Home | ΔΟΚΙΜΕΣ | MTB | Ποδήλατο MTB Scott Voltage YZ

Ποδήλατο MTB Scott Voltage YZ

Η επιτομή της διασκέδασης!

Είναι λίγα τα ποδήλατα που περιμένω να… ξανακαβαλήσω με ανυπομονησία όποτε κατεβαίνω από πάνω τους. Το Voltage είναι εύκολα ανάμεσα στα 3 πρώτα.. και έχω καβαλήσει πραγματικά… πολλά dirt!

Ξεκινάω αυτό το κείμενο έχοντας στο μυαλό μου το Voltage στημένο στο χώρο και με την εμπειρία της οδήγησής του στα άλματα να ξεχειλίζει από μέσα μου. Το “στημένο στο χώρο” αφορά στην εντύπωση που σου δίνει το ποδήλατο με την πρώτη ματιά. Αν εγώ το έχω συνηθίσει, όσοι το πρωτοβλέπουν μου θυμίζουν αυτό που έζησα την πρώτη φορά που έβγαλα το πλαίσιο από το κουτί! Ενθουσιασμό!
WOW… Υπερμεγέθεις καμπύλες, με εντυπωσιακό χρώμα και όμορφα γραφικά, απλές γραμμές και εντυπωσιακά χαρακτηριστικά στα χαρτιά. Η αντίδραση όποιου το αντίκρισε, μετά την πρώτη έκπληξη του χαμηλού βάρους, είναι το χτύπημα στο πλαίσιο για να καταλάβει αν είναι αληθινό ή όχι!
Το Voltage το παρέλαβα λίγο πριν το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 4Χ και το έστησα με περιφερειακά της επιλογής μου για χαμηλότερο βάρος και πιο αγωνιστική θέση οδήγησης. Ας το λύσουμε σε κομμάτια..

Περιφερειακά – Πλαίσιο
Το Voltage ήρθε εξοπλισμένο με περιφερειακά προσανατολισμένα στο dirt, 3piece πεταλιέρα με πιο ανοιχτή θέση για τα πόδια, πλαστικά flat πετάλια, μηχανικό δισκόφρενο, ανάρτηση ελατηρίου 100mm της RST, τροχούς και τιμόνι Syncros. Τα λάστιχα είναι Table Top της Schwalbe ενώ ο λαιμός είναι 50mm μήκος.
Τα πάντα αντικαταστάθηκαν με υψηλής ποιότητας περιφερειακά και πρώτη απ’ όλα η ανάρτηση. Τη θέση της RST πήρε ένα FOX 36-831 Fit με 100mm διαδρομή. Στη θέση των τροχών τοποθετήθηκαν οι πανάλαφροι Sun Ringle Charger PRO με 28 ακτίνες και σούπερ χαμηλό βάρος που συντέλεσε στην ολική μεταμόρφωση του Voltage. Η πεταλιέρα είναι αλουμινίου της Canfield με μήκος 170mm και βιδώνει σε pressfit 92 μεσαία τριβή.
Με αυτόν τον τρόπο το πίσω ψαλίδι έγινε μικρότερο και έχει καλύτερο tyre clearance. Στο μπροστά μέρος, το πλαίσιο δέχεται ανάρτηση tapered με κούτελο αυξημένης διαμέτρου κάτω, για περισσότερη αντοχή και δύναμη και μικρότερης πάνω, για πιο όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα. Στο πίσω μέρος, το Voltage δυστυχώς δε δέχεται σασμάν αλλά γίνεται απροβλημάτιστα singlespeed με χρήση ΜΤΒ τύπου περιφερειακών (αλυσίδα, γρανάζια, πεταλιέρα).
Σε αυτό βοηθάνε τα ειδικά μεταλλικά κλιπ μετατροπής που ασφαλίζουν τον τροχό απροβλημάτιστα και βοηθούν να τεντώσει η αλυσίδα σωστά αλλάζοντας την πλευρά τους.
Ο λαιμός των 50mm άλλαξε με έναν πανέμορφο Joystick Buider μήκους 35mm. Το τιμόνι DJ της Syncros στα 50mm rise και 750mm μήκος ήταν ιδανικό για χρήση dirt και έμεινε στη θέση του όπως και το combo σέλας παλουκόσελου pivotal της Syncros. Το συνολικό βάρος βγήκε αρκετά εντυπωσιακό· παρόλο που χρησιμοποίησα σαμπρέλες στους tubeless ready τροχούς, η ζυγαριά έδειξε λίγο πάνω από 10 κιλά. (χι χι – σατανικό γέλιο).

voltageIMG_8633
Το Voltage θα το ευχαριστηθείς μόνο με ψηλό τιμόνι!

 

H ώρα των αλμάτων και των manuals
Οδήγησα το Voltage για πέντε μέρες πριν αγωνιστώ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 4Χ. Σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα ρύθμισα τη θέση μου πάνω στο ποδήλατο και εξοικειώθηκα με τις αντιδράσεις του πλαισίου στο στρίψιμο, τα άλματα και το manual. Αυτό που έχω να πω για το Voltage YZ είναι ότι από τις πρώτες βόλτες νιώθεις σα να βρίσκεσαι «μέσα» στο ποδήλατο όταν το οδηγείς, και όχι πάνω του. Απίστευτη αίσθηση που δίνει άλλη διάσταση πραγματικά στην οδήγηση.
Η μελετημένη γεωμετρία που προέκυψε με τη βοήθεια του Timo Pritzel είναι σωστή από πολλές απόψεις. Αρχικά, χρειάζεται να βρεθείς μια φορά σε συνεχόμενα bumps ή ένα pumptrack και να στήσεις το Voltage για manual. ΜΕΝΕΙ σε αυτή τη θέση σχεδόν αυτόματα! Πραγματικά βοηθάει τον οδηγό και είναι σταθερότερο στο να κινείται στον πίσω τροχό…

voltageIMG_8637
Μια ταχύτητα για σιγουριά και απροβλημάτιστη οδήγηση στα άλματα

 

Το πλαίσιο είναι άκαμπτο και άμεσο στις αντιδράσεις του ενώ παράλληλα, μεταδίδει ένα αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στον οδηγό λόγω της σωστής γεωμετρίας που προανέφερα. Για την ακρίβεια, μεταφέρει τόσο καλά τις πληροφορίες που στα άλματα αναρωτιόμουν τι «φλεξάρει» στα γρήγορα στριψίματα! Τα λάστιχα ήταν φουσκωμένα με 60 psi οπότε, το μόνο που έφταιγε, ήταν οι 28 ακτίνες του πίσω τροχού.
Σε συνδυασμό με την απόλυτη ανάρτηση για dirt, όπως είναι η FOX 831, το Voltage σε παρακαλάει να δοκιμάσεις μεγάλα πράγματα!
Για τον αγώνα του Πρωταθλήματος χρησιμοποίησα κουμπωτά πετάλια και πήρα μαζί μου 3 διαφορετικά πίσω γρανάζια για να πετύχω την τέλεια σχέση για καλές εκκινήσεις. Πρώτη φορά έτρεχα αγώνα χωρίς σασμάν και μου φάνηκε περίεργη η αίσθηση της ΜΙΑΣ ταχύτητας… αλλά ΥΟLO.
Με καλές εκκινήσεις και χωρίς λάθη, το Voltage έστριβε τρένο στην πρώτη στροφή και ένιωθα σαν στο σπίτι μου στα μεγάλα άλματα. Κέρδισα τον τελικό με πολύ λίγη προπόνηση πάνω στο ποδήλατο. Θεωρώ πολύ σημαντικό να νιώθεις τόσο εύκολα μεγάλη άνεση με το όχημά σου και αξίζουν συγχαρητήρια σε όποια εταιρεία το καταφέρνει αυτό.

 

Moυ αρέσει
* εξαιρετική γεωμετρία
* ακαμψία
* χρωματάρα

Δεν μoυ αρέσει
* δε παίρνει σασμάν για racing
* σε παρασύρει σε ΑΛΛΟ riding!

voltageIMG_8645
Οι τροχοί Charger απο τη SunRinglé κρατάνε το βάρος χαμηλά και ρολλάρουν απροβλημάτιστα μετά απο πολλά άλματα.

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Πλαίσιο: Αλουμίνιο 6061 Hydroformed onesize
Ανάρτηση: Fox 831 Fit 36 100mm
Τροχοί: Sun Ringle Charger Pro
Φρένο: Avid X0
Λαιμός: Joystick Builder 35mm
Τιμόνι: Syncros DJ 750mm-50mm rise

 

Συμπέρασμα
Το Voltage είναι ένα πολύ γεωμετρικά ψαγμένο ποδήλατο. Θα γίνει πραγματικά το αγαπημένο ποδήλατο του αναβάτη που θα το στήσει με μεράκι, σωστά, επενδύοντας στην αναβάθμιση της έκδοσης 0.2 ή θα το πάρει έτοιμο στην έκδοση 0.1. Πραγματικά δεν υπάρχει κάτι να αλλάξω στη γεωμετρία και το στήσιμο του Voltage παρά μόνο η οδήγησή μου… Θέλω να διασκεδάσω με αυτό το ποδήλατο ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ! Το Voltage YZ εν δράση εδώ.

 

Τιμή: Scott Voltage YZ 0.1 / 1.860€ (ενδεικτική τιμή λιανικής)
Scott Voltage YZ 0.2 / 930€ (ενδεικτική τιμή λιανικής)
Αντιπρόσωπος: Ν. Μανιατόπουλος ΑΕ, τηλ.: 2610-993045, www.bikesworld.gr

Δείτε επίσης

israel start up nation froome

Στην Israel Start – Up Nation ο Chris Froome

Από το Λονδίνο στο Ισραήλ… Καταιγιστικές οι εξελίξεις σε σχέση με τον Chris Froome Αμέσως ...

chris froome

Δεν ανανεώνει το συμβόλαιο του Chris Froome η Team INEOS

Το τέλος μιας εποχής Αποχωρεί ο Chris Froome από την ομάδα: Με αυτό τον απλό ...

jeroboam gravel challenge

Jeroboam Gravel Challenge στην Καλαμάτα 26 – 27 Σεπτεμβρίου

Όλη η χαρά του ποδηλάτου σε μια διοργάνωση Μπορεί ο Covid 19 να μας άλλαξε ...

Αφήστε μια απάντηση

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Pin It on Pinterest