Home | ΔΟΚΙΜΕΣ | MTB | Lapierre DH-920

Lapierre DH-920

Όπλο έτοιμο για κατηφόρα

ΚΕΙΜΕΝΟ: Γιάννης Κορφιάτης
ΦΩΤΟ: Γιάννης Τσιαδής

Το 1946, o Gaston Lapierre ξεκίνησε μια μικρή επιχείρηση με ποδήλατα στη Ντιζόν της Γαλλίας, γρήγορα πέτυχε σε μια βιομηχανία που ήταν σε πλήρη ανάπτυξη. Η διαχείριση αυτή πέρασε στο γιο του, Jacky Lapierre το 1960.

 | mbike.gr | mbike.gr | mbike.gr


Το 1972, ένα νέο εργοστάσιο κατασκευάστηκε στη βιομηχανική ζώνη της Ντιζόν με στόχο την αύξηση του αριθμού παραγωγής. Εκτός από τη μονάδα παραγωγής, ένα νέο κτίριο ήταν επίσης αφιερωμένο στα ανταλλακτικά και στις πωλήσεις εξαρτημάτων, πλήρες, με ένα νέο showroom για την προβολή των ποδήλατων. Στη δεκαετία του ‘80, με το να είναι μία από τις λίγες ευρωπαϊκές εταιρείες που πρόβλεψαν το φαινόμενο MTB, η Lapierre τοποθετήθηκε και επιβλήθηκε γρήγορα ως ηγέτης αυτής της αγοράς. Η Lapierre έκτοτε χρηματοδοτείται από διάφορους διαγωνισμούς και υποστήριξε ομάδες MTB που έχουν κερδίσει τίτλους σε όλα τα επίπεδα από την έναρξη της διαδικασίας χορηγιών το 1988.

Τον Ιανουάριο του 1993, η Accell Group (Κάτω Χώρες) ανήγγειλε την πρόθεσή της να αγοράσει 33 % των μετοχών της Lapierre. Το 1996, η εταιρική σχέση αποδείχθηκε επιτυχής και τον Απρίλιο του 1996, η οικογένεια Lapierre αποφάσισε να πουλήσει το υπόλοιπο των μετοχών της. Αυτήν τη στιγμή, ο Gilles Lapierre, γιος του Jacky, έχει τον έλεγχο της εταιρίας ως Διευθύνων Σύμβουλος. Από αυτό το έτος, η εταιρεία θα
σημείωνε συνεπής και πρωτοφανή ανάπτυξη.

Η Lapierre, η οποία ξεκίνησε από παραγωγή 6.000 ποδηλάτων ετησίως πριν από 50 χρόνια, παράγει σήμερα πάνω από 90.000 ποδήλατα το χρόνο σε τρεις γαλλικές ιδιόκτητες εγκαταστάσεις. Η Dijon, η πόλη όπου άρχισαν όλα, εξακολουθεί να παραμένει στην καρδιά της τεχνολογικής ανάπτυξης, όπου νέες προκλήσεις και έργα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη όπως είδαμε μετά την πρόσφατη παρουσίαση της σειράς του 2011. Το DH-920 είναι κομμάτι της σειράς Big Mountain η οποία έχει εξελιχθεί με τη συνεργασία του Nicolas Vouilloz και της επαγγελματικής ομάδας Saab Salomon. Προσανατολισμένο για χρήση κατάβασης το DH παράγεται σε δύο εκδόσεις με διαφορετικό εξοπλισμό ανάλογα με τις απαιτήσεις του αγοραστή. Είναι επίσης διαθέσιμο σαν πλαίσιο για να χτιστεί με περιφερειακά της επιλογής μας. Το ποδήλατο της δοκιμής είναι χτισμένο με high end περιφερειακά από το κατάστημα Wheel Mania για τον αθλητή downhill Κώστα Πολατίδη.

ΠΛΑΙΣΙΟ

Για το 2010 το DH-920 διαθέτει νέα γεωμετρία που έχει προκύψει από συνεργασία με τους
αναβάτες της επαγγελματικής ομάδας downhill Saab Salomon οι οποίοι ζήτησαν το πλαίσιο με χαμηλότερη θέση οδήγησης. Το πλαίσιο του τεστ είναι replica αυτού που οδηγάει ο θρύλος του downhill Nicolas Vouilloz. Κατασκευασμένο από multibutted αλουμίνιο και με έντονο γυαλιστερό κόκκινο χρώμα σε προειδοποιεί για το τι πρόκειται να βιώσεις όταν το καβαλήσεις. Η πλατφόρμα FPS κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2001 με την ονομασία X-Control. Από τότε, αυτό το εικονικό σύστημα για το σημείο άρθρωσης έχει αποδείξει την αξία του και πέρασε από αρκετές εξελίξεις, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί με βάση τις ίδιες αρχές: την ύπαρξη ενός σημείου ισορροπίας όταν ο αναβάτης είναι πάνω στο ποδήλατο και εξουδετέρωση της δύναμης που θα προκύψει από το pedal bob και θα επηρεάσει τη λειτουργία του ποδηλάτου. Για το 2010, η πλατφόρμα FPS2, η οποία μπορεί να βρεθεί στα X-Control και DH μοντέλα, επωφελείται από τη βελτίωση των υδραυλικών συστημάτων ανάρτησης. Η χαμηλή ταχύτητα συμπίεσης (low speed compression) έχει βελτιωθεί με αποτέλεσμα ακόμη πιο αποτελεσματικά ποδήλατα βουνού. Η FPS2 πλατφόρμα καταργεί την ανεπιθύμητη λειτουργία της ανάρτησης ακόμη και όταν ο αναβάτης κάνει σπριντ όρθιος. Με κάθε πεταλιά η ένταση της αλυσίδας εμποδίζει το πίσω ψαλίδι να απομακρυνθεί από το σημείο ισορροπίας, βελτιώνοντας τη σταθερότητα και εξαλείφοντας το κλότσημα της πίσω ανάρτησης. Ο πίσω τροχός έτσι κολλάει στο έδαφος παρέχοντας πρωτοφανές κράτημα και αποτελεσματική επιτάχυνση. H πίσω ανάρτηση βρίσκεται τοποθετημένη κάθετα κάτω από τον αναβάτη βελτιώνοντας το κέντρο βάρους, ενώ προστατεύεται από τα χτυπήματα με ένα ανθεκτικό κομμάτι carbon. Τα καλώδια του πίσω φρένου και του σασμάν βρίσκονται τοποθετημένα μέσα στους σωλήνες του πλαισίου κάτι που προσφέρει προστασία και αξιοπιστία προστατεύοντας από τα χτυπήματα, ενώ δίνει ένα όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα στο μάτι με καθαρές μίνιμαλ γραμμές. Στα σημεία που τα καλάμια της μπροστά ανάρτησης θα έχουν επαφή με το σκελετό βρίσκονται δύο κομμάτια από ελαστομερές υλικό, τα οποία προστατεύουν αποτελεσματικά το πλαίσιο χωρίς να χρειάζεται η χρήση των προστατευτικών της ανάρτησης. Τέλος, τα ποτήρια του λαιμού μπροστά είναι διαμέτρου 1.1/8 ενώ τα ρουλεμάν της μεσαίας τριβής δε θα βιδώσουν στο πλαίσιο αλλά θα τοποθετηθούν χωνευτά. Διατίθεται σε δύο μεγέθη short και long.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Στο ποδήλατο συναντήσαμε μερικά από τα καλύτερα προϊόντα της αγοράς, τα οποία επιλέχθηκαν με σκοπό να παραμείνει το βάρος όσο πιο χαμηλά γίνεται. Η μπροστά ανάρτηση είναι Rock Shox Boxxer World Cup 2010, η οποία χρησιμοποιεί αέρα για τη λειτουργία της. Πίσω αντίστοιχα βρίσκεται το Vivid 5.1 της ίδιας εταιρίας με ελατήριο Obtainum κατασκευασμένο από τιτάνιο. Οι τροχοί είναι πλεγμένοι με ακτίνες τιτανίου σε κέντρα Profile μιας από τις καλύτερες εταιρίες παγκοσμίως στο θέμα τροχών. Το μέγεθος 73 της μεσαίας τριβής επιτρέπει τη χρήση πεταλιέρας XTR με οδηγό αλυσίδας από την καλύτερη εταιρία στο χώρο e-thirteen, XTR είναι επίσης το χειριστήριο των ταχυτήτων το οποίο χειρίζεται σασμάν Shimano Saint. Λαιμός και τιμόνι προέρχονταν από τη Sunline και έδεναν με ασφάλεια πάνω στην ανάρτηση, αφού ο λαιμός ήταν direct mount με βάρος 150γρ. Χερούλια από τη Sunline ολοκλήρωναν το cockpit και αναλάμβαναν την επαφή του οδηγού με το ποδήλατο. Tα φρένα είναι τα άψογα και πανάλαφρα ONE της Formula ενώ το σύνολο ολοκληρώνουν σέλα με i-beam παλουκόσελο της SDG.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Το DH-920 σου προσφέρει αυτό που καταλαβαίνεις με την πρώτη ματιά, ταχύτητα και άμεση ανταπόκριση σε κάθε σου επιθυμία για αλλαγή κατεύθυνσης. Το πρώτο πράγμα που θα κάνεις όταν καβαλήσεις ένα ποδήλατο είναι να επιταχύνεις, έτσι λοιπόν η έκπληξη έρχεται πρώτη με το DH-920 αφού ο τρόπος με τον οποίο επιταχύνει δε σου θυμίζει βαρύ, δυσκίνητο downhill ποδήλατο αλλά κούρσα! Το σύστημα FPS της Lapierre είναι πραγματικά εκπληκτικό. Σε κάθε σου δυνατή πεταλιά ο τροχός κολλάει στο έδαφος και το λάστιχο γρατζουνάει το έδαφος επιταχύνοντας. Η ανάρτηση δε δείχνει να αντιδρά παρά μόνο αν δεχτεί χτύπημα από εμπόδιο στο μονοπάτι. Στο στρίψιμο και στα άλματα, το πλαίσιο αντιδρά με άμεσο τρόπο που χαρακτηρίζει ένα ποδήλατο επιπέδου World Cup. Στρίψιμο, κατηφόρα, πέτρες και άλματα. Ρίξε το Lapierre σε οτιδήποτε και θα τα αντιμετωπίσει με ευκολία, θα διατηρήσει την ταχύτητά του και θα παραμείνει σταθερό στην πορεία του με απόλυτα ελεγχόμενο τρόπο. Το μεταξόνιό του παρότι φαντάζει σχετικά μικρό στο short μέγεθος της δοκιμής είναι σταθερό στα πολλά χιλιόμετρα και θα βολέψει τους περισσότερους με την ευκινησία του.

ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΩ ΣΙΓΟΥΡΑ

• Αν θέλω να ανέβω στο βάθρο στον επόμενο αγώνα DH

ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΡΩ

• Αν ψάχνω ένα εισαγωγικό freeride ποδήλατο για να μάθω πρώτα.

XAΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Πλαίσιο: Lapierre DH920 short/Alloy double butted
Ανάρτηση: Rock Shox Boxxer WC
Πίσω ανάρτηση: Rock Shox Vivid 5.1
Φρένα: Formula The One
Πεταλιέρα: Shimano XTR
Σασμάν: Shimano Saint
Τροχοί: Custom κέντρα Profile με ακτίνες τιτανίου
Σέλα: SDG i-beam
Λαιμός: Sunline direct mount
Τιμόνι: Sunline 711


ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Τιμή: …αναμένεται!
Αντιπρόσωπος: KCP Group.
Τηλ.: 210 5317960

Δείτε επίσης

Deore 12sp

Shimano Deore 12sp M6100 – μια 12άρα για όλους!

Το 1×12 τείνει να γίνει μονόδρομος στο ΜΤΒ και η Shimano δεν ήταν δυνατό να ...

scott scale 980 2019

SCOTT Scale 980: με αγωνιστικές καταβολές!

Δοκιμάζουμε το SCOTT Scale 980! To SCOTT Scale 980 κινείται σε… αγωνιστικά μονοπάτια, συνδυάζοντας επιδόσεις ...

KONA Kahuna

Στα «όρια» με το KONA Kahuna 29’’

Ο Κωνσταντίνος Ανδριώτης, πρωταθλητής Ελλάδος στο αγώνισμα ορεινής κατάβασης, πιέζει στα όρια το 29άρι μοντέλο Kahuna της KONA και μας περιγράφει τις εντυπώσεις του.

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest