Home | ΔΟΚΙΜΕΣ | MTB | Lapierre Spicy 216

Lapierre Spicy 216

To carbon προστατευτικό θα προστατέψει το σασμάν από τα χτυπήματα

Πικάντικα όμορφο, γλυκά φθηνό

Από τον Γιάννη Κορφιάτη

Για περισσότερα από 60 χρόνια, η Lapierre συνδυάζει την τεχνολογική καινοτομία, την αισθητική και την προσοχή στη λεπτομέρεια κατασκευάζοντας ποδήλατα. Είναι πλέον σε θέση να προσφέρει ένα από τα αδιαμφισβήτητα πιο όμορφα και αποτελεσματικά ποδήλατα στην κατηγορία all mountain.

 | mbike.grRock Shox Domain 160mm που δένει στο tapered κούτελο του πλαισίου | mbike.grCockpit από τη Funn και φρένα από την Avid | mbike.gr

Όποια και αν είναι η βόλτα σας, είτε πρόκειται για δρόμο ή ΜΤΒ, αναψυχή, αθλητισμό ή φυσικής κατάστασης, δεν αμφιβάλλω ότι θα είστε σε θέση να βρείτε το ποδήλατο που ψάχνετε στη συλλογή Lapierre.

Στη συγκεκριμένη δοκιμή έχουμε στα χέρια μας το εισαγωγικό μοντέλο της σειράς Spicy, η οποία απευθύνεται στους πιο ανήσυχους οδηγούς της κατηγορίας all mountain. Με διαδρομή 160 mm μπροστά και πίσω είναι η επιλογή του Παγκόσμιου Πρωταθλητή x 10 χρόνια στο downhill Nicolas Vouilloz για τους αγώνες τύπου Megavalanche.

Πλαίσιο

Το πλαίσιο είναι κατασκευασμένο από 7005 αλουμίνιο το οποίο έχει υποστεί πίεση με νερό.
Η διαδικασία αυτή δίνει ξεχωριστό και ιδιαίτερο σχήμα προσφέροντας ένα ποιοτικό και ιδιαίτερα αισθητικό αποτέλεσμα. Η βαφή του πλαισίου έχει καθαρές επιθετικές γραμμές με το συνδυασμό λευκού με κόκκινο και μαύρο να αποσπούν την προσοχή. Το κούτελο μπροστά δέχεται ποτήρια tapered τεχνολογίας (κάτω κούπα μεγαλύτερης διαμέτρου) για αύξηση της ακαμψίας και της αντοχής. Οι λεπτομέρειες οι οποίες δίνουν την τελική νότα στο προσεγμένο ποιοτικά πλαίσιο είναι οδηγοί για τα καλώδια σε κόκκινο αναδυόμενο χρώμα, ο μετρητής για τη βύθιση της πίσω ανάρτησης που θα κάνει τη σωστή ρύθμιση παιχνίδι και το carbon προστατευτικό για το πίσω σασμάν. Ο πίσω τροχός διαθέτει through άξονα ο οποίος είναι quick release κάτι που κάνει τη ζωή μας ακόμα πιο απλή στις μεταφορές.

Περιφερειακά

Στο πλαίσιο έχει τοποθετηθεί ανάρτηση αέρος από τη Fox με ρύθμιση rebound και ειδική ρύθμιση από το εργοστάσιο για το συγκεκριμένο πλαίσιο. Μπροστά τα χέρια μας ξεκουράζει το πολύ καλό λειτουργικά Domain της Rock Shox το οποίο έχει και αυτό ρύθμιση για την επαναφορά. Στην κατηφόρα θα μας επιβραδύνουν Elixir 3 από την Avid με δίσκους 180 mm. Τιμόνι Fatboy 710 μήκος με 15 mm rise και λαιμός από την Funn 65 mm είναι μία έκπληξη σε αυτήν την κατηγορία τιμής αφού προσφέρουν το ιδανικό στήσιμο σε all around καταστάσεις, από ανηφόρες μέχρι άλματα. Σέλα και παλουκόσελο
προέρχονται από τη Lapierre όπως και τα κέντρα ενώ η μετάδοση είναι από τη Shimano με σασμάν και λεβιεδάκια σειράς Deore. Οι τροχοί αποτελούνται από στεφάνια Alex rims πλεγμένα σε κέντρα της Lapierre, το χρώμα των κέντρων θα δέσει όμορφα με τις λεπτομέρειες του σκελετού υπενθυμίζοντας με φινέτσα τη χώρα καταγωγής του ποδηλάτου. Χειρολαβές lock-on με «εννοείται» κόκκινα ασορτί δαχτυλίδια φέρνουν σε επαφή το Spicy με τα χέρια μας. Λάστιχα από την Continental Rubber Queen σε μέγεθος 2.20 θα ολοκληρώσουν το σύνολο και θα αναλάβουν την επαφή με το χώμα.

Συμπεριφορά

To πλαίσιο στην ανηφόρα και την πορεία σε ευθεία θα σας αφήσει άφωνους με την ανταπόκριση στο πετάλι και την αίσθηση που δίνει. Ο τριπλός δίσκος μπροστά παρέχει ένα ευρύ φάσμα επιλογής ταχυτήτων με αυτό να είναι όμως το μόνο θετικό όσον αφορά το κομμάτι της πεταλιέρας. Πίσω στο πλαίσιο, η αμεσότητα και η ανάλαφρη αίσθηση είναι ένα από τα highlights του ποδηλάτου αφού παίρνει πραγματικά 10 στα 10 στον τρόπο που περνά τη δύναμη από τα πόδια στο έδαφος για ποδήλατο τέτοιας κατηγορίας, βάρους και εξοπλισμού. Παρ΄ολα αυτά, η γεωμετρία δεν επιτρέπει να κινηθείς γατίσια και στα πιο ανηφορικά κομμάτια υπενθυμίζοντάς σου ότι όπως και εσύ το Spicy περιμένει την κατηφόρα.

Μια μόνο αλλαγή θα μεταμόρφωνε αυτό το σύνολο σε ένα πραγματικά σοβαρό παιχνίδι για το βουνό, αλλαγή της πεταλιέρας με κάτι πιο στιβαρό και ανθεκτικό που θα είχε σίγουρα λιγότερα flex και θα ταίριαζε με τη φύση του ποδηλάτου. Αυτό είναι το αδύναμο σημείο της Shimano πεταλιέρας. Παράλληλα η προσθήκη ενός συνδυασμού δύο δίσκων με bashguard θα προστάτευε από τα χτυπήματα και θα κρατήσει το ιδανικό setup για την ανηφόρα καθώς και την αλυσίδα στη θέση της.

Τα φρένα έκαναν άψογα τη δουλειά τους με τη γνωστή δύναμη που παρέχουν όλα τα μοντέλα της σειράς Elixir. Δεν ακούστηκαν, δεν άλλαξε η πίεση και δεν έχασαν απόδοση ποτέ καθ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμής. Εντυπωσιακή η συμπεριφορά των Continental στο χώμα. Ομολογώ πως για πρώτη φορά, μου άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις αφού το πάτημά τους διευκόλυνε το πετάλι στην πορεία, ενώ το κράτημα ήταν πολύ
καλό σε μια μεγάλη γκάμα terrain.

Όταν στη βόλτα έρθει η ώρα της κατηφόρας, τότε το Spicy δείχνει τις πραγματικές του δυνατότητες. Το πλαίσιο έχει εξαιρετική ακαμψία και το μόνο που σε περιορίζει να οδηγήσεις πιο γρήγορα είναι μερικές φορές το συνεχές αναστέναγμα μερικών low budget περιφερειακών. Η ανάλαφρη αίσθηση που δίνει το ποδήλατο στην ανηφόρα ξεγελάει καθώς στην κατηφόρα δείχνει αυτό που πραγματικά είναι. Οι αναρτήσεις ενώ δεν έχουν ρύθμιση compression συνεργάζονται εξαιρετικά αν έχουμε σετάρει σωστά το sag. Θα πρότεινα το σετάρισμα στο 20 με 25 % για να έρθει στη σωστή – ισορροπημένη λειτουργία με το Domain μπροστά.

Στα άλματα το πλαίσιο δούλευε εξαιρετικά. Το ποδήλατο είναι στημένο για να πετάει και σίγουρα με μια αναβάθμιση σε κάποια κομμάτια όπως η πεταλιέρα που αναφέραμε, θα απελευθερωθούν οι πραγματικές δυνατότητες που έχει το πλαίσιο.

Συμπέρασμα

Το Spicy θα βάλει στον κόσμο της κατηφόρας με επιτυχία όποιον κάνει τα πρώτα του βήματα σ’ αυτό το κομμάτι του ΜΤΒ. Κάνει πετάλι άνετα, κάνει άλματα ακόμα πιο
άνετα και τσουλάει με άνεση στα μονοπάτια. Παρ’ ότι είναι το φθηνό μοντέλο της κατηγορίας δε λείπουν τα ποιοτικά περιφερειακά από πάνω του και σίγουρα με τις
κατάλληλες αλλαγές θα γίνει ένα εξαιρετικό all around ποδήλατο.

Περιφερειακά

Πλαίσιο:
Alloy 7005 Hydroformed 160 mm Fox Float R High Volume
Ανάρτηση: Rock Shox Domain R160 mm
Σασμάν: Shimano Deore
Λεβιεδάκια: Shimano Deore
Φρένα: Avid Elixir 3 185mm
Λαιμός: Funn Crossfire 65 mm
Τιμόνι: Funn Fatboy 710 mm x 15mm rise

Πρακτικά

Τιμή:
2624 €
Αντιπρόσωπος: KCP Group.
Τηλ.: 210 5317960

 

Δείτε επίσης

Deore 12sp

Shimano Deore 12sp M6100 – μια 12άρα για όλους!

Το 1×12 τείνει να γίνει μονόδρομος στο ΜΤΒ και η Shimano δεν ήταν δυνατό να ...

scott scale 980 2019

SCOTT Scale 980: με αγωνιστικές καταβολές!

Δοκιμάζουμε το SCOTT Scale 980! To SCOTT Scale 980 κινείται σε… αγωνιστικά μονοπάτια, συνδυάζοντας επιδόσεις ...

KONA Kahuna

Στα «όρια» με το KONA Kahuna 29’’

Ο Κωνσταντίνος Ανδριώτης, πρωταθλητής Ελλάδος στο αγώνισμα ορεινής κατάβασης, πιέζει στα όρια το 29άρι μοντέλο Kahuna της KONA και μας περιγράφει τις εντυπώσεις του.

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest