Home | MBIKE BLOGS | Γιάννης Ταμουρίδης | Ένα χαλάρωμα διαφορετικό από τα άλλα!

Ένα χαλάρωμα διαφορετικό από τα άλλα!

Στη σέλα με τους Vanotti και Landa να μου λένε τα νέα τους…

Όπως κάθε επαγγελματική ομάδα που απαιτεί δικαιωματικά να εντάσσεται σε αυτήν την κατηγορία έτσι κι η καινούρια μου ομάδα, Synergy Baku, ξεκίνησε τη νέα της χρονιά με ένα προπονητικό camp στο Calpe της Νότιας Ισπανίας. Οι λόγοι, πέρα από αυτούς της προπονητικής προετοιμασίας, είναι πολλοί και διάφοροι αλλά εξίσου σημαντικοί. .

Το πρώτο camp, το οποίο συνήθως γίνεται νωρίτερα το Δεκέμβριο, έχει καθαρά στόχο τη δημιουργία ενός ομαδικού πνεύματος, δημιουργούνται οι βάσεις μιας σωστής συνεργασίας και το δέσιμο των αθλητών, προτού ξεκινήσει η αγχωτική περίοδος των αγώνων.

Τα προπονητικά camp του Ιανουαρίου έχουν καθαρά προπονητικό χαρακτήρα με ατελείωτες ώρες πάνω στη σέλα και δοκιμές καινούριων υλικών. Οι αθλητές περνούν πολλές φορές κάποια τεστ με τους εργοφυσιολόγους/προπονητές των ομάδων για την αξιολόγηση της φυσικής τους κατάστασης και αναλόγως, τους δίνονται προπονητικές συστάσεις για τη μετέπειτα προετοιμασία τους. Πραγματοποιούνται σε μέρη με καλές καιρικές συνθήκες και όμορφες διαδρομές έτσι ώστε να μη χάνονται προπονήσεις και να είναι ευχάριστες για όσους αφήνουν τις οικογένειες τους τόσο νωρίς.

Δε θα ξεκινήσω να αναφέρομαι στα υπέροχα ανεκμετάλλευτα μέρη που διαθέτει η πατρίδα μας με ιδανικές συνθήκες για ένα προπονητικό camp, γιατί δεν είναι αυτό το θέμα μας. Είναι γεγονός πως θέλει μεγάλη προσπάθεια και χρόνια για να δημιουργηθούν οι βάσεις, αλλά κινήσεις έχουν αρχίσει να γίνονται κι όλοι ευχόμαστε να καταφέρουμε να δούμε κάποτε μεγάλες World Tour ομάδες να προετοιμάζονται στα μέρη μας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της προετοιμασίας στο Calpe είχαμε την ευκαιρία να μένουμε στο ίδιο ξενοδοχείο με δύο World Tour ομάδες, την Katusha και την Astana και να συναντήσω κάποιους παλιούς μου συναθλητές, αλλά και να γνωρίσω κάποιους καινούριους. Το να βρίσκομαι στο ίδιο ξενοδοχείο με αυτές τις ομάδες και να μην εντάσσομαι στις τάξεις τους δεν ήταν και τόσο ευχάριστο τις πρώτες μέρες. Το ξεπέρασα βέβαια σύντομα σκεπτόμενος και τους άλλους τέσσερις αθλητές της ομάδας μου που ανήκαν κι αυτοί περισσότερα χρόνια από εμένα σε ομάδες World Tour και τώρα αναγκαστήκαν να γυρίσουν στην κατηγορία Continental. Το σημαντικό είναι ότι βρίσκομαι  μέσα στο χώρο και θα έχω την ευκαιρία να ξανατρέξω μαζί τους κάποιους αγώνες από την αρχή κιόλας, όπως το Tour of Langkawi, με το οποίο ανοίγω την αγωνιστική σεζόν στις αρχές του Μάρτη.

Οι πρώην συναθλητές μου από την Astana, που είχα την τύχη να συζητήσω και να μάθω τα νέα τους, ήταν ο Mikel Landa από την Euskaltel και ο Alessandro Vanotti με τον οποίο τρέχαμε 2 χρόνια μαζί στην Ιταλία στη BergamascaFor3. Ο πρώτος, ένας πολλά υποσχόμενος Βάσκος αθλητής που κατάφερε πέρυσι να κερδίσει  ένα ετάπ στο Giro del Trentino και ο δεύτερος, ίσως ο πιο πιστός βοηθός του Nibali τα τελευταία 7 χρόνια με παραπάνω από 16 Grand Tour στα πόδια του. Τα προγράμματά μας ουσιαστικά δεν είχαν καμιά διαφορά, ίδιες ώρες προπόνησης κάθε μέρα, ίδιες διαδρομές, ίδια ένταση, μόνο τα watt διαφοροποιούνταν…! Είτε είσαι World Tour είτε είσαι Continental η κούραση είναι η ίδια! Βέβαια εγώ ούτε που θέλω να θυμάμαι την προετοιμασία εδώ πριν δύο χρόνια με την Euskaltel. Ταλαιπωρημένος από μια γρίπη κάθε μέρα ήταν μαρτύριο, με τους Βάσκους να ανεβαίνουν τα βουνά όπως θα ανέβαινα εγώ σε αγώνα 360-380W!

 | mbike.gr

Μια από αυτές τις μέρες κανονίσαμε να πάμε για ένα χαλάρωμα, απαλλαγμένοι από την ένταση των μεγάλων προπονήσεων κι είχα την ευκαιρία να συζητήσω μαζί τους αρκετά ενδιαφέροντα θέματα. Μαζί μας ήρθε κι ο 20χρονος Κολομβιανός νικητής του περσινού  Tour del Avenir, του οποίου η ιστορία είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα! Το περιεχόμενο όμως των συζητήσεων αυτήν την περίοδο είναι σε ποιον αγώνα κάνει το ντεμπούτο του ο καθένας.  Και οι τρεις ξεκινήσανε τη χρονιά με μια 15ήμερη προετοιμασία μέσα στο Δεκέμβριο κι αυτή ήταν η δεύτερη (11-24/1)  και τελευταία πριν τους αγώνες. Στα τέλη του Ιανουαρίου θα πάνε για την παρουσίαση της ομάδας στο Dubai και από εκεί ο καθένας θα ξεκινήσει το πρόγραμμά του. Σίγουρα κάποιοι αθλητές ξεκίνησαν ήδη με το Tour Down Under και δεν ήταν στην προετοιμασία, αλλά θα είναι παρόντες στην παρουσίαση. Ο Vanotti θα ακολουθήσει το πρόγραμμα του Nibali με Dubai-Oman-Tirreno και μεγάλο στόχο το Tour de France το καλοκαίρι, ενώ με τον Lopez θα συναντηθούμε ξανά στο Langkawi όπου θα είναι ο πρώτος αγώνας και για τους δυο. Ο Landa ταλαιπωρημένος τους τελευταίους 3 μήνες από έναν ιό (cytomegalovirus) περιμένει τη βελτίωση της φυσικής του κατάστασης πριν ξεκινήσει τους αγώνες.

Αυτό που με έτρωγε περισσότερο να ρωτήσω στον Vanotti ήταν για τη σχέση του με τον Nibali και πώς είναι να είσαι ο έμπιστος βοηθός ενός νικητή του Tour-Giro-Vuelta για τόσα πολλά χρόνια. Μου εξήγησε ότι είναι πιο αγχωτικό πολλές φορές να είσαι βοηθός παρά αρχηγός. Έχει τεράστια ευθύνη για την εξέλιξη του αγώνα, κάτι που ο Nibali πολλές φορές δεν το αντιλαμβάνεται γιατί δεν είναι αυτή η δουλειά του. Γενικότερα, μου εξήγησε ότι είναι ένας αρκετά ήρεμος αθλητής που δε στρεσάρει πολύ την ομάδα και συμπεριφέρεται εξαιρετικά στους βοηθούς του. Παρόλα αυτά, επειδή είχε δουλέψει στο παρελθόν και με τον  Basso τον προτιμάει γιατί λειτουργεί πιο έξυπνα μέσα στον αγώνα και είναι πιο μεθοδικός από τον Nibali. Ενώ, πάνω στην κουβέντα για τον Basso, μου είπε ότι δεν έχει γνωρίσει άλλον αθλητή να προπονείται πιο σκληρά και επίπονα από αυτόν όταν έχει ένα μεγάλο στόχο. Πάντως κανείς από όλους αυτούς που έχει συνεργαστεί κατά καιρούς δε συγκρίνεται με τον Scarponi. Έχει το χάρισμα να ενώνει την ομάδα και να τους κάνει όλους να γελούν, κάτι που το καταλαβαίνεις από την πρώτη στιγμή που τον συναντάς. Ενώ όταν τον ρώτησα για τις σχέσεις Aru-Nibali μου είπε ότι είναι καλές αλλά προτιμούν να βάζουν διαφορετικούς στόχους…

Σε ποιον από τους τρεις μεγάλους Γύρους προτιμάει να τρέχει, μου απάντησε δίχως ενδοιασμό τον Γύρο της πατρίδας του, αφού είναι και πιο προσιτός στα χαρακτηριστικά του, ενώ παράλληλα δεν είναι τόσο αγχωτικός όσο το Tour όπου όλα τα μέσα είναι από πάνω τους συνέχεια. Η αλήθεια είναι ότι όση ώρα μιλούσαμε αντιλαμβανόταν κι ο ίδιος πόσο κουραστική είναι η ζωή ενός επαγγελματία ποδηλάτη είτε είσαι αρχηγός είτε βοηθός, μετά από 16 μεγάλους Γύρους πάντα στο πλευρό ενός μεγάλου φαβορί (Basso-Nibali). Του χρόνου είναι η τελευταία του χρονιά με την Astana και πιθανόν της καριέρας του. Στη συνέχεια εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφθεί την Ελλάδα και να μείνει για διακοπές μια ολόκληρη χρονιά, ψαρεύοντας σε μια βάρκα για να ξεπεράσει, όπως χαριτολογώντας μου έλεγε, την ταλαιπωρία όλων αυτών των χρόνων..!

Όσο για τον Lopez τι να πει κανείς; Είναι από αυτούς τους χαρισματικούς ανθρώπους που σε κάνει να σκέφτεσαι ότι η ζωή δεν είναι δίκαιη με όλους. Ξεκίνησε το ποδήλατο στα 18 του χρόνια… και στα 19 κατάφερε να κερδίσει τον πιο σημαντικό γύρο ανάδειξης ταλέντων το Tour de l’ Avenir ή αλλιώς το Tour των νέων! Όταν τον ρώτησα με τι άλλο είχε ασχοληθεί πριν ξεκινήσει την ποδηλασία, μου απάντησε με κανένα άλλο άθλημα κι ότι απλά πήγαινε στο σχολείο που ήταν μόλις 7χλμ μακριά με το ποδήλατο του κάθε μέρα! Τόσο απλά κι εύκολα! Πραγματικό ταλέντο που έχει πολλά να δείξει με τη σωστή καθοδήγηση και τον προγραμματισμό. Στις ερωτήσεις που του έκανα καταλάβαινα ότι δε γνώριζε για την ποδηλασία κάτι παραπάνω από αυτά που γνώριζε ένας Έλληνας έφηβος ποδηλάτης, κι ούτε τον απασχολούσε πολύ να μάθει. Τον μελαγχολεί η απόσταση από τη οικογένειά του στην Κολομβία, αλλά μέχρι στιγμής απολαμβάνει την παρουσία του σε αυτόν το χώρο, ενώ το μόνο του άγχος ήταν εάν έχει βουνά στο Langkawi κι αν γίνονται πολλές πτώσεις στους τερματισμούς.

Οι συζητήσεις με τέτοιους αθλητές δεν τελειώνουνε ποτέ, ο καθένας έχει τη δική του ιδιαίτερη ιστορία να πει, είτε πρόκειται για κάποιο πρωταθλητή είτε για έναν «απλό» βοηθό. Ο καθένας κάνει την προσπάθεια του από τη θέση που του έχει ορίσει το ταλέντο του κι είναι αξιέπαινη όποια κι αν είναι αυτή, απολαμβάνοντας την παρουσία του στον χώρο της επαγγελματικής ποδηλασίας με διαφορετικό τρόπο. Σε ένα από τα πιο επίπονα αθλήματα στον κόσμο οι στιγμές απόλαυσης μπορεί να φαντάζουν λίγες, αλλά είναι αρκετές για να ξεπεράσουν κάθε κόπο και θυσία! Γι’ αυτό κι εμείς απολαύσαμε μια βόλτα με το ποδήλατο πριν αυτή ξαναγίνει «αγώνας» την επόμενη μέρα!

Δείτε επίσης

Ασία vs Ευρώπη

Ή αλλιώς, ο εξωτισμός εναντίον του ιστορικού πλακόστρωτου…

Synergy Baku Cycling Project

…και το όνειρο συνεχίζεται!

Ωρα για διάλλειμμα

Μετά το Παγκόσμιο... η ξεκούραση.

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest