωστά! Άμεσο, προβλέψιμο φρενάρισμα με την δυνατότητα να είναι όσο προοδευτικό θέλει ο αναβάτης τους.  ‘Οταν η ανηφόρα κάνει την εμφάνιση της εκεί τα πράγματα απαιτούν από τον αναβάτη «το κάτι παραπάνω» καθώς οι δύο σχέσεις μπορεί για κάποιους από τους αμύητους να φαντάζουν λίγες. Στην πραγματικότητα το σύστημα δύο ταχυτήτων δίνει μια σχέση μετάδοσης ελαφρύτερη κατά 1:1.65. Μπορεί να μην συγκρίνεται με τις 8 ή 9 ταχύτητες, ωστόσο είναι αρκετή για να ξεπεράσετε τις δύσκολες κλίσεις.
Η μονόμπρατση σχεδίαση και η ύπαρξη ιμάντα θέτει κάποιους περιορισμούς όσον αφορά την μετάδοση και ως εκ τούτου το STRiDA δεν μπορεί να φορέσει κέντρο με εσωτερικές ταχύτητες. Το πλεονέκτημα όμως χρήσης ιμάντα είναι τεράστιο όταν πρόκειται για χρήση στην πόλη αφού το παντελόνι σας δεν θα κινδυνέψει να λερωθεί ποτέ.

Συμπέρασμα
Το STRiDA είναι ένα ιδιαίτερο ποδήλατο το οποίο μάλλον θα λατρέψετε ή θα μισήσετε! Έχει χαρακτηριστικά που το καθιστούν πραγματικά μοναδικό αλλά και κάποιους περιορισμούς που μπορεί είναι  για κάποιους αξεπέραστοι. Μένει να το διαπιστώσετε οι ίδιοι κάνοντας ένα test ride.

Μου αρέσει!
* Η ιδιαίτερη σχεδίαση του
* Ο ιμάντας αντί αλυσίδας
* Τα δισκόφρενα

Δε μου αρέσει!
* Ο χρονοβόρος τρόπος ρύθμισης του ύψους της σέλας

strida1

Χαρακτηριστικά

Χαρακτηριστικά

Ταχύτητες: Schlumpf δύο ταχυτήτων
Πλαίσιο: ανοδιωμένο αλουμίνιο, 16”, σειρά 7000 ιμάντας: aramide
Ζάντες: κράματος αλουμινίου 16” με ελαστικά Kenda HP 16” (7 bar) (standard εξοπλισμός)
Φρένα: Μηχανικά δισκόφρενα με lime σιαγώνες
Σέλα: Sport
Σχάρα αποσκευών: Πλαστική, με δυνατότητα μεταφοράς έως 5kg. (περιλαμβάνετε στην συσκευασία)
Τιμόνι: Αναδιπλούμενο τιμόνι (standard εξοπλισμός), Κυρτωμένο αναδιπλούμενο Τιμόνι (kit αναβάθμισης)
Πεντάλ: Αναδιπλούμενα μαύρα πετάλια κράματος αλουμινίου Standard
εξοπλισμός: LED φώτα και κουδούνι. Σχάρα αποσκευών και λασπωτήρες περιλαμβάνονται στη συσκευασία
Διαθέσιμα χρώματα: Μαύρο, με την υπογραφή Mark Sanders

Πρακτικά
Τιμή: 1.010 €
Αντιπρόσωπος: Quad Imports, τηλ: 210 3310650

Δείτε επίσης

WingLights 360 Fixed

WingLights 360 Fixed: Βγάλε φλας!

Φλας για ποδήλατο από την CYCL Τα WingLights 360 Fixed σας προσφέρουν τη δυνατότητα να ...

Yedoo πατίνια

Yedoo Trexx: Τρέξε να το χαρείς!

Ένα εναλλακτικό, μοναδικό πατίνι από την Τσεχία και την Yedoo Η Yedoo είναι μια τσέχικη ...

Kona Coco

Kona Coco: Χάρμα οφθαλμών

Όταν το στιλ συναντά τη λειτουργικότητα Κλείστε τα μάτια και φανταστείτε πως κάνετε ποδήλατο σε ...

Αφήστε μια απάντηση

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Pin It on Pinterest