Home | ΔΟΚΙΜΕΣ | MTB | Fox 34 Talas CTD

Fox 34 Talas CTD

Δύο σε ένα ή καλύτερα… πέντε σε ένα!

Για το 2014 η FOX παρουσίασε ένα ριζικά ανανεωμένο σύστημα TALAS, το οποίο αλλάζει σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά των αναρτήσεων στο οποίο τοποθετείται.

H FOX είχε σαν στόχο τη συμπεριφορά της Flοat και στις δύο επιλογές διαδρομής στο μοντέλο TALAS ώστε η αίσθηση του πιρουνιού να μην αλλάζει όταν η διαδρομή μικραίνει. Για να το πετύχουν αυτό διαχώρισαν το μηχανισμό αλλαγής διαδρομής από το θάλαμο αέρος κάτι που τους επέτρεψε να επεξεργαστούν τη λειτουργία της ανάρτησης με περισσότερη ακρίβεια.

Τοποθετήσαμε λοιπόν το βελτιωμένο, Kashima coated πιρούνι της αμερικάνικης εταιρίας σε ένα πλαίσιο Production Privee Shan από τη Γαλλική Ανδόρα. To Shan είναι σχεδιασμένο για 150-160mm διαδρομή και δεν έχει πίσω ανάρτηση, σίγουρα θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον μας στη FOX 34 με περισσότερη ακρίβεια. Θα δοκιμάσουμε πιο σωστά και τις δύο επιλογές διαδρομής εφ’ όσον δε χρησιμοποιούμε ένα μοντέρνο full suspension – all mountain, το οποίο σκαρφαλώνει καλύτερα με ή χωρίς τo σύστημα TALAS. Νομίζω ότι η απουσία τής πίσω ανάρτησης θα βοηθήσει να εκτιμήσουμε τα χαρακτηριστικά της 34 στο έπακρο. Προσφέρεται σε τρεις εκδόσεις 26, 650b και 29 ιντσών ενώ με σύστημα TALAS εφοδιάζονται επίσης τα μοντέλα 32 και 36.

 | mbike.gr | mbike.gr

Νέο σύστημα TALAS
Ο παλιός λιγότερο εύχρηστος και ανθεκτικός στη λάσπη διακόπτης έδωσε τη θέση του σε ένα νέου σχεδιασμού λιτό διακοπτάκι, το οποίο με περιστροφή μόνο 55 μοιρών φέρνει το πιρούνι στη μικρή ή τη μεγάλη επιλογή διαδρομής. Το ίδιο διακοπτάκι φιλοξενεί το καπάκι του θαλάμου αέρα με το οποίο δένει σχεδιαστικά. Tο TALAS είναι ένα υδραυλικό σύστημα δύο θέσεων, το οποίο χρησιμοποιεί δύο μπίλιες που φράζουν ή απελευθερώνουν τη ροή του λαδιού. Το προηγούμενο σύστημα χρησιμοποιούσε τρεις τσιμούχες για το θάλαμο αέρος ενώ το καινούργιο μία. Αυτό γίνεται άμεσα αντιληπτό από την πρώτη πίεση που θα ασκήσει κάποιος στο πιρούνι. Ζωηρή λειτουργία χωρίς τριβές και απροβλημάτιστη αλλαγή διαδρομής με τη χρήση του διακόπτη. Με την προσθήκη πλαστικών spacer 5mm αλλάζει η απόσταση της διαδρομής και μεταβάλλεται η τελική θέση οδήγησης στη μικρή διαδρομή. Η ολική διαδρομή μπορεί επίσης να αλλάξει προσθέτοντας bumper στο κάτω μέρος της μονάδας αέρα προσφέροντας έτσι 150-120mm διαδρομής αν είναι απαραίτητο. Η μεγαλύτερη αλλαγή στη νέα TALAS είναι η απόδοσή της ανεξάρτητα τη θέση της διαδρομής που έχουμε επιλέξει. Διαλέξτε, 160 ή 130 δεν έχει νόημα το πιρούνι δουλεύει με τον ίδιο τρόπο αφήνοντας στο παρελθόν τις αλλαγές που παρατηρούσες όταν επέλεγες το κατέβασμα της διαδρομής. Απορροφητικότητα και σωστή συμπεριφορά στα φρένα ή τα δυνατά χτυπήματα καθιστούν την FOX 34 ιδανική για να δουλεύει είτε στα 160 είτε στα 130 χιλ. διαδρομής. Αυτό το αποδεικνύει και η καμπύλη της συμπεριφοράς της νέας TALAS, η οποία είναι σχεδόν ίδια με το μοντέλο FLOAT.

Ανανεωμένο CTD
Το νέο σύστημα CTD προσφέρει ακόμα καλύτερη ανταπόκριση στην οδήγηση με βελτιωμένες ρυθμίσεις στα τρία mode, Climb, Trail και Descend. Η εντελώς ανοιχτή επιλογή Descend θα χρησιμοποιηθεί σε ακραία βραχώδη κομμάτια, ενώ το Climb mode σε ανοιχτούς χωματόδρομους ή άσφλατο. Το Trail mode έχει πλέον τρεις ξεχωριστές επιλογές soft, medium και hard στις οποίες το soft φάνηκε να δουλεύει καλύτερα για το Shan και τα μονοπάτια που οδηγήσαμε. Ο διακόπτης είναι και αυτός καλοσχεδιασμένος και εύχρηστος με την ποιότητα της FOX να δίνει τη γνωστή αίσθηση σε κάθε κλικ. Στο βουνό ή 34 μετά από ένα σωστό ρύθμισμα δούλευε ονειρεμένα κρατώντας τη θέση οδήγησης στη σωστή θέση ακόμα και σε δυνατά φρένα ή άγρια κομμάτια. Μετά από μία βόλτα στον Υμηττό χρειάστηκε μια μικρή προσθήκη αέρα, κάτι που νομίζω δε θα χρειαστεί σε πιο ήρεμα terrain. Καλού κακού θα χρειαστεί μια τρόμπα αέρος στην τσάντα σε μεγάλες βόλτες για να είμαστε πάντα στη σωστή ρύθμιση. Ο μόνος λόγος που χρειάστηκε να επιλέξουμε τα 160mm διαδρομής σε Descend mode ήταν για να οδηγηθεί το Shan όπως του αξίζει στα μονοπάτια, ανηφόρα, ευθεία, άλματα και pumptrack ζητούσαν μόνο 140mm και Trail mode. Ο άξονας 15χιλ. με την απλή λειτουργία του είναι επίσης μια ευχάριστη αλλαγή στα πιρούνια FOX. Κρατάει τον τροχό στη θέση του, έχει μικρό βάρος και είναι ο πιο εύχρηστος της αγοράς.

Μου αρέσει
• Αναβαθμισμένο TALAS
• Άψογη λειτουργία και στις δύο επιλογές διαδρομής
• Ποιότητα κατασκευής
• Ικανοποιητικό βάρος

Δεν μου αρέσει
• Δεν είναι φτηνή

Συμπέρασμα
Η 34 TALAS CTD είναι ένα τρομερό αμορτισέρ-κόσμημα που θα δουλέψει αναμφισβήτητα άψογα με τις νέες αλλαγές που έγιναν. Το σύστημα TALAS δεν έχει καμία αισθητή επίδραση στη λειτουργία του αμορτισέρ και θα κάνει πλέον τις ανηφόρες πιο ξεκούραστες αλλά κυρίως θα δώσει μια δεύτερη επιλογή στα μονοπάτια ειδικά αν το ποδήλατο που θα τοποθετηθεί έχει περιορισμένες δυνατότητες και δε σκαρφαλώνει άψογα. Η ποιότητα κατασκευής είναι αυτή που μας έχει συνηθίσει η αμερικάνικη εταιρία όλα αυτά τα χρόνια με μια τιμή όμως που ξεπερνάει την αγορά ενός καινούργιου ποδηλάτου!

Διαδρομή: 130- 160 χιλιοστά
Βάρος: 1930 γραμμάρια
Άξονας: 15QR thru axle
Ρυθμίσεις: Climb/Trail/Descend (3 θέσεις)
Trail adjust tuning range (1, 2, 3)
Rebound
Πίεση αέρα
TALAS 2 θέσεις επιλογής διαδρομής

Τιμή: 1150 €
Αντιπρόσωπος: Ν. Μανιατόπουλος ΑΕ
τηλ.: 2610 993045

Δείτε επίσης

Deore 12sp

Shimano Deore 12sp M6100 – μια 12άρα για όλους!

Το 1×12 τείνει να γίνει μονόδρομος στο ΜΤΒ και η Shimano δεν ήταν δυνατό να ...

scott scale 980 2019

SCOTT Scale 980: με αγωνιστικές καταβολές!

Δοκιμάζουμε το SCOTT Scale 980! To SCOTT Scale 980 κινείται σε… αγωνιστικά μονοπάτια, συνδυάζοντας επιδόσεις ...

KONA Kahuna

Στα «όρια» με το KONA Kahuna 29’’

Ο Κωνσταντίνος Ανδριώτης, πρωταθλητής Ελλάδος στο αγώνισμα ορεινής κατάβασης, πιέζει στα όρια το 29άρι μοντέλο Kahuna της KONA και μας περιγράφει τις εντυπώσεις του.

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest