Home | ΔΟΚΙΜΕΣ | MTB | Ideal Race Pro Team 29

Ideal Race Pro Team 29

Βελτιωμένο στα σημεία

Δεν είναι μυστικό ότι καθετί ελληνικό το υποστηρίζουμε! Το Race Pro 29 του 2015 της Ideal είναι το κορυφαίο μοντέλο της ελληνικής εταιρείας αλλά δε χρειάζεται καμία υποστήριξη καθότι έρχεται να τοποθετηθεί επάξια στην υψηλή θέση της κατηγορίας!

Από τον Δημήτρη Σπύρου

Και αυτό διότι συνεχίζει να προσφέρει την υψηλή σχέση ποιότητας-τιμής, αλλά για το 2015 έρχεται ακόμη πιο καλά εξοπλισμένο με τον 12άρη άξονά του στον πίσω τροχό.

Το πλαίσιο
Για το 2015 το πλαίσιο του Race Pro ακολουθεί την αισθητική του Stage Team, που θέλει το χρώμα να είναι διακριτικό ματ γκρι με μια μπλε ρίγα να διατρέχει το πλαίσιο από το κούτελο έως τα dropouts του ψαλιδιού, τονίζοντας και τον ελληνικό χαρακτήρα του. Πέρα όμως από την εμφάνιση, το ανθρακονημάτινο πλαίσιο διαθέτει όλα όσα αποζητά ο απαιτητικός αναβάτης που δοκιμάζει τις ικανότητές του σε αγωνιστικές διαδρομές, και όχι μόνο. Πιο συγκεκριμένα, διαθέτει κωνικό κούτελο για βελτιωμένη κατευθυντικότητα και ακρίβεια στο στρίψιμο, πρεσαριστά ρουλεμάν μεσαίας τριβής, άξονα 12 χιλιοστών για τον πίσω τροχό και εσωτερική δρομολόγηση των καλωδίων. Το μπροστινό ντεραγιέ τοποθετείται κλασικά με κολάρο στο πλαίσιο ενώ το πίσω ντεραγιέ βιδώνει στο αφαιρούμενο αλουμινένιο νύχι το οποίο ασφαλίζει στο εσωτερικό του dropout. H γεωμετρία ακολουθεί κλασική επιθετική γεωμετρία με γωνία 70 μοιρών στο κούτελο και 73 στον κάθετο της σέλας για το μέγεθος Large, με 480 χιλιοστά κάθετου σέλας και 589.8 χιλιοστά οριζόντιο. To μεταξόνιο ανέρχεται στα 1132.8 χιλιοστά για το ποδήλατο της δοκιμής. Το Race Pro διατίθεται σε 4 συνολικά μεγέθη, S (15’’), M(17’’), L( 19’’), XL (21’’)

 | mbike.gr

Εξοπλισμός
Το Race Pro εκτός από τις βελτιώσεις στο πλαίσιο, έρχεται ακόμη πιο καλά εξοπλισμένο με πλήρη σειρά Shimano XT σε συνδυασμό με ρόδες Shimano XT. Η συνολική παρουσία της ΧΤ εξασφαλίζει βέλτιστη συμβατότητα και λειτουργία στις αλλαγές και την μετάδοση. To πιρούνι της Fox διαθέτει καλάμια Kashima, γεγονός που εξασφαλίζει πιο «smooth» βύθιση καθώς οι τριβές είναι αισθητά μειωμένες, με αποτέλεσμα η ικανότητά του να «διαβάζει» τις μικρο-ανωμαλίες να είναι αυξημένη. O συνδυασμός των εργοστασιακών τροχών της Shimano με το μοντέλο ΧΤ και τα ελαστικά της Schwalbe προσφέρουν εξαιρετική κύλιση σε ένα πακέτο tubeless το οποίο ωστόσο, για να αναδείξει τις αρετές του, χρειάζεται την προσθήκη υγρού. Τα υπόλοιπα περιφερειακά, και συγκεκριμένα το cockpit, φέρει την υπογραφή της Ritchey και η σέλα είναι δημιουργία της Selle Italia.

Εντυπώσεις
Το Race Pro είναι ένα ποδήλατο που διαχρονικά έχει παρουσία τόσο στους ελληνικούς αγώνες όσο και στα σκαλιά του βάθρου. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την εξέλιξη που έχει υποστεί στο πέρασμα του χρόνου το κορυφαίο μοντέλο της ελληνικής εταιρείας. Για το 2015, οι βελτιώσεις που μας επιφυλάσσει η Ideal δεν αφήνουν περιθώρια αρνητικής κριτικής. Το Race Pro δίνει αμέσως στον αναβάτη την αίσθηση ότι είναι ένα ποδήλατο που θέλει να το πας γρήγορα και να πεταλάρεις δυνατά! Και αυτό γιατί η δύναμη δεν πηγαίνει πουθενά χαμένη αλλά μεταφράζεται σε ταχύτητα. Η ακαμψία του πλαισίου  στην περιοχή της μεσαίας τριβής είναι εφάμιλλη πολύ ακριβότερων μοντέλων. H αίσθηση της ακαμψίας είναι γενικότερη, τόσο στο μπροστινό μέρος όσο και στο πίσω. Σε συνδυασμό με το πιρούνι της Fox με τον 15άρη άξονα, η ακαμψία μεταφράζεται πράγματι σε ακριβές στρίψιμο και κατευθυντικότητα που ενισχύει την αυτοπεποίθηση του αναβάτη, ο οποίος μπορεί να πιέσει και να στρίψει με μεγάλη ταχύτητα χωρίς να αισθάνεται αβεβαιότητα. Επιπλέον, η ακαμψία που χαρακτηρίζει γενικότερα το πλαίσιο επιτρέπει στο ποδήλατο να επιταχύνει με ευκολία και να ανηφορίζει επίσης. Σε κακοτράχαλα ανηφορικά κομμάτια ωστόσο, το άκαμπτο πίσω μέρος τονίζει τον όρο hardtail. Οι αλλαγές ταχυτήτων γίνονται με απόλυτη ακρίβεια χωρίς να απαιτείται προσπάθεια ακόμα και όταν ο αναβάτης εφαρμόζει δύναμη στα πετάλια. Η αλυσίδα παραμένει στη θέση της χωρίς να εμπνέει ανησυχία πάνω από απαιτητικά περάσματα. Όσον αφορά το φρενάρισμα, αυτό είναι προοδευτικό και ισχυρό όπως μας έχει συνηθίσει άλλωστε η Shimano σε όλα της τα φρένα. Η αίσθηση που δίνουν είναι άκρως θετική καθώς, τόσο το σχήμα των μανετών όσο και η επαναφορά τους, είναι άψογα. Στην κατηφόρα, το πιρούνι της Fox αποδεικνύει την αξία του καθώς ισοπεδώνει το μονοπάτι. Το ίδιο συμβαίνει και στο μονοπάτι όταν οι κλίσεις ποικίλουν και επιλεγεί η θέση Trail στον διακόπτη του CTD. Η δυνατότητα να διαβάζει και τα μικρότερα εμπόδια διατηρώντας την πρόσφυση του μπροστινού τροχού επιτρέπει στον αναβάτη να παραμένει συγκεντρωμένος και ξεκούραστος ώστε να πεταλάρει πιο δυνατά.
 


Μου αρέσει
* Η εμφάνιση του
* Η ομοιογένεια των περιφερειακών
* Το πιρούνι της FOX

Δεν μου αρέσει
* Ο συνδυασμός λαιμός-τιμόνι


Τεχνικά χαρακτηριστικά

Πλαίσιο: Carbon, Tapered Κούτελο
Πιρούνι: FOX 32 Kashima Float 29 CTD
Δισκοβραχίονας: Shimano Deore XT 38-24T
Αλλαγές: Shimano Deore XT
Φρένα: Shimano Deore XT
Τροχοί: Shimano Deore XT
Ελαστικά: Schwalbe Nobby Nic/Racing Ralph, Evo, SnakeSkin, TubeLess-Ready
Λαιμός: Ritchey WCS Carbon
Τιμόνι: Ritchey WCS Carbon Riser
Παλουκόσελο: Ritchey WCS
Σέλα: Selle Italia Nekkar-Flow

Συμπέρασμα
Το Race Pro κάνει αυτό ακριβώς που λέει το όνομα του, δηλαδή να αγωνίζεται σαν Pro. Εξοπλισμένο με τη Shimano ΧΤ δίνει στον υποψήφιο αγοραστή τη βέλτιστη ισορροπία μεταξύ κόστους και απόδοσης, η οποία είναι επαρκής για να συμμετέχει σε αγώνες με αξιώσεις και υπέρ-επαρκής για αυτόν που θέλει να προπονείται στο βουνό και να παίρνει μέρος σε αγώνες. Αν πάλι οι διαθέσεις του αγοραστή αλλάξουν στο μέλλον, το πλαίσιο δε θα αρνηθεί μια αναβάθμιση η οποία θα μπορούσε να εξοικονομήσει βάρος.
 


Τιμή: 2.990€
Αντιπρόσωπος: Ν. Μανιατόπουλος ΑΕ, τηλ: 2610-993045, www.idealbikes.net

Δείτε επίσης

Deore 12sp

Shimano Deore 12sp M6100 – μια 12άρα για όλους!

Το 1×12 τείνει να γίνει μονόδρομος στο ΜΤΒ και η Shimano δεν ήταν δυνατό να ...

scott scale 980 2019

SCOTT Scale 980: με αγωνιστικές καταβολές!

Δοκιμάζουμε το SCOTT Scale 980! To SCOTT Scale 980 κινείται σε… αγωνιστικά μονοπάτια, συνδυάζοντας επιδόσεις ...

KONA Kahuna

Στα «όρια» με το KONA Kahuna 29’’

Ο Κωνσταντίνος Ανδριώτης, πρωταθλητής Ελλάδος στο αγώνισμα ορεινής κατάβασης, πιέζει στα όρια το 29άρι μοντέλο Kahuna της KONA και μας περιγράφει τις εντυπώσεις του.

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest