Home | ΑΓΟΡΑ | MTB | Sobre: Μια… νηφάλια επιλογή

Sobre: Μια… νηφάλια επιλογή

Η γαλλική Sobre στην Ελλάδα

Κλασικά όσο και σύγχρονα ποδήλατα από χρωμόλη για απόλυτη άνεση και εντυπωσιακή ευελιξία χρήσης από τη γαλλική Sobre!

 

sore 7

Στο Bike elevated βρήκαμε την πλήρη γκάμα των mountain bike σκελετών από χρωμομολυβδαίνιο (χρωμόλη όπως λέμε) της Γαλλικής Sobre. Hardtail για τροχούς 27.5 και 29 ίντσών, cross country και alll mountain / enduro για πηρούνια ανάρτησης με διαδρομή μέχρι και 150 χιλιοστών, Επίσης είδαμε και το «versatile», ένα πλαίσιο με πολύ μεγάλη ευελιξία χρήσης, το οποίο στήνεται μόνο με δισκόφρενα, και μπορεί ανάλογα με τα εξαρτήματα που θα επιλέξουμε, να πάρει μορφή ποδηλάτου cyclocross ή ενός πραγματικά ιδανικού «randoneur» ποδηλάτου για πραγματικά ξεκούραστα brevets.

Road touring, trekking  και fast urban ακόμα, είναι προσδιορισμοί που μπορούν άνετα να χαρακτηρίσουν ένα ποδήλατο που θα στηθεί με βάση αυτό το πλαίσιο.

sore 3

 

Το υλικό
Όταν λέμε χρωμομολυβδαίνιο, εννοούμε ένα πολύ ποιοτικό κράμα με βάση το ατσάλι. Γιατί όμως την εποχή του carbon και του υδροσχηματισμένου αλουμινίου να επιλέξουμε ένα πλαίσιο από ατσάλι; Η απάντηση βρίσκεται στις 4 παρακάτω λέξεις: Ανθεκτικό, ξεκούραστο, αθάνατο, όμορφο.

Ανθεκτικό: Δεν είναι τυχαίο πως αποτελεί το κύριο υλικό κατασκευής των ποιοτικών BMX, όπου η βασική προδιαγραφή όπως ξέρουμε είναι η αντοχή στα «βασανιστήρια».

Ξεκούραστο: Η πολύ υψηλή απορροφητικότητα κραδασμών, η οποία είναι πολύ σημαντική είτε πρόκειται για πολύωρες ασφάλτινες διαδρομές, είτε για ακραία χρήση βουνού, αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό των σκελετών από χρωμόλη. Οι σκελετοί αυτοί, αποτελούν ένα πολύ φιλικό για τον ποδηλάτη «διασυνδετικό» μεταξύ του ιδίου και του οποιασδήποτε μορφής εδάφους.

Αθάνατο: Είναι γνωστή η μακροζωία των σκελετών από χρωμόλη. Ακόμα και αν ύστερα από πολλά χρόνια, παρουσιαστούν σημάδια οξείδωσης, ένα βάψιμο, θα «αναστήσει» τον παλιό μας σκελετό και θα τον κάνει πάλι καινούριο.

Διαχρονικά όμορφο: Η απλή και μινιμαλιστική μορφή των μικρής διαμέτρου σωλήνων που τα απαρτίζουν (που μόνο απλοί δεν είναι τεχνολογικά), καθιστά τα πλαίσια από χρωμόλη όμορφα, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Σχηματίζουν δε ποδήλατα που υπόσχονται στον ιδιοκτήτη τους, πως δεν θα τα βαρεθεί ποτέ, και αυτό είναι γεγονός. Είναι ποδήλατα που δεν θα αποχωριστούμε εύκολα.

sore 9

 

Τα μοντέλα
Στο γνωστό και αγαπημένο Bike elevated του Aνδρέα Μαντόπουλου, είδαμε το «Fiver», το 27,5″ cross country μοντέλο της Sobre. Το πλάισιο είχε στηθεί με μία πλήρη ολοκαίνουργια σειρά Shimano Deore XT 2×11 ταχυτήτων στην οποία συμπεριλαμβάνονταν και οι ολοκαίνουργιου tubeless τροχοί της σειράς. Το πιρούνι ήταν το Evolution της Fox με διαδρομή 100 χιλιοστών και tapered steerer, ενώ σύμφωνα με την Sobre, το Fiver είναι συμβατό και με διαδρομή ανάρτησης 120 χιλιοστών.

Τα ποιοτικά ποτήρια της FIRST τα οποία προτείνει η Sobre, είναι συμβατά με την βοήθεια ενός εναλλάξιμου κολάρου και με tapered αλλά και με 1 1/8 steerer πιρουνιού.

Μας εντυπωσίασαν πολύ οι προσεγμένες τύπου tig κολλήσεις του πλαισίου, όπως επίσης και η στιβαρή βάση στήριξης («νύχι»)του οπίσθιου εκτροχιαστή, χαρακτηριστικό της οποίας είναι το ότι δεν θα στραβώσει με το παραμικρό – κάτι που δυστυχώς συμβείνει σε αρκετά σύγχρονα ποδήλατα – με αποτέλεσμα την προβληματική λειτουργία των ταχυτήτων. Αυτό δεν ισχύει για το Fiver στο οποίο οι ταχύτητές μας θα δουλεύουν ρολόι για πάντα…

sobre 2

 

sore 8

 

 

Το φινίρισμα
Πολύ προσεγμένη βρήκαμε την όδευση των καλωδίων. Η βάση για το πίσω δισκόφρενο είναι International standard και απαιτεί την χρήση adaptor για την προσαρμογή του δισκόφρενου. Ζυγίσαμε το πλαίσιο βάρους medium με την ψηφιακή ζυγαριά της Park tool και είδαμε να γράφει 2 κιλά και τριακόσια εξήντα γραμμάρια. Είναι όμως γεγονός πως οι γνώστες δε δίνουν τόσο μεγάλη σημασία στο βάρος του πλαισίου, καθώς τη μεγαλύτερη απαίτηση για χαμηλό βάρος την δίνουν σε περιστρεφόμενα μέρη, όπως δισκοβραχίονα, πετάλια, τροχούς, και ελαστικά.

Πολύ καλοδουλεμένα βρήκαμε και τα dropouts του πλαισίου, ενώ οι «γέφυρες» δείχνουν να βρίσκονται με επιμέλεια τοποθετημένες ακριβώς στα σωστά σημεία, προκειμένου να ενισχύσουν την ακαμψία και την στιβαρότητα του συνόλου.

Το Fiver συνεργάζεται με ντίζες σέλας διαμέτρου 27,2mm, ενώ το πολύ όμορφο κολάρο συγκράτησης, είναι δώρο.

Το πλαίσιο παράγεται σε δύο χρώματα, το satin light grey, και το satin green, προτιμούμε το «γκριζάκι» καθώς δίνει στο ποδήλατο μία όψη πιό «μάχιμη» και πιό «outdoor».

Έχει επίσης δεχθεί ειδική επεξεργασία κατά της οξείδωσης, τόσο εξωτερικά κάτω από το χρώμα, όσο και εσωτερικά των σωλήνων, κάτι που φαίνεται και με το μάτι κοιτώντας μέσα από το seat tube.

Η τιμή του είναι τα 445 ευρώ και την θεωρούμε πως πραγματοποιεί μία πολύ καλή σχέση απόδοσης / τιμής.

 

Είναι όλα εκεί!
Στο Bike Elevated, είδαμε να περιμένουν να «ζωντανέψουν» και τα υπόλοιπα μοντέλα της εταιρίας. Το «εικοσιεννιάρι» Dad, το πιο πετυχημένο εμπορικά πλαίσιο της εταιρίας, ένα cross country πλαίσιο με removable dropouts συμβατό με κάθε είδους άξονα, 12 – 142 ή συμβατικό quick release.

Είδαμε και ένα γαλάζιο Cash, ένα 27,5″ all mountain / enduro hardtail πλαίσιο. To Cash συνεργάζεται με πιρούνια διαδρομής 130 – 150 χιλιοστών, και υπόσχεται exrtreme κατηφορικές συγκινήσεις στα δύσκολα και τεχνικά μονοπάτια.

Στην ίδια φιλοσοφία και παλμό με το Cash συμβαδίζει και το Upgrade, ένα 29άρι αυτή την φορά all mountain / enduro.

Τέλος το Sagzero, ένα «σκληρό» πηρούνι από χρωμόλη κράματος 4130, για αυτούς που η ανάρτηση τους είναι περιτή, και εκτιμούν περισσότεροτην απόλυτη απλότητα, σε συνδυασμό με το χαμηλότερο βάρος, αλλά και την απόλυτη μεταφορά ενέργειας της πεταλιάς τους.

sore 5

sore 6

 

Μάθαμε πως η Sobre έχει πολύ συγκεκριμένη άποψη για τα κράματα χρωμομολυβδαινίου που χρησιμοποιεί. Για την ακρίβεια χρησιμοποιεί δύο κλασικά, καθιερωμένα και γνωστά για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τος κράματα: Το 520 της Αγγλικής Reynolds, και το 4130 της Ιαπωνικής Tange. Συνδυάζει δε τις περισσότερες φορές και τα δύο κράματα στο ίδιο πλαίσιο, και αυτό το γεγονός είναι που προσδίδει στους σκελετούς Sobre προσωπικότητα.

sobre.4jpg

 

Με τον αέρα του κλασικού
Η Sobre είναι μια γαλλική εταιρεία που παράγει εξαιρετικά συχρονα ποδήλατα. Τόσο σύγχρονα που είναι ήδη κλασικά και διαχρονικά. Αν είστε λοιπόν στην αναζήτηση ενός όμορφου, άνετου και… ψαγμένου πλαισίου πάνω στο οποίο θα στήσετε το ποδήλατο των ονείρων σας – χωρίς να χρειαστεί να πουλήσετε το σπίτι σας – μια βόλτα από το Bike Elevated επιβάλλεται. Στο κάτω κάτω θα απολαύσετε μια ποδηλατική κουβέντα με τον Αντρέα Μαντόπουλο. Δεν το λες και λίγο…

Πληροφορίες: Bike Elevated – Και να ζητήσετε τον ίδιο τον Αντρέα Μαντόπουλο!

 

 

 

 

 

 

Δείτε επίσης

Για προπόνηση στα βουνά του Taiwan KOM

Στην χώρα του ποδηλάτου, με ποδήλατο Μπορεί να βρεθείς στην Ταΐβάν για ρόλερς αλλά αυτό ...

ΚΟΚ και ποδήλατο

Earth Dialogues: Πόλεις χωρίς αυτοκίνητο

Ένα απόγευμα αφιερωμένο στο ποδήλατο, στο Κ44, στο πλαίσιο των Earth Dialoges που διοργανώνει η ...

Woom Original 3 Automagic

Το «μαγικό» WOOM Original 3 Automagic!

WOOM Original 3 Automagic όπως λέμε «μαγεία»… Πιστεύετε στη μαγεία; Αν όχι, τότε το ολοκαίνουργιο ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest