Home | MBIKE BLOGS | Brevet 300χλμ «Ποδηλατώντας 3 νομούς στην Κρήτη»

Brevet 300χλμ «Ποδηλατώντας 3 νομούς στην Κρήτη»

Το Σάββατο 27 Μαΐου, διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Κρήτη, το Brevet 300 km «Ποδηλατώντας 3 νομούς στην Κρήτη», από την Sports Tours Hellas».

Τα τελευταία 5 χρόνια, τουλάχιστον για ένα μήνα το χρόνο, ζω στην Κρήτη το ποδηλατικό μου όνειρο, έχοντας σαν βάση μου τον νομό Χανίων.

Ξεκινώντας το 2017, φέρνοντας ένα γύρο το νησί (ένα μικρό γύρο, καμιά 800αριά χλμ, γιατί αν θες να το γυρίσεις όλο, δεν σε φτάνουνε τα 1000), αισθάνθηκα την αύρα του τόπου, τη γλύκα της αγριάδας του, την υγρασία της ψυχής του και γνώρισα τους ανθρώπους του.

Πείστηκα πως είναι το απόλυτο ποδηλατονήσι, τουλάχιστον της Μεσογείου, για να μην πω του κόσμου, και μπορεί να υπερβάλλω (που δεν το νομίζω).

Οι φίλοι ποδηλάτες στα Χανιά, πρόσφατα διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία ένα brevet 200χλμ, που πέρασε από τα πιο όμορφα σημεία του νομού, που μπορεί κανείς να διατρέξει με ποδήλατο μέσα στον περιορισμένο χρόνο και τα χιλιόμετρα μιας διοργάνωσης, φυσικά.

Και καθώς τα χιλιόμετρα γεννούν χιλιόμετρα, στις 27 Μαΐου, διοργανώνουν και το πρώτο τους 300άρι, που θα φέρει βόλτα 3 νομούς του νησιού. Η ψυχή του εγχειρήματος είναι τρεις φίλοι, ο Γιώργος Φουσκιτάκης, ο Ηλίας Εσκαντάρ και ο Μανώλης Σταματουλάκης!

 

Στην Γεωργιούπολη

 

Με αφετηρία το λιμάνι της Σούδας, η διαδρομή κατευθύνεται ΝΑ προς Ρέθυμνο, διασχίζοντας αρχικά τον δήμο Αποκορώνου Χανίων, περνώντας από παραποτάμιες τοποθεσίες με άφθονες πηγές, όπως το χωριό Στύλος με πλούσια ιστορία από τη μυκηναϊκή εποχή ως και τα χρόνια της ελληνικής επανάστασης και οι Βρύσες, στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, με τη γνωστή Καμάρα, την όμορφη τοξωτή γέφυρα των ελληνιστικών χρόνων.

Στη συνέχεια, η διαδρομή ακολουθεί για λίγο, σχεδόν παράλληλα την ακτογραμμή, περνώντας νότια από τη μικρή λίμνη που φιλοξενεί πολλά πουλιά και ζώα, που σχηματίζει ο ποταμός Αλμυρός λίγο πριν εκβάλει στη γραφική Γεωργιούπολη, στα σύνορα των νομών Χανίων και Ρεθύμνου.

 

Στο Ρέθυμνο

 

Από εκεί, αρχίζει πλέον να ανηφορίζει γλυκά και ομαλά μέχρι το ορεινό παραδοσιακό χωριό Σπήλι του Δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, κτισμένο σε πλαγιά του βουνού Κέδρου, που αποτελεί νοτιοδυτική προέκταση του Ψηλορείτη, σε υψόμετρο 430 μέτρων. Στην πλατεία του χωριού βρίσκονται ψηλά αιωνόβια πλατάνια καθώς και μία κρήνη με 25 λεοντοκέφαλες βρύσες, από τα στόματα των οποίων ρέει νερό, άφθονο για να δροσίσει και να ευφράνει τους άξιους ποδηλάτες – μαχητές!

Την υπέροχη κατάβαση των 20χλμ που ακολουθούν ως την Αγία Γαλήνη, αδυνατώ να την περιγράψω… γιατί δεν την έχουν δει τα μάτια μου με φως ημέρας, καθώς στον δικό μου άθλο της Κρήτης, πριν 5 χρόνια, την ποδηλάτησα ανάποδα, Απρίλη μήνα, σαν ανάβαση από την Αγία Γαλήνη προς Σπήλι, πριν το ξημέρωμα.

Το μόνο που θυμάμαι είναι πως τα πόδια μου ένιωθαν την ανηφορική κλίση, αλλά το φως του ποδηλάτου ξεγελούσε τα μάτια μου, και έβλεπα το δρόμο σαν ισιάδι, κάτι που με ενθάρρυνε πνευματικά να συνεχίσω!

 

Στην κρήνη με τις λεοντοκεφαλές – Σπήλι Ρεθύμνου

 

Χτισμένο πάνω σε ερείπια αρχαίας πόλης, στο Λιβυκό πέλαγος, στα όρια των νομών Ρεθύμνου και Ηρακλείου, το μαγευτικό ψαροχώρι της Αγίας Γαλήνης, έγινε αγαπημένος προορισμός των «παιδιών των λουλουδιών», και αξίζει να ανεβοκατέβει κανείς τα υψομετρικά που χρειάζονται για να φτάσει ως εκεί από όποια κατεύθυνση κι αν έρχεται.

Το 1/3 του brevet έχει ολοκληρωθεί και μπαίνουμε πια στο νομό Ηρακλείου και τον γνωστό για τον πολιτισμό και την ιστορία του ανά τον κόσμο Δήμο Φαιστού, περνώντας από το Τυμπάκι.

 

Τυμπάκι

 

Από το Τυμπάκι, πιάνουμε πάλι να ανηφορίζουμε γλυκά και σταθερά για καμιά 30αριά χλμ για να φτάσουμε στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής μας, σε υψόμετρο περίπου 650μ από τη θάλασσα, περνώντας μέσα από πανέμορφα χωριά, του Δήμου Γόρτυνας, όπως οι Άγιοι Δέκα – χωριό χτισμένο σε κατάφυτο ύψωμα με θαυμάσια θέα ανάμεσα σε ελαιώνες, στη βόρεια πλευρά της πεδιάδας της Μεσσαράς, πάνω σε ερείπια της αρχαίας Γόρτυνας – και τα Άνω Μούλια, οικισμό που το όνομά του αναφέρεται σε έγγραφα ηλικίας 800 χρόνων τουλάχιστον!

Η πορεία μας συνεχίζεται εντός των ορίων του ίδιου δήμου, προς Αγία Βαρβάρα, το χωριό με τις παλιές εκκλησιές και τη μακραίωνη ιστορία, σε στρατηγικής σημασίας γεωγραφική θέση, σταυροδρόμι για τα νότια βουνά του Ψηλορείτη, πάνω στο δρόμο που ενώνει το Ηράκλειο με την δυτική Μεσσαρά.

 

Στην κρήνη με τα λιοντάρια – Ηράκλειο

 

Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, πιάνουμε μια εντυπωσιακή κατάβαση προς τη θάλασσα, περνώντας από χωριά και οικισμούς του Δήμου Ηρακλείου, φτάνοντας ως την πόλη Γάζι, του Δήμου Μαλεβιζίου Ηρακλείου, χτισμένη σε υψόμετρο 20μ μόλις από τη θάλασσα, και πλούσια σε αρχαιολογικά ευρήματα που ανάγονται στα Υστερομινωικά χρόνια.

Έχουμε πια ολοκληρώσει την πορεία μας προς ανατολικά και, όντας ήδη στο 175χλμ, κάνουμε στροφή δυτικά, και πιάνουμε να ανεβαίνουμε γλυκά για 10χλμ, περνώντας βόρεια από την πανάρχαια Τύλισσο – μια τοποθεσία που, επίσης, κατοικείται αδιάκοπα στις ανατολικές υπώρειες του Ψηλορείτη, μέσα σε μικρή πεδιάδα, κατάφυτη από αμπέλια και ελαιώνες – και από το φαράγγι του Αλμυρού που είναι το κοντινότερο από τα δυτικά φαράγγι στην πόλη του Ηρακλείου, σημαντικός βιότοπος, με το μεγαλύτερο δάσος από λιόπρινα σε όλη την Κρήτη.

Λίγο πιο νότια, εκτείνεται και το τεχνητό δάσος της Κέρης, από πεύκα και κυπαρίσσια. Σας προτρέπω να πάρετε όσο πιο πολλές βουνήσιες ανάσες και να απολαύσετε όσο μπορείτε περισσότερο τη μαγευτική αυτή ανάβαση, καθώς είναι και η τελευταία του brevet!

 

Στην Αγία Γαλήνη

 

Ακολουθώντας καθοδική πορεία για 30χλμ περίπου, βρισκόμαστε στα ριζά της βόρειας πλευράς του όγκου του Ψηλορείτη που σηκώνεται επιβλητικά στα αριστερά μας, και ξαναμπαίνουμε στο νομό Ρεθύμνου, διατρέχοντας την εύφορη κοιλάδα του Μυλοποτάμου, στον ομώνυμο δήμο.

Λίγα χιλιόμετρα μας μένουν πριν βρεθούμε να κινούμαστε και πάλι παράλληλα με την ακτογραμμή, με κατεύθυνση προς την πόλη του Ρεθύμνου, αφού έχουμε αφήσει πίσω μας παραδοσιακούς και ιστορικούς οικισμούς όπως οι Δαφνέδες και το Πέραμα, με την πανέμορφη μεταλλική γέφυρα του Γεροποτάμου.

 

 

Η πόλη του Ρεθύμνου είναι η μοναδική πρωτεύουσα από αυτές των τριών νομών που διατρέχει η διαδρομή μας, και αφού περάσουμε το λιμάνι, κυκλώνουμε ένα γύρο το γνωστό ανά τον κόσμο ενετικό κάστρο, τη Φορτέτζα, που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση εδώ και 400 χρόνια!

Η πορεία μας προς νομό Χανίων και το λιμάνι της Σούδας θα μας περάσει από το Γεράνι Ρεθύμνου, όπου και το περίφημο σπήλαιο με τον θαυμάσιο σταλαγμιτικό διάκοσμο, αλλά και τον πανέμορφο παραδοσιακό οικισμό του Βάμου Χανίων, όπου και το εκπληκτικό ελαιοτριβείο με τις 12 αψίδες, ανάμεσα σε μοναστήρια και παρεκκλήσια που χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα.

 

Στο δρόμο για Δαμάστα

 

Μετά τον Βάμο, και για τα τελευταία χιλιόμετρα πλέον πριν τον τερματισμό, κινούμαστε πλάι με τη θάλασσα, περνάμε τις Καλύβες, το όμορφο και δροσερό ψαροχώρι που αναπτύσσεται αναμεσής δυο ποταμιών, και το Καλάμι, κοντά στην καλοδιατηρημένη αρχαία Άπτερα και τα εντυπωσιακά φρούρια «Ιτζεδίν» και «Παλαιόκαστρο».

Κάθε ταξίδι είναι γεμάτο εμπειρίες που μεταλλάσσονται σε μνήμες και φωτίζουν τις μέρες και τις νύχτες της ζωής μας. Μα, κάθε ταξίδι στην Κρήτη, δεν είναι μόνο αυτό. Είναι σπίθες άσβηστες που πυροδοτούν το νου και την καρδιά μου και με καλούν αέναα να επιστρέφω και να την ανακαλύπτω.

Καλό δρόμο!

Πληροφορίες για το Brevet:
Κόστος συμμετοχής:
10€, καταβολή στην εκκίνηση
Εγγραφή: Πατήστε εδώ για να γραφτείτε
Εκκίνηση: Λιμάνι Σούδας Χανίων στις 07.00
Τερματισμός: Λιμάνι Σούδας Χανίων
Σημεία ελέγχου: Σπήλι-Αγία Βαρβάρα-Πέραμα.

Δείτε επίσης

kosmoride

Μαύρη Παρασκευή… «άσπρη μέρα» για e-Bike!

«Μαύρη Παρασκευή, Άσπρη Μέρα!» στην Kosmoride, με όφελος έως και 3.500€! Η Kosmoride, η κορυφαία ...

Ελαστικά ποδηλάτου: Τι πρέπει να κάνετε τους χειμερινούς μήνες!

Χρήσιμες συμβουλές, από τους μηχανικούς της Pirelli, προκειμένου να διατηρήσετε τα ελαστικά ποδηλάτου σας σε ...

3T Racemax Boost Italia

3T Racemax Boost Italia: 100% made in Italy

3T gravel bike Άλλο ένα 100% made in Italy μοντέλο από την 3Τ, αυτή τη ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest