Home | Αρχική | Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021: Οι δράσεις
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021: Οι δράσεις

European Mobility Week 2021

Για μια ακόμη χρονιά, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτελεί το κεντρικό σημείο δράσεων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στην Αθήνα

Κάθε Σεπτέμβρη, τα τελευταία χρόνια, ανυπομονώ γι αυτές τις μέρες…

Το διαδίκτυο γεμίζει σκιτσάκια με ποδήλατα, λουλούδια, γαλάζιους ουρανούς και πράσινα λιβάδια, κατακλύζεται από φωτογραφίες με κορίτσια που οι φούστες τους ανεμίζουν πάνω στα ποδήλατα, μανούλες που πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο με κάτι fancy τρίκυκλα, εργαζόμενοι κάθε κοινωνικής τάξης, παππουδογιαγιάδες που ποδηλατούν σε ειδυλλιακά τοπία πλάι σε ποτάμια και ανανεώνουν όρκους αιώνιας αγάπης.

 

Ξεθάβονται ένα σωρό φωτογραφίες τραγουδιστών, ηθοποιών, ακόμη και φιλοσόφων, πάνω σε ποδήλατα – η αγαπημένη μου είναι αυτή με τον Μικ Τζάγκερ και με φαντάζομαι να πεταλάρω πίσω του με υπόκρουση το Ruby Tuesday (αχ!) – αλλά και «συγκινητικές» φωτο μελών βασιλικών οικογενειών και κυβερνήσεων. Μα τί έχουν «αυτές οι μέρες» που ξεσηκώνει τους χρήστες του διαδικτύου και του ποδηλάτου κι ανεβάζουν τέτοιες εικόνες, εύλογα θα ρωτήσει οποιοσδήποτε μη ποδηλάτης.

 

 

Ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας 2021

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021

Ε, λοιπόν, ιδού το ποδηλατικό «μυστικό» που κάνει τον πλανήτη να βαράει πετάλι σαν τρελός για μια βδομάδα κάθε Σεπτέμβρη από το 2002 ως σήμερα, μεταξύ 16 και 22 του μήνα: γιορτάζουμε την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, που εγκαινιάστηκε με σκοπό την προώθηση ενός «πράσινου» μοντέλου ζωής και τη βελτίωση της δημόσιας υγείας. Βρήκαμε αφορμή, δηλαδή, να καταδείξουμε στους κατοίκους των πόλεων πως υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης και οι προκλήσεις που τα αστικά κέντρα αντιμετωπίζουν στις μέρες μας μπορούν να αντιμετωπιστούν με νέους τρόπους μεταφοράς. Είναι ακόμη μια ευκαιρία να οργανώσουμε και να συμμετέχουμε σε ανοιχτές συζητήσεις για σημαντικά θέματα που άπτονται της βιωσιμότητας του πλανήτη και… από κοινού, είναι βέβαιο, πως θα βρούμε τις πιο κατάλληλες λύσεις κομμένες και ραμμένες για όλους!

Πριν σας ενημερώσω για τη γιορτή που θα γίνει και στην Αθήνα, φέτος τον Σεπτέμβρη και ξεκινάει από την Πέμπτη 16/9, θέλω να σας ομολογήσω πως οι πιο συγκινητικές εικόνες, κατά την άποψή μου, είναι αυτές ποδηλατών που κυκλοφορούν ανάμεσά μας στην καθημερινότητα, εκείνες οι ατημέλητες στάσεις κορμιών πάνω σε ποδήλατα κάθε λογής, μικρά, μεγάλα, σπαστά, φιξάκια, e-bikes, cargo bikes, και εκφράσεις προσώπων ιδρωμένων, που προτιμάνε να ιδρώνουν στη σέλα παρά στη θέση του οδηγού ή του συνοδηγού μέσα σε ένα αυτοκίνητο που έχει μετατραπεί σε θερμοκήπιο και για ώρες προσπαθεί να μην τρακάρει στον προφυλακτήρα του μπροστινού.

Η ζωή είναι εκεί έξω στα ανοιχτά και όχι μέσα σε κονσέρβες αέρα που φυλακίζουν τα συναισθήματα και το μυαλό μας. Όσο περνάει από το χέρι – και το πόδι – του καθενός μας, ας αλλάξουμε ρότα, προς πόλεις βιώσιμες για εμάς τους ίδιους, τα παιδιά και τα παιδιά των παιδιών μας. Θα μας θυμούνται με αγάπη για την παρακαταθήκη που τους αφήνουμε, με υπευθυνότητα και σεβασμό!

 

 

Ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας 2021

To πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ

Φέτος. στην Αθήνα, από τις 16 ως τις 22 Σεπτεμβρίου, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συμμετέχει στον εορτασμό για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, για πέμπτη συνεχή χρονιά, και ύστερα από τρεις βραβεύσεις από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις δράσεις του στον τομέα βιώσιμης κινητικότητας (1ο βραβείο στην κατηγορία «Mobility Actions», στο πλαίσιο επιβράβευσης δράσεων βιώσιμης κινητικότητας που συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας της περασμένης χρονιάς)
Αναλυτικά το πρόγραμμα της εβδομάδας:

1. Info point ποδηλάτου

Ακόμα υπάρχουν δεκάδες απορίες για το ποδήλατο: πώς επιλέγω, πώς κυκλοφορώ, τι επιτρέπεται, πώς επιλέγω την ιδανική διαδρομή, τι αξεσουάρ χρειάζομαι.
Το ΚΠΙΣΝ δημιουργεί ένα Σημείο Ενημέρωσης στο οποίο δίνονται πληροφορίες για οτιδήποτε έχει να κάνει με το ποδήλατο!

Ημέρες και ώρες:
16, 17, 20, 21 &22/09 | 17:00- 21:00
18 & 19/09 | 11:00- 21:00
Τόπος: ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ
Περισσότερες πληροφορίες εδώ

2. Περίπατοι γύρω από το ΚΠΙΣΝ

Το περπάτημα είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να ανακαλύψουμε ξανά την πόλη μας αλλά και να εντάξουμε την ήπια άσκηση στην καθημερινότητά μας.
Οι φετινές βόλτες του ΚΠΙΣΝ έχουν ως στόχο να μας δείξουν πόσα μπορεί κάποιος να ανακαλύψει σε μια βόλτα μίας ώρας με τα πόδια και πόσο εύκολο είναι τελικά να καλύψει μεγάλες αποστάσεις με βιώσιμο προς το περιβάλλον τρόπο.
Οι διαδρομές για περίπατο γύρω από το ΚΠΙΣΝ περιλαμβάνουν ιστορικές πληροφορίες καθώς και παρουσίαση των ευκαιριών για βιώσιμη ανάπτυξη.

Ημέρες και ώρες:
Πέμπτη 16/09 | 18:00- 19:00 & 19.00-20.00
Δευτέρα 20/09 | 18:00- 19:00 & 19.00-20.00
Τόπος: Σημείο έναρξης στο Info Point Ποδηλάτου – ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ
Για ενήλικες
Έως 15 συμμετοχές ανά slot
Ελεύθερη συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή
Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021

3. Γνωριμία με τα e-bikes

Tα e-bikes αποτελούν το μέλλον αλλά και το παρόν της αγοράς ποδηλάτου. Όταν οι αποστάσεις γίνονται μεγαλύτερες, οι κλίσεις πιο έντονες ή απλώς όταν κάποιος επιθυμεί να ιδρώνει λιγότερο, η επιλογή ενός ποδηλάτου με ηλεκτρική υποβοήθηση είναι το ζητούμενο.
Με δεδομένο ότι και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προτείνει κίνητρα για την αγορά ενός τέτοιου ποδηλάτου, είναι σημαντικό να γνωρίσει κάποιος το είδος αυτό, τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά του.
Δοκιμάζουμε ηλεκτρικά ποδήλατα στον ποδηλατόδρομο του ΚΠΙΣΝ.
Οι βόλτες γίνονται με οδηγούς.
Ημέρες και ώρες:
Παρασκευή 17/09 | 17:30- 21:10
Σάββατο 18/09 | 17:30- 21:10
Τόπος: ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ
Για ενήλικες 
Έως 10 συμμετοχές ανά 20’
Ελεύθερη συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή
Περισσότερες πληροφορίες εδώ

4. Μικροί μηχανικοί ποδηλάτου

Ένα ξεχωριστό εργαστήριο ποδηλάτου για παιδιά ηλικίας 6 – 10 ετών ή όταν η επισκευή ποδηλάτου γίνεται παιχνίδι!
Οι μικροί μηχανικοί μαθαίνουν πώς να κάνουν μικροεπισκευές ή να αλλάζουν ένα λάστιχο και κυρίως διασκεδάζουν με ποδήλατα και εργαλεία!
Ημέρα και ώρες:
Κυριακή 19/09 | 10:00- 13:00
Τόπος: ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΚΗΠΟΣ
Για παιδιά 6 έως 10 ετών 
Έως 16 συμμετοχές ανά 30’
Ελεύθερη συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή
Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

5. Παιχνίδια με το ποδήλατο

Το ποδήλατο είναι ΚΑΙ παιχνίδι, γιατί λοιπόν να μην παίξουμε με αυτό;
Το ΚΠΙΣΝ προσκαλεί τους επισκέπτες του να συμμετάσχουν σε μια σειρά από διασκεδαστικά και απλά παιχνίδια, μόνοι ή με τα παιδιά τους:
Slow rides: Πόσο πιο αργά μπορείς να πας, για 30 μέτρα, χωρίς να πατήσεις τα πόδια σου κάτω; Ο πιο αργός κερδίζει!
Δεξιοτεχνία: Πόσες κορίνες θα ρίξεις, πόσο χαμηλά μπορείς να φτάσεις; Φυσικά πάνω στο ποδήλατο!
Ημέρα και ώρες:
Κυριακή 19/09 | 18:00- 20:00
Τόπος: ΕΣΠΛΑΝΑΔΑ
Για παιδιά από 8 ετών και άνω και ενήλικες.
Έως 10 συμμετοχές ανά 20’
Ελεύθερη συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή
Περισσότερες πληροφορίες εδώ

6. Συζήτηση με θέμα «Συνύπαρξη οχημάτων στους δρόμους της Αθήνας»

Ποδήλατα, μοτοσυκλέτες, αυτοκίνητα, λεωφορεία, φορτηγά… Χίλιοι καλοί χωράνε;
Μια συζήτηση για την καθημερινότητα των αθηναϊκών δρόμων, τις εμπειρίες των οδηγών διαφορετικών οχημάτων, πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον της πόλης. Θεσμικοί παράγοντες και χρήστες ποδηλάτου θα συζητήσουν για το πώς είναι να κινείσαι στον ίδιο χώρο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Θα μιλήσουμε για τα προβλήματα αλλά και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτή  τη συνύπαρξη, τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, την ανάγκη ολιστικής εκπαίδευσης των οδηγών μηχανοκίνητων οχημάτων αλλά και τις σκέψεις μας για το μέλλον του ποδηλάτου στους δρόμους της Αθήνας, όπως διαμορφώνεται από την σημερινή πραγματικότητα.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Σπύρος Παπαγεωργίου, Ιδρυτικό Μέλος και Διευθυντής Ανάπτυξης του οργανισμού “Πόλεις για Ποδήλατο”.

Το πάνελ των ομιλητών απαρτίζουν οι:
• Γιώργος Αμυράς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος
• Στράτος Παπαδημητρίου, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά
• Δημήτρης Αποστολίδης, Γενικός Διευθυντής Συγκοινωνιακής και Εμπορικής Ανάπτυξης ΟΑΣΑ
• Κίμων Λογοθέτης, Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών Οδήγησης, Σύμβουλος Διαχείρισης Κυκλοφορίας και Οδικής Ασφάλειας Περιφέρειας Αττικής
• Εκπρόσωπος Τουριστικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ)

Ημέρα και ώρες:
Τρίτη 21/09 | 19:00- 20:30
Τόπος: ΦΑΡΟΣ
Ελεύθερη συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή
Περισσότερες πληροφορίες εδώ

 

Σχεδιασμός-Υλοποίηση εκδηλώσεων: Πόλεις για Ποδήλατο- Cities For Cycling

Δείτε επίσης

Athens Bike Festival powered by ΔΕΗ

Athens Bike Festival 2024 powered by ΔΕΗ

12,13,14 Απριλίου 2024, Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ Η μεγάλη γιορτή του ποδηλάτου κλείνει φέτος 10 χρόνια ...

Διασυλλογικός Αγώνας Δρόμου Αντοχής

Διασυλλογικός αγώνας δρόμου αντοχής Γύρος Λάρισας Ο Ποδηλατικός Γυμναστικός σύλλογος Λάρισας διοργανώνει, σε συνεργασία με ...

Διασυλλογικός Αγώνας Δρόμου Ατομικής Χρονομέτρησης

Αγώνας Δρόμου Ατομικής Χρονομέτρησης στη Λάρισα Ο Ποδηλατικός Γυμναστικός Σύλλογος Λάρισας, www.podilatikos.gr, διοργανώνει σε συνεργασία ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest