Πολλοί, συνήθως μεγαλύτεροι σε ηλικία λάτρεις του ποδηλάτου, συνήθως αναρωτιούνται για το τι είδους προπόνηση πρέπει να ακολουθήσουν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών και ειδικότερα την περίοδο των διακοπών.
Η πρότασή μου είναι η εξής: εφ’ όσον δεν υπάρχουν αγωνιστικοί στόχοι, ακολουθήστε τις επιθυμίες του οργανισμού σας. Εάν νιώθετε ξεκούραστοι και ευδιάθετοι μετά το πρωινό ξύπνημα, ξεκινήστε για μια μεγαλύτερη από ότι συνήθως προπόνηση ανεβάζοντας λίγο την ένταση σε ανηφορικά σημεία. Εάν νιώθετε ότι το παρακάνατε την προηγούμενη ημέρα, ποδηλατήστε χαλαρά για μία μόνο ώρα και στη συνέχεια απολαύστε τη θάλασσα, εάν βρίσκεστε σε διακοπές. Οι καλοκαιρινές διακοπές χρησιμεύουν στο να ξεφύγει κάποιος από τη ρουτίνα της καθημερινής εργασίας, αυτό πρέπει να εφαρμόζεται και στην αυστηρή τήρηση του προγράμματος της προπόνησης.
Οι καλοκαιρινοί μήνες δεν προσφέρονται γενικά για μεγάλης διάρκειας προπονήσεις, γι’ αυτό προτιμήστε να είναι μικρότερης διάρκειας αλλά με περισσότερη ένταση. Προτιμήστε, όπως έχουμε ήδη πει, να ξεκινάτε την προπόνηση είτε νωρίς το πρωί είτε αργά το απόγευμα έτσι ώστε να μην είστε εκτεθειμένοι στον καυτό ήλιο για πολύ ώρα.
Μη νομίζετε ότι θα πέσει η απόδοσή σας εάν δεν ακολουθήσετε πιστά το πρόγραμμα της προπόνησης ή ότι θα μειωθεί η φυσική σας κατάσταση εάν μειώσετε λίγο τον όγκο της προπόνησής σας. Βέβαια, δεν πρέπει να περάσετε και στο απέναντι άκρο, αυτό της υπέρ -προπόνησης, εάν, αισθανόμενοι ξεκούραστοι και ευδιάθετοι, κάθε ημέρα υπερβάλλετε και επιβαρύνετε τον οργανισμό σας περισσότερο από ότι πρέπει. Για το λόγο αυτό πρέπει πάντα στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα να υπάρχουν και οι απαραίτητες ημέρες ξεκούρασης.
Όταν το ποδήλατο είναι χόμπι πρέπει να αντιμετωπίζεται και ως τέτοιο. Δε χάλασε ο κόσμος αν παρεκκλίνετε λίγο από το πρόγραμμα προπόνησης που έχετε σχεδιάσει, άλλωστε ακόμα και κορυφαίοι επαγγελματίες ποδηλάτες (πχ Bettini) εφαρμόζουν το «ride as you feel», με τα γνωστά αποτελέσματα ( Παγκόσμια πρωταθλήματα, Ολυμπιακοί αγώνες κτλ).