Home | MBIKE BLOGS | Άγιος Νικόλαος – Καβούσι – Σητεία – Μακρύγιαλος

Άγιος Νικόλαος – Καβούσι – Σητεία – Μακρύγιαλος

Μια “πρωτόγονη” εμπειρία μακριά απ’ τον σύγχρονο κόσμο και τις ανέσεις του.

Η αναχώρηση απ’ τον Άγιο το πρωί της Κυριακής, ήταν απότομη!

Μετά το φρέσκο και χυμώδες πρωινό που μας ετοίμασε ο οικοδεσπότης, ένας “τοίχος” που με άφησε με τρεμάμενα πόδια και χέρια για τα επόμενα 3 χιλιόμετρα και μου κατανάλωσε τη μισή ενέργεια που είχα πάρει με το πρωινό, μας έβγαλε απ’ την πόλη.

Άγιος Νικόλαος – Καβούσι – Σητεία – Μακρύγιαλος | 102 χλμ / 1.917 μ

 

Η διαδρομή ήταν εξεχόντως ειδυλλιακή! Πράσινο απ’ τα δεξιά μας, και γαλάζιο απ’ τα αριστερά μας. Πράσινο γεμάτο, ώριμο και σκιερό, που σε σημεία μας προφύλασσε απ’ τον ζεστό ανοιξιάτικο ήλιο. Γαλάζιο που μας ταξίδευε και μας δρόσιζε και μόνο στη θέα ολόκληρου του κόλπου Μεραμπέλλου. Αυτά ως τις 12 περίπου… κι ώσπου άρχισε η ανηφόρα απ’ το Καβούσι προς το Τσιγγούνι(κο) Φαράγγι.

 

Καυτή η ανηφόρα, 10 και πάνω χιλιόμετρα, με κλίσεις προπονητικές για τους ντόπιους ποδηλάτες, γεγονός που μαρτυρούσαν οι ξεραμένες μπανανόφλουδες στο οδόστρωμα. Κλίσεις βασανιστικές και παρατεταμένες για μας που κουβαλούσαμε και το «καβούκι» μας μαζί. Λιγοστές στροφές ως ελάχιστες, έτσι που να μην έχουμε την ψευδαίσθηση πως μετά απ’ το καμπύλωμα του δρόμου έρχεται ίσως ένα ισιάδι, μια κατηφορίτσα… Αποφάσισα να “ονειρευτώ”.

 

Περιπλανήθηκα – στη φαντασία μου – στα μονοπάτια των μινωικών οικισμών του Καβουσίου, σταμάτησα να πιώ νερό στον ίσκιο της γηραιάς ελιάς του, ενός απ’ τα αρχαιότερα δέντρα στον κόσμο, φανταζόμουν τις συνθήκες του μοναδικού -έως σήμερα- ναυάγιου της μινωικής εποχής που έχει ανακαλυφθεί στα νερά του μικρού νησιού Ψείρα, που φαίνεται απέναντι…

 

Κι έτσι έφτασα ως το δεύτερο φαράγγι, του Ρίχτη, μια κυριολεκτικά “τροπική” ζούγκλα, πριν πιάσουμε την κάθοδο για Σητεία. Ένα φαράγγι με μια μοναδική θηριώδη φύση, σε αντιδιαστολή με το άγριο και πετρώδες φαράγγι της Ρόζας, που είχαμε συναντήσει την προηγούμενη μέρα, στα ριζά της ανάβασης για το Οροπέδιο Λασηθίου.
Οι ντόπιοι είχαν γεμίσει τα παραλιακά ταβερνάκια και μεζεδοπωλεία στην παραλία της Σητείας. Μύριζε ο τόπος θαλασσινά, πηγαινόρχονταν οι φάβες και τα σαλατικά, αλλά, εμείς… μακαρονάδα βραστή.

Εναλλακτικός οικισμός στον Μακρύγιαλο

 

Είχαμε τουλάχιστον άλλα 35 χιλιόμετρα ακόμη πριν φτάσουμε στον προορισμό που θα μας χάριζε μια μοναδική εμπειρία ξεκούρασης, μακριά απ’ τον σύγχρονο κόσμο και τις ανέσεις του. Και τα 20 απ’ τα 35 χλμ ήταν και πάλι ανηφόρα, καθώς θα διασχίζαμε το νησί από βορρά προς νότο για τον Μακρύγιαλο. Μέσα στην πλούσια κοιλάδα του Άσπρου Ποταμού, σ’ έναν οικισμό 300 ετών με θέα στην κοιλάδα και το Φαράγγι Πεύκων, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, με το γλυκό φως από δυο λάμπες παραφίνης και τη ζεστασιά ενός τεράστιου τζακιού που τα αγόρια εφοδίαζαν με ξύλα, ανά τακτά διαστήματα μες τη νύχτα, περιτριγυρισμένοι από γατιά ποικίλων χρωματικών συνδυασμών και λαμπερών ικετευτικών ματιών, που με δυσκολία κρατούσαμε έξω απ’ την ξύλινη πόρτα του σπιτιού με τους δυο σύρτες, ησυχάσαμε απ΄ την κόπωση της μέρας, ενώ κάπου πιο πέρα μικροί υδάτινοι καταρράκτες κελάρυζαν κατευθύνοντας ήρεμα την ροή τους προς τη θάλασσα.

Η Φιδούσα, γαληνεμένη στην αγκαλιά της φύσης, δεν νοιάστηκε καθόλου για τον χαμένο αέρα του μπροστινού της ελαστικού… Κι εμείς δεν της είπαμε κουβέντα, για να μην την ανησυχήσουμε.

Δείτε επίσης

My market

Τα My market κάνουν ποδήλατο!

Πόλη με ποδήλατα, όμορφη πόλη από τα My market Τα καταστήματα My market υποστηρίζουν πως ...

Cargo Bikes

Tα Cargo Bikes είναι πιο γρήγορα στις παραδόσεις και πιο “καθαρά” από τα Van, επιβεβαιώνει νέα έρευνα!

Cargo Bikes το μέλλον των παραδόσεων προϊόντων στις πόλεις Οι παραδόσεις με Cargo Bikes στα ...

Mark Cavendish Αθήνα

Mark Cavendish: Τρέχω για να κερδίζω

Ένας θρύλος της ποδηλασίας επιστρέφει Mια φιλική συζήτηση με τον Mark Cavendish, στην Αθήνα   ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest