Home | MBIKE BLOGS | MBike Editors | Ποδηλατόδρομοι Κηφισιάς: Ειδική διαδρομή για ποδηλάτες

Ποδηλατόδρομοι Κηφισιάς: Ειδική διαδρομή για ποδηλάτες

Ποδηλατόδρομοι αναψυχής και όχι χρήσης

Όσοι από εσάς αποπειραθήκατε να κάνετε ποδήλατο στους ελληνικούς ποδηλατοδρόμους, δεν θα αργήσατε να διαπιστώσετε ότι είναι κάτι σαν «ειδική διαδρομή» για εξελιγμένες τεχνικές ποδηλασίας

 

Κώστας Κουρεμένος, Αρχιτέκτων

 

Χρησιμοποιώ πολύ συχνά τους ποδηλατοδρόμους της Κηφισιάς και θα ήθελα να κάνω τις παρακάτω παρατηρήσεις:

1. Οι ποδηλατόδρομοι οριοθετούνται κατά το μήκος τους με σιδερένιους πασσάλους, κάτι σαν στρατιωτάκια – πιόνια σκακιού. Ο σχεδιαστής βρήκε αυτόν, ως τον καταλληλότερο τρόπο για να προφυλάξει τον ποδηλατόδρομο από τα αυτοκίνητα, που δεν θα άφηναν να περάσει ανεκμετάλλευτη η ευκαιρία να παρκάρουν.

 

Ποδηλατόδρομοι κηφισιάς

 

Τα σιδερένια κάθετα αυτά στοιχεία, πραγματικά προφυλάσσουν τον ποδηλάτη και τους πεζούς από τα αυτοκίνητα. Σε πολλά σημεία όμως, έχουν αρχίσει να τα αφαιρούν και πολλοί παρκάρουν «για λίγο», στα κενά που δημιουργούνται.

Τα κολονάκια, που προστατεύουν τον ποδηλατόδρομο, είναι επικίνδυνα σε μία ενδεχόμενη πτώση του ποδηλάτη.

 

Ποδηλατόδρομοι κηφισιάς

 

2. Κατά μήκος συγκεκριμένων ποδηλατόδρομων και στα όρια με το προϋπάρχον πεζοδρόμιο, έχει κατασκευαστεί κανάλι για την απορροή των όμβριων υδάτων.

Ο σκοπός δεν εκπληρώνεται, διότι τα καναλάκια αυτά γεμίζουν με χώματα και φύλλα, οπότε το νερό ακολουθεί την ελεύθερη φυσική του ροή.

 

Ποδηλατόδρομοι κηφισιάς

 

Τα κανάλια καλύπτονται με σχαράκια για λόγους ασφαλείας. Δυστυχώς, σε πολλά σημεία, τα σχαράκια έχουν αφαιρεθεί, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να παγιδευτεί η ρόδα και να ακολουθήσει πτώση, να είναι μεγάλος.

3. Οι ποδηλατόδρομοι έχουν κατασκευαστεί  από μπετόν και έχουν επιστρωθεί  με αντιολισθητικό υλικό.

Στην πραγματικότητα έχουν κολλήσει ένα καινούργιο πεζοδρόμιο στο ήδη υπάρχον.

 

Ποδηλατόδρομοι κηφισιάς

 

Δυστυχώς, η αντιολισθητική επίπαση ξεκολλάει σε πολλά σημεία με αποτέλεσμα να έχουμε μπαλώματα και να  αποκαλύπτεται το υπόστρωμα.

4. Σε πολλά σημεία, τα φυτά μεγαλώνουν ανεξέλεγκτα και συχνά χρειάζεται ο ποδηλάτης να σκύβει ή να λοξοδρομεί προκειμένου να τα αποφύγει.

 

Ποδηλατόδρομοι κηφισιάς

 

Μία καλύτερη σχεδίαση-κατασκευή, θα πρόβλεπε :

1. Αντί για κολονάκια, να τοποθετηθούν οριζόντια στοιχεία από σωλήνα ή μπετόν, τα οποία ελαχιστοποιούν την πιθανότητα  τραυματισμού στο πέσιμο και θωρακίζουν τον ποδηλατόδρομο από τα αυτοκίνητα. (Αν αυτός είναι ο στόχος).

2. Το οδόστρωμα του ποδηλατόδρομου, θα έπρεπε να γίνει από άσφαλτο, η οποία θα εγκιβωτίζεται με στοιχεία από μπετόν (ρείθρα).

3. Ο σωστός σχεδιασμός θα πρέπει να προβλέψει τις σωστές ρύσεις, ώστε το νερό της βροχής να κυλάει ανεμπόδιστα.

Η κατασκευή των συγκεκριμένων ποδηλατόδρομων, έγινε όπως προκύπτει, περισσότερο για αναψυχή παρά για κάλυψη αναγκών μετακίνησης  Η προσπάθεια να κρατηθούν τα αυτοκίνητα μακριά με θωράκιση, έγινε αναγκαστικά και με απόλυτη γνώση, ότι οι περισσότεροι οδηγοί δεν θα τους σεβόντουσαν.

Για τα παραπάνω, θα έπρεπε  οι Δήμοι και η Περιφέρεια, να κάνουν ευρεία ενημέρωση – εκπαίδευση οδηγών και πεζών σχετικά με το ποδήλατο, το πώς αντιμετωπίζουμε έναν ποδηλάτη, ποια είναι τα δικαιώματα, ποιες οι υποχρεώσεις ποια είναι η ασφαλής οδηγική συμπεριφορά.

Νομίζω ότι ο στόχος είναι: η ασφαλής μετακίνηση με το ποδήλατο. Για αυτόν τον λόγο, ο κατάλληλος σχεδιασμός των λωρίδων κίνησης των ποδηλάτων είναι κάτι πολύ σημαντικό και αποτελεί προϋπόθεση για καθημερινή χρήση του ποδηλάτου για μετακίνηση.

SaveSave

SaveSave

Δείτε επίσης

Raleigh Chopper 2023: Σπάστε τώρα τους κουμπαράδες!

H Raleigh επαναφέρει στην αγορά το Chopper! Αν δεν μπορέσατε να το αποκτήσετε μικροί αλλά ...

106ος Γύρος Ιταλίας: Σπουδαίος ο Roglic, νικητής στην αιώνια πόλη ο Cavendish

Ολοκληρώθηκε ο 106ος Γύρος Ιταλίας Με μια εκπληκτική εμφάνιση, ο Primoz Roglic κατάφερε να γίνει ...

Primoz Roglic

Primoz Roglic: Μια ανάσα πριν τη νίκη του 106ου Giro d’ Italia

Με μια εκπληκτική παρουσία, ο Primoz Roglic κατάφερε στο 20ο stage του Giro να καλύψει ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest