Home | ΔΟΚΙΜΕΣ | MTB | Mondraker Foxy 2013

Mondraker Foxy 2013

Γρήγορο και ευκίνητο σαν αλεπού…

Η εταιρεία Mondraker εδράζει στην Ισπανία και ξεκίνησε να κατασκευάζει ποδήλατα για την τοπική αγορά και τους αναβάτες που ήθελαν να ξεπεράσουν όχι μόνο τα δικά τους όρια αλλά και των ποδηλάτων.

Από τον Γιάννη Ματθαιάσο 

Τα πρώτα χρόνια ξεκίνησε με μικρό αριθμό ποδηλάτων στην γκάμα της, τα οποία προορίζονταν ως επί το πλείστον για freeride χρήση. Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία η Mondraker έχει επεκταθεί και κατασκευάζει ποδήλατα βουνού δημιουργώντας πλέον ολοκληρωμένες σειρές, με αποτέλεσμα να θεωρείται ένας από τους σημαντικούς Ευρωπαίους κατασκευαστές ποδηλάτων.

 | mbike.gr | mbike.gr | mbike.gr | mbike.gr

Οι στόχος της Mondraker ήταν πάντα να παρέχει τις καλύτερες τεχνολογίες (Stealth side alloy structure για το πλαίσιο και το Zero suspension system για το μοχλικό της ανάρτησης) προσφέροντας υψηλότερη ποιότητα σε λογικές τιμές. Για να επιτευχθεί αυτό, οι ειδικοί συνδύασαν σε ανταγωνιστικές τιμές τον καινοτόμο σχεδιασμό, που εξελίχθηκε από τους αγώνες σε συνεργασία με επαγγελματίες αναβάτες DH (Cesar Rojo and Fabian Barel), μαζί με τα υψηλής ποιότητας εξαρτήματα που πλαισιώνουν τα ποδήλατα.

Οι παραπάνω τεχνολογίες είναι εφαρμοσμένες και στο ιδιαίτερα όμορφο και μοναδικό πλαίσιο του Foxy, με το εξαιρετικό φινίρισμα και σχέδιο. Το all mountain ποδήλατο της Mondraker –όπως και όλα τα μοντέλα διπλής ανάρτησης– φέρει και τις δύο τεχνολογίες.

• Την Stealth μπορεί κάποιος να την ξεχωρίσει από την χαρακτηριστική σχεδιαστική καινοτομία της, δηλαδή από τις επίπεδες επιφάνειες και τις αιχμηρές άκρες των σωλήνων, σε αντίθεση με τις στρογγυλές και κυρτές των παραδοσιακών πλαισίων. Κάθε σωλήνα είναι προσεκτικά σχεδιασμένη ούτως ώστε ν’ ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένη λειτουργία, προσπαθώντας να πετύχει όσο το δυνατό χαμηλό βάρος σε κάθε τμήμα του πλαισίου. 

• Χρησιμοποιώντας ενισχυμένους σωλήνες από κράμα αλουμινίου, το ελαφρύ πλαίσιο της Mondraker είναι εξαιρετικά ανθεκτικό διαθέτοντας μεγάλη ακαμψία – ειδικά στις περιοχές υψηλής καταπόνησης. 

• Το Zero Suspension system αντιπροσωπεύει την πιο σημαντική τεχνολογική καινοτομία που ανέπτυξε η Mondraker και αυτοπροσδιορίζεται ως ένα εικονικό σύστημα που αφήνει την πίσω ανάρτηση να «αιωρείται» μεταξύ των δύο μοχλικών, τα οποία συμπιέζουν την ανάρτηση ταυτόχρονα και από τις δύο πλευρές.

Τα πλεονεκτήματα του συστήματος Zero είναι τα εξής:

• Zero power loss (μηδενική απώλεια δύναμης κατά το πεταλάρισμα).

• Zero pedal kickback (μηδενική αντίσταση στα πόδια από τη λειτουργία της ανάρτησης).

• Zero brake jack (μηδενική επιρροή της ανάρτησης κατά τη διάρκεια του φρεναρίσματος).

• Zero bumps (το κύριο χαρακτηριστικό του συστήματος είναι η εξαιρετική ικανότητα απορρόφησης ανωμαλιών, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει μεγάλη αποδοτικότητα στο πεταλάρισμα).

• Το Rear Triangle Compact Tech αφορά το ψαλίδι του Mondraker Foxy παρουσιάζοντάς το ως μία από τις πιο εξελιγμένες και καινοτόμες προτάσεις της αγοράς. Είναι κατασκευασμένο από μια συμπαγή κατασκευή που αποτελείται από τμήματα Hidroformat, σφυρήλατα και διαμορφωμένα μέταλλα σε CNC.

Τα chainstays και seatstays είναι Hidroformat και ακολουθούν τη φιλοσοφία της τεχνολογίας Stealth, με ορθογώνια ενισχυμένα σχήματα αντί για στρογγυλά. Τα drop outs είναι σφυρήλατα και επεξεργασμένα για καλύτερο τελικό φινίρισμα.

Οι τεχνολογίες που διαθέτει το Mondraker Foxy το καθιστούν ένα από τα πιο άκαμπτα και σταθερά ποδήλατα της κατηγορίας του.

Τα περιφερειακά του Foxy είναι οι καινούργιες αναρτήσεις CTD Evolution της FOX με διαδρομές 140mm και tapered πιρούνι, ενώ το σύστημα μετάδοσης είναι ένα «πάντρεμα» της Truvativ με τριπλή ανάπτυξη και πίσω derailleur X7 SRAM. Το ίδιο και η αλυσίδα με την κασέτα (11-34) 9 ταχυτήτων της SRAM και εμπρός derailleur SLX direct mount της Shimano. Τα shifter είναι τα Χ5 της SRAM, τα φρένα είναι τα Elixir 1 της AVID με ρότορες 180mm που φρενάρουν τους 26 ιντσών τροχούς της MDK-XP1 με τα λάστιχα 26×2.25 Nobby Nic Performance της Schwalbe. Το τιμόνι, ο λαιμός, τα grip και η ντίζα της Mondraker σέλας με το μηδενικό offset είναι της OnOff.

Στην πράξη, καταλαβαίνεις ότι το Foxy δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα συνηθισμένο all mountain, καθώς η θέση όπου τοποθετεί το σώμα του αναβάτη είναι διαφορετική.

Επάνω στο cockpit και μπροστά, όταν η σέλα είναι ρυθμισμένη ψηλά για να πεταλάρουμε και όταν τη χαμηλώνουμε για να κατέβουμε χαραγμένα ή αχάραχτα μονοπάτια (ένα από τα χαρακτηριστικά του Foxy) ο αναβάτης μπορεί να έχει τον απόλυτο έλεγχο για να χειριστεί και να κατευθύνει το ποδήλατο προς τα εκεί που θέλει. Στην εύκολη αυτή συμπεριφορά του Foxy συντελούν όχι μόνο το χαμηλού επιπέδου βάρος και η γεωμετρία του, αλλά και η σωστή επιλογή εξαρτημάτων από την Mondraker. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν ο κοντός λαιμός του τιμονιού (70mm) και το φαρδύ τιμόνι (740mm), που αναμφίβολα επιτρέπουν στον αναβάτη να χειρίζεται το Foxy χωρίς ιδιαίτερο κόπο, προσδίδοντάς του σιγουριά γι’ αυτό που κάνει. Ακολουθεί το παλουκόσελο με 0mm back offset, που και αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού όταν η σέλα είναι χαμηλά αφήνει άπλετο χώρο στον αναβάτη για να κινηθεί μπρος και πίσω από αυτή χωρίς να μπλέκεται στα πόδια και τα ρούχα του.

Εκτός από το πολύ καλά μελετημένο cockpit, ας δούμε και τη γεωμετρία του ποδηλάτου η οποία ουσιαστικά κάνει τη διαφορά: Με 68 μοίρες γωνία κούτελου και 75 μοίρες στο seat tube, το Foxy μπορεί να κινηθεί με χαρακτηριστική άνεση σε απότομα κατηφορικά περάσματα και μονοπάτια. Ο πολύ καλός συνδυασμός της ανάρτησης Fox με το εξαιρετικά σχεδιασμένο Zero suspension system που διαχειρίζεται το compact ψαλίδι και το μήκος του chainstay (430mm) παρέχουν πολύ καλή αίσθηση στον αναβάτη «πληροφορώντας» τον και για τον πίσω τροχό.

Αφού ταλαιπωρήσαμε το Foxy αρκετά, περνώντας μαζί του από όσο το δυνατόν περισσότερα μονοπάτια μπορούσαμε, αρχίσαμε να εξοικειωνόμαστε με τη βολική θέση οδήγησης του Mondraker και να καταλαβαίνουμε πόσο σωστά κατασκευασμένο είναι: μόλις το συνηθίσεις, μπορείς κυριολεκτικά να το κάνεις ό,τι θέλεις, χωρίς να σου φέρνει αντιρρήσεις! Κάθε άλλο, θα έλεγα, αφού με θυμάμαι μονίμως να προσπαθώ να συγκρατούμαι για να μην με παρασύρει το ποδήλατο στους δικούς του ξέφρενους ρυθμούς… Πάντως, όσες φορές με παρέσυρε σε αυτούς τους ξέφρενους ρυθμούς του, τα φρένα Avid Elixir 1 με τους 180mm δίσκους δεν με ανησύχησαν καθόλου, αφού όποτε χρειάστηκε με σταμάτησαν.

Μου αρέσει!
* Η ακαμψία του πλαισίου και γεωμετρία του
* Η ποιότητα κατασκευής του πλαισίου (Stealth Technology)
* Το καινοτόμο Zero suspension system
* Η εύκολη κατευθυντικότητα του ποδηλάτου
* Η σταθερότητα μέσα στη στροφή
* Το γεγονός ότι δεν έχει όρια
 

Δε μου αρέσει!
* Το πέρασμα ντιζών κάτω από τον διαγώνιο σωλήνα
* Που χρειάζεται χερούλια lock on
 

Συμπέρασμα
Tο Foxy είναι ένα διασκεδαστικό στν οδήγηση ποδήλατο το οποίο προσφέρει στον αναβάτη την δυνατότητα να πιέζει τα όρια του στην κατάβαση αφού το ποδήλατο μπορεί να διαζειρίζεται πανεύκολα τις μεγάλες ταχύτητες αλλά και τις απότομες αλλαγές κατεύθυνσης που θα του ζητήσει ο οδηγός του. το σετ αναρτήσεων της Fox εγγυώνται καταπληκτική λειτουργία σε συνδυασμό με την συνδεσμολογία της πίσω ανάρτησης. αν είστε απο αυτούς που ανυπομονούν να φτάσουν στην κορυφή για την κατηφόρα που θα ακολουθήσει τότε λάβετε σοβαρά την πρόταση της Mondraker.

 

Χαρακτηριστικά
Πλαίσιο: Foxy Stealth + SAT RT alloy Zero Suspension System 140mm
Πιρούνι:  Fox 32 Float CTD Evolution 140mm
Αλλαγές ταχ: Sram trigger X-5
Εμπ. Ντεραγιέρ: Shimano SLX FD M-671 direct mount
Οπ. Ντεραγιέρ: Sram X7 medium cage 9s
Δισκοβραχίονας: Truvativ Firex 44/32/22T
Αλυσίδα: Sram PC-951 9s
Κασέτα: Sram PG-950 11-34T 9s
Τροχοί: MDK-XP1
Ελαστικά: Schwalbe Nobby Nic 26×2.25
Λαιμός: Onoff Notion SB 70mm
Τιμόνι: Onoff Notion 1.0 SB 31.8mm 740mm
Σέλα: Mondraker Foxy custom design
Παλουκόσελο: Onoff Notion 0-R SB 31.6mm 350mm

Πρακτικά
Τιμή: 2.395 €
Αντιπρόσωπος: Ι. Τζωρτόπουλος ΕΠΕ, τηλ: 210 9220530

Δείτε επίσης

Deore 12sp

Shimano Deore 12sp M6100 – μια 12άρα για όλους!

Το 1×12 τείνει να γίνει μονόδρομος στο ΜΤΒ και η Shimano δεν ήταν δυνατό να ...

scott scale 980 2019

SCOTT Scale 980: με αγωνιστικές καταβολές!

Δοκιμάζουμε το SCOTT Scale 980! To SCOTT Scale 980 κινείται σε… αγωνιστικά μονοπάτια, συνδυάζοντας επιδόσεις ...

KONA Kahuna

Στα «όρια» με το KONA Kahuna 29’’

Ο Κωνσταντίνος Ανδριώτης, πρωταθλητής Ελλάδος στο αγώνισμα ορεινής κατάβασης, πιέζει στα όρια το 29άρι μοντέλο Kahuna της KONA και μας περιγράφει τις εντυπώσεις του.

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest