Home | MBIKE BLOGS | Συντάκτης του μήνα | Από τον Χελμό στη Ζήρεια

Από τον Χελμό στη Ζήρεια

Χάρης Ασαρτιωτάκης

Ανάμεσα σε δύο χιονοδρομικά: Μια ιδέα που έγινε πράξη

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια ιδέα που κλωθογυρνούσε μέσα σε ένα κεφάλι και έψαχνε έναν τρόπο να βγει έξω, ώσπου συνάντησε και άλλα κεφάλια με παρόμοιες ιδέες και το μόνο που της έμελε ήταν το πότε θα γίνει πράξη.

Η ιδέα ήταν να γίνει μια διάσχιση με ποδήλατα από τον Χελμό στη Ζήρεια, από το ένα χιονοδρομικό στο άλλο.

Ολόκληρη την διαδρομή δεν την είχε κάνει κανένας τους παρά μόνο κάποια κομμάτια της, έτσι σχεδιάστηκε καθαρά επί χάρτου και σε θεωρητικό επίπεδο, και αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο του Αγ. Πνεύματος.

Η ομάδα τελικά ήταν 6 άτομα, πράγμα που σημαίνει ότι για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζονται τουλάχιστον 2 αυτοκίνητα. Η εκκίνηση θα γινόταν από το χιονοδρομικό του Χελμού και ο τερματισμός στα άνω Τρίκαλα, όπου υπήρχε η δυνατότητα διανυκτέρευσης και θα ήταν και η βάση της ομάδας.
Ένα ωραίο Σαββατιάτικο πρωινό του Ιούνη φόρτωσαν τα ποδήλατα στα αμάξια και τσουπ ! βρέθηκαν στα Άνω Τρίκαλα. Η Κυριακή επιτέλους ξημέρωσε με βάρβαρο ξύπνημα και γερό πρωινό καθώς η μέρα προβλεπόταν δύσκολη. Για να γίνει μια τέτοια διαδρομή εφικτή, πρέπει να τονίσω ότι χρειάζεται και η ανάλογη ομάδα υποστήριξης που θα επιστρέψει τα αυτοκίνητα στη βάση, εάν δε θέλεις να το ξανακάνεις αντίστροφα με το ποδήλατο, καθώς και να μαζέψει κάποιον σε περίπτωση ανάγκης. Ο καιρός ήταν συννεφιασμένος με προδιάθεση για βροχή και αρκετά χαμηλή θερμοκρασία πράγμα που τους έκανε να επισπεύσουν τις διαδικασίες.

Η διαδρομή ξεκινάει από το πάρκινγκ του χιονοδρομικού στα 1650μ υψόμετρο και ακολουθεί τον ασφαλτόδρομο για Ζαρούχλα, μια ελαφριά ανηφορίτσα θα τους βγάλει στα 1700μ και μετά ξεκινάει μια ατελείωτη κατηφόρα μέχρι την Περιστέρα. Φτάνοντας στο ρέμα του Ασωπού στα 935μ, από εκεί θα στρίψουν δεξιά στον κεντρικό δρόμο Ακράτας-Ζαρούχλας ακολουθώντας παράλληλα το ρέμα του Ασωπού και σε 5 χιλιόμετρα θα φτάσουν στην Ζαρούχλα υψ 1075μ. Θα τους συνοδεύσουν κάποιες σταγόνες βροχής που ξέφυγαν από τα σύννεφα που κάλυπταν τις γύρω κορφές αλλά σύντομα αλλάξαν διαδρομή.
Μέχρι εδώ είναι 20 χιλιόμετρα που έφυγαν εύκολα μιας και είναι κατηφόρα.

Από εδώ και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα! Μετά από μια μικρή στάση για ανάκτηση δυνάμεων ξεκίνησαν ακολουθώντας το χωματόδρομο στο τέλος του χωριού που πηγαίνει για Φενεό. Πεταλιά-πεταλιά και μετά από 9χλμ χωματόδρομου μέσα από εκπληκτικής ομορφιάς δάσος βγαίνουν στο διάσελο του Αγ. Νικολάου στα 1520μ. Από εκεί ξεκινάει πάλι μια κατηφόρα στο ίδιο σκηνικό, όπου σε 11χλμ θα έχουν φτάσει στο Φενεό στα 880μ. Πλέον, η μεσημεριανή ζέστη με το χαμηλό υψόμετρο κάνει την ατμόσφαιρα κουραστική, ευτυχώς για τα επόμενα 7χλμ θα κινηθούν σε άσφαλτο μέχρι το χωριό της Γκούρας στα 1000μ. Μέχρι εδώ έχουν κάνει 47χλμ και έχουν ποδηλατήσει 3,5 ώρες (καθαρά, χωρίς τις στάσεις).

Η κούραση πλέον είναι αισθητή και μια μεγάλη στάση απαραίτητη για ανάκτηση δυνάμεων. Μια ξαφνική μπόρα θα παρατείνει για λίγο την αναχώρηση τους και θα δροσίσει την ατμόσφαιρα. 50 μέτρα μετά την πλατεία του χωριού ξεκινάει ανηφορικός δρόμος με κατεύθυνση ανατολικά, τόσο ανηφορικός που δεν πιστεύεις ότι μπορεί να σου συμβαίνει αυτό! Σε λίγο στρίβει δεξιά σε χωματόδρομο που φιδοσέρνει προς τη Ζήρεια.

«Από εδώ και πέρα νομίζω πάει ομαλά», είπε κάποιος από αυτούς, αλλά η πραγματικότητα και η κούραση ήρθαν να τον διαψεύσουν. Τα σύννεφα έχουν φύγει και ο ήλιος βαράει αμείλικτα χωρίς ίχνος αέρα. Η ανηφόρα φαντάζει Γολγοθάς και το χαλίκι σε κάποια σημεία σε αναγκάζει να σπρώξεις το ποδήλατο με τα χέρια. Τραβερσάρουν την κορυφή «κακή πλευρά» (όνομα και πράγμα!) σε 5χλμ φτάνουν σε ένα εκκλησάκι λίγο πριν αρχίσουν να κατηφορίζουν στο οροπέδιο της Σκαφιδιάς. Μετά αρχίζει μία μακριά αργόσυρτη ανηφόρα μέσα από τον μαυρόλογγο όπου θα τους ανεβάσει στα 1600μ και τέλος θα τους βγάλει στο οροπέδιο της Ζήρειας, όπου και το χιονοδρομικό της Ζήρειας. Επιτέλους, η διάσχιση σχεδόν ολοκληρώθηκε μετά από 64χλμ και 6 ώρες ποδηλασίας!!!

Το μόνο που τους μένει είναι τα 8χλμ  που τους χωρίζουν από τις παγωμένες μπύρες και τις ζεστές μπριζόλες στα Άνω Τρίκαλα, που παρόλο που είναι άσφαλτος και κατηφόρα φαίνονται ατελείωτα καθώς τα απειλητικά σύννεφα έχουν κάνει πάλι την εμφάνισή τους και η θερμοκρασία έχει πέσει αρκετά. Ευτυχώς, μόλις που προλαβαίνουν να μπουν στο σπίτι γιατί έχει ήδη αρχίσει να βρέχει…

Το link της περιπέτειας
 

Δείτε επίσης

Χρονομετρώντας το τοπίο


Ανάβαση στον Υμηττό

Διαδρομή στη νότια Κρήτη με ποδήλατο

Τελικά η ανεργία και η τρέλα, μας οδηγεί στα βουνά και στα φαράγγια! Από τον ...

Δρόμοι Κερασιού, Έδεσσα από τον Ιωακείμ Γεωργίου

Για όλα υπάρχει η πρώτη φορά...

Αφήστε μια απάντηση

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Pin It on Pinterest