Home | MBIKE BLOGS | And the winner is… Δήμος Καρδίτσας!
δήμος Καρδίτσας
Μία από τις ελάχιστες ελληνικές πόλεις που θα δεις αυτή την εικόνα... Φωτό: MBike

And the winner is… Δήμος Καρδίτσας!

O Δήμος Καρδίτσας στην πρώτη θέση της Ευρώπης!

 

Ο Δήμος Καρδίτσας κερδίζει το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «μικροί δήμοι» στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τα βραβεία για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας για το 2019, και, ναι (!), έχουμε πάλι λόγο να είμαστε περήφανοι αυτή την Άνοιξη, ύστερα από τη νικηφόρα μάχη που δώσαμε με το κεφάλι ψηλά εναντίον του νέου κορονοϊού. Αυτή τη φορά για την Καρδίτσα!

Αυτή τη φορά, με το πετάλι ψηλά, γιορτάζουμε το 1ο βραβείο για τις δράσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2019 που απονεμήθηκε στο δήμο Καρδίτσας, στην κατηγορία «μικροί δήμοι».

Το 1ο βραβείο στην κατηγορία «μεγάλοι δήμοι» απονεμήθηκε στο δήμο του Κρούσεβατς της Σερβίας. Οι Βρυξέλλες πήραν το βραβείο για το καλύτερο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας /»Sustainable Urban Mobility Planning» (SUMP), ενώ η Ποντεβέδρα της Ισπανίας κέρδισε επάξια το 1ο βραβείο για την Ασφάλεια σε Αστικούς δρόμους στην Ευρώπη. 

Η Επίτροπος Μεταφορών, Adina Vălean, συνεχάρη τις νικήτριες πόλεις, τονίζοντας πως οι δράσεις τους είναι δυναμικά παραδείγματα που εμπνέουν και οδηγούν προς την κατεύθυνση ενός βιωσιμότερου μέλλοντος και πόλεις καθαρές και ασφαλείς για τους κατοίκους τους. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η Επίτροπος στην εποχή της πανδημίας που διανύουμε και στην ανάγκη να αφυπνιστούμε και να ξαναδούμε με περισσή υπευθυνότητα τις στρατηγικές για βιωσιμότητα του πλανήτη που πρέπει να χαράξουμε. 

 

δήμος Καρδίτσας
Η ομάδα που εργάστηκε και εργάζεται σκληρά όχι μόνο για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας αλλά και για την βιώσιμη κινητικότητα γενικώς.

Ο Δήμος Καρδίτσας πιστεύει στην βιώσιμη κινητικότητα

Η Καρδίτσα εντυπωσίασε την κριτική επιτροπή των βραβείων με το επικοινωνιακό υλικό που σχεδίασε και διένειμε για την προώθηση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, αλλά και με τις συνέργειες που δημιούργησε για να υποστηρίξει τη βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη. Στη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, συνεργάστηκε με δεκάδες οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων σχολείων, ωδείων, κρατικών φορέων, με την αστυνομία, την πυροσβεστική, δημόσιες και ιδιωτικές επιχιερήσεις, και όλοι μαζί συμμετείχαν σε μια εορταστική εβδομάδα γεμάτη δράσεις για τη βιώσιμη κινητικότητα.

Μεταξύ άλλων, ο δήμος επιβραβεύθηκε για την πρωτοβουλία του να παραχωρήσει οικονομικές ελαφρύνσεις σε εταιρείες που πήραν μέτρα για τη βιώσιμη κινητικότητα, να δώσει έξτρα ημέρες άδειας από τη δουλειά σε εργαζομένους που χρησιμοποιούσαν το ποδήλατο ή τα πόδια για να μετακινηθούν από το σπίτι στη δουλειά, αναδεικνύοντας έτσι το περπάτημα και το ποδήλατο ως μέσα μεταφοράς, αναψυχής και, πάνω από όλα, καλής υγείας και φυσικής κατάστασης. 

 

Τα παιδιά στο επίκεντρο και η κεντρική πλατεία όπως θα έπρεπε να είναι – γεμάτη παιδιά!

 

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός πως ο δήμος Καρδίτσας πήρε και την ευρωπαϊκή πιστοποίηση Cycle Friendly Employer – που αναγνωρίζει τις προσπάθειες της να προσφέρει ένα περιβάλλον φιλικό προς το ποδήλατο για τους εργαζομένους αλλά και τους επισκέπτες.

Ο Δήμαρχος της πόλης Βασίλειος Τσιάκος έχει αποδείξει από την αρχή της θητείας του την διάθεσή του να μετατρέψει την Καρδίτσα σε πόλη ποδηλάτου, δείχνοντας ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα βιώσιμης κινητικότητας. Εξαιρετική δουλειά έκαναν ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για θέματα κινητικότητας κ. Σωκράτης Παππάς που ήταν επικεφαλής και φυσικά η κ. Ναταλία Τζέλλου που είναι η  συντονίστρια και «ψυχή» δράσεων και πρωτοβουλιών για θέματα βιώσιμης κινητικότητας στην Καρδίτσα.

 

 

δήμος Καρδίτσας
Η πόλη ομορφαίνει με απλές αλλά ουσιαστικές επεμβάσεις που περνάνε το μήνυμα

 

Η βράβευση της Καρδίτσας και οι διακρίσεις και άλλων ελληνικών δήμων, πόλεων αλλά και mobility actions δε θα ήταν δυνατή χωρίς τις προσπάθειες της Εθνικής Συντονίστριας της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, Καλλιόπης Παπαδάκη, η οποία, με το κέφι, την επιμονή και την προσήλωσή της στον στόχο έχει καταφέρει να ενδυναμώσει σημαντικά τη θέση της Ελλάδας στην καμπάνια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.

Είμαστε βέβαιοι ότι φέτος, μετά από τόσες διακρίσεις ελληνικών πόλεων και οργανισμών σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο, θα έχουμε ακόμη περισσότερες συμμετοχές αλλά και διακρίσεις στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020.

 

δήμος Καρδίτσας
Βιώσιμες πόλεις σημαίνει πόλεις γεμάτες κόσμο, όπου οι πολίτες αλληλεπιδρούν, επικοινωνούν, ζουν την πόλη τους.

 

Το Ρέθυμνο ανάμεσα στους φιναλίστ

Οι δυο άλλες πόλεις φιναλίστ στην κατηγορία «μικροί δήμοι» που συναγωνίστηκαν με την Καρδίτσα, ήταν οι Alfândega da Fé (Πορτογαλία) και Paide (Εσθονία), ενώ, το Ρέθυμνο – μια πόλη που αποτελεί παράδειγμα στον τομέα της βιώσιμης κινητικότητας – βρέθηκε ανάμεσα στους 3 δήμους που συναγωνίσθηκαν στην κατηγορία «μεγάλοι δήμοι», μαζί με το Wrocław της Πολωνίας και το Κρούσεβατς της Σερβίας, το οποίο τελικά πήρε το 1ο βραβείο στην κατηγορία αυτή.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι ένας θεσμός που καθιερώθηκε το 2002 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό να προάγει τη βιώσιμη κινητικότητα και την αστική ανάπτυξη. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου με στόχο να ενθαρρύνει τους κατοίκους των πόλεων να επιλέγουν βιώσιμους τρόπους μεταφοράς, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο.

Δείτε επίσης

Καλή σχολική χρονιά με… Μy market και ποδήλατο!

Tα My market οραματίστηκαν, υλοποίησαν και με τη συνεργασία της ΚΕΔΕ συνεχίζουν να πρωτοπορούν με ...

Woom Bikes

Η WOOM Bikes επίσημα στην ελληνική αγορά!

WOOM Bikes by Cyclestore Athens! Τα κορυφαία παιδικά ποδηλατα της αυστριακής εταιρείας WOOM Bikes γίνονται ...

Αξιοθέατα με υψομετρικά: Στη Δυτική Κρήτη με ποδήλατο. Ξανά! Μέρος 2o

Αξιοθέατα με υψομετρικά τη Δυτική Κρήτη Από τα προηγούμενα καλοκαίρια είχα καταγράψει τις «κακιές» ανηφόρες που ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest