Home | Διάφορα | Bikes vs Cars: γιατί μιλάμε για πόλεμο;

Bikes vs Cars: γιατί μιλάμε για πόλεμο;

Στο Τορόντο, έχουν καλύψει με μπογιά τους ποδηλατόδρομους.

Στο Σάο Πάολο, ένα αυτοκίνητο έκοψε το χέρι ενός ποδηλάτη και ούτε καν σταμάτησε…

Είναι γνωστό ότι η σχέση μεταξύ ποδηλάτου και αυτοκινήτου είναι άσχημη στους δρόμους των μεγαλουπόλεων ανά τον κόσμο, αλλά μια νέα ταινία αποκαλύπτει ότι είναι ένας αγώνας μέχρι θανάτο

Ο Fredrik Gertten είναι ένας Σουηδός κινηματογραφιστής ντοκιμαντέρ: έκανε μια ταινία για την βιομηχανία της μπανάνας, και στη συνέχεια έκανε μια ταινία για τη μήνυση που δέχτηκε από τη βιομηχανία της μπανάνας. Χρίστηκε πρόσφατα ως ένας από τους Κορυφαίους Περιβαλλοντολόγους της Σουηδίας και τελευταία γύρισε το «Bikes vs Cars» (Ποδήλατα εναντίον Αυτοκινήτων), το οποίο είναι τόσο συγκρουσιακό, όσο θα περίμενε κάποιος.

Δείτε το τρέιλερ του Bikes vs Cars:

 

Ωστόσο δεν μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για έναν πόλεμο μεταξύ των δύο και των τεσσάρων τροχών: εξάλλου, πώς θα μπορούσε, όταν οι περισσότεροι από εμάς είμαστε και ποδηλάτες και αυτοκινητιστές –και ενίοτε και πεζοί; Το μήνυμα του φιλμ – από τους δρόμους του Σάο Πάολο μέχρι το Λος Άντζελες, μέσω της «τοξικής» κατάστασης στο Τορόντο – καθιστά σαφές ότι ένας πόλεμος είναι ακριβώς αυτό που είναι: οι πόλεις είναι σχεδιασμένες για τα αυτοκίνητα και είναι εχθρικές απέναντι στα ποδήλατα. Και τα αυτοκίνητα δεν είναι σχεδιασμένα για τη ζωή…

Η εξάρτηση από τα αυτοκίνητα,” λέει ο Gertten, “είναι μια ασθένεια για την κοινωνία. Αν εξαρτάσαι από το αυτοκίνητο σε καθημερινή βάση, τότε έχεις χάσει την ελευθερία σου. Είναι πολύ λυπηρό. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι στην κυκλοφορία. Οι άνθρωποι που κινούνται με το ποδήλατο στις πόλεις τους, γίνονται «εραστές» της. Όταν είσαι σε ένα αυτοκίνητο, δεν μπορείς να δεις την πόλη, παρακολουθείς μόνο το δρόμο. Σε ένα ποδήλατο, μπορείς να δεις τον ουρανό, μπορείς να δεις τα δέντρα. Οι άνθρωποι γνωρίζουν τις χώρες τους με διαφορετικό τρόπο.”

Ο τρόπος που το περιγράφει, ο οποίος συναντάται ακόμη πιο έντονα στην ταινία, δεν είναι τόσο πολύ μια σύγκρουση μεταξύ ποδηλάτων και αυτοκινήτων, παρά μια μάχη αγάπης και μίσους.

“Προσπαθώ να πω ότι σε αυτό που έχουμε εκεί έξω δεν είναι μια φυσική εξέλιξη”, προσθέτει ο Gertten. “Μερικές φορές πιστεύουμε ότι η κίνηση είναι ένα φυσικό πράγμα, όπως το νερό. Αλλά στην πραγματικότητα είναι κάτι τεχνητό. Έτσι, το τμήμα της ταινίας που αφορά το Λος Άντζελες είναι εν μέρει για το πώς ξεκίνησαν όλα και στη συνέχεια, φυσικά, αυτό στο οποίο πάμε ενάντια όταν θέλουμε να αλλάξουμε τις πόλεις μας. Επειδή η αυτοκινητοβιομηχανία, οι πετρελαϊκές, ο κατασκευαστικός κλάδος – όλοι καταλαβαίνουν ότι πρέπει να αλλάξουμε, αλλά η δουλειά τους εξαρτάται από το γεγονός ότι δεν αλλάζουμε.”

Αμέτρητες φρικτές τραγωδίες ταλανίζουν τους ποδηλάτες στην ταινία του Gertten, η οποία κυκλοφόρησε στις αρχές του μήνα σε επιλεγμένες κινηματογραφικές αίθουσες του Ηνωμένου Βασιλείου. Βέβαια, στο τέλος της ταινίας, είναι οι οδηγοί αυτοκινήτου που αισθάνεσαι ότι πραγματικά είναι για λύπηση: στο Σάο Πάολο, όσοι μετακινούνται με αυτοκίνητο δαπανούν, κατά μέσο όρο, τρεις ώρες την ημέρα κολλημένοι στην κυκλοφορία· το Λος Άντζελες μοιάζει με έναν ασθενή με χρόνια διαταραχή: όταν οι δρόμοι μπλοκάρουν, οι πολίτες παραλύουν. Οι οδηγοί δείχνουν μίζεροι και μελαγχολικοί, όλα τους φαίνονται τόσο άθλια και μάταια, όχι για τον πλανήτη, αλλά για την ίδια τους τη ζωή.

Η ταινία-ντοκυμαντέρ θα προβληθεί στην Ελλάδα τον προσεχή Οκτώβριο.

 

Πηγή: The Guardian

Δείτε επίσης

Όνειρο χειμερινής νυκτός για το καλοκαίρι που…έρχεται!

Bikepacking Event Tuscany Trail – 30 Μαΐου 2021 – 8η έκδοση: Το μεγαλύτερο bikepacking event ...

Σακίδια και υδροδοχεία Camelbak 2021: Για να απολαμβάνετε την φύση

Camelbak 2021 Οι νέες σειρές σακιδίων της CamelBak θα σας λύσουν τα χέρια και θα ...

αγορά ποδηλάτου 2021

Θα υπάρχουν αρκετά ποδήλατα για να καλύψουν τις ανάγκες της ζήτησης το 2021;

Ο Covid 19 “χτύπησε” το ποδήλατο Ενώ άλλες αγορές συρρικνώνονται, η αγορά ποδηλάτου αυξήθηκε τόσο ...

Αφήστε μια απάντηση

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Pin It on Pinterest