Home | ΔΟΚΙΜΕΣ | MTB | Suntour Axon RC

Suntour Axon RC

Εξωτικά υλικά στο πιρούνι σας!

Η Suntour εδώ και χρόνια έχει δηλώσει αισθητά την παρουσία της στο χώρο των αναρτήσεων με επιλογές για χρήση XC εως και enduro ή άλματα. Η Axon αποτελεί το βαρύ πυροβολικό για χρήση XC αλλά και γιατί όχι και Trail τολμάμε να προσθέσουμε εμείς.

Από τον Γιάννη Κορφιάτη
Φώτο: Νίκος Ρήγας

Βαριά εξοπλισμένη με μπότες από ίνες άνθρακα των οποίων το κάτω μέρος έχει ενίσχυση μαγνησίου, η Axon ζυγίζει 1500 γραμμάρια. Η λειτουργία της ρυθμίζεται με την προσθήκη αέρα στην αριστερή πλευρά της ενώ δεξιά θα βρούμε την επιλογή για το ενσύρματο κλείδωμα το οποίο τοποθετείται στο τιμόνι. Το φινίρισμα και η αίσθηση που δίνουν τα υλικά της Axon είναι πολύ υψηλής ποιότητας, με τη εμφάνιση του carbon να είναι λεία και γυαλιστερή αποκαλύπτοντας στο φως τις λεπτομέρειες του υλικού. Τα κομμάτια μαγνησίου στο κάτω μέρος προσφέρουν ακαμψία και αντοχή, ενώ την κάνουν να δείχνει όσο στιβαρή είναι στην οδήγηση. Ανάμεσα τους περνάει ο Qlock άξονας ο οποίος απασφαλίζει από τη θέση του με την πίεση ενός κουμπιού στην άκρη του. Εύκολος και απλός στη χρήση διευκόλυνε τη διαδικασία φόρτωσης και αλλαγής λάστιχου κατά πολύ. Στο δεξί κάτω μέρος  της Axon βρίσκεται η ρύθμιση για το rebound. Η ανάρτηση διατίθεται σε έκδοση απλή ή tapered για κάθε είδος πλαισίου.

Στο μονοπάτι η Axon είχε πολύ καλή αντίδραση στις δυνάμεις που ασκούνταν πάνω της. Η βύθιση και η λειτουργία της ήταν απαλή δίνοντας μια ανάλαφρη αίσθηση και πολύ καλή κατευθυντικότητα στον μπροστά τροχό. Η διαδρομή των 100χιλ. ήταν αρκετή για τις πιο τεχνικές διαδρομές και η αντοχή και ακαμψία των carbon υλικών σου έδινε την εμπιστοσύνη να επιτεθείς σε ακόμα πιο άγρια κομμάτια από αυτά που προορίζεται το αμορτισέρ. Το rebound φαίνεται να είχε ένα φάσμα ρύθμισης που κυμαίνεται στο γρήγορο, πιο γρήγορο από αυτό που θα επιθυμούσαμε, αλλά σίγουρα με πολύ καλή ανταπόκριση στις απαιτήσεις του οδηγού. Μηδενικές  τριβές παρουσίαζαν οι τσιμούχες από την αρχή της διαδρομής πράγμα πολύ εντυπωσιακό για ένα αμορτισέρ διαδρομής 100μμ. Στην παραμικρή πίεση η Axon βυθιζόταν απαλά στα πρώτα εκατοστά της διαδρομής της και κράταγε τη λειτουργία της σταθερά σ αυτό το κομμάτι της διαδρομής απορροφώντας κάθε ανωμαλία. Το βάρος της δεν είναι υπερβολικά χαμηλό δεδομένου τα υλικά που χρησιμοποιούνται αλλά σίγουρα δεν είναι αυτό το ζητούμενο όταν ένα πιρούνι ζυγίζει 1500 γραμμάρια και έχει αυτή τη συμπεριφορά..

Συμπέρασμα
Το Axon είναι ένα αμορτισέρ που χρησιμοποιεί τα πιο εξωτικά υλικά και έχει σίγουρα εντυπωσιακή εμφάνιση πάνω στο ποδήλατο που θα φορεθεί. Η λειτουργία του είναι επιπέδου Παγκοσμιόυ Κυπέλλου δίνοντας στον καθημερινό αναβάτη την εμπιστοσύνη να κινηθεί πιο άνετα σε πιο δύσκολες διαδρομές. Δεν είναι βέβαιο τυχαίο ότι έχει ήδη κατακτήσει τίτλους στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ΜΤΒ αλλά και ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου  στο ποδήλατο της Bresset. Η χρήση των υλικών δεν έγινε με σκοπό το βάρος αλλά για να περνάνε περισσότερες πληροφορίες στον αναβάτη, προσφέροντάς του παράλληλα περισσότερη εμπιστοσύνη προκειμένου να πιέσει τα όρια και να βελτιώσει την απόδοση και την τεχνική του.  Με την τιμή αγοράς του να κυμαίνεται κοντά σε πιρούνια αλουμινίου είναι σίγουρα μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για την απογείωση κάθε σοβαρού XC η FS πλαισίου.

Χαρακτηριστικά
Λειτουργία: Air / Hydraulic Remote speed-lock με ρύθμιση
 low speed compression & rebound
Καλάμια: 32 χιλ διάμετρου, ανοδιωμένο αλουμίνιο
Μπότες: carbon με dropouts μαγνησίου
Άξονας:15 χιλ. Τιτανίου Q- Loc Ti
Βάρος: 1550 γρ.

Πρακτικά
Τιμή: 799€
Αντιπρόσωπος: Κυκλοποδηλατική ΑΕΒΕ τηλ:2310 535821

Δείτε επίσης

Deore 12sp

Shimano Deore 12sp M6100 – μια 12άρα για όλους!

Το 1×12 τείνει να γίνει μονόδρομος στο ΜΤΒ και η Shimano δεν ήταν δυνατό να ...

scott scale 980 2019

SCOTT Scale 980: με αγωνιστικές καταβολές!

Δοκιμάζουμε το SCOTT Scale 980! To SCOTT Scale 980 κινείται σε… αγωνιστικά μονοπάτια, συνδυάζοντας επιδόσεις ...

KONA Kahuna

Στα «όρια» με το KONA Kahuna 29’’

Ο Κωνσταντίνος Ανδριώτης, πρωταθλητής Ελλάδος στο αγώνισμα ορεινής κατάβασης, πιέζει στα όρια το 29άρι μοντέλο Kahuna της KONA και μας περιγράφει τις εντυπώσεις του.

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest