Home | Αρχική | Tom Donhou Bikes: ΄Ενας Λονδρέζος – κατασκευαστής ποδηλάτων – στην Κυψέλη

Tom Donhou Bikes: ΄Ενας Λονδρέζος – κατασκευαστής ποδηλάτων – στην Κυψέλη

Χειροποίητα ποδήλατα στην Αθήνα

Αν ονειρεύεστε πανέμορφα, χειροποίητα ποδήλατα με ατσάλινα πλαίσια, κατασκευασμένα με αγάπη και φροντίδα και ακριβώς στα μέτρα σας, ήρθε η ώρα να κάνετε μια βόλτα από την Κυψέλη…

Φωτό: MBike

Ο Tom Donhou έχει περάσει απ’ όλα τα στάδια της ποδηλασίας – δρόμο, ΜΤΒ, Downhill – όλα σε αγωνιστικό επίπεδο – αλλά και ατέλειωτα ταξίδια.
Όμως δεν ασχολιόταν πάντα επαγγελματικά με το ποδήλατο. Η δουλειά του ήταν βιομηχανικός σχεδιαστής για μεγάλα brands καλλυντικών ώσπου, κάποια στιγμή, συνειδητοποιώντας πόσες συσκευασίες πετιούνται καθημερινά, επιβαρύνοντας τον πλανήτη, αποφάσισε πως δεν ήθελε να συμβάλει άλλο σε αυτή την… τρέλα.

Παραιτήθηκε λοιπόν και ξεκίνησε ένα μεγάλο ταξίδι, από το Λονδίνο στη Σιγκαπούρη. Ήταν στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, που όλα άρχισαν να μπαίνουν στη θέση τους… Αγαπούσε το ποδήλατο, αγαπούσε να κάνει ποδήλατο, διαπίστωνε συνεχώς τις αδυναμίες ενός έτοιμου, βιομηχανοποιημένου ποδηλάτου άρα η λύση ήρθε εκεί, σε μια από τις ατέλειωτες διαδρομές του ταξιδιού: θα ξεκινούσε να κατασκευάζει ποδήλατα.

 

 

χειροποίητα ποδήλατα
Εξαιρετικές κολλήσεις με χρήση ασημιού

Γιατί ατσάλι;

Αν και φανταζόμουν την απάντηση, ήθελα να το ακούσω: «Επειδή πάντα μου άρεσαν τα ποδήλατα από ατσάλι. Επειδή είναι ένα υλικό πιο εύκολο να το δουλέψεις, να διορθώσεις σφάλματα, να το επεξεργαστείς. Επειδή – κατασκευαστικά – έχεις περισσότερες επιλογές. Επειδή είναι πιο φιλικό στο περιβάλλον, με μικρότερο ανθρακικό αποτύπωμα. Επειδή μπορείς να δημιουργήσεις περισσότερες κατηγορίες ποδηλάτων κι επειδή, τελικά, ένα ποιοτικό ατσάλι έχει συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά που ταιριάζουν καλύτερα στο κοινό στο οποίο απευθύνομαι».

Η αγάπη του για το ποδήλατο είναι προφανής από την πρώτη κιόλας γνωριμία. Όταν μιλάει για το ποδήλατο είναι ήρεμος, οι πληροφορίες βγαίνουν αβίαστα, ο ενθουσιασμός είναι προφανής. Μιλήσαμε και για το πώς είναι να κάνεις ποδήλατο στην Αθήνα και οι απόψεις μας ήταν απολύτως εναρμονισμένες: «Μου αρέσει να κάνω ποδήλατο στην Αθήνα, βρίσκω πως μπορείς να πας οπουδήποτε αρκεί να επιλέξεις σωστά τη διαδρομή. Η πόλη αυτή έχει πολλές προοπτικές. Θυμάμαι πώς ήταν η κατάσταση στο Λονδίνο, πριν γίνει η πόλη φιλική στο ποδήλατο, πριν δημιουργηθούν υποδομές. Όμως στην Αθήνα βλέπω όλο και περισσότερους να χρησιμοποιούν ποδήλατο και η κίνηση στις γειτονιές είναι σχετικά απλή. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τους κεντρικούς δρόμους που έχουν κίνηση και πολλά αυτοκίνητα για να κάνουν ποδήλατο. Αφού υπάρχουν εναλλακτικές…»

χειροποίητα ποδήλατα
Ο Tom Donhou

Aπό το Λονδίνο στην Αθήνα…

Ο Tom ξεκίνησε το εργαστήριό του στο Λονδίνο, έχοντας μια αγορά με μεγάλο ενδιαφέρον στα ατσάλινα πλαίσια. Τα χειροποίητα ποδήλατα έχουν μεγάλο κοινό στην Αγγλία αλλά και σε όλο τον κόσμο πλέον, καθώς συμπληρώνουν τα κενά των βιομηχανοποιημένων ποδηλάτων.
Επίσης, απευθύνονται σε ένα κοινό που έχει περάσει από διαφορετικά στάδια και έχει καταλήξει στο ατσάλι ως υλικό διαχρονικό και ανθεκτικό, με πολλές δυνατότητες επεμβάσεων. Μπορείς να «κολλήσεις» μια σχάρα, να κάνεις «μικροεπεμβάσεις» – πράγματα που είναι αδύνατα για παράδειγμα στο carbon.

Επίσης αφορά κοινό που στόχος του δεν είναι οι απόλυτες επιδόσεις αλλά η απόλαυση του ταξιδιού ή, καμιά φορά και η υλοποίηση του ταξιδιού.
Στο Gravel, στο Bikepacking αλλά και στην αστική μετακίνηση, είναι προφανές πως το ατσάλι έχει μια σειρά από ποιοτικά χαρακτηριστικά που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον πολλών.

 

χειροποίητα ποδήλατα

Όμως, πέρα από κατασκευαστής ποδηλάτων, ο Tom είναι και σύζυγος και μάλιστα παντρεμένος με Ελληνίδα! Στη διάρκεια λοιπόν της πρώτης πανδημίας, έκαναν κι εκείνοι τη δική τους μεγάλη αλλαγή: αποφάσισαν να μετακομίσουν στην Αθήνα!
Ο Tom έφτιαξε ένα ατελιέ – κατάστημα στην Κυψέλη, στην οδό Σύρου 44 και πλέον εκεί σχεδιάζει και κατασκευάζει τα χειροποίητα ποδήλατα Donhou Bikes, που αποστέλλονται σε όλο τον κόσμο.
Εκείνος ετοιμάζει τα πλαίσια και για τις βαφές υπάρχουν δύο επιλογές: η Αθήνα ή το Λονδίνο. Και στις δύο περιπτώσεις η ποιότητα ακολουθεί τα στάνταρ της όλης χειροποίητης διαδικασίας και είναι ανάλογη της ποιότητας του πλαισίου.

χειροποίητα ποδήλατα
Τα τελικά σχέδια ενός χειροποίητου ποδηλάτου

Η διαδικασία

Στον κατάλογο των Donhou Bikes υπάρχουν τα μοντέλα με τα οποία δουλεύει ο Tom. Από κει και πέρα όμως ακολουθεί η επικοινωνία με τον πελάτη προκειμένου να καταλήξουν στο ποιο ακριβώς είναι το ζητούμενο. Ποιες είναι οι πιθανές ιδιαιτερότητες του πελάτη, τα σωματικά χαρακτηριστικά και φυσικά οι απαιτήσεις του. Αλλά και οι αισθητικές του προτιμήσεις! Το τερέν που θα χρησιμοποιηθεί το ποδήλατο είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας.
Αφού λοιπόν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, βασισμένη στα υπάρχοντα μοντέλα της εταιρείας, γίνεται η επιλογή των σωλήνων, η επεξεργασία, η κόλληση – εξαιρετικής ποιότητας, στο χέρι – και σιγά σιγά το ποδήλατο ολοκληρώνεται για να ξεκινήσει η διαδικασία της προετοιμασίας για την βαφή.

 

χειροποίητα ποδήλατα
Σημασία στη λεπτομέρεια κι εδώ βλέπουμε τα τελειώματα για την παγουροθήκη

Ακολουθεί η βαφή – επίσης στο χέρι – και τέλος το μοντάρισμα με τα περιφερειακά της επιλογής.
Πολλά από τα ποδήλατα οι πελάτες τα παραγγέλνουν μέσω του σάιτ και οι συνεννοήσεις γίνονται μέσω μέιλ. Οι περισσότερο «τυχεροί», δηλαδή πλέον οι Έλληνες πελάτες, φτάνουν στο εργαστήριο και ανάμεσα σε καφέ, σχέδια και προτάσεις προκύπτει το τελικό αποτέλεσμα.

 

 

χειροποίητα ποδήλατα
Utility Bike

Τα ποδήλατα

Στον κατάλογο υπάρχουν 5 διαφορετικά μοντέλα για τέσσερις κατηγορίες: Road, Gravel, Tour και Utility, σε τιμές που ξεκινούν περίπου από τα 1.100 για να φτάσουν λίγο πάνω από τις 3.000 € (ολοκληρωμένο ποδήλατο) δηλαδή τιμές εξαιρετικά προσιτές για χειροποίητα ποδήλατα.
Επίσης κάποιος μπορεί να παραγγείλει ολοκληρωμένο ποδήλατο ή και Frame set.
Ο χρόνος παράδοσης για τα χειροποίητα ποδήλατα του Tom μπορεί να φτάσει και τους δύο μήνες ανάλογα με το μοντέλο αλλά όπως εξήγησε ο Tom χαμογελώντας «Περισσότερο χρόνο μας παίρνουν οι συζητήσεις μέχρι να καταλήξουμε στο τι ακριβώς θέλει ο πελάτης παρά η… κατασκευή!»

 


Η αλήθεια είναι πως ακόμη δεν έχουμε οδηγήσει τα ποδήλατα της Donhou. Όμως, τόσο οι διεθνείς διακρίσεις της εταιρείας όσο και η εικόνα, μας έχουν προετοιμάσει για την αίσθηση!
Εξωτερικά είναι αληθινά όμορφα, αέρινα με έναν… «σύγχρονο vintage» αέρα, με προσεχτικά επιλεγμένα περιφερειακά – από σέλες και γκριπς μέχρι σειρές – και με αυτή την «γλύκα» που αποπνέει το ποιοτικό ατσάλι.
Μια περιήγηση στο σάιτ όμως και – ακόμα καλύτερα – μια βόλτα από το εργαστήριό του, σίγουρα θα σας βάλουν σε προβληματισμό για το επόμενο ποδήλατό σας!

Δείτε επίσης

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το L’ Étape Greece by Tour de France

Με αφορμή τη διεξαγωγή του αγώνα L’ Étape Greece by Tour de France presented by ...

Ο Paolo Bettini είναι το νέο πρόσωπο της ιταλικής 3Τ

Mια συνεργασία made in Italy Τι συμβαίνει όταν ένας Ιταλός, θρύλος του ποδηλάτου και μια ...

Με ποδήλατο στην ιστορία και την τέχνη

Θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων σε χώρους πολιτισμού Κάτι αλλάζει στην Αθήνα καθώς, με το πρόγραμμα «Με ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest