Home | ΔΟΚΙΜΕΣ | MTB | Kona Stab Deluxe 2007

Kona Stab Deluxe 2007

Tο επαγγελματικό

H Kona είναι γνωστή σε όλους μας ως πρωτοπόρος στην παραγωγή freeride downhill και dirt ποδηλάτων.

Ταυτόχρονα όμως είναι γνωστή και για την υψηλή σχέση κόστους απόδοσης που προσφέρει στον αναβάτη. Το Stab Deluxe αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα της συγκεκριμένης νοοτροπίας, καθως προσφέρει ένα μοντέλο υπερυψηλών επιδόσεων σε τιμή εισαγωγικού.

Πλαίσιο-Αναρτήσεις
Το πλαίσιο του Stab είναι παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιεί ο παγκόσμιος πρωταθλητής Fabien Barrel καθώς και η κυπελλούχος Tracy Moseley στις πίστες των World Cup. Με εμφανείς αλλαγές στη σχεδίασή τους τα πλαίσια downhill του 2007 υπέστησαν αλλαγές και στη γεωμετρία έχοντας περισσότερο χώρο για τα πόδια κάτω από τη σέλα, καθώς και μεγαλύτερη απόσταση της μεσαίας τριβής από το έδαφος. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα αλλαγής της θέσης της ανάρτησης σε μια πιο πίσω απόσταση, κάτι που κάνει το ποδήλατο πιο χαμηλό, πιο επιθετικό και πιο άμεσο. Σε συνεργασία με τη Brake Therapy στο Stab διατίθεται το D.O.P.E. Ένα σύστημα, το οποίο ξεχωρίζει την επίδραση του φρένου στη λειτουργία της ανάρτησης. Παντού κλειστά ρουλεμάν αναλαμβάνουν την κίνηση του ψαλιδιού, ενώ το επανασχεδιασμένο σύστημα του πίσω άξονα κάνει το βάλε βγάλε της ρόδας παιχνίδι. Μπροστά και πίσω αναρτήσεις έχουν αναλάβει η Marzocchi και η Foxshox αντίστοιχα προσφέροντας η καθεμία τα βασικά τους μοντέλα. Πίσω VanR και μπροστά 888RC. Με το μπροστά πιρούνι δεν υπήρξε πρόβλημα καθώς τα βασικά compression και rebound ρυθμίζονται. Πίσω αλλάχτηκε μόνο το ελατήριο (350x 3.25) με ένα πιο σκληρό.

 | mbike.gr | mbike.gr | mbike.gr

Περιφερειακά
Το ποδήλατο είναι αρκετά καλά εξοπλισμένο με επώνυμα περιφερειακά. Οι τροχοί είναι της SunRingle με στεφάνια S-type και Abbah sos κέντρα. Τα λάστιχα είναι τα Minion 2.5 της Maxxis, ενώ ο δισκοβραχίονας και ο οδηγός είναι της Race Face. Τα ποτήρια είναι από την Cane Creek. Τη μετάδοση έχει αναλάβει η Shimano με Deore XT σασμάν, αλλαγή, κασέτα και αλυσίδα ενώ FSA είναι το τιμόνι με oversize 31.8 μέγεθος, ο λαιμός και η ντίζα. Τα χερούλια είναι lock on από την Kona όπως και τα πετάλια, σέλα από την WTB και φρένα 8 ιντσών Hayes ολοκληρώνουν το σύνολο.

Συμπεριφορά
Το Stab οδηγήθηκε παντού. Σε αγώνες σε διάφορα μέρη της Ελλάδος, σε drops και άλματα καθώς και στα πέτρινα μονοπάτια του Υμηττού. Είναι από τα πιο σταθερά downhill ποδήλατα. Αυτό οφείλεται στο σχετικά μακρύ πίσω ψαλίδι καθώς και το DOPE System το οποίο κρατά πάντοτε την ανάρτηση ενεργή ό,τι και αν κατεβαίνεις και όπου και αν φρενάρεις. Η σταθερότητα στερεί λίγο από το σύνολο την ευκινησία και το καλό στρίψιμο αλλά με λίγη μελέτη στο setup των αναρτήσεων και προπόνηση στις αντιδράσεις του ποδηλάτου όλα πλέον στο μονοπάτι γίνονται απόλαυση. Με λίγο σφίξιμο στην πίσω ανάρτηση το bike ήταν έτοιμο για το roadgap της Δίρφης. Εκεί το πλαίσιο δεν έκρυψε τον freeride χαρακτήρα του και χωρίς ίχνος καταπόνησης με τη σταθερότητα που αναφέρθηκε πριν, μπήκε τέλεια στην προσγείωση 6 περίπου μέτρα πιο κάτω. Τα πολύ προσεκτικά επιλεγμένα περιφερειακά δεν έχουν δείξει κανένα σημάδι καταπόνησης. Μετά από τέσσερις μήνες χρήσης, ο οδηγός κρατά την αλυσίδα στη θέση της χωρίς να χρειαστεί να αγγίξω ούτε μια βίδα, στους τροχούς έγινε μόνο μια ακτινολόγηση (τις πρώτες ημέρες και μόνο για να έρθουν στα ίσια οι χαλαρωμένες από τη δύναμη των φρένων ακτίνες), τα λάστιχα δε χρειάζονται συστάσεις. Η Maxxis έχει τη μεγαλύτερη και την πληρέστερη γκάμα ελαστικών στον κόσμο και τα επιλεγμένα Minion κάνουν πολύ καλή δουλειά στο χώμα. Τέλειο κράτημα σε στρίψιμο και φρενάρισμα και τρομερή ποιότητα κύλισης. Αλλαγές που ίσως επιλέξετε να γίνουν, οι οποίες θα ελαττώσουν και το βάρος του συνόλου, είναι τα τιμόνι, λαιμός, σέλα και πετάλια. Το cockpit θα μπορούσε να έχει ένα λαιμό 40 mm και όχι 50, καλύτεροι χειρισμοί-αίσθηση, ενώ το τιμόνι θα μπορούσε να είναι carbon με rise και μέγεθος δική σας επιλογής. Η σέλα της Wtb τέλος είναι κάπως ογκώδης και δε διευκολύνει τη μετακίνηση του σώματος μπρος-πίσω. Λογικό όμως, αφού ο όγκος προσφέρει περισσότερη άνεση όταν ο κολλητός μας τραβάει με το αμάξι στην κορυφή του βουνού για την επόμενη κατεβασιά.

ΣYMΠEPAΣMA
Το Stab Deluxe είναι ένα προσεκτικά ντυμένο downhill race ποδήλατο, άριστη επιλογή για όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο χώρο. Αξιόπιστα ανταλλακτικά, από εταιρίες με κύρος στην extreme ποδηλατική σκηνή ντύνουν ένα μελετημένο πλαίσιο-επιλογή παγκοσμίων πρωταθλητών. Τα 3.279 ευρώ μου φαίνονται κάπως λίγα…

ΠEPIΦEPEIAKA-ANTAΛΛAKTIKA
Πλαίσιο:
 7005 aluminum, 8’’ travel
Εμπρόσθια ανάρτηση: Marzocchi 888 RCV 200mm travel w/20mm dropouts
Οπίσθια ανάρτηση: Fox Vanilla R
Οδηγός αλυσίδας: RaceFace DH guide
Πίσω ντεραγιέ: Shimano Deore XT
Φρένα: Hayes Hydralic HFX-9 HD V8 w/BFL Levers
Ποτήρια: TH
Τιμόνι: FSA Gravity Maximus OS Riser
Λαιμός: FSA Gravity Maximus OS
Δισκοβραχίονας: RaceFace RIDE DH X-Type, 36Τ
Κέντρα: KK Disc 20mm / Sun Ringle ABBAH LAWILL 12mm
Στεφάνια: Sun MTX-S
Ελαστικά: Maxxis Minion 26×2.5
Σέλα: WTB Power V COMP
Ντίζα σέλας: FSA FR-270 DBL
Μεγέθη: Short, medium, long

ΠPAKTIKA
Τιμή:
 3279 ­
Αντιπρόσωπος: Τσιρίκος AE
Τηλ.: 210 6715814, www.tsirikosbikes.gr

Kείμενο: Γιάννης Kορφιάτης

Δείτε επίσης

Deore 12sp

Shimano Deore 12sp M6100 – μια 12άρα για όλους!

Το 1×12 τείνει να γίνει μονόδρομος στο ΜΤΒ και η Shimano δεν ήταν δυνατό να ...

scott scale 980 2019

SCOTT Scale 980: με αγωνιστικές καταβολές!

Δοκιμάζουμε το SCOTT Scale 980! To SCOTT Scale 980 κινείται σε… αγωνιστικά μονοπάτια, συνδυάζοντας επιδόσεις ...

KONA Kahuna

Στα «όρια» με το KONA Kahuna 29’’

Ο Κωνσταντίνος Ανδριώτης, πρωταθλητής Ελλάδος στο αγώνισμα ορεινής κατάβασης, πιέζει στα όρια το 29άρι μοντέλο Kahuna της KONA και μας περιγράφει τις εντυπώσεις του.

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest