Home | MBIKE BLOGS | Velo-city 2019: Ποδήλατο στους αθλητικούς χώρους
Bike Parking στο Velo-City 2019. Photo: ECF / www.ecf.com

Velo-city 2019: Ποδήλατο στους αθλητικούς χώρους

Βλέπεις μπάλα; Πήγαινε με ποδήλατο!

Είναι κοινό μυστικό ότι μεγάλος αριθμός φιλάθλων, τρώει απρόσεχτα, καπνίζει, πίνει, έχει παραπανίσια κιλά και γενικά, δεν είναι αυτό που λέμε… αθλητικός τύπος! Μπορεί το ποδήλατο να το αλλάξει αυτό;

Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου Velo-City 2019 ξεκίνησε με μια συνεδρίαση της ολομέλειας που αφορούσε στη σημασία της ευτυχίας και της υγείας!

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε τον επιχειρησιακό διευθυντή του ευρωπαϊκού δικτύου για τις υγιεινές αθλητικές εγκαταστάσεις (The European Healthy Stadia Network) να αναφέρεται στις ανθυγιεινές συνήθειες των φιλάθλων στις αθλητικές εγκαταστάσεις:

 • κάπνισμα,
 • φαγητό χαμηλής θρεπτικής αξίας και πολλών θερμίδων,
 • υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και
 • μετακίνηση προς/από με μηχανοκίνητα μέσα, και να παρουσιάζει την συμφωνία του Δικτύου που εκπροσωπεί με την UEFA, την ΕΕ και διαφορους εθνικούς οργανισμούς υγείας για τη λήψη μέτρων, τα οποία αφορούν:
 • απαγόρευση του καπνίσματος στους χώρους του σταδίου  (προφανώς το μέτρο αφορά τους θεατές και τους εργαζομένους),
 • βελτίωση του διαθέσιμου φαγητού, ως προς τη θρεπτική του αξία με μέριμνα για τη διατήρηση του χαμηλού κόστους,
 • ελάττωση της κατανάλωσης αλκοόλ,
 • ενίσχυση των μετακινήσεων προς/και από το στάδιο περπατώντας και ποδηλατώντας.

Τα ανωτέρω μέτρα έχει συμφωνηθεί να τεθούν σε εφαρμογή το 2020, στα 12 στάδια που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες ποδοσφαίρου.

Δεδομένου ότι η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο συνεδρίου για το ποδήλατο, η έμφαση δόθηκε στους ενεργούς τρόπους μετακίνησης και παρουσιάστηκε το πρότυπο στάδιο της βελγικής ποδοσφαιρικής ομάδας KAA Gent, Ghelamco Arena, που κατασκευάστηκε το 2013.

Ένα ποδοσφαιρικό στάδιο, φιλικό στο ποδήλατο!

Το στάδιο αυτό, χωρητικότητας 20.000 θεατών και μέσης πληρότητας 18.500 θεατών, διαθέτει 2.838 μόνιμες θέσεις ασφάλισης ποδηλάτων και 600 επιπλέον φορητές.

Σε κάθε αθλητική περίοδο, προσέρχονται από την πόλη, κατά μέσο όρο, 2.000 φίλαθλοι – υποστηριχτές της KAA Gent με ποδήλατο, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 15% ταξιδεύει από άλλες πόλεις με ποδήλατο.

Οι ανωτέρω «επιδόσεις» αποτελούν ένα καλό παράδειγμα που εξυπηρετεί τα συμφωνηθέντα με την UEFA μέτρα, οπότε για το 2020, οι πόλεις που θα φιλοξενήσουν αγώνες έχουν δεσμευτεί ότι:

 • Θα παρέχουν δωρεάν μεταφορά των φιλάθλων με ΜΜΜ, ώστε να αποθαρρυνθεί η χρήση ιδιωτικών οχημάτων και ταξί.
 • Θα προωθήσουν τη μετακίνηση των φιλάθλων πεζή και με ποδήλατο. Αφορά την Κοπεγχάγη, το Άμστερνταμ και το Δουβλίνο.
 • Στις αθλητικές εγκαταστάσεις θα τοποθετηθούν προσωρινά ποδηλατοστασια για την ασφάλεια των ποδηλάτων.
 • Θα διαμορφώσουν (όλες τις πόλεις) διαδρομές πεζών προς τα στάδια. Σε 6 περιπτώσεις πόλεων οι διαδρομές των πεζών θα ξεκινούν από το κέντρο.
 • Επτά από τις δώδεκα πόλεις που θα φιλοξενήσουν αγώνες πρότειναν τη δημιουργία ειδικής  διαδρομής και τη διοργάνωση «παρέλασης» των φιλάθλων (fan march route), κατά μήκος της οποίας θα διαδραματίζονται δράσης αναψυχής και τόνωσης του ηθικού των φιλάθλων (DJs, Street Art, Live Performances).

Μετά από όλα αυτά, τα οποία χαιρετίζουμε, νομίζω ότι δίκαια μπορούμε να πούμε ότι το «μάθε μπαλίτσα» δεν αρκεί πλέον. Πρέπει να μάθεις και ποδήλατο. Το εξήγησα ωραία;

Η μέρα συνεχίστηκε και με άλλες ενδιαφέρουσες εισηγήσεις – τις οποίες επιφυλασσόμαστε να παρουσιάσουμε σύντομα – και ολοκληρώθηκε με την ποδηλατική παρέλαση που ξεκίνησε στις 16.00 από το συνεδριακό κέντρο του Δουβλίνου και ακολουθώντας παράκτια διαδρομή στον κόλπο της πόλης, ολοκληρώθηκε στο πάρκο St Anne’s. Οι συμμετέχοντες εκτιμάται ότι ήταν της τάξης των 2.000 ατόμων, κρίνοντας από την ένδειξη στον αυτόματο μετρητή ποδηλάτων, στη διαδρομή της επιστροφής.

Στις σελίδες μας στο Facebook αλλά και στο Instagram μπορείτε να δείτε επιλεγμένες φωτογραφίες από την παρέλαση και τις δράσεις που ακολούθησαν.

Δείτε επίσης

Oiti Mountain Bike Race – Mavrolithari 6 & 7 Ιουλίου

Προετοιμασίες διαδρομών αγώνων Οι ετοιμασίες στην Οίτη για τον πρώτο ορεινό αγώνα ποδηλασίας, Oiti Mountain ...

Giro

Ο Georg Steinhauser νικητής στο 17ο ετάπ του Giro

O Pogacar αυξάνει τη διαφορά του στη Γενική Κατάταξη του Giro Τρίτος στο Livigno πίσω ...

Pirelli Santini

Pirelli Sport Club collection

H Santini Cycling παρουσιάζει μια σειρά ρούχων, σε περιορισμένο αριθμό, για να τιμήσει το πάθος ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest