Home | ΔΟΚΙΜΕΣ | MTB | Scott Genius LT 710

Scott Genius LT 710

Ένα ποδήλατο, όλες οι χρήσεις!

Το Scott Genius LT 710 είναι το δυνατότερο όπλο της SCOTT στην κατηγορία του enduro. Τα αρχικά του LT (Long Travel) κρύβουν 170 ολόκληρα χιλιοστά διαδρομής εμπρός και πίσω και δημιουργούν μια πλατφόρμα ιδανική για το ολοκαίνουργιο αμορτισέρ της FOX, το 36 με το οποίο εξοπλίζεται το Genius LT το 2015.

H έκδοση 710 τοποθετείται άψογα ανάμεσα στο high-end υπερεξοπλισμένo 700 tuned μοντέλο και στο αλουμινένιο 720. Διαθέτει πλαίσιο carbon ΗMF με υποπλαίσιο αλουμινίου, πτυσσόμενο παλουκόσελο και σύνολο περιφερειακών που θα αντέξουν κάθε είδους δοκιμασία αξιοπρεπώς. Για τη δοκιμή που θα διαβάσετε, το Genius LT χτίστηκε σαν πλαίσιο με επιλεγμένα περιφερειακά για προσωπική χρήση σε προπόνηση και αγώνες. Τα 170 χιλιοστά διαδρομής εμπρός και πίσω το κατατάσσουν σε ένα άνετο endurο που διψάει για γρήγορες καταβάσεις, σκαρφαλώνει άνετα και έχει αίσθηση mini downhill ποδηλάτου όταν τα πράγματα αγριεύουν.

SCOTT GENIUS LT 710_4
Πλαίσιο
Το πλαίσιο του Scott Genius LT 710 είναι κατασκευασμένο από συνδυασμό carbon και αλουμινίου. O σχεδιασμός του είναι μοντέρνος με έντονα χρώματα και λείες επιφάνειες που δίνουν όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα. Τα καλώδια περνούν στον προορισμό τους από το εσωτερικό του πλαισίου και βοηθούν έτσι στην όμορφη καθαρή εικόνα που προαναφέραμε. Το Scott Genius LT 710 δέχεται ανάρτηση tapered και σφηνωτή μεσαία τριβή BB92.
Αξιοσημείωτη είναι η προσοχή που έχει δώσει η Scott σε λειτουργικές λεπτομέρειες. Τα καλώδια φιλοξενούνται σε μια υποδοχή με έξυπνο τρόπο και ασφαλίζουν σε ένα τριπλό «σάντουιτς».
Πάνω στο πίσω ψαλίδι βιδώνει ένας mini οδηγός αλυσίδας που δίνει μια extra ασφάλεια ειδικά για το δικό μας στήσιμο με μονό narrow wide γρανάζι. Πίσω από τον εμπρός δίσκο υπάρχουν 2 βίδες που συγκρατούν βάση για ολόκληρο οδηγό αλυσίδας ή ένα extra προστατευτικό της Scott που εμποδίζει την αλυσίδα να πέσει και προστατεύει παράλληλα από βράχους σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε διπλό γρανάζι.

Στήσιμο
Στο Scott Genius LT 710 τοποθετήθηκαν όλα τα περιφερειακά που χρειάζεται ένα μοντέρνο enduro mtb! Η αρχή έγινε με αναρτήσεις από τη FOX. Έτσι, αφού τοποθετήσαμε τα PressFit ρουλεμάν της Syncros στο πλαίσιο, πήρε τη θέση της μπροστά η FOX 36 Float ρυθμισμένη στα 170mm.
Για πίσω επιλέξαμε το FOX Float X CTD με θάλαμο EVOL. Οι δύο αναρτήσεις ταιριάζουν απόλυτα στον χαρακτήρα του ποδηλάτου και επιτρέπουν να ξεδιπλώσει άνετα το πλαίσιο τις πραγματικές του δυνατότητες.
Οι τροχοί αποτελούνται από στεφάνια ΚΟΜ της WTB πλεγμένα σε κέντρα Chris King. Φρένα Avid Elixir 9  με δίσκους 180mm και σύστημα ταχυτήτων 1×11 με σασμάν και πεταλιέρα Χ01 από τη Sram. O δίσκος μπροστά είναι narrow wide Wolftooth με 34 δόντια, μέγεθος αρκετό για τις περισσότερες ανηφόρες και ιδανικό για συνθήκες αγώνα. Επίσης, βοηθάει στο να δουλεύουμε πιο ψηλά την αλυσίδα στην κασέτα για λιγότερους κραδασμούς κατά την οδήγηση.
Το τιμόνι και ο λαιμός είναι από την Burgtec με μήκος 35mm για το λαιμό και 800mm για το τιμόνι. Υπερβολή, αλλά δεν ένιωσα ούτε στα πιο στενά περάσματα ότι θέλω να βάλω κάτι μικρότερο αφού ο έλεγχος και η κατευθυντικότητα που δίνουν τα 800mm είναι αντάξια των πραγμάτων που σε προκαλεί το Genius LΤ να κάνεις! Η ποιότητα των Βurgtec είναι γνωστή στον κόσμο του ΜΤΒ αφού είναι η πρώτη εταιρεία που πρόσφερε στην αγορά τιμόνι μεγάλης, για την εποχή, διάστασης (τότε 750mm!).
Χειρολαβές ODI συμπληρώνουν τα χειριστήρια και σέλα WTB Devo την επαφή με …τον αναβάτη. Το ύψος της σέλας ρυθμίζεται με το πτυσσόμενο παλουκόσελο της FOX  DOSS.
Στη λογική του συστήματος των αναρτήσεων CTD(climb-trail-descent), το DOSS προσφέρει τρεις θέσεις οδήγησης. Μία στη μέγιστη διαδρομή του για ανηφόρα, λίγο πιο χαμηλά για τεχνικές ανηφόρες και την τέρμα χαμηλή για μονοπάτι και κατάβαση.
Τέλος, στους τροχούς τοποθετήθηκαν λάστιχα tubeless της KENDA. Το νέο NEVEGAL Pro 2.35 προσφέρει κράτημα σε πλήθος περιπτώσεων και έχει πολύ καλή σχέση τιμής-απόδοσης για τα χαρακτηριστικά του!

SCOTT GENIUS LT 710_3
Το ποδήλατο της δοκιμής έχει ρυθμιστεί από τους έμπειρους μηχνικούς της Fox. Περισσότερα στο επόμενο άρθρο…

 

Συμπεριφορά

Στο διάστημα που οδήγησα το Scott Genius LT 710 δε μπορώ να πω ότι του συμπεριφέρθηκα καλά!

Έχω τσουλήσει στα πιο βραχώδη μονοπάτια, έχω τερματίσει τις αναρτήσεις σε μεγάλα άλματα και έχω οδηγήσει αρκετές πίστες DH, πηδώντας διάφορες «μεγάλες» κατασκευές, όπως το roadgap του αγώνα της Κύμης.
Το ποδήλατο είναι πραγματικά ένα downhill μοντέλο μεταμφιεσμένο σε endurο. Μεταμφιεσμένο γιατί η ζυγαριά έγραψε λίγο πάνω από 12.5 κιλά, γιατί όσο μεγάλο και αν φαίνεται στα χαρτιά με τις αναρτήσεις των 170 χιλιοστών, οι λιτές γραμμές και ο σχεδιασμός του σού θυμίζουν ότι πρόκειται για ένα ποδήλατο που θα πεταλάρεις μέχρι την κορυφή του βουνού. Σε αυτό το κομμάτι το Genius LT είναι πολύ καλό. Με τον διακόπτη της Float X στη θέση C έχουμε ελάχιστη απώλεια ενέργειας και ταυτόχρονα αρκετό «διάβασμα» για να καλυφθούν αποστάσεις σε δασικούς χωματόδρομους. Για τις διαδρομές που έχει ο οδηγός στη διάθεσή του το Scott Genius LT 710 κινείται αρκετά ευέλικτα και δεν κουράζει ακόμα και με λαιμό 35 mm στις ανηφόρες.

Η ανηφόρα όμως είναι το λιγότερο που θα πρέπει να απασχολεί κάποιον όταν έχει στη διάθεσή του 170 χιλιοστά διαδρομής για να παίξει!
Τα αμορτισέρ της FOX, και ειδικά το 36 με το οποίο εξοπλίζονται όλες οι εκδόσεις του Genius LT, προσφέρουν μια εντυπωσιακή εμπειρία οδήγησης στα μονοπάτια και σε βοηθάνε να επιλέξεις σωστά τη γραμμή σου. Ακρίβεια σε όλο της το μεγαλείο και σταθερότητα ακόμα και όταν τα πράγματα γίνουν δύσκολα. Η ρυθμισιμότητα του νέου 36 ανεβάζει τον πήχη ακόμα πιο ψηλά για τις αναρτήσεις endurο. Ρύθμιση Hi και Low speed compression, αέρας και volume spacers για ρύθμιση της προοδευτικότητας εγγυώνται ότι κανένα εμπόδιο και καμία διαδρομή δε θα σε δυσκολέψει. Πραγματικά, οι αναρτήσεις δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά σε αυτό που οδηγούν οι επαγγελματίες παγκοσμίως! Το 36 ταιριάζει στον χαρακτήρα του LT όπως η κιθάρα στα χέρια του John Petrucci. Σε συνεργασία με το FloatX πίσω θα σολάρουν τις πιο δυνατές βόλτες στο βουνό.

 

Μου αρέσει
* Mεγάλες διαδρομές που ισοπεδώνουν τα πάντα!
* Άκαμπτό πλαίσιο.
*  Στρίψιμο.

Δεν μου αρέσει
* Θόρυβος από την αλυσίδα στο πίσω ψαλίδι.

 

Από τις δύο θέσεις που έχουμε στη διάθεσή μας για το πίσω αμορτισέρ επιλέξαμε τη Low με το χαμηλότερο κέντρο βάρους, τη μικρότερη γωνία και το μεγαλύτερο μεταξόνιο. Το Genius πραγματικά στρίβει απίστευτα και αυτό είναι κάτι που θα σε εντυπωσιάσει όταν το καβαλήσεις για πρώτη φορά. Το large μέγεθος είναι σταθερό και όσο ευκίνητο χρειάζεται για το ύψος μου (1,78). Σταθερό λόγω μεγαλύτερου μεταξόνιου και ευκίνητο γιατί το πίσω ψαλίδι παραμένει στα 440mm, όποιο μέγεθος και αν επιλέξεις. Έτσι, οι στροφές γίνονται ένα απολαυστικό παιχνίδι αφού το πίσω λάστιχο του Genius LT πατάει σταθερά με το πλαίσιο να δίνει την πολύ σωστή εντύπωση στον οδηγό ότι κάθεται «μέσα» στο ποδήλατο. Όταν στρέψεις το ποδήλατο σε απότομες πλαγιές για πολλά χιλιόμετρα και άγρια εδάφη, όπου τα αμορτισέρ θα δουλέψουν υπερωρίες, εκεί ξεδιπλώνει τον πραγματικό του χαρακτήρα. Η σταθερότητα παραμένει και δεν σου περνάει καμία αίσθηση αστάθειας. Δε ξέρω αν τα HMF ανθρακονήματα και ο τρόπος που χτίζει το πλαίσιο η Scott συμβάλλουν σε αυτό αλλά οι αναρτήσεις της Fox έχουν δώσει πραγματικά άλλη διάσταση στο βουνό. Με αυτό το ποδήλατο νομίζω δε θα πέσω ποτέ! Έχω πέσει ήδη… Αλλά είναι γλιστρήματα σε στρίψιμο που μπήκα με περισσότερη πίστη ή περίμενε κάποια πέτρα πίσω από τη στροφή…
Με τη λέξη τούμπα εννοώ να φύγω πάνω από το τιμόνι χάνοντας εντελώς τον έλεγχο. Να με πιάσει αδιάβαστο ρε παιδί μου. Πως το λένε!

SCOTT GENIUS LT 710_2

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Πλαίσιο: Scott Genius LT (L) HMF carbon
Ανάρτηση εμπρ.: Fox 36 Float
Ανάρτηση π.: Fox Float X
Τροχοί: Chris King κέντρα/WTB KOM στεφάνια
Λάστιχα: Κenda Nevegal Pro 2.35
Φρένα: Avid Elixir 9
Σέλα: Fox DOSS παλούκόσελο/WTB Devo
Σασμάν: Sram X01 Τιμόνι: Burgtec RideWide 800mm
Λαιμός: Burgtec MK2 35mm
Συμπέρασμα
Αν περνάς καλά στο βουνό και κάθε σου βόλτα καλύπτει χιλιόμετρα σε κακοτράχαλες πλαγιές, αν θέλεις να νιώθεις ασφάλεια και αίσθηση ποδηλάτου κατάβασης αλλά παράλληλα να σκαρφαλώνεις άνετα τις ανηφόρες, το Scott Genius LT 710 είναι ένα υπέροχο εργαλείο γι’ αυτή τη δουλειά. Το βάρος του στα 12.5 κιλά είναι άριστο, δεδομένου ότι στο μοντέλο 710 της δοκιμής το πίσω ψαλίδι είναι αλουμινίου. Δε θέλω να ξέρω την αίσθηση του 700 tuned με το carbon υποπλαίσιο και τα ΗΜΧ ανθρακονήματα. Λίγα ποδήλατα δίνουν την ατέλειωτη αίσθηση και υποστήριξη στις αναρτήσεις που έχει το LT. Υπογράφω πως δεν υπάρχει διαδρομή στην Ελλάδα που θα σε κάνει να ιδρώσεις στη σκέψη ότι την κατεβαίνεις με αυτό το ποδήλατο. Για εμένα ο επόμενος στόχος είναι να πάω μαζί του ένα ταξιδάκι στο εξωτερικό!
Τιμή: (MY16) 5.480€
Αντιπρόσωπος: ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ. www.scott-sports.com

Δείτε επίσης

Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας

4o ετάπ «ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας»: νικητής ο Ντίλαν Χικς

Το προτελευταίο ετάπ του ΔΕΗ Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας Ο Βρετανός Ντίλαν Χικς της Saint ...

Giro

Το «τέρας της λίμνης»

Ο ιταλός πρωταθλητής Filippo Ganna πετυχαίνει την έκτη νίκη του σε Giro με την χθεσινή ...

Alaphillipe

Alaphilippe: η σφραγίδα του πρωταθλητή

Μια σημαντική νίκη για τον Γάλλο Παγκόσμιο Πρωταθλητή Ο Julian Alaphillipe ολοκλήρωσε χθες την «τριλογία» ...

Αφήστε μια απάντηση

mbike.gr

Pin It on Pinterest