Home | MBIKE BLOGS | Velo-City 2019: Η «ανατομία» ενός συνεδρίου για το ποδήλατο
Velo-City 2019

Velo-City 2019: Η «ανατομία» ενός συνεδρίου για το ποδήλατο

Μέρος Ι – Το επιστημονικό σκέλος

Το παγκόσμιο συνέδριο Velo-City διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλατών (European Cyclists’ Federation), τα τελευταία χρόνια σε ετήσια βάση. Η διοργάνωση κάθε χρόνο φιλοξενείται σε διαφορετική πόλη του κόσμου και συνήθως κάθε δεύτερη χρονιά στην Ευρώπη. Φέτος το Velo-City 2019, θα διεξαχθεί στο Δουβλίνο, το διάστημα 25-28 Ιουνίου.

 

Κείμενο: Aνδριανή Γόγολα, Πολιτικός Μηχανικός, MSc – Συγκοινωνιολόγος

Φωτό: MBike

Το συνέδριο Velo-City αποτελεί μία επιτυχημένη διοργάνωση που κάθε χρόνο αυξάνει το ρεκόρ συμμετεχόντων της από όλον τον κόσμο και που οι πόλεις διαγωνίζονται μεταξύ τους για να το διοργανώσουν, μιας και αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για συνεδριακό τουρισμό (με σημαντικά οικονομικά οφέλη για την πόλη) και μία ακόμη καλύτερη ευκαιρία για μία πόλη να προβάλει στην παγκόσμια ποδηλατική κοινότητα τις υποδομές και την ταυτότητά της.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου έχει μια συγκεκριμένη δομή – την ίδια κάθε χρόνο – και προσφέρει πολλαπλές επιλογές για την ενημέρωση των συνέδρων για διάφορα θέματα που αφορούν (τι άλλο;) το ποδήλατο και οτιδήποτε σχετικό. Οι περισσότερες συνεδρίες είναι θεματικές και πραγματοποιούνται παράλληλα (στον ίδιο χρόνο, σε όμορες αίθουσες), ενώ καθημερινά πραγματοποιούνται συνεδρίες που απευθύνονται σε όλους τους συμμετέχοντες. Συμπληρωματικά στο επιστημονικό / ενημερωτικό πρόγραμμα του συνεδρίου, προβλέπονται μια πληθώρα δράσεων αναψυχής με σκοπό την κοινωνική δικτύωση των συμμετεχόντων (to know us better!).

 

Από το Velo-City 2017

 

Το Velo-City κάθε χρόνο έχει ένα θέμα, που αποτυπώνεται στον τίτλο του και που παρουσιάζεται / αναλύεται στην πρώτη συνεδρία της ολομέλειας. Ο φετινός τίτλος του Velo-City 2019, που είναι «Cycling for the Ages» αφορά τόσο την πόλη του μέλλοντος και το ρόλο του ποδηλάτου σε αυτήν, όσο και την ποδηλασία για όλες τις ηλικίες και όλες τις εποχές του χρόνου και της ζωής. Οι υπόλοιπες συνεδρίες της ολομέλειας φέτος αφορούν την τεχνολογία και το ποδήλατο, τη συμβολή του ποδηλάτου στην υγεία και την ευεξία, τους διάφορους τύπους υποδομών ποδηλάτου και την ένταξή τους στο σχεδιασμένο χώρο, τον ποδηλατικό τουρισμό, τις συνεργασίες που απαιτούνται για την προώθηση της ποδηλατικής κουλτούρας. Η τελευταία κεντρική συνεδρία παραδοσιακά περιλαμβάνει τα highlights της διοργάνωσης, στατιστικά στοιχεία για τις συμμετοχές και την παρουσίαση της πόλης που θα αναλάβει τη διοργάνωση την επόμενη χρονιά!

Οι παράλληλες συνεδρίες (τα τελευταία χρόνια είναι 6) καλύπτουν μία ευρεία γκάμα θεμάτων που αφορούν την ποδηλασία ως μορφή μετακίνησης, όπως τις τεχνολογικές εξελίξεις που αφορούν το ποδήλατο (φέτος για παράδειγμα υπάρχουν εισηγήσεις για τα ηλεκτρικά ποδήλατα, αλλά και την συνύπαρξη ποδηλάτων και αυτοκινούμενων οχημάτων), τα συστήματα κοινόχρηστων ποδηλάτων, υποδομές για κυκλοφορία και στάθμευση ποδηλάτων, τα ποδήλατα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τη διανομή εμπορευμάτων, στατιστικά στοιχεία και μελετητικά εργαλεία για την ένταξη της χρήσης του ποδηλάτου στα μοντέλα που αφορούν τη μελέτη / ανάλυση των αστικών μεταφορών, την οικονομία του ποδηλάτου, τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον ποδηλατικό τουρισμό, τη διεκδίκηση (εθνικών και ευρωπαϊκών) χρηματοδοτήσεων για έργα που ενισχύουν τη χρήση του, εκστρατείες ενημέρωσης του πληθυσμού για την προώθηση του ποδηλάτου κλπ.

 

Ανακαλύπτοντας τις αλλαγές που έχει φέρει το ποδήλατο στο Άμστερνταμ στο πλαίσιο workshop του Velo-City

 

Οι παράλληλες δράσεις σε κάποιες περιπτώσεις είναι εργαστήρια (workshops) ή οργανωμένες περιηγήσεις με οδηγό, σε επιλεγμένες διαδρομές κατά μήκος της πόλης, με στόχο να προβληθούν και να εξηγηθούν προβλήματα σε σχέση με τις υποδομές και να παρουσιαστούν οι λύσεις που δόθηκαν και τα αποτελέσματά τους.

Τέλος, ένα ενδιαφέρον format για την παρουσίαση στοιχείων και καλών πρακτικών που στόχο έχει την πυροδότηση συζητήσεων μεταξύ των συμμετεχόντων είναι οι συνεδρίες με τις αφίσες (poster sessions), όπου σε καλαίσθητες αφίσες παρουσιάζονται με ευφάνταστο σύντομο τρόπο αποτελέσματα ερευνών και εφαρμοσμένων έργων, τα βήματα συγκεκριμένων έργων (π.χ. για την εγκατάσταση και εφαρμογή συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων) ή δράσεων (π.χ. προγράμματα εκμάθησης ποδηλάτου σε μαθητές και ενήλικες).

Πληροφορίες για το φετινό πρόγραμμα του συνεδρίου Velo-City 2019 μπορεί κανείς να αναζητήσει στην ιστοσελίδα του συνεδρίου https://www.velo-city2019.com/programme 

Δείτε επίσης

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021: Οι δράσεις

European Mobility Week 2021 Για μια ακόμη χρονιά, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτελεί ...

POLAR M460 OHR

Nέο Bike Computer με GPS από την Polar: είναι το Polar M460 Το M460, με ...

Scott Patron eRIDE: Απλώς… τούμπανο!

Ένα κορυφαίο trail bike Κατευθείαν από την Ελβετία, και μόλις πριν 2 ώρες, ανακοινώθηκε το ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest